Aşırı kontrolcü aile

Sheldon_Cooper

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
1 Eylül 2018
1.192
858
123
28
Aşırı kontrolcü ailesi olan var mı ? Nasıl hissettiniz,kişiliğinize ne gibi etkileri oldu ?
Benim ailem hâlâ beni çocuk gibi görüyor.Ama o 100 yaşına da gelsen sen hâlâ onların gözünde çocuksun masalı gibi değil.Ciddi ciddi çocuk gibi.Burada yazamayacağım sözlerle sevme şekilleri var.Ayrıca aileler evlatlarını hep çocuk gibi görür diye bir şey yok,Batı toplumlarında durum hiç de öyle değil.Onlar çocuklarını sevmiyor mu şimdi ? Yanlışsam söyleyin,düzelteyim.
Çocukluğumdan beri kendimi hiç diğerleri gibi hissetmedim.Zaten değilim de.Bunun sebebi ne bilmiyorum ama hep içine kapanık ve utangaç,korkak bir çocuktum.Diğerleri gibi fırlama değildim.O yüzden bir ortamda anlatabileceğim pek çocukluk yaramazlığım da yok.Ailemi de üzerdi bu durum.Ben zorbalığa uğradığımda bana kızarlardı kendimi savunamadığım için.Hatta bazen babam sinirlenince benden utandığını söylerdi.Benim okulumda öğretmendi,arkadaşlarının yanında benden utandığını söylerdi.Sinirle söylerdi babam,ama ben de kendimden utanırdım.Haklıydı adam,hem sağ olsun senelerce böyle bir çocuğa baktı.Hâlâ da bakıyor.Keşke diğerleri gibi olsaydım ben de.Ya da bu durumda olmamı meşru kılacak bir hastalığım falan olsaydı.
Böyle böyle bitti işte.Ailemle iyiyiz şimdi,kavga gürültü yok.Ev sakin ve huzurlu.Ama ben hâlâ çocuk gibiyim işte.Öyle görülüyorum.Ben mi komplekse kapılıyorum bilmem ama hâlâ diğerleri gibi hissedemiyorum kendimi.
Basit bir işimi bile yapabilmek için “Yardıma ihtiyacım yok,ben hallederim” diyorum 150 kez.Sonrasında sorun çıkmıyor ama kafama göre hiç iş yapamıyorum.İyi niyetle yapıyorlar,haklarını ödeyemem ama ben birey olmak istiyorum artık.Tek başına bir birey olmak.Sadece kendime ait bir hayat istiyorum.Çok mu kötü bir şey istiyorum ? Yaşıtlarımın kendi arabası var,çalışıyorlar işe gidiyorlar.Benim daha ehliyetim bile yok.Gerçi babam beni çalıştırmayı birkaç kez teklif etti ama ben kabul etmedim,hem yaz sıcağıydı hem de ben istemedim sanırım.Artık ailemsiz bir şeyler yapmak istiyorum sanırım.Bahane arıyorum sonra da kendi kendime.
Zaten kafam bu aralar doluydu,bugün de yemek yapacaktım ama onu bile büyüttüler sağ olsunlar.Dayanamadım yapmadım.Şimdi de annem ısrar edince karnım ağrıyor yemekle uğraşamam dedim.Hevesim kaçtı.
Çok geriliyorum onların yanında bazen,eskiden daha fenaydı.Ama onlarlayken sesim bile değişiyor.Çok garip bir durum gerçekten,sanki iki tane ben var gibi.Yalnızken veya arkadaşlarımın yanındaki ben farklı,ailemleyken ben farklı.Niye böyleyim ben ? Kendimden o kadar çok utanıyorum ki..Bu satırları yazarken bile gözümden yaşlar düşüyor istemsizce.
Nasıl düzelirim,ne yapabilirim ?
Ailenle konuş demeyin,1500 kez konuşuldu denendi.Bir şekilde teoride sorun çözüldü ama pratikte tık yok.
Psikiyatrist demeyin param yok.Anca aileme söylemem gerekir ki hiç istemiyorum.Devlete de daha önce gittim aynı odada 3 psikiyatrist var aynı anda birden fazla hasta alıyorlar hastalar arasında sadece bir perde var.Sıfır verim.O korona riskini almaya değmez.Zaten hastane de uzak.
Üniversiteler açılana kadar hayatta kalabileceğim basit önerileriniz var mı ?(Üniler açılınca orada devlette psikiyatriste giderim,hem hayat normale döneceği için ailemin dikkatini de çekmez.Hem de belki orası daha iyidir buradaki hastanede hiç rahat edemedim.)
Bu arada başlık saçma gelebilir ama başka bir şey bulamadım.Bir keresinde kuzenim “sen salatalık bile doğrayamazsın ya da 10 saatte doğrarsın annen hep bize her şey onun önüne hazır gelecek imajı verdi” demişti çok yaralanmıştım.O aklıma geldi herhalde.
Yanlış bir şey yazdıysam kusura bakmayın.

