Ayrı düğün , karışık düğün tartışması :(

Her ne kadar konu içeriğinde haremlik-selamlık geçsede, karşılıklı yanlış anlamalara neden olacağından ve dini yorumlar yasak olduğundan lütfen dini değil daha genel cevaplar veriniz.

Ben geçen sene ilk defa haremlik selamlık tarzı bir düğüne gittim.
Giderken öyle oldugunu da bilmiyordum normal bir elbise giyip gittim.Salona girdiğimde konsepte çok aykırı kaldım diyim kafanda canlandır sahneyi sen.Wc ye bile kalkamadım yerimden.
Gelin üst salonda damat alt salondaydı ve düğün boyunca 1 kere bile yanyana gelmediler.
Geline takılar üst katta takıldı,damada alt katta.
Gelin masada bayan akrabalarıyla oturuyordu.Alt katta sohbet vs oldu.
Açıkcası tabi herkezin kendi düşüncesi ama bana cok ters geldi.
Tabi iş düğünlede bitmiyor evlendikten sonra bu tarz bir aile ye uyum sağlayabilecek misin ?

Düğün tartışmasından çok sizi bekleyen hayatın değişikliğine adapte olabilecek misiniz bence bunu iyi düşünün.

Onun ailesi böyle istiyor , benim ailemse şöyle istiyor demek yerine ''siz ikiniz '' ne istiyorsunuz ?

İkinizin istekleride farklı ve uç noktalarda ise ; ya ortak paydayı bulacaksınız ya da bir taraf diğer tarafın isteğine gönül rızası ile uyacak.

Yok ikisi de olmazsa ayrılacaksınız .Bir düğünden kimse ayrılır mı denmesin ?

Eğer o bir düğün için beraber ortak bir yol bulunamıyorsa , hayat boyu ortak müştereklerde nasıl birleşilecek ?

evet canım emin ol ileride sorun olacak kpalı mısın bilmem ama kesin kapan diye baskı olacak kapalı isen zaten o zamanda evlilik hayatın haremlik selamlık bir ailede mutluluğundan utanarak geçecek. eşin ailesinin yanında yüzüne bile bakmayacak "ayıp-günah" diye. bence yol yakınken tekrar düşün evlenmek kolay boşanmak zor çünkü.

canim bitanesin güldürdün beni :)
kiz naptin sen hemen öldürdün ailesinin yaninda bile yüzüne bakmicakmis ayip günah mis karisina bakmak günah mi :)
bizde hamd olsun haremlik seyranlik yasiyoruz ve hicde bile öyle degil esim benim annemin babamin yaninda benle sakalasir güler yüzlü olur kisacasi yüzüme bakar hatda yanimda bile oturur düsün :) veee kendi annesine bile söyler beni nekadar cok sevdigini :) bazi seyler cok yanlis yansitilmis size malesef...

Önemli olan sizin kararınız.

Aileleri herşeye bu kadar karıştırmayın yoksa üzülen hep siz olursunuz.

İnsan hayatında ilk defa evleniyor o gelinliği ilk defa giyiyor.

İçinde ukte kalmasını istemiyorsan sakın dinleme.

Ya nişanlına söyle ailesini ikna etsin ya da vazgeçilsin.

Hadi düğün harem selamlık oldu.Peki ya sonrası ?

Sonrasında eve gelen misafirler de haremlik selamlık oturacak.

Sonuçta onun taraf çok tutucu.

Sizinkiler ve sen buna dayanıp tahammül edebilecek misin ?

Düğünden evvel aranızdaki bu farklılığı görüp düşünmen gerek.

Bunun iç fesatlığıyla alakası yok, tercih meselesi. Saygı duymak lazım. Burada mesele çalgılı çengili düğün mü, haremlik selamlık düğün mü daha makbul meselesi değil, beklentilerin örtüşmemesi.

Açıkçası ben ilk kez bir haremlik selamlık düğüne gittiğimde çok şaşırmış aval aval bakmıştım etrafa. İşin daha da şaşırtıcı kısmı haremlik selamlık düğünün günün ilerleyen saatlerinde kendini aşmasıydı. Perdeden karşılıklı geçişler, ilahi eşliğinde oynama vs.

