Az maas istemek

Ucu açık bir para söylemişsiniz,1400 tl de verseniz 2000 tl de verseniz kabul ederim olmuş söylediğiniz.Kalkıp tamam sizi işe aldık maaşınız 1400 tl deseler ne diyeceksiniz?Sizin ağzınızdan çıkmış bir kere.

Eğer 1400 tl de bana yeter,hem köklü bir firma,kendimi geliştirmem açısından büyük bir fırsat derseniz çalışın.Biraz da maaş konusu onların insafına kalmış,dilerim ortalama bir rakam verirler ama 6 ay sonra maaşınızı tekrar konuşun derim ben.Hayırlı olsun bu arada yeni işiniz.

Bu tür mülaktlarda az maaş istemek bazen ters tepebilir. Fazla maaş isteyen birisini iş veren kendine daha güvenen biri olduğunu düşünebilir. Yani iş veren olsam o işin ederi 2000tl ise ve 1.400tl ye çalışırım diyen biri varsa bu kişi benim gözümde iş bulamamış yada piyasada yetersiz birisi gözüyle bakarım. Nitekim piyasada kendine güvenin birisi ne alacağını bilir. Genelde böyle durumlarda şahit olduğum 2000tl ise işin değeri 2.500tl ye çalışırım diyene 2.000tl lik teklif yapılır. Nitekim 2.500tl diyen kişi kendine güvenmiş az para isteyimde işe alsınlar mantığı ile değil, ben tecrübeliyim ve maaşta ederim bu dilerseniz 2.000tlye daha kötüsünü alabilirsinizi dolaylı yolla beyan etmiş oluyor.

Tabi burada kendini şişirenleri tenzih ediyorum. Umarım demek istediğim şeyi anlamışsınızdır. Daha öz bir örnek vermek gerekirse, siz ben her işi yaparım modundayken karşı taraf ben bu işi yaparım modunda oluyor.

Çok kötü olmuş. İş görüşmelerinde asla alt limit söylemeyin. Öyle bir ayrımcılık yapıyorlar ki... Maaşı personelin birbirine söylemesi yasak. Ağır bir şekilde yasak ve uyarı cezası sebebi. Niye sanıyorsunuz :)

Kurumsal bir firmaysa olmaz. Kurumsal firmalarda maaş politikası, hangi pozisyona başlangıçta ne kadar verileceği bellidir. Muhtemelen yanınızdakinden düşün olacak maaşınız çünkü o sizden daha uzun süredir çalışıyor olacak. Aynı yıl içinde giren, aynı pozisyonda çalışanların maaşı eşit olur. Bu az istedi az verelim demezler.

Ama düşük ya da yüksek maaş istemek mülakatlarda negatif etki yaratır her zaman.

Koç diyorsunuz da koç da ceo olmayacak. Bir firmada yuzlerce pozisyon var. Pozisyon ne ? Ustelik Koc olmasi demek ki kalifiye eleman degil ne verseniz calisirim imaji yaratiyor. Bu gibi firmalar calisana oyle boyle calisinamiz olsun diye bakmiyor. En yeteneklisi olsun diyor. Yetenekli insan ds kendine asgari ucret bicmez. En azından piyasa su aralikta bende sunu istiyorum diyebilir. Siz isi almayi ne kadar cok istedigini belirtmissiniz. Ne olursa olsun bu isi istiyorum demissin ucret talebinizde.

Biz bir proje için işe alım mülakatları yapıyorduk. Alınacak kişi yaklaşık 100 kişi idi ve hepsinin alacağı maaş belli idi:2000 tl

Ama yine de maaş beklentiniz nedir diye soruyorduk?
Çok yukarıdan uçmayanlara ayağı yere basan, mantıklı gözüyle bakıyorduk. Aç gözlü değil diyorduk.

Ama bazıları 3000'e yakın beklentilerden bahsettiler. Onlara maaşı söylemiyorduk ama bizim işin maaşı sizin beklentilerinizi karşılamaz deyip işe almıyorduk. Onlar da kendi sahip oldukları nİteliklere göre kendilerine fiyat biçiyorlardı, haksız sayılmazlardı belki ama orada esas olan fiyatın kişiye değil işe biçilmesi idi.

O yüzden bence çok kafaya takmayın. Hem kurumsal marka diyorsunuz, çok sorun olacağını sanmıyorum.
Eğer ki 1400 ile başlatırlarsa çok çalışıp 6 ay sonra zam isteyebilirsiniz.

Maalesef olur.

Edit:
Koçmuş orada genelde pozisyon için başlangıç maaşı bellidir.
2000 tl maaşlı bir iş için 1400 tl ye tamam denildiğinde sizde kuşkuyla bakmaz mısınız?

Son düzenleyen: Moderatör:
olabılır cunku bir iş veren az paraya çok iş nasıl yaptırırım derdındedır

Tecrübeniz varsa işe başladıktan sonra işin durumuna göre tekrar maaş konuşabilirsiniz. Şuan çalıştığım şirketle iş görüşmesine gelmiştim, 7 yıllık tecrübem vardı ama maaş dedim asgari ücret dediler, maaş az tecrübem var dedim tınlamamışlardı. O dönemde işe çok ihtiyacım vardı kabul ettim. Çalışmamı görünce 6 ay içinde maaşıma 3 kere zam yaptılar 2 yıl içinde de müdür oldum. Yani kendinizi gösterirseniz konuştuğunuz maaşta kalmazsınız diye düşünüyorum.

Daha önce kısada olsa çalışmış olduğum yerlerde bi kaç mülakata girmiştim. Basit işlerde olsa maaş sorulmuştu hepsinde söylediğimden daha fazla maaş almıştım

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…