Yaşınızı belirtmemissiniz. Bağımsızlık kendi paranizi kazandığınızda gelir. Anne baba tutucu olabilir kilitleyin mutfağın kapısını istediğiniz yemekleri yapın. Siz milletin lafıyla çocuklar gibi küsüp yapmaktan vazgeciyorsunuz anladığım kadarıyla. Yaşınızı bilmeden de doğru bı öneri veremeyiz

Böyle aileler çok fazla. Çocuklarını kendilerinin uzantısı olarak görüyorlar. Yalnız değilsiniz.
Yani anlattığınızdan çok daha kötü durumdayım bana göre şanslı sayılırsınız.

Haklıydı adam,hem sağ olsun senelerce böyle bir çocuğa baktı.Hâlâ da bakıyor.Keşke diğerleri gibi olsaydım ben de.Ya da bu durumda olmamı meşru kılacak bir hastalığım falan olsaydı.
Ama bu düşünce hiç normal değil Çocuğusunuz tabiki bakacak. Diğerlerinden farkınız yine onların eseri.
Zor bir ailede büyümek" kitabını tavsiye ederim. Anne babamızın bize zarar vermesi için illa dövmesi sokağa atması gerekmiyor. Bir şeyleri farketmenize yardımcı olabilir kitap

Y
Yaşınızı belirtmemissiniz. Bağımsızlık kendi paranizi kazandığınızda gelir. Anne baba tutucu olabilir kilitleyin mutfağın kapısını istediğiniz yemekleri yapın. Siz milletin lafıyla çocuklar gibi küsüp yapmaktan vazgeciyorsunuz anladığım kadarıyla. Yaşınızı bilmeden de doğru bı öneri veremeyiz
yaşım 19

Böyle aileler çocuklarını bir birey olarak görmüyor. Hiçbir zaman kendileri fikirle bile olsa destek olmazsa hiçbir şeyi başaramayacağını düşünüyorlar. Böyle insanlarla yaşamak çok zor olsa gerek. Ben dayanamam bu kadar bunaltılmaya gelemem. Yaşını bilmiyorum ama evden uzaklaşıp özgür olman için ya çalışmalısın ya da ailene tepki göstermelisin. Gerekirse bir şey yapmak istediğinde kapını kilitlersin.

Birey olmak istiyorsun ama çalışma teklifini reddediyorsun. Sebep de havanın sıcak olması. Sence bizler sıcak havada işe gitmekten çok mu memnunuz? Problem ailende değil sende. Sen istiyorsun ailenin himayesi altında olmayı. Çünkü bu rahat.

çalışmak dediği araba sürme çalışması

yani babasında araba var kullanmayı öğretecek

Birey olmak istiyorsun ama çalışma teklifini reddediyorsun. Sebep de havanın sıcak olması. Sence bizler sıcak havada işe gitmekten çok mu memnunuz? Problem ailende değil sende. Sen istiyorsun ailenin himayesi altında olmayı. Çünkü bu rahat.
Çalışmak derken araba çalışmaktan bahsediyorum.Keşke iş olsa..Babam bana araba öğretecekti biraz çalıştık ama sonra nedense istemedim

Ya bence çok saçma bahaneler ardına saklanıyorsunuz ya bazen benim annemde der bunları
Ben bazı insanların bazı şeyleri fazla içselleştirdiğini düşünüyorum
Bağımsız olmak istiyorsanız kendi paranızı kazanın
Yemek yapmamı büyüttü yapasım kaçtı yazmışsınız benim kaçmaz yaptığım yemeği yicem sonuçta kendim için yapıyorum.

yanı herkesin dediğine moral bozup bahane edip sonra ben neden böyleyim demek normal gelmiyor.
Ben sizin ailenize özel olduğunu düşünmüyorum şu anlattığınız şeyin.