Haremlik selamlık düğüne karşı olmasam da sanırım tercih etmem çünkü damat benim yanımda durmayacaksa ben de bir şey anlamam. Ama şimdi çok çeşitli alternatifler var böyle mutaasıp düğünler için. Mesela sadece yemek veriliyor, oturma düzeni perde vs ile ayrılmasa da insanlar ona göre yerlerini belirliyor. Hani aile masaları ayrı, bekar kız ve erkek masaları ayrı, gelin damat bitişik. Böyle bir şey olabilir belki. Orta yol.

Son düzenleme:
önemli olan ikinizin ne istediği gerçekten de.her kafadan bir ses çıkar ve hiç kimse de tam anlamıyla ikna ve memnun edilemez. bu tarz konularda biz bunu istiyoruz deyip kendinizi ortaya koymanız lazım.sonuçta ikiniz de reşit ve evlenme çağına gelmiş insanlarsınız.hayatınızda ilk ve tek olacak güzel bir gece de sizin talebiniz doğrultusunda olmayacaksa ve size saygı duyulmayacaksa büyük sorunlar doğacaktır diye düşünüyorum

Harfi harfine katılıyorum adı düğün yaa düğün dediğin ailenle,eşinle,dostunla,arkadaşınla olur,saygı duyarım ama katılmıyorum,bi arkadaşım öyle evlendi ama gitmedim düğününe.

Canım ilersini de düşün kuzenim o tarzda bir aileye gitti,(el bile vermiyorlar)yediğimiz içtiğimz ayrı gitmeyen kuzenim!
şimdi 6 ayda bir falan 1-2 saatliğine ancak görüşüyoruz..He bizlerde de hacı hoca çoktur ama dini herşeye katmazlar..

İçinden nasıl geliyorsa öyle davran ilerde pişman olma sonra

Sizin yorumunuza cevap banlanmak pahasına yazıyorum içimde kalmasın..

Bi ironiyi dile getirmişsiniz haremlik selamlık düğün allahın emridir bunu istemeyip dua ediyosunuz diye.
Peki siz düştüğünüz ironinin farkındamısınız? bu ironiyi dile getirmek için kullandığınız bilgisayar bir atesit tarafından icat edildi. Allah kuranda demezmi kafirleri yahudileri hristiyanları dost edinmeyin onlar sizin düşmanınızdır diye. Peki düşmanının icat ettiği bişeyi niye kullanıyosun? Günah işlemiş olmuyo musun? Hoş çoğu günlük hayatta kullanılan icatların mucidi hep ateist veya farklı bi dindendir. Kurana bağlı kalmak istiyosan bi nevi mağara hayatı yaşamanız lazım

Peki madem açıklayın haremlik selamlığın manası nedir? Erkeklerle kadınları bir araya getirmemek için sarf ettiğiniz bu çaba nedendir?
Belli ki bu çok ''dindar'' takılan insanlar bir kadın gördüler mi ağızlarının suyu akıyor kendilerine engel olamıyorlar. Siz istediğiniz kadar ayırın bu iki cinsi birbirinden düşünmek isteyen yine düşünür yapmak isteyen yine yapar kapalı kapılar ardında. Ama bir de şöyle düşünürsek eğer bu yöntem işe yarıyo olsaydı İran Irak vs. gibi aşırı dinci ülkelerde tecavüz oranı had safhada olmazdı dimi.

Düğünlerde tebrik amacıyla gelin ile tokalaşma kadar masum bir şeye nasıl olurda bu kadar fesat bi bakış açısıyla bakabilirsiniz aklım almıyor. Gelin öpülünce namusu elden mi gidiyor? ve sizin açınızdan sadece problem olan gelinin öpülmesi mi erkek öpülünce bir problem yok mu?
Bu olayda bile kadının namusu adamın elinin kiri bakış açısıyla baktığınızı gösteriyosunuz.

Verdiğiniz örnekle bu söylediğiniz şeyi aynı kefeye koymanız da ayrı bi mantıksızlık. Eğer evli olsam kocam kadınlarla haddinden fazla ilgiliyse ve lakayıt davranıyorsa buna tabi ki kızarım. Ama düğün dernek vs gibi ortamlarda el sıkışmasında bi kadınla yanak öpüşmesinde hiç bi mahsur yoktur.

Böyle konular çok açılıyo diyosunuz burada kimse gelip kocam bir düğünde ya da toplantıda merhabalaşmak niyetiyle tokalaştı bir bayanla diye bu olaya çok kızdığını gösteren bir konu açtığını okumadım şahsen.

