baslik bile bulamadim

valla hep bi adetten bahsedilmiş ama bizde o adet yok, eşim tarafında da yok, açıkcası ilk burda duydum
oğlum iki taraf içinde ilk torun ve babaannesinin tek torunu, ona rağmen annemle kıyaslarsak yaptığı devede devenin kulağı değil kılı kalır, umrumda mı değil ama durum tespiti yapıyorum
şimdi 8 yaşında daha 5 lira harclık vermişliği yoktur(durumu olmadığından değil), doğumgünlerinde bile aramaz, ama biz onun doğumgününü unutsak kıyametleri koparır, her konuda hep bana hep bana, yani ne maddi ne manevi bi faydası yok ilk ve tek torununa
hayatımda bu kadar buz bi babaanne görmedim, çocukları sevmez zaten, herkes çocuk sevmez anlarım ama bu da tek torun yahu el insaf

Bu kızın annesi yapar herşeyi adetini ben de hiç bilmiyordum.
Bana açıkçası saçma da geldi.
Annane annane de, onların torunu da, babanne ne, onlara birşey düşmüyor mu?
Daha doğrusu gönüllerinden birşey gelmiyor mu?
Herkes maddi durumu el verdiği sürece ve gönlünden ne geçiyorsa artık ve
torunlarına verdikleri değerden , sevgiden ötürü birşeyler yapar.
Torun her iki tarafında torunu.
Benim annem yaptı ama gerçekten adet diye yapmadı, anneminde bu adetten haberi yok.
Ben de takılmıyorum bu duruma almış almamış, şükür alıyoruz çocuğumuzun herşeyini,
ama insan düşünülmek ister, ufakta olsa torununa bir hediye bekler ister istemez.

Benim annem yaptı ama gerçekten adet diye yapmadı, anneminde bu adetten haberi yok.
Ben de takılmıyorum bu duruma almış almamış, şükür alıyoruz çocuğumuzun herşeyini,
ama insan düşünülmek ister, ufakta olsa torununa bir hediye bekler ister istemez.

hayır işin gıcık tarafı ne biliyomusun, ilerde torun bizi sevmiyo dicekler bunuda geline bağlıcaklar
yahu sen kendini sevdirmek için ne yaptın, maddiyatı boşver, ne gibi manevi paylaşımların oldu da seni sevsin

hayır işin gıcık tarafı ne biliyomusun, ilerde torun bizi sevmiyo dicekler bunuda geline bağlıcaklar
yahu sen kendini sevdirmek için ne yaptın, maddiyatı boşver, ne gibi manevi paylaşımların oldu da seni sevsin

Çocuk en güzel cevabı verir, kimden daha çok sevgi görürse ona daha çok sevgisini verir, benim eşimin ailesi de soğuktur, oğlum hiç öptürmez kendini onlar da sanır ki oğlum öpülmekten hoşlanmıyor ama benim aileme kendi gidip yanağını uzatıyor. Bende bir şey demiyorum senin dediğin gibi kabahati bende bulmasınlar diye...

Bizim tarafta var canım, burada da çevremde de çok gördüm bu adeti. K.validem ben hamileyken ikide bir hatırlatırdı karyolasını yatağını annen yapacak diye, bende böyle şeyleri asla talep edemeyeceğimi, çocuk bizim her şeyini kendimiz yaparız demiştim, sonra annem kendi söyledi karyola ve yatağını benim yapmam gerekirmiş diye.

Böyle şeylere takılmamak lazım. İki tarafta aynı oranda bir şey yapacak diye kaide yok, konu sahibinin eşinin ailesi de yapıyormuş ufak tefek şeyler ama o kendi ailesiyle kıyaslayıp mutsuz olduğunu farkettim.

Son düzenleme:
minimum beklenti maksimum mutluluk...çocuk benim bayramlığınıda herşeyinide ben alırım diye düşün rahat et, Allah muhtaç etmesin

öyle de cnm sevmeye gelince seviyolar...yok cnm torunum yok bilmem ne..sürekli benimkilerde gelir gider torun sevmeye..gelsinler gelmelerine bişey demiyorum ama insan eli boş mu gelir her seferind eyahu??!!
inanın öyle pahalı şeyler dahi beklemiyorum ama insan torununa bir küçük çikolata dahi alıp gelmez mi??bu cocuk yaa ona bile sevinir...beni sevindrimek cocuğu sevindirick sonuçtaa!!
ama yok bizimkilerinde bize bir gram faydaları yok zararları var....benim annemler mi?onlarda oğlumun kıyafetine kadar,bebek arabasına kadar aldılar...
oysa baba tarafı koca bir hiç!!!üzülüyorum yaa bu duruma!!sanki bu cocuk sadece anne tarafının...anne tarafı çocuğa ne alıcağını şaşırıyo cocuğa,erkek tarafıda sadece sevmeye gelsin morel bozmaya yada terbiye vermekte karışmaya gelsinler...ohh ne ala memleket!!!

