Astoria'nın Mini Dizi & TV Filmi Önerileri

Astoria

for whom the bell tolls... time marches on.
Kayıtlı Üye
15 Kasım 2016
17.147
52.905
31
Merhaba konuyu okuyan herkese,

Ben çok uzun sezonlu dizileri seyredebilen birisi olmadım hiçbir zaman. Dolayısıyla daha çok birkaç bölüm süren mini dizileri ve TV filmlerini tercih ediyorum. Size de izlediklerimden birkaç öneri sunmak istediğim için bu başlığı açtım. Umarım izler ve beğenirsiniz. İzlerseniz burada birlikte tartışmayı da çok isterim diyerek önerilerime geçiyorum. Önerileri sizlerle birlikte de güncelleyebiliriz.

1. Jane Eyre (BBC)

MV5BMTQ0NjkxNjk5Ml5BMl5BanBnXkFtZTcwNzA1MzI0MQ@@._V1._CR0,2,295,423_UY268_CR2,0,182,268_AL_.jpg


IMDB Puanı: 8.3

Yılı: 2006

Tür: Dram, Duygusal

Süre: 3 sa 50 dk (4 bölüm)

Yönetmen: Susanna White

Oyuncular: Ruth Wilson, Toby Stephens, Lorraine Ashbourne

Konusu: Charlotte Bronte’nin aynı adlı romanından uyarlanan mini dizide, Jane Eyre, 10 yaşındayken öksüz kalmış ve mutsuz bir çocukluk dönemi geçirmiştir. Babasının öldüğünü zanneden Jane, kendisine adeta bir köle gibi davranan yengesi tarafından oldukça katı disiplinli bir yatılı okula gönderilir. 10 yıl boyunca bütün hayatını geçirdiği bu yatılı okuldan mezun olduktan sonra kendisi de aynı çatı altında öğretmen olarak çalışmaya başlar. Bir süre sonra da Edward Rochester’ın malikânesinde Adelé isminde bir kız çocuğuna mürebbiyelik yapmaya başlar. Burada Rochester’la karşılaşan Jane, gitgide büyüyen bir dostluğun ardından ona aşık olduğunu fark eder. Nihayet aradığı mutluluğu bulduğunu sanan Jane'in sevinmesi için henüz çok erkendir. Sonsuza dek süreceğini düşündüğü bu mutluluk Rochester'ın korkunç sırrıyla yerle bir mi olacaktır?

(Duygusal aşk romanlarını genel olarak pek sevmesem de Jane Eyre benim en sevdiğim romanlardan biridir. Jane'in öksüzlüğü, kimsenin desteğini almadan tek başına verdiği hayat mücadelesi, istenmezliği, yalnızlığının üzerine en sonunda aşkı bulması ancak "tam mutlu oldum derken yıktın bütün dünyamı" dercesine başına gelen olaylara rağmen kendini asla bırakmayışı, dönemin buna müsait olmasına rağmen ağlak ve çaresiz kadınlar gibi davranmadan mücadelesine dimdik durarak devam etmesi beni her zaman çok etkilemiştir. Pek çok uyarlama filmi çekilmiş olsa da benim en çok sevdiğim bu BBC yapımı mini dizi versiyonu oldu. Charlotte Bronte İngiliz olduğu için BBC tarafından çekilen bir dizi daha gerçekçi ve gözde canlandırmak açısından daha avantajlı. Toby Stephens'ın muhteşem performansı için dahi izlemeye değer derim.)

2. The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst (HBO)

MV5BMjI0OTc3MzY5Ml5BMl5BanBnXkFtZTgwNjk3MDUyNDE@._V1_UX182_CR0,0,182,268_AL_.jpg


IMDB Puanı: 8.7

Yılı: 2015

Tür: Belgesel, Polisiye

Süre: 4 sa 39 dk (6 bölüm)

Yönetmen: Andrew Jarecki

Oyuncular: Robert Durst, Andrew Jarecki, Gary Napoli

Konusu: Bir adam, üç cinayet. 30 yılı aşan gizem dolu bir hikâye… New York'un emlak zenginlerinden Robert Durst'ün sıradışı hayatının ve suçlandığı cinayetlerin konu alındığı mini dizi tadında belgeselin yönetmenliğini, daha önce yine Robert Durst'ün hayatından ilham alınarak kurgulanan All Good Things filminin yönetmeni olan Andrew Jarecki üstleniyor.

