Avukat olanlar yardım rica

misishippi

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
17 Mayıs 2018
794
1.678
63
arkadaşlar 7 aydır bir iş yerinde çalışıyorum. işe girerken 1 yıllık sözleşmeli olarak girdim. şimdi ise işveren sözleşmeyi fesh etmek istiyor. sebebi hamile olup izne giden kişinin geri gelmesi. bu durumda benim haklarım nelerdir. nasıl bir yol izlemeliyim. teşekklür ederim.

6 aylık izne çıkmıştı. ama bana 1 yıllık sözleşme yaptılar. şimdi ise haksız fesih söz konusu. başka departmana alın süremi tamamlayım diyorum onuda yapmıyorlar.

İşverenin Süresinden Önce Haksız Feshi – Kalan Bakiye Ücreti
Eğer sözleşmeyi süresinden önce haksız fesheden taraf işveren ise, cezai şarta ek olarak Borçlar Kanunu hükümlerine süre bitimine kadar olan ücretini işçi, işverenden talep edebilir. Bu ücrete kalan bakiye ücreti ya da bakiye süre ücreti denmektedir. Kalan bakiye ücreti yalnızca işçinin isteyebildiği bir ücrettir. İşveren işçiden böyle bir ücret talep edemez.

Kalan bakiye ücreti tarafların belirlediği bir tutar olmaktan çok, mahkemenin belirlediği bir tutardır. Hesaplamasında işçinin maddi kaybı ve kazancı, gelir gider dengesi gibi birçok kıstas göz önünde bulundurularak hesaplanır. İşçi bu süreçte başka bir işte çalışmışsa buradan sağladığı kazanç bu sürelerin ücretinden düşülür. Bu süreler çalışılmayan süreler olduğu için üzerinden SGK payı ödenmez.

Hâkim bütün durum ve koşulları göz önünde bulundurarak miktarını serbestçe belirleyeceği bir ek tazminatın da işçiye ayrıca ödenmesine karar verebilir, ancak belirlenecek tutar işçinin 6 aylık ücretinden fazla olamaz. Bu tazminat bakiye süre ücretinin yanında ayrıca bir tazminattır ve işvereni cezalandırma amacı taşır.

Görüldüğü gibi süresinden önce işverence haksız feshedilen bir iş sözleşmesi cezai şartın, bakiye süre ücretinin ve hatta ek bir tazminatın bile söz konusu olabileceği yüklü miktarda ödemelere sebep olabilmektedir.

teşekkür ederim. peki bunu talep etmek için mutlaka dava mı açmak gerekiyor. yoksa sözlü veyaz yazılı şirketten talep etmem bir işe yarar mı?

teşekkür ederim. peki bunu talep etmek için mutlaka dava mı açmak gerekiyor. yoksa sözlü veyaz yazılı şirketten talep etmem bir işe yarar mı?
Sözleşmenizin bir örneği eliniz de var mı ? eğer okursam daha fazla yardımcı olabilirim . Önce iş yerine insan kaynaklarına dilekçe ile müracat edeceksiniz. Eğer işe yaramazsa çalışma bakanlığına müracaat edeceksiniz.

Önce sözlü talep edin, eğer ödeme yapmazlarsa, arabulucuya başvuracaksınız, arabulucuda da anlaşma sağlanamzsa dava açacaksınız.

malesef bir örneğini almadım o zaman. başıma böyle birşey geleceğini bilemedim. salaklık etmişim. bugün beni arayacaklar. duyumlarıma göre tazminat verip göndermek istiyormuş. 1 maaş tazminat yani. bunu yaparak gönderme hakları var mı

Sozlesmen varsa elinde suresinden once gecerli bi neden vermeden isine son veremez( taciz, hirsizlik, isini yapmama vs)

Haricinde ben olsam guzel bi tazminatla cikabiliyosan cik zaten tat vermez bu saatten sonra

Tazminatınızı zaten verecek göndermek istiyorsa ama siz belirli süreli iş sözleşmeniz olduğunu ileri sürerek kalan maaşlarınızı da talep edin .
Bu maaşlarda sgk payı ödenmez işçiye . Bir de eğer hemen çalışmaya başlarsanız bu paraları geri alabilirler . Burada önemli olan sizin mağduriyetiniz .
Bu konu genellikle dava ile sonuçlanır . Tutarı mahkeme belirler

çoookkk teşekkür ediyorum. şimdi beni aradıklarında daha bilgili olacağım. çok sağolun. bakalım ne taklalar atacaklar. göreceğiz.

Sozlesmen varsa elinde suresinden once gecerli bi neden vermeden isine son veremez( taciz, hirsizlik, isini yapmama vs)

Haricinde ben olsam guzel bi tazminatla cikabiliyosan cik zaten tat vermez bu saatten sonra
bende kalmak istemiyorum. artık kabak tadı verdi çünkü kalsamsa mobing yaparlar. hakkımı verip göndersinler.

yuz kızartıcı bır sucunuz olmadıgı surece haksız sekılde ısıne son veremezler
tazmınat odemek zorundalar
iş mahkemesıne gıdecegınızı soyleyın
burda alengırlı bır konuda yok ısınız yasal olarak uzun surmez

Peki maddi olarak çok yıpranır mıyım o süreçte. hiç avukatlık işim olmadı bugüne kadar. bilmiyorum.

Peki maddi olarak çok yıpranır mıyım o süreçte. hiç avukatlık işim olmadı bugüne kadar. bilmiyorum.
hayır yıpranmazsınız.
ben noter baskatipliği de yaptım, senelerce mali müşavirlik ofisimde vardı. Süreçlerden ve nasıl işlediğinden bu sebeple bilgim var. Emin olun bu gibi durumlarda her zaman siz avantajlı, siz karlı cıkarsınız. Yakın tarihde tanık olduğum bir durumda dava sonucunda kazanılan tazminatdan yapılacak ödemeyle anlaşılan avukatda vardı. Zaten sonucunun şimdiden kesin olduğu, belli olduğu ve benzer davaların nasıl sonuçlandığı belli olduğu bir konu.

Orda çalıştığınıza dair resmi durum var değil mi ? kimisi deneme süreci adı altında gayriresmi sekilde sigortasız çalıştırıyor da. yani sigortalı göründünüz karsılıklı sözleşmeniz var . Bu durumda hakimin belirleyeceği miktarda size tazminat ödeyecekler. Bu sizin yasal hakkınız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…