Çok gereksiz şeylere kafanızı takıyosunuz. Yok onlar bir taktı bizimkiler üç taktı. Bebeğime bilmem ne bezi almadı Bu kadar mı muhtaçsınız elalemin iki altınına. Bazen dünya hep bizim etrafımızda dönsün isteriz. Nişanlanırız yok nişan alışverişinde çanta alınmadı, bohçaya çorap koyulmadı, düğün yaparız ben 15 bilezik istedim ailesi 5 tane taktı deriz, çocuk yaparız çocuğuma 5 altın değil 3 altın taktılar deriz. Erkek ailelerinden bu kadar beklenti içine gireceksiniz sabancı, koç sülalesinden birini bulun ya da evlendiğiniz ailenin gerçeklerini kabul edin bence. Şahsınıza değil bu yorumum. Maalesef hepimiz böyleyiz hep gereksiz bi beklenti içindeyiz. Olmayınca da gereksiz mutsuzluklar Siz evinizde ailenizle mutlu musunuz, gerisi hikaye.

arkadaşım kusura bakmazsanız objektif olmak istiyorum. ilk olarak şunu söleyim; altın konusunu zaten kendiniz de belirtmişsiniz ama bir kez daha yineliyorum. kim ne aldı ne sattı hiç umursamayın. madem eşinizin ailesinden hoşlanmıyorsunuz, bi elbiseyi bile bu kadar gözünüze soktularsa altın maltın olayına girseler iyice burnunuzdan getirirlerdi. yapmadıkları daha ii minnet duymazsınız.

yalnız bence çocuğu vermemeniz yanlış tavrınızı belli edip uyku yemek düzeni vs'yi belirtin ama onun dışında neden evdirmiyorsunuz. size ne kadar kötü olsalarda insan torununu sevmek ister. çocuğunuzu böyle tavırlarınızda ortaya koymayın bence. düşünün siz de babanne olacaksınzı bir gün. ha belki dersiniz ki ben gelinime böyle yapmam, doğrudur. ama çok güzel bi söz var, "iyiliğe iyilik her kişinn harcı, kötülüğe iyilik er kişinin harcı" diye. bırakın sevsinler, oynasınlar... heveslerinş alsınlar. siz de rahat edersinz biraz. uyku vakti gelince de alır uyutursunuz. gönüllerince severlerse çocuğu da olur olmadık zamanda rahatsız etmezler hem...

umarım anlatabilmişimdir. sizi anlıyorum ama bazen büyüklüğü yapmak küçüklere düşüyor ne yazık ki... sevgiler

Şu takı kıyafet mevzusuna çok takılma genelde anneanneler üstlenir bu görevleri..
Ama bebeğinizi kafalarına göre uyandırıp uyku düzenini bozmaları konusunda elbette sorun edebilirsiniz..
Kayınvalidenize ısrarla çocuğunuzu istediği zaman çocuğunuzu uyandırmamasını uykuya ihtiyacı olduğunu ve düzenini bozmamasını söyleyebilirsiniz..

bişey alınıp alınmaması değil mesele bence arkadaşın takıldığı önemsememeleri ilk torun illakii insan sanıyor ki el bebek gül bebek olacak ama umurlarında bile değil sanırım...Bizde de aynı ilk torun kv hamileliğime bile sevinmedi hiçbir şey yapacağını da sanmıyorum..Bırak kendi ailen alsın kimse laf edemez ne güzel.
Benim annem babam aldıkça gurur duyuyorum düşünüyorlar alıyorlar tabi maddiyatta önemli olmayan insandan beklemekte saçma olur

İlk torunun herşeyini kız tarafı yapar adetini ben de yeni duydum.

Çogunluk erkek tarafının toruna bir şey yapmamasından yakınmış ama,
biz de tam tersi.

Kayınvalidem biz evlenirken eşime resmen kız çeyizi hazırlamıştı.
Aksine benim dogru düzgün bir şeyim yoktu bile :)
evimiz başka şehirdeydi,
o alınan ıvır zıvır hep kargoyla vs gönderilmişti.
Düğünden bir kaç gün sonra kendi evimize geldiğimizde ev daha tam yerleşmemişti.