(All Good Things filmini izlemiş olanlar varsa bilirler, Ryan Gosling başroldü hayranları varsa izlesin ehehe, Robert Durst sapına kadar gerçek bir karakterdir ve izlediğinizde emin olun kanınız çekilecek. Hukuk sistemiyle göz göre göre dalga geçen sosyopatın teki, bir seri katil. Kendisi epey zengin bir adam. Kendi karısı başta olmak üzere birçok cinayetle suçlanıyor ama garip bir şekilde kanıtlanamıyor bunlar. İnanılmaz iyi şekilde yalan söylüyor, Asperger sendromlu olduğunu iddia ediyor. ABD hükümetine kalsa hala yakalanamazdı ancak adamın kendi kendini ihbar etmesiyle yakalanıyor gibi bir şey. Çok ürkütücü, böyle polisiye belgeselleri seviyorsanız izlemenizi tavsiye ederim.)

3. The Act (Hulu)

MV5BZDVkYzAwMDUtZmRlMC00ZGE4LWFkNDktYjE0YjcxYzgxOTU5XkEyXkFqcGdeQXVyMzY0MTE3NzU@._V1_UY268_CR1,0,182,268_AL_.jpg


IMDB Puanı: 8.1

Yılı: 2019

Tür: Biyografi, Polisiye, Dram

Süre: 8 sa (8 bölüm)

Yaratıcılar: Nick Antosca, Michelle Dean

Oyuncular: Patricia Arquette, Joey King, Calum Worthy

Konusu: Gerçek bir hikâye üzerine çekilen belgesel, kızına karşı epey düşkün olarak tanınan bir annenin evinde ölü bulunması, olayın akabinde kanser ve çeşitli beyin hastalıkları bulunan 23 yaşındaki kızı Gypsy Rose’un ortak Facebook hesaplarından “Sürtük geberdi” yazan bir paylaşımda bulunması nedeniyle olayların derinine inilmesi ile başlıyor ve şoke edici gerçekler açığa çıkıyor.

(Burada "Psikopatolojik Vakaları Anlatan Film Önerileri" adlı bir başlığım da var; orada da hem bu diziyi hem de belgeselini önermiştim. Yine öneriyorum. Gerçek bir psikopatolojik vakadan uyarlanmış bir dizi olduğunu belirteyim. Öncelikle Google'a yazmanız gereken şey: Münchausen by Proxy Sendromu. Ne olduğunu bilmeniz gerekiyor bu dizi için. İzlerken dehşete düşmemek elde değil. Anne Dee Dee bu hastalığa sahip bir kadın ve kızını 20 yıl boyunca hasta olduğuna inandırarak istismar ediyor. Çocuğa kanser olduğunu söyleyip saçlarını kazıtmaktan tut, besinleri yutamadığını iddia ederek beslenme tüpü taktırmak, nefes alamadığını iddia ederek oksijen tüpü taktırtmaya kadar ileri gidiyor. Tekerlekli sandalyeden kaldırtmıyor. Doktorlar hiçbir hastalık belirtisi bulamasalar da Dee Dee inatla kızının hasta olduğunu söyleyerek sahte belirtiler uyduruyor. Bu şekilde insanlardan bol bol ilgi, sevgi, destek görmekle beraber pek çok hayır kurumundan da para yardımı, ev yardımı gibi destekler alıyor. Ancak kızı Gypsy büyüyor haliyle ve annesinden gizli gizli internet kullanıp sosyal medya hesapları açmaya başlıyor ve bu şekilde dış dünyayla bağlantı kurabiliyor. En sonunda netten edindiği sevgilisiyle beraber annesini öldürmesi ile bu kızın korkunç gerçekliği de açığa çıkıyor. İnanılmaz, tek kelimeyle inanılmaz. Belgeselin kendisini izlemek isterseniz ismi "Mommy Dead and Dearest". Türkçe altyazısı yok, İngilizce bilenler Youtube'ta izleyebilirler.)


4. Sharp Objects (HBO)

MV5BZDk2NzY1MGQtYTA2MS00ZDcxLWJiMzYtNWRmMGU3ZjQ0YTFjXkEyXkFqcGdeQXVyMTMxODk2OTU@._V1_UX182_CR0,0,182,268_AL_.jpg


IMDB Puanı: 8.2

Yılı: 2018

Tür: Polisiye, Dram, Gizem

Süre: 7 sa 1 dk (8 bölüm)

Yönetmen: Jean-Marc Vallée

Oyuncular: Amy Adams, Patricia Clarkson, Chris Messina

Konusu: Sharp Objects, kasabasında öldürülen iki genç kızın hikayesiyle birlikte kendi geçmişini de çözmeye çalışan Camille Preaker isimli bir muhabirin yaşadıklarını anlatıyor. Uzun zamandır görmediği annesi ve üvey kız kardeşi ile bir araya gelen Camille’in bir cinayeti çözmek için kendi geçmişinden yararlanmasının ardından işler iyice sarpa sarar.