Kendi yaşam tarzınız olan haremlik selamlık hakkında küçültücü yorumlar yapmayın demişsiniz ama kendiniz karışık düğün yapanlara verip veriştirdiniz. Günah işliyosunuz dediniz bu da günahkar anlamına gelir.
Alaycı bir dille gelini herkes öptü sonra sıra damadımızda gibi çirkin bir ifade kullandınız. Kendiniz yapınca oh ne ala, başkası yapınca tü kaka. Bu kadar bencillik iyi değil benden sizi tavsiye dünyaya daha geniş bi pencereden bakın

biraz politik davransanız.
sanırım onlar erkekler içinde oynamanı istemiyor.
düğün salonunda karışık olsun düğün, ama oynama olmasın.fon müziği klasik müzik yada seçim size kalmış o tarz hafif müzikler seçin.düğün salonunda nikahı kıyın takılar takılsın oh mis :)
kına gecesi zaten kadınlar arasında olur.eşinde olur tabi.oynamak istersniz oynarsınız ozaman.
zaten şöyle bir gerçek var kimse istediği düğünü yapamıyor.hp birşeyler içinde kalıyor.
bn mesela sade çok kabarık olmayan tarzı olan bir gelinlik giymek istemiştim.eşim kot pantolon tarz bir kravat takıcaktı.
ama hem benim annem hem onun annesi karşı çıktı.düğünlerde gelin damat haricinde herkes eylenir.anne babaların hayalindeki düğün olur.keşke böle olmasa ama oluyor işte

esracım msj kutun dolu

Kıssadan hisse ;

Bir arkadaşımın komşusu aynen bahsettiğin bir şekilde yaşıyor. Evde 3 hanım, bir erkek. ( eş anlamında 3 hanım değil akrabalık var aralarında) Bütün gün Kur'an okunuyor, kadın çamaşır asmaya bile çarşafla çıkılıyor.

Evden hiç çıkmıyorlar, alışverişi erkek yapıyor. Evlerinde çalı süpürgesi kullanıyorlar, tv, televizyon, çamaşır makinası vs yokmuş.

Bu devirde inançları uğruna bu kadar zorlu bir yaşam seçtikleri için saygı duyuyorum. Kimse o ailenin yaşantısına tek laf edemez, bunları yapıyorsun ama ya bu ne ? diyemez.

İnsanın yaşantısı ve ettiği laflar bu ne perhiz, ne lahana turşusu türünden olmamalı.

Son düzenleme:

bu tarz önyargılara bende kızıyorum.ama bu önyargı haremlik selamlık yaşayanda da var yaşamayanda da.iki tarafta ön yargılı.
benim eşmin aileside öyle yaşıyor.ilk başlarda bende önyargılıydım.çekiniyordum onlar varken eşimle konuşmaya falan.bir baktım onlar bizim aileden daha rahat.kayın pederim durduk yerde kayınvalideme sarılır.onu sevdiğini söylr.eşim bana sarılır öper.2 tane kaynım var şakalaşırız.
onlar dışarıya karşı haremlik selamlık yaşıyorlar.bu onların yaşamı.
ilk yıl benmde giyimim kuşamım onlara ters gelmşti.hata bende burda konu açmıştım:)
sonra kırmadan ben böyle olduğumu onlara anlattım.yeri geldi uyum sağladığımda oldu.yeri geldi onlarda bana alışmaya başladı.
bence herşeyinbaşı iyi niyet ve iletişim..

Benim kayınpederimin hep oğluna düğün yapma hayali varmış..motor kiralayıp açık denizde horon falan hep oğluma böyle bir düğün yapıcam dermiş..ama ben kabul etmedim..eşim hacdan yeni gelmiş ben tesettürlü.. Düğünümüzde herkes horon tepecek.. Bana hiç uygun değil dedim... Sağolsun onlarda bozuldular ama ısrar etmediler.. Haremlik selamlık düğünlerde şimdiki kadar gelişmiş değildi ..bizde orta yolla nikah yaptık sonra yemeğe gittik.. Ben nikahta erkeklerle tokalaşmadım ama eşim herkesle tokalaştı..hatta eşimin şahidi kayınpederimin kuzeniydi..adam çapada Prof .. Onunda elini sıkmadım diye olay olmuştu...kooccca profun elini nasıl sıkmazmışım...

