Başaramama Korkusu Beni Yok Etmek Üzere

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

1111010001

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
22 Eylül 2018
1.117
885
123
Merhaba Akıllı Hanımlar,

Ben yapmam gereken şeyleri gözümde büyütüyorum ve hep öteliyorum. Öteledikçe de bir yığılma oluyor ve biriken işleri gördükçe daha da uzaklaşıyorum ve o işler yokmuş gibi davranıyorum ama içimde hep bir sıkıntı oluyor bu durumda. Benim yararıma olacak ve başarabileceğim işleri gözümde büyütüp ötelememin nedeni başaramama korkusuymuş. Daha önceden gittiğim psikolog bu şekilde söylemişti bana. Aptal birisi değilim, belli bir kapasitem var. Daha önceleri bir işi gerçekten de başarmaya çalışıp iyi sonuçlar aldığım oldu. Bu başaramama korkusu da nereden çıktı bilmiyorum. Benim için yararıma olacak işlerden kaçtıkça kaçıyorum ve bu nedenle de yerimde saymak şöyle dursun, gün geçtikçe gerilemeye başlıyorum. Güzel fırsatlar yakaladığım zamanlar da oluyor ama koşarak uzaklaşıyorum hep.
Yaşım da küçük değil ki. Bildim bileli böyleyim ama bu 3-4 senedir artmış durumda.
Şöyle de bir not düşeyim; anksiyete ve sosyal fobi sorunlarım var.
Özellikle psikolog arkadaşların yardımcı olmasını rica ederim.

Güzel günler dilerim.

Ekleme: Kızlar, yarın iş görüşmem var ve bir bahane uydurup iptal etmemek için kendimi zor tutuyorum. Sosyal fobim var, özgüven eksikliğim tavan. Mesleki anlamda kendimi yeterli görmüyorum. Çünkü henüz az tecrübem var ve kendimi geliştirmek adına bir şeyler yapmayı bırakalı oldu ne yazık ki. Fiziksel olarak da kendimle barışık değilim. Aslında fiziğim kötü değil şişko olmama rağmen ama çocuklukta yapılan dalga geçilmeler bende maalesef böyle kötü bir etki bıraktı. Yarın sorulan sorulara cevap veremeyip rezil olacağım korkusu, stresi var. E hadi her şey güzel geçti ve orada işe başladım diyelim ama fiziksel olarak kendimi berbat hissediyorum. Nasıl rahat edeceğim ki? Her hareketimi kısıtlıyorum. Kilo vermek için ya da kendimde beğenmediğim şeyleri değiştirmek için hiçbir şey yapmıyorum. Bu ise başka bir başlığın konusu olsun.
Sizden beni motive edici telkinler istiyorum.

Son düzenleme:
Şöyle düşün bir işi yapmaya o iş bilye iken başla. Dağın zirvesinden küçük bir bilye koptu yuvarlandıkça büyüyor. İşte buna izin verme git küçükken al onu ordan.

Hemen harekete geçmeden asla geçemezsin. Çok düşünme ve çok bekleme. Yapmaya başla..

Şöyle düşün bir işi yapmaya o iş bilye iken başla. Dağın zirvesinden küçük bir bilye koptu yuvarlandıkça büyüyor. İşte buna izin verme git küçükken al onu ordan.

Hemen harekete geçmeden asla geçemezsin. Çok düşünme ve çok bekleme. Yapmaya başla..
Bunun bilincindeyim ama yapmamak için bir inat var içimde.

Haklısınız. Bu başaramama korkusu neden kaynaklı, bulmam gerek
Harekete geçmediğiniz için böyle. Mesela yıllar önce içli köfte yapmak istiyordum. Ben egeliyim bu arada. Doğulu bir arkadaşım asla öğrenemezsin kültüründe yok ince açamazsın dedi. Tam üç yıl denemedim bile yapamam diye. Birgün canıma tak etti aman be dedim. En azından denerim. İlk yapan anasının karnında öğrenmedi ya.

Sonuç çok başarılı. O yüzden asla bir şeye önyargı ile yaklaşmam. Hiç kursa gitmeden ahşap boyama öğrendim evin bütün mobilyalarını boyadım.

Özetle korkunun ecele faydası yok. İlla yapacaksın belki ilk kez değil ama illa yapacaksın

Merhaba Akıllı Hanımlar,

Ben yapmam gereken şeyleri gözümde büyütüyorum ve hep öteliyorum. Öteledikçe de bir yığılma oluyor ve biriken işleri gördükçe daha da uzaklaşıyorum ve o işler yokmuş gibi davranıyorum ama içimde hep bir sıkıntı oluyor bu durumda. Benim yararıma olacak ve başarabileceğim işleri gözümde büyütüp ötelememin nedeni başaramama korkusuymuş. Daha önceden gittiğim psikolog bu şekilde söylemişti bana. Aptal birisi değilim, belli bir kapasitem var. Daha önceleri bir işi gerçekten de başarmaya çalışıp iyi sonuçlar aldığım oldu. Bu başaramama korkusu da nereden çıktı bilmiyorum. Benim için yararıma olacak işlerden kaçtıkça kaçıyorum ve bu nedenle de yerimde saymak şöyle dursun, gün geçtikçe gerilemeye başlıyorum. Güzel fırsatlar yakaladığım zamanlar da oluyor ama koşarak uzaklaşıyorum hep.
Yaşım da küçük değil ki. Bildim bileli böyleyim ama bu 3-4 senedir artmış durumda.