(Yine psikopatolojik diyebileceğimiz, The Act dizisinde olduğu gibi Münchausen Sendromu ve buna bağlı gelişen travmalar ile alakalı bir dizi önerisi. Aslında çok boğucu, yani izlerken o kasaba ortamından, insanlardan falan boğuluyorsunuz. Ama boğulurken bu rahatsız ortamdan zevk de alıyorsunuz. Oyunculuklar, diyaloglar muazzam. Kitabı da varmış, yazarı benim çok sevdiğim bir film olan Gone Girl'ün de yazarı Gillian Flynn. Artemis Yayınları'ndan, direkt "Keskin Şeyler" adıyla çevrilmiş. Ben kitabını okumadım ancak kitabın da çok akıcı bir dili olduğu söyleniyor. İsterseniz kitabını okuyun, isterseniz dizisini izleyin ama bence birinden birini yapın.)

5. A Very English Scandal (Amazon Prime)

MV5BNTQ5NDI0MTQ0MV5BMl5BanBnXkFtZTgwNDEzNTc1NTM@._V1_UX182_CR0,0,182,268_AL_.jpg


IMDB Puanı: 7.8

Yılı: 2018

Tür: Biyografi, Komedi, Polisiye

Süre: 3 sa (3 bölüm)

Yönetmen: Stephen Frears

Oyuncular: Hugh Grant, Ben Whishaw, Alex Jennings

Konusu: Film, Birleşik Krallık Liberal Parti lideri ve parlamento üyesi Jeremy Thorpe skandalını konu ediyor. İngiltere’de eşcinselliğin suç olduğu 70’li yıllarda politikacı Jeremy Thorpe’un büyük bir sırrı vardır. Eski sevgilisi Norman Scott’ın ortaya çıkması onun için büyük bir tehlike oluşturur. Norman ile geçmişteki birlikteliğinin duyulmasından korkan Jeremy, başını belaya sokar. Eski sevgilisini ortadan kaldırmak için komplo kurmak ve adam öldürmeye azmettirmekle suçlanan Jeremy, hakim karşısına çıkmak zorunda kalır.

(Çok sevdim. Tek cümleyle çok sevdim bu diziyi. Hugh Grant ve Ben Whishaw'un oyunculuğuna bayıldım, Whishaw'unkine ayrı bir parantez açarak. Ha ben öpüşen erkekleri seyretmek istemem derseniz izlemeyin ama öyle bir homofobikliğiniz yoksa mutlaka izleyin derim. Çok eğleneceksiniz izlerken. Anlatılanlar kesinlikle kurgu değil, tamamen gerçek bir olaydan uyarlanma ve Jeremy Thorpe vefat ettiği için çekilebilmiş bir dizi. Yoksa kendisi hayattayken bu skandalla ilgili yayınlanacak her şeyi engelliyormuş.)

6. When They See Us (Netflix)

MV5BZmJjM2YzOWEtOTYxYi00YjhkLTliMzgtMTA2MTc0NDQ1MDM4XkEyXkFqcGdeQXVyODY5OTk4MA@@._V1_UX182_CR0,0,182,268_AL_.jpg


IMDB Puanı: 9.0

Yılı: 2019

Tür: Biyografi, Dram, Tarih

Süre: 4 sa 56 dk (4 bölüm)

Yönetmen: Ava DuVernay

Oyuncular: Jharrel Jerome, Asante Blackk, Vera Farmiga

Konusu: Gerçek bir hikâyeden uyarlanan bu film, 1989 yılında geçmektedir. Harlemli beş genç, haksız yere Central Park'ta koşu yapan bir kadına vahşi bir cinsel saldırıyla suçlanınca tutuklanır ve sorgulanırlar. Ülke genelinde tansiyon yükselirken bu beş genç, kendilerini bir kâbusun içinde sıkışıp kalmış olarak bulur.

(Çok ağladım izlerken. Gerçekten bu rezaletin yaşanmasına ayrı ağladım, sırf siyahi oldukları için suçlanan, işkence gören, hayatları kararan gariban çocuklara ayrı ağladım, insanoğlunun sırf beyaz tenli doğdu diye bu kadar acımasızlaşabilmesine, beş kuruş olmamasına rağmen karşısındakini insan yerine koymamasına ayrı ağladım. Çelik gibi sinirleriniz yoksa çok ağlayacaksınız ama ağlasanız da izleyin. Görün bu insanlar için Barack Obama'nın başkan seçilmesi neden bu kadar anlamlıymış, "Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Önemlidir)" hareketi neden bu kadar ses getirmiş? Jharrel Jerome'un muhteşem performansını izlemeniz de cabası.)

7. Chernobyl (HBO)

MV5BNTEyYmIzMDUtNWMwNC00Y2Q1LWIyZTgtMGY1YzUxOTAwYTAwXkEyXkFqcGdeQXVyMjIyMTc0ODQ@._V1_UX182_CR0,0,182,268_AL_.jpg


IMDB Puanı: 9.5

Yılı: 2019

Tür: Dram, Tarih, Gerilim

Süre: 5 sa 30 dk (5 bölüm)

Yönetmen: Craig Mazin

Oyuncular: Jared Harris, Stellan Skarsgård, Emily Watson

Konusu: Mini dizi, 1986 Nisan'ında Sovyet Ukrayna'da meydana gelen Çernobil nükleer santral felaketinin üzücü sonuçlarına ve felaketin nasıl ve niçin meydana geldiğini açıklamaya, savaşıp yenilen kahramanların hikâyelerine odaklanmaktadır.