AMAAA....düğünden sonrası çok önemli.. Eşimin ailesi kendini dindar zanneden sadece gelenekleriyle yaşayan bi aile.. Bizse bilinçli yaşarız dinimizi..eşimin kız kuzenleriyle el şakaları yapması ve ısrarla kayınlarımın olduğu evde hatta amcalarda falan yatıya kalmamın istenmesi hepsi sorun oldu.. Ama eşim bana hep sahip çıktı ve şimdi oda benim gibi bilinçli yaşıyor.. Eşimin Aileside alıştı bana artık fazla sorun yaşamıyoruz çünkü çokta zıt değiliz..

Şunuda söylemeden geçemicem.. Bütün bu süreçte bana en çok destek veren ateist eltim olmuştu..

Eğer düğün sonrası bu sorunlarınızı aşamıcaksanız şimdiden ayrılınki sonra boşananlar kervanına katılmayın..

Bizimkilerde de oynama merakı vardı
Biz eşimle nikahı tercih ettiğimiz de çok üzüldüler de evlenen biz olduğumuz için kimseyi karıştırmadık

Siz daha şimdiden en ufak bir müdahalede ayrılma noktasına geliyorsanız bence de evlenmeyin
Evlilik çocuk oyuncağı değil, sen kendi ailene o kendi ailesine 'biz büyüdük, evleniyoruz, bu karar bize ait' diyebilmeli. Her anlamda.

Hayatınızda ilk kez bu heyecanı yaşıyorsunuz kimsenin karışmasına izin vermeyin.Bizim burda erkekler dışarıda oturur büyükler oynamak istemeyenler, yakın akrabadaki erkekler ve girmek isteyenler girer oynar diğerleri dışarıda oturur.Böyle birşey olabilir erkek tarafı istemiyorsa girmesin.

yansıtılmadı yaşatılmaya çalışıldı canım malesef

benim kayınvalidem saftır biraz sevdiği insanlara büyüklerine kolay aldanır ve kayın validemin ablası da haremlik selamlık yaşayan bir ailede bizim düğünümüz karışık oldu diye gelmedi düğünden sonra oturmaya geldi onlar otururken eşim ve erkek kuzenleri geldiler kv. erkekleri başka odaya aldı ama salon kapısından girerken eşimi ve kuzenlerimizi hoş geldin deyip yanakleından öperek karşıladım çünkü eşimin kuzenleri yani amca oğulları onun nasıl kardeşi ise benimde kardeşimdir.

eşimin teyzesi kızmış kv.deme söylemiş ayıp günah elini vermesin öpmesin diye. tabi önceki yorumunuzdan bu size göre de günah ve ayıp ama bana göre değil ben dini mi mantık çerçevesinde yaşayan bir insanım. kv.deme cevabım da bu oldu. ben kendi amca oğluma amca oğlumda bana kardeş gözüyle bakarız aynı yatakta uyusak kimsenin aklına birşey gelmez çünkü biz kardeşiz. ben bu yakınlığı bu kardeşliği sizin ailenizde kuzenler arasında da buldum hepsi yengem demez ablam der bana ben eğer onlar beni abla yerine koymuşken onlara sırt çevirir el vermez isem asıl bu günah bana göre.

bunları yazıyorum mantık dini yaşıyorum diye dindar olmadığım düşünülmesin ben kuranı 10larca kere okudum ve anlamları ile meali ile ve değil erkeklere el vermeyin onlarla selamlaşmayın yazmak bunu ima bile etmiyordu. sadece diğer erkekleri cezbetmemek gerektiği yazıyordu. yani donem de sağlam bunları kv.dem bildiği ve ona açıkladığımda o da kabul etti zaten.

ayrıca yorumumu beğenmediğiniz için beni ötekileştirmeye kalkmanıza üzüldüm doğrusu. biz haremlik selamlık yaşamıyor olabiliriz. bu kötüdür de demedim. önceki yorumumda sadece mutlu olabilecek misin alışık olmadığın hayata ve buna ayak uydurabilecek misin buna iyi karar ver dedim konu sahibine. çünkü evlenmek kolay çok kolay ama sonra aile ile arasında çıkan yaşam tarzı farkı nedeni ile mutsuz olmak çok zor boşanmak çok zor. ben sizden de aynı tavsiyeyi beklerdim özellikle gireceği yaşam tarzına sahip biri olarak. sizin yaşam tarzınız bu olabilir ancak herkes uyum sağlayamaz bunu en iyi sizin bilmenizi beklerdim.

aynen katılıyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…