çalışmak dediği araba sürme çalışması

yani babasında araba var kullanmayı öğretecek
Hea ben iş olarak algıladım onu.
Çalışmak derken araba çalışmaktan bahsediyorum.Keşke iş olsa..Babam bana araba öğretecekti biraz çalıştık ama sonra nedense istemedim
Babanız niye çalıştırıyor? Ehliyet almak istiyorsanız bir kursa gideceksiniz. Anne babanızın buna karşı çıkacağını sanmıyorum. Yine kendiniz istemediğiniz için alınmıyor o ehliyet.

Bende öyleydim özgüven siz yetisdim 16 17 yaşında annem elini kesersin diye bıçak vermezdi bir salata yaptırmazdi. Yemeğe hic yanaşmaz dim bu yüzden yemek kursuna gittim kursta öğrendiğimiz yemeğim yapayım dedim kardeş sağ olsun hemen dalga geçti bir daha yapmadım sorsan mutfağa girmiyor yemekten Kaçıyor oldum. Yetiştirme tarzı yapılan isle dalga gecme işte ne zaman üniye gittim ozaman biraz özgüven geldi ama yemek bilmedgim için ozamanlar evde bir pilav yapamazdim. Sürekli kahvaltı yapardım hep dışardan yerdim. Ne zaman evlendim ayrı evim oldu cocuguma tek başına baktım büyütüyorum yemekleri yapıyorum ozaman bir birey oldum kendimi ispatladim. Ayrı eve cikmadan evlenmeden bu iş olmaz. Ancak ise gitsen disarda birey olsanda eve gelince yine çocuk olursun. Bu iş boyle bizim ulkemizde

işte o "nedense"leri bulmak lazım

yani ne bileyim, biz de 19 olduk da hiç evde yemek yapmak aklıma gelmedi

19 yaşımda uç bir siyasi oluşumun toplantılarına katılırdım, bol bol hatta delice okurdum falan

25 yaşıma kadar ailemle yaşadım, annem evde olduğunda hiç yemek yapmadım, ne gereği var ki yapan var zaten

ben gece gündüz dışarıda yaşar, bağımsız hayatımı sürdürürdüm (corona ve pandemi var farkındayım, online yaşayacaksın)

her gün bir kitap bitir, her gün film izle, değişik online tartışma programları var onlara katıl, örneğin herhangi bir tv programı izlenirken kaliteli bir yorum yap ki ailen de senin farkına varsın, "bizim kız büyümüş, görüşleri var" desinler

yani konuşulan konularda kalite olursa, bilgi birikimine dayanırsa varlığın hissedilir

Hea ben iş olarak algıladım onu.

Babanız niye çalıştırıyor? Ehliyet almak istiyorsanız bir kursa gideceksiniz. Anne babanızın buna karşı çıkacağını sanmıyorum. Yine kendiniz istemediğiniz için alınmıyor o ehliyet.
Hayır kursa önce o öğrettikten sonra gidecekmişim.Bunu söylemiştim daha önce.

Ya bence çok saçma bahaneler ardına saklanıyorsunuz ya bazen benim annemde der bunları
Ben bazı insanların bazı şeyleri fazla içselleştirdiğini düşünüyorum
Bağımsız olmak istiyorsanız kendi paranızı kazanın
Yemek yapmamı büyüttü yapasım kaçtı yazmışsınız benim kaçmaz yaptığım yemeği yicem sonuçta kendim için yapıyorum.

yanı herkesin dediğine moral bozup bahane edip sonra ben neden böyleyim demek normal gelmiyor.
Ben sizin ailenize özel olduğunu düşünmüyorum şu anlattığınız şeyin.
Bilmiyorum ama gerçekten o kadar kolay değil bu yaşananlar.Beni ancak benim gibi olan anlar.

Hem ehliyetinin olmamasından yakınıyorsun hem de baban araba sürmeyi öğretmek istediğinde havanın sıcak olmasını bahane ediyorsun 🤷🏻‍♀️ Bence asıl sorun ailen değil. Amacım yargılamak değil sadece dışarıdan bakan bir göz olarak söylüyorum bunu.

Back
X