(Pek çoğunuz izlemişsinizdir belki ama eklememek olmaz. Bu kadar yakın zamanda gerçekleşen kaza görünümlü katliamdan nasıl haberimiz olmamış? Yaşananları nasıl bilmemişiz, bu felaketin sonuçlarını neden çok ciddiye almamışız? İzlerken dehşete kapıldım, bir yandan da çok endişelendim. Çok ses getirdi ama izlemeyeniniz kaldıysa öncelikle bundan başlayarak izlesin derim.)

8. Wild Wild Country (Netflix)

MV5BMzczOTU4NzkxMl5BMl5BanBnXkFtZTgwNTAxNTI5NDM@._V1_UX182_CR0,0,182,268_AL_.jpg


IMDB Puanı: 8.2

Yılı: 2018

Tür: Belgesel

Süre: 6 sa 43 dk (6 bölüm)

Yönetmenler: Chapman Way, Maclain Way

Oyuncular:
Osho, Ma Anand Sheela, George Meredith

Konusu: Tartışmalı bir tarikat lideri olan Osho, Oregon çölünde ütopik bir kent kurar. Ancak yerel halkla yaşanan sürtüşme ulusal çapta bir skandala dönüşür.

( advers advers hanım sayesinde izlediğimi hatırladım, kendisine teşekkür ederim. İzlerken aslında size pek de yabancı gelmeyecek. Osho dini bir tarikatın lideri, bir o kadar da zengin. Adamlarda Rolls Royce marka araç gırla. Aklı başındadır diyebileceğiniz eğitimli, zengin pek çok insan bu şarlatanın müridi. Lüks hayat, sınırsız cinsel tatmin gibi vaatlerle gelip mutlu olmak istiyorlar. Ancak Osho bir süre sonra yıkılıyor. Epey vurucu bir belgesel.)

9. Day Break (ABC)

MV5BMjIyODIzNzIzOF5BMl5BanBnXkFtZTgwNDAzNzkwMzE@._V1_UY268_CR87,0,182,268_AL_.jpg


IMDB Puanı: 8.0

Yılı: 2006

Tür: Aksiyon, Dram, Bilim Kurgu

Süre: 13 sa (13 bölüm)

Yönetmenler: Rob Bowman, Bryan Spicer

Oyuncular: Taye Diggs, Moon Bloodgood, Victoria Pratt

Konusu: Dedektif Brett Hopper, bir sabah uyandığında savcı yardımcısı Alberto Garza'yı öldürmekle suçlandığını öğrenir. Kendisine komplo kurulduğunu anlar ve kaçma teşebbüsünde bulunur. Fakat sevdiklerinin de tehdit altında olduğunu öğrenince neler olduğunu öğrenip olayları çözmeye çalışır. Gün geceye kavuştuğunda artık olayları değiştirebilmek için çok geçtir. Tekrar sabah olduğunda olayların aynı şekilde tekrarlandığını fark eder.

(Öneri ile ekledim. Bu bir mini dizi olarak çekilmemiş bu arada ancak bir sezon sonrasında reytinglerin yetersiz olduğu gerekçesi ile yeni sezonları iptal edilmiş. Lost, The Walking Dead ya da Grundhog Day gibi dizi-filmleri severek izlediyseniz bunu da severek izlersiniz diye tahmin ediyorum. Yalnız dediğim gibi mini dizi olarak çekilmediği için dizinin sonu havada kalmış olabilir.)

10. Our Planet (Netflix)

MV5BN2I1ZjA5YjQtYmQ0ZS00ZmE1LTk1ZjktNTQ5ODIzY2JiZDdhXkEyXkFqcGdeQXVyNjg2NjQwMDQ@._V1_UX182_CR0,0,182,268_AL_.jpg


IMDB Puanı: 9.3

Yılı: 2019

Tür: Belgesel

Süre: 6 sa 43 dk (8 bölüm)

Yönetmenler: Adam Chapman, Hugh Pearson

Oyuncu (Belgesel anlatıcısı): David Attenborough

Konusu: Muazzam bir içeriğe sahip olan bu çarpıcı belgeselde, gezegenimizin doğal güzelliklerine şahit olurken iklim değişikliğinin tüm canlıları nasıl etkilediğini göreceksiniz.