Güzel günler dilerim.
Bende de anksiyete ve sosyal fobi var, bende kendimden örnek vereyim; kitap okumak istememe rağmen sürekli erteliyordum ama kendime plan yaptım bugün şu kadar sayfa okuyacam yarın bu kadar okuyacam diyerek uygulamaya başladım bu şekilde kitap okuyorum artık, ruh halime bıraksam hiç bişey yapamam

Bu anksiyetenin bir etkisi bana kalırsa.
Bende de iş hayatında bu var, konu da açmıştım zaten.
Çok iyi bir iş imkanı dahi olsa ya başaramazsam neyse o zaman işten çıkarım ama çıkarken insanlara ne derim vs gibi streslere giriyorum. Sonra başvuruları erteliyorum, iş buldum diyorum geçiştiriyorum.
Doktorum bu korkuların ilacı yok , sabaha kadar konuşsakta sen üstüne gitmedikten sonra yenemezsin dedi.
Strese gir , üzül , ağla ama git yap dedi. Gerçekten zor bir durum. Başaramama korkusuyla hiçbirşey yapmayıp bu sefer başarı istemek çok sancılı yani döngüye giriyorsun resmen. Allah yardımcımız olsun.

Bu konuyu acaba ben mi actim diye dusunuyorum. Ayni sorunlar ben de bildim bileli var. Isten kaciyorum gozumde buyuyor bi kenara cekilip icimden kaygilanmak hep yaptigim sey. Bir tek kpss ve oss yi boslamadim onun harici tum isler yarim.

Bu anksiyetenin bir etkisi bana kalırsa.
Bende de iş hayatında bu var, konu da açmıştım zaten.
Çok iyi bir iş imkanı dahi olsa ya başaramazsam neyse o zaman işten çıkarım ama çıkarken insanlara ne derim vs gibi streslere giriyorum. Sonra başvuruları erteliyorum, iş buldum diyorum geçiştiriyorum.
Doktorum bu korkuların ilacı yok , sabaha kadar konuşsakta sen üstüne gitmedikten sonra yenemezsin dedi.
Strese gir , üzül , ağla ama git yap dedi. Gerçekten zor bir durum. Başaramama korkusuyla hiçbirşey yapmayıp bu sefer başarı istemek çok sancılı yani döngüye giriyorsun resmen. Allah yardımcımız olsun.
Ay aynısı var ya... iş görüşmesine çağırıyorlar ama korkup gitmiyorum. Kaç tane fıstık gibi yerle görüşme için çağırdıklarında gitmedim. Geçen bi taneye gidecektim iş buldum deyip gitmedim. Kendimden bıktım ama yapamıyorum işte.

Bu konuyu acaba ben mi actim diye dusunuyorum. Ayni sorunlar ben de bildim bileli var. Isten kaciyorum gozumde buyuyor bi kenara cekilip icimden kaygilanmak hep yaptigim sey. Bir tek kpss ve oss yi boslamadim onun harici tum isler yarim.
Ben de o da yok. Sınavlara da çalışmıyorum. Ayağımla, elimle ittikçe itiyorum.

Merhaba Akıllı Hanımlar,

Güzel günler dilerim.
Bende de var aklımdaki bi işi yapamazsam stres oluyorum ve daha da büyütüyorum gözümde daha da zor geliyo yapmak. O yüzden aklıma geldiği an nasıl yapcağımı planlayıp hemen başlıyorum yapmaya. Hepsini yapamasamda bi parçasını yapmak rahatlatıyor beni

O

ilk adımı atamıyorum işt

Ay aynısı var ya... iş görüşmesine çağırıyorlar ama korkup gitmiyorum. Kaç tane fıstık gibi yerle görüşme için çağırdıklarında gitmedim. Geçen bi taneye gidecektim iş buldum deyip gitmedim. Kendimden bıktım ama yapamıyorum işte.
İş gorusmesine cagrilip gitmemek çok tuhaf. Bence uzman yardımı almalısınız. Sizinle görüşecek kişi ve işveren sizden üstün değil sonuçta. O da zayıflıkları, korkuları, geçim derdi olan bir insan.
Gidin görüşün, onlar kabul eder ya da etmez, en azından size aksiyon olur günün sıkıcılıgı içinde. Eğlence olur.
Bir arkadaşım, üç dilli, master yaptı, Türkiye'de en en iyi şirketlerde çalıştı. Yurt dışında çalıştı. İşten istifa etti, başka iş basvurulari yaptı. Aylarca kimse işe almadı. Yani her şey mümkün

Kısır döngü işte. Çok iyi anlıyorum seni.
İnsanların hayatını izleyerek geçiyor zaman.
Sonra da kendime kızıyorum neden böyle oluyor diye. Doktora göre üzerine gitmek şart. Ama gidebilirsek. :(

Bu konuda istediğiniz kadar insanlara danışın, farklı farklı yöntemler deneyin ama tek bir çözümü var o da "yapmak". Erteleme huyundan nasıl vazgeçeceğinizi öğrenmeye çalışmanız bile aynı döngüyü besliyor bence. Yapmanız gerekenler aklınıza geldiği gibi kalkıp yapmalısınız.

Bende de var bu, ancak böyle işe koyulabiliyorum

Özgüvensizlik ve anksiyete bence bu . Yapman gereken bir iş var ama kendini ortaya koyup yapamıyorsun ama yapmak zorunda olduğun için son ana bırakıyosun yapmak zorunda kalıyorsun durum bu.Hiçbişey seni etkileyemez uzun vade de bir iki dözle motive olsan bile aynı döngüye düşersin yine de. Destek al

Merhaba Akıllı Hanımlar,

Güzel günler dilerim.
David burns iyi hissetmek kitabında bu sorun için bir bölüm var, ben çok faydasını gördüm hala bişeyleri erteleyecek olsam o bölümde öğrendiklerimi uygularım.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X