Bağımlı kişilik bozukluğu annesi olan var mı?

yingyang92

Üye
Kayıtlı Üye
1 Şubat 2025
128
71
13
Merhaba,

Ailemden ayrı bir şehirde çalışıyorum. Bu işi de güç bela buldum. Annem çocukluğumdan beri babamla olan sorunlarını anlatır, halalarım onu sevmezmiş laf sokarmı, babaannem onu hiç sevmemiş. Bunlar hep kendi kafasında kurduğu senaryolar. Ben ilkokuldayken bile bunları dinledim ve evlilikten soğudum. Annem beni tamamen yaşlanırsam bana bakar kafasında doğurmuş. Bir de erkek kardeşim var. Evli çocuklu, yengem annemi sevmiyor. Bir çeşit karma diyelim. Sevmemekte de çok haklı. Yengem karışma dese de, annem her şeye karışıyor.

Annem 75 yaşında, babamla birlikteler hala şikayetçi. Yıllardır babam maaş kartını almış, ona vermemiş, annem de babama güvenip bir bakkala bile gitmemiş. Bankamatikten para çekmek dahil hiçbir şeyi bilmiyor. Huzur evine mi yerleşsinmiş, yerleşmesin ama yıllarca ona bankadan para çekmeyi öğretmeye çalıştım. Baban yapar diyerek öğrenmedi. İlgiyi seviyor.

Ben uzak bir şehirde bir oda kiralarayarak yaşamaya çaışırken, her gün annemin dertlerini dinliyorum. İstiyor ki, yanına yerleşeyim, ona bakayım. Benim hiç hayatım olmasın, evleneceğim kişi ona baksn. Yani, herkes ona baksın istiyor. Psikologa git diyorum gitmiyor, hiç kimseyi beğenmiyor. Her şeyi kendisi biliyor. Ben zehirlendim, doktora giderken bile yolda kustum, 3 gün rapor aldım. Kendime baktım, bana bakacak kimsem yok. Onu yanında babam var, kendine ait bir evi, maaşı var. Beni yarın işten çıkarabilirler. Yani ne yapayım bilmiyorum, kendime ait şu kadarcık bir hayatı bile bana çok görüyor.

Yoluna bak. Ben de annem tarafından benim kızım memur olacak bana bakacak ev yapacak bana altın alacak baskısıyla bu yasa geldim. Her şeyi bir kenara attım ve kimsenin beklemediği bir mesleği okuyacağım. Hala benim kızım memur olacak der. Vazgeçmez. Sürekli ben birdaha doğuracağım o benim elimden tutacak hastaneye götürecek den bakmayacaksin bana der. Yani böyle anne sadece sende yok. Bosver . Hayatına bak . Baba sağmış birbirlerini senelerce idare etmişler zaten. Sana ihtiyaçları olacağını zannetmiyorum

Kökümüz diye sevmek zorunda değiliz, bize bictikleri role de uymak zorunda değiliz. Annemle görüşmüyorum, şimdi kafam daha rahat... Sana aynısıni tavsiye etmem ama hayatından taviz vermen sadece sana zarar verir. Başka hayat yasamayacagiz, birilerine güvenerek de yasayamayiz, kendi hayatina bak, kafan daha rahat olacaktır.

Annem, kardeşim ve ben mutluyuz onu bıraktık sanıyor. İlgi çekmek için sğlıyor devamlı.

Psikolog, ona sizde sorun var der diye psikologa gitmek istemiyor. Sorunlu olduğunu kabul etmiyor.

İnsanları değiştiremeyiz ama kendi bakış açımızı değiştirebiliriz.

Beyninde günde 2 kere ve üzeri dönen düşünceleri yapay zekalardan birine yaz ve emir ver "böyle düşünüyorum ve bu düşünce sonucu şöyle hissediyorum bana bu düşünceye karşılık daha dengeli/alternatif düşünce önerir misin?"de

Önerdiği düşünceleri her gün oku ve eski düşünceni dengelendir.

Anneniz 75 yaşında. O dönemin kadınları hep böyle. Seçmedikleri bir hayatı yaşadılar ve söz hakları yoktu. Ondan sonra gelen nesillerin özgürlüklerinin ve seçme haklarının olduklarını gördüler. Düşünün nasıl bir dünyaya doğdular ve şimdi dünya nasıl. Pek çoğunun yaşadığını bugün onda birini yaşasak şaftımız kayar. O yaşta hangi kadını dinlesek dehşet bir hikaye çıkıyor altından. Bu elbette sizin veya yeni neslin suçu değil ama 75 yaşındaki birinin değişmesini beklemek saçma olur.
Burada sizi suçlamıyorum ama anneniz bu yaştan sonra değişmez, fakat siz yaşı gereği daha olumlu olabilirsiniz. Annenizi dinlerken yanıt vermek yerine dinlermiş gibi yapıp başka şeylerle oyalanabilirsiniz. Bu soruları sorması yaşı gereği normal. Hem kafanızı dinlersiniz ve psikolojik olarak etkilenmezsiniz hem de anneniz anlaşılmış hisseder.

Babanız sagmis biraz daha birbirlerini idare ederler. Babanız erken ölürse annenize yakında ev tutarsınız her gün gider ihtiyacını giderirsiniz ya da zaten abiniz varmış o giderir. Yatalak olmayan kişinin başkasının evinde yaşaması uygun değil zaten

O Köyde kalıyor. İş yok bana. Ben de büyükşehirde bir göz oda kiraladım. Nasıl bakabilirim?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…