(Yine öneri ile eklediğim, içerik olarak harika görünen bir belgesel daha. Kutuplardan, yağmur ormanlarına, denizlerden, çöllere pek çok canlı türünü yakından inceliyor ve bu canlı çeşitliliğinin iklim krizi yüzünden nasıl tehlikeye düştüğünü anlatıyor. Doğa belgeselleri sevenler için seyretmesi oldukça keyifli olacaktır diye düşünüyorum. Ben de en kısa zamanda izleyeceğim.)

11. Unbelievable (Netflix)

MV5BN2Q3OWQ1Y2UtN2E3OS00ODA2LWE1Y2EtYmY5OWMzNWYzMDZmXkEyXkFqcGdeQXVyMzY0MTE3NzU@._V1_UX182_CR0,0,182,268_AL_.jpg


IMDB Puanı:
8.5

Yılı: 2019

Tür: Polisiye, Dram

Süre: 6 sa 29 dk (8 bölüm)

Yönetmenler: Lisa Cholodenko, Michael Dinner, Susannah Grant

Oyuncular: Toni Collette, Merritt Wever, Kaitlyn Dever

Konusu: Konusu gerçek yaşanmışlıklara dayalı olan bu dizide, Marie Adler, hayatı koruyucu aileler tarafından büyütülmekle geçmiş genç bir kızdır. Bir gün tek başına yaşadığı yurt dairesinde maskeli bir saldırgan tarafından tecavüze uğradığını söyleyerek şikayette bulunur. Fakat iddiasının asılsız olduğu gerekçesi ile erkek dedektifler tarafından suçlanarak şikâyetini geri çekmesi için psikolojik baskı görür. Karen Duvall ve Grace Rasmussen adında iki kadın dedektif başka şehirlerde de Marie’nin uğradığı saldırılara benzer saldırılar olduğunu fark eder ve bu davanın peşine düşer. Marie gerçekten bir suçlu mu yoksa bir mağdur mudur?

(İzlerken her bölümünde boğazıma bir yumru oturdu. O kadar tanıdık ki bize... Kadınların çektiği her yerde aynı. Özellikle travmatik yaşam olaylarında empatinin ve merhametin ne kadar etkili olabileceğini, bütün zorbalıkların ve eziyetin üstesinden nasıl gelebildiğini anlatan şahane bir dizi. En çok sevdiğim şey dizinin taraf tutmadan, acıtasyon yapmadan sadece travma ve travmanın boyutlarını sade bir dille ele alması oldu.)

12. Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez (Netflix)

MV5BMjE2N2U0NjUtZTViYy00NWJmLWIwNzYtNTYxMWQ5ZTZjNjZiXkEyXkFqcGdeQXVyMjUxMTY3ODM@._V1_UX182_CR0,0,182,268_AL_.jpg


IMDB Puanı: 7.5

Yılı: 2020

Tür: Belgesel, Polisiye

Süre: 3 sa 22 dk (3 bölüm)

Yönetmen: Geno McDermott

Oyuncular: Kevin Armstrong, Dan Wetzel, Patrick Haggan

Konusu: Esrarengiz Odin Lloyd cinayetinin faili olarak başarılı NFL oyuncusu Aaron Hernandez’in tutuklanması spor dünyasını şoka uğratır. Belgeselde Aaron’ın bir NFL yıldızı olmadan önceki aile hayatı, ilişkileri incelenmekte ve Amerikan futbolu oynayanlarda sıkça rastlanan beyin sarsıntılarının yaşamına olan etkisi değerlendirilmektedir.

(Milyonlarca insanların imrendiği bir yıldız aile hayatı ve çevre yüzünden nasıl dibe çakılır, bunu size tam anlamıyla ispatlayan gerçek bir yaşam hikayesi Aaron Hernandez'inki. Verdiği tıbbi ve hukuki bilgiler de gayet hoş. Yine taraf tutturmadan, ne tam anlamıyla aklayarak ne de suçlayarak olayı anlatması da verdiğim artı puanlardan. True crime belgesellerini seviyorsanız tazecik çıktı, hemen izleyin derim.)

13. Olive Kitteridge (HBO)

MV5BMjIzOTk4NzMzMV5BMl5BanBnXkFtZTgwMTczMzY4MjE@._V1_UX182_CR0,0,182,268_AL_.jpg


IMDB Puanı: 8.4

Yılı: 2014

Tür: Dram

Süre: 4 sa (4 bölüm)

Yönetmen: Lisa Cholodenko

Oyuncular: Frances McDormand, Richard Jenkins, Bill Murray

Konusu: 4 bölümlük bu mini dizi, inatçı, kuralcı, disiplinli bir matematik öğretmeni olan Olive Kitteridge ile onun uysal, hoşgörülü, kibar, eczacı eşi Henry ile olan 25 yıllık evliliğinin geçirdiği süreçleri konu alıyor.

(Bunu yine benim açtığım Psikopatolojik Vakaları Anlatan Film Önerileri başlığına eklemiştim ama mini dizi başlığına daha uygun olduğunu fark ettim. Size çok çok güzel bir mini dizi önerisiyle geldim. İzlemeyen kalmasın derim. Toplamda 4 bölüm, her biri yaklaşık 1 saat civarı süren ama bitirdiğinizde sizi olduğu yere mıhlayacak bir dizi Olive Kitteridge. Hikaye çok katmanlı, sayısız detay var. Disiplinli, inatçı, katı görünüşünün altında pek çok travmayı barındıran aslında yumuşak kalpli, sevilmeye muhtaç bir kadın Olive... ve onun kendisinin tersine bir o kadar uysal ve hoşgörülü olan eşi Henry ile olan 25 yıllık evliliklerinin geçirdiği süreci konu alıyor. Çift terapisti olduğum için mi bu kadar çok etkilendim bilmiyorum ama aşk, ölüm, evlilik, arkadaşlık, aile, ebeveyn olmak, hayat, yaşlılık, depresyon, kuşaklar arası fark gibi pek çok kavramı size o kadar güzel sorgulatıyor ki bıraksanız bunun analizini yapmayı, hakkında sayfalarca makale yazabilirim.)

14. Unorthodox (Netflix)

MV5BMGY4NzZlMDUtMzk2NC00OWEzLTkwMGUtYmFjN2E1YWZlNzRiXkEyXkFqcGdeQXVyMTMxODk2OTU@._V1_UY268_CR4,0,182,268_AL_.jpg


IMDB Puanı: 8.1

Yılı: 2020

Tür: Dram

Süre: 3 sa 33 dk (4 bölüm)

Yönetmen: Maria Schrader

Oyuncular: Shira Haas, Amit Rahav, Jeff Wilbusch

Konusu: Brooklynli Hasidik Yahudi bir kadın olan Esther “Esty” Shapiro, görücü usulü evlenmiştir ve hem dini hem kültürel sebeplerden dolayı hayatını özgürce yaşayamamaktadır. Yaşadığı bu yoğun baskıdan ötürü bunalan Esty çareyi kaçmakta bulur ve Berlin’e gider. Özgürlüğün anlamını yavaş yavaş öğrenen genç kızın geçmişi ise peşini bırakmayarak onu Berlin’de de bulacaktır. Ancak güçlü bir karakter olan Esty’nin artık baskılara boyun eğmek gibi bir niyeti yoktur.

(Bunu öneri üzerine izleyince buraya da ekledim. Biraz Türkiye'deki töre filmlerinden hallice, ancak Hasidik Yahudilerinin geleneklerini ve kültürlerini anlamak için güzel br dizi olmuş. Görücü usulü tanışma, evlilik töreniyle ilgili bazı ayrıntıları Türkiye kültürüne benzemiyor değil. :) Ancak (spoilerr spoilerrr) olumsuz yönler olarak karakteri ben gerçekçilikten uzak buldum. Bu kadar katı bir düzende büyümüş birinin elle tutulur bir belirgin motivasyonu olmadan zincirlerini bu kadar çabuk kırması zor. Esty Shapiro, seni sevmiyorum ve sana laflar hazırladım. Yanky adamdır ehehe.)

15. Don't F**k with Cats: Hunting an Internet Killer (Netflix)

MV5BNGU2OGJkZTItYmRmNi00YTI2LWFkNzEtNjY2MGZiZTRhMzRkXkEyXkFqcGdeQXVyMjYwNDA2MDE@._V1_UY268_CR0,0,182,268_AL_.jpg


IMDB Puanı:
8.1

Yılı: 2019

Tür: Belgesel, Polisiye, Gizem

Süre: 3 sa 7 dk (3 bölüm)

Yönetmen: Mark Lewis

Oyuncular: Deanna Thompson, John Green, Joe Panz

Konusu: İnternetteki şoke edici bir video, adalet peşinde olan bir grup hayvanseveri bir araya getirir. Ama hedeflerinde olan kişinin dehşet verici yeni planları vardır.

(Çok üzücü, çok üzüldüm. Hayvan öldüren insan öldürür diye yerlilerden Sevil Atasoy başta olmak üzere birçok yerli yabancı uzman bunu söylüyordu. Dizinin de bunu üzerine bastıra bastıra vurgulaması çok iyi. Belgesel soluk soluğa ilerliyor. 3 bölüm olmasına rağmen aman ne olacak şimdi diye diye tırnaklarınızı yiyorsunuz izlerken. Seyretmenizi kesinlikle tavsiye ederim.)

16. The Trials of Gabriel Fernandez (Netflix)

MV5BM2JjMmIzOWUtNGM1Mi00MTVjLTllYzctZTJlNjBjZjZlNzhkXkEyXkFqcGdeQXVyMTkxMzMyMTI@._V1_UX182_CR0,0,182,268_AL_.jpg


IMDB Puanı:
8.2

Yılı: 2020

Tür: Belgesel, Polisiye, Mini Dizi

Süre: 5 sa 31 dk (6 bölüm)

Yönetmen: Brian Knappenberger

Oyuncular: William Guirola, Wyatt Hinz, Rodrigo Alfonso

Konusu: 6 bölümlük belgesel türündeki mini dizi, Palmdale, California'dan sekiz yaşındaki Gabriel Fernandez'in annesi ve sevgilisi tarafından 2013 yılında korkunç bir şekilde istismar edilerek öldürülmesini ve bu konu ile ilgili kurumların ihmalini anlatıyor.

(Bu da beni kahreden bir başka belgesel. Son bölümlerde gözyaşlarımı tutamaz oldum artık. Çocuklarla çalışan bir psikoloğum, pek çok çocuğu dinledim, konuştum. Ama son bölümlerde canım çok yandı. Gözlerim doldu, bunun gerçekten yaşandığını bilmek içimi sızlattı. İhmalleri dinlerken kendimi dahi sorguladım. "Ben de mi acaba bir hata yaptım, gözümden kaçırdığım bir şey olmuş olabilir mi? Bir çocuğun gözyaşında payım olabilir mi, bir meslektaşımın payı olabilir mi?" İzleyin demek isterdim ama herkes kaldıramayabilir. Kaldırabilecek olan izlesin.)
 
Son düzenleme:
Ben de kısa dizileri seviyorum,uzun olanlara karşı bir süre sonra ilgimi kaybediyorum.

Alias Grace ( izleyeli biraz oldu,psikoloji-suç diye hatırlıyorum içeriğini )
Mildred Pierce ( açıkçası biraz aile dramı gibi )
Pride and Prejudice ( 95 yapımı,romandan uyarlama-Aşk ve Gurur-,filminden çok daha iyidir benim gözümde ) şimdilik benim aklıma gelenler.
 
Son düzenleme:
Netflix üyeliğim yok ama onerdiginiz filmleri frgman ve konu olarsk takip etmiştim 👏👏👏👏

Kötü bir yönlendirme olacak belki ama hepsini Netflix dışından da izleyebilmeniz mümkün. :)

La casa de papel tam anlamıyla mukemmel

Çok duydum adını, güzeldir muhakkak ama ben burada uzun sezondur süren dizilerden ziyade en fazla birkaç bölüm süren dizilerden bahsediyorum. Mini dizi adı üstünde :)

Ben de kısa dizileri seviyorum,uzun olanlara karşı bir süre sonra ilgimi kaybediyorum.

Alias Grace ( izleyeli biraz oldu,psikoloji-suç diye hatırlıyorum içeriğini )
Mildred Pierce ( açıkçası biraz aile dramı gibi )
Pride and Prejudice ( 95 yapımı,romandan uyarlama-Aşk ve Gurur-,filminden çok daha iyidir benim gözümde ) şimdilik benim aklıma gelenler.

Mildred Pierce çok ilgimi çekti en kısa sürede başlayacağım. :) Alias Grace'i duydum ama niyeyse izlememiştim. Hepsini tek tek izleme listeme kaydediyorum çok teşekkür ederim.

The good place ve the let down. Birisi iyi insan olma uzerine absurt komedi. Digeri ise ebeveynlik ve cuvallama uzerine. Izlenesi ikiside.

Mini dizi mi bunlar, ilk defa duydum. The Let Down ilgimi çekti, IMDB'den baktım şimdi 30 dk sürüyormuş bölümler. Buna da başlayabilirim, çok teşekkür ediyorum size. :)
 
Kötü bir yönlendirme olacak belki ama hepsini Netflix dışından da izleyebilmeniz mümkün. :)



Çok duydum adını, güzeldir muhakkak ama ben burada uzun sezondur süren dizilerden ziyade en fazla birkaç bölüm süren dizilerden bahsediyorum. Mini dizi adı üstünde :)



Mildred Pierce çok ilgimi çekti en kısa sürede başlayacağım. :) Alias Grace'i duydum ama niyeyse izlememiştim. Hepsini tek tek izleme listeme kaydediyorum çok teşekkür ederim.



Mini dizi mi bunlar, ilk defa duydum. The Let Down ilgimi çekti, IMDB'den baktım şimdi 30 dk sürüyormuş bölümler. Buna da başlayabilirim, çok teşekkür ediyorum size. :)
Good place de 30 dk lik olmali. Kisa ozet gecmek gerekirse aslinda cehenneme gitmesi gereken bir kadin yanlislikla cennete dusuyor. Sonrasi kaos. 4. Sezonda ama netflixde henuz 3. Sezon gelemedi.

The let down daha trajikomik bir dizi. Daha ziyade yeni anne olmus bir kadinin annelik konusunda cuvallamasi uzerine. Rica ederim. Iyi seyirler.
 
Bence Amistad da izlenmeye değer , izlemediyseniz izleyin derim .
Bir de Yıldızlar Arasında var , film 3 saat ama bence unutulmayacaklar listenize kesin girer .
 
Bence Amistad da izlenmeye değer , izlemediyseniz izleyin derim .
Bir de Yıldızlar Arasında var , film 3 saat ama bence unutulmayacaklar listenize kesin girer .

Hemen bakıyorum bunlara da. İyi ki açmışım bu konuyu, harika öneriler geldi. Çok teşekkür ediyorum. :)
 
Hemen bakıyorum bunlara da. İyi ki açmışım bu konuyu, harika öneriler geldi. Çok teşekkür ediyorum. :)
Ricâ ederim :)
Amistad da çok ağlamıştım .
Yıldızlar arasıda’yı izlediğimde dengem değişti desem yeridir , “acaba kumandanın içinde miyim , belki şu anda kendime sesleniyorum ama duymuyorum “ falan diye günlerce saçmalamıştım 😂😂😂
 
Wild Wild Country, Netflixte belgesel-dizi tarzı bir yapım, Hindistan'dan Amerika'ya yerleşen kendilerine bir şehir kuran bir tarikatı ve gerçek yüzünü anlatıyor.

Ölüm kampı Austchwitz, Nazi döneminde kurulan ölüm kamplarını anlatan yine Netflixte bir belgesel-dizi..

Belgesel-dizi tarzı önerilerinizi bekliyorum.
 
Wild Wild Country, Netflixte belgesel-dizi tarzı bir yapım, Hindistan'dan Amerika'ya yerleşen kendilerine bir şehir kuran bir tarikatı ve gerçek yüzünü anlatıyor.

Ölüm kampı Austchwitz, Nazi döneminde kurulan ölüm kamplarını anlatan yine Netflixte bir belgesel-dizi..

Belgesel-dizi tarzı önerilerinizi bekliyorum.

Wild Wild Country'i izlemiştim evet, onu niye eklemediysem ekleyeyim hemen listeye. :) Bunun dışında benim listeye eklediğim The Jinx de çok güzel bir crime belgeseli. 4 bölüm sürüyor. Making a Murderer vardı Netflix'te, çok güzel övgüler duydum ama henüz izlemediğim için listeye eklemedim.
 
''Dark Tourist'' (Netflix)
Tek sezon 10 bölüm.
Standart tatil beldeleri yerine ''Kara Turizm'' denilen savaş ve felaket bölgelerine gidilen bir akımın anlatıldığı belgesel tarzı bir yapım.
Her bölümü çok iyi olmasa da izlenilebilir.
 
When They See Us’ı izlerken ağlamıştım. Dönemin siyahilere bakış açısını anlatmanın yanı sıra gerçek hikayelere dayanması insanın içini sızlatacak türden.
Gerilim cinayet seviyorsanız Tepedeki Ev (Netflix) ve Masum’u öneririm. Filmlerden de yine Ceset (2012, İspanya yapımı), Görünmeyen Misafir (2016, İspanyol yapımı), Kayıp Kız (2014, ABD yapımı) kesinlikle tavsiye ederim. Ceset ve Görünmeyen Misafir’in yönetmenliğini Oriol Paulo üstlenmiş ve iki film de birbirinden cinayet esrarı içeriyor :) Dram tarzında falan da çok film var aslında. Klasiklerden sayabileceğim rahmetli Robin Williams’ın oynadığı Patch Adams izlenmesi gereken bir film bence. Psikolojik filmlerden de Zindan Adası, Split, Ölüm Treni, Karanlık Sır (2017), Saklambaç (2005) ilk aklıma gelenler. İzlerken yanında mısır patlatmayı unutmayın :)
 
Başlıkta mini dizi diyince aklıma geldi izlemeyen varsa day breaki kesinlikle öneririm
 
Messiah; Netflix'in yeni dizisi, ilk sezon 10 bölüm. İzlenebilir, muhtemelen 2. sezon da gelecektir.
Belgesel-dizi tarzı önerilerinizi var mı arkadaşlar?

Adını yanlış hatırlıyor olabilirim ama our planet diye birşey vardı sanki imdb puanı da yüksek ama izleme şansım olmadı maalesef
 
Messiah; Netflix'in yeni dizisi, ilk sezon 10 bölüm. İzlenebilir, muhtemelen 2. sezon da gelecektir.
Belgesel-dizi tarzı önerilerinizi var mı arkadaşlar?

Ben de yakın zamanda Unbelievable'ı izledim. Oldukça etkileyici bir mini dizi. Mindhunter'ı izleyip sevdiyseniz bunu da seversiniz. Birkaç güncelleme yapayım ben de buraya eklenenlerle.
 
X