Eşimle kolları sıvadık, başladık yerleştirmeye.
kayınvalidemin yaptıklarını gördükçe,
her koli açışımda agzım açık kalıyordu.
Bebek için yorgan yastık aklınıza ne gelirse daha biz evlenmeden yaptırmıştı.
Bir yandan sevindim bir yandan üzülmüştüm.

Ogluma dogum yapacagım zamanda ayrı ayrı her şeyine kadar aldı.
Durumları benim ailemden daha kötü olmasına ragmen ,
kayınvalidem ince ayrıntısına kadar her şeyi yaptırıp dogumuma gelmişti.
hem oglumun hem kızımın dogumunda bilezik taktı bana,
ogluma dedesi ayrı,kendisi ayrı ,görümcem kayınbiraderim altın taktılar.

Benim ailem de yaptı ama Allah var onların yaptıgı kadarını yapmadılar.
Düşünün oglum dogdugunda dogumdan çıkınca evde yatarım diye
mavi pike takımı, kızım dogdugunda pembe pike takımına kadar yaptırmıştı.

Her zaman söylerim Allah herkese benimki gibi bir kayınvalide ve kayınpeder,
bizlere de onlar gibi olmayı nasip etsin. :nazar: :nazar: :nazar:

Ama yapmasalar da takılmazdım yine de.
siz de takılmayın.
Fakat bebegin düzenine müdahele ve görümcenin lafları agır.
Ben anında söylerdim lafımı!

Son düzenleme:
Bizde de ilk toruna kız tarafı yapar.
Kızım olduğunda her şeyini yatağı,uyku seti, elbiseleri v.s hepsini benim ailem yaptı.
Tabi ki k.valide k.peder de yaptılar hala da yapıyorlar.
Ancak bu elbise alma olayına ve altın olayına pek takılmayın.
Uyurken çocuğu uyandırmak da yanlış, ya da ek gıdaya geçtiği zaman tuzlu,şekerli şeyler de vermek yanlış.
Benim k. validem bu konuda çok iyiydi ya..
İşten gelirdin resmen rapor verirdi bana ,
Şu saatte şunu yedi şu kadar uyudu falan.
Anne derdim yapma bak böyle ben sana emanet edip gidiyorum, söylemene gerek yok derdim , olsun annesisin ,bilmek hakkın derdi.
Yalnız sizin olayınızda görümceniz çok hatalı ,acaba görümceniz anne değil mi henüz?
Çünkü anne olsa o lafları söylemez ya!
Ona düzgün bir dille , ya da onun anlayacağı bir dille haddini bildirin .
K. valideniz de zamanla bebeğin düzenine alışacaktır, ilk gün özlediğinden böyle yapmış olabilir.Ama torununa yatak vermemesi de ilginç!

Son düzenleme:
Kizlar 3 Aylik bebegim var.erkek tarafindan ilk torun.ne kadar kiymetli olabilir siz dusunun.dogdugundan beri kayinpederim bi ceyrek.gorumcem bi ceyrek takti.onun disinda bi seylerini gormedim.kayinvalidem olacak kadin gerci hic istemedi kiz olmasini.erkek olsun dedi durdu.simdi torunum diye oluyo gerci ama hep lafta sevgisi.gerci canim diyenden korkcan bu devirde.simdiye kadar bi toplu igne almadi torununa.gecen gorumcemle birlikte bi tane elbise almislar.aksM ariyo aman o elbiseyi unutma bak muhakkak getir.elli kere tembih etti.bugun yine ariyo bak unutma aman getir.simdiden cantana koy.ne kiymetli bi elbiseymis.simdi bu bi tane aldiya anlatir dururlar.bayramda giysin falan diyecekler.benim akilli kocam hic gormez bunlari.

Benim kendi ailemin yaptiklari ise babam ablam abim birer ceyrek taktilar.anne ise yastik bartaniye nevrsin takimi kiyafetler ordurmus bi cuval dolusu kiyafet hersey verdi.yegenlerimin kiyafeleri agiz mendilleri corap oyuncak aklina gelebilecek hersey.annem verdi.suan kayinvalidenin evindeyiz.cocugu battanuyenin ustunde yqtiriyorum yatak niyetine.hadi almasinlar istemiyorumda insan evden bi minderde mjvermez.suanda icindeki kiyafetinden tutun basindaki sapkasina kadar annemin verdikleri.ablam abim kqrdesim kiyafetler almislar.hatta ablam bayramlik bile alnis.gecen esime dedim bak bizimkiler o kadar sey verdi insan bi teseekkur eder diye.onunda dedigi ven kendi aileme bile tesekkur etmiyorum.dedim ailen ne yaptida tesekkur eycez.normal zaman icin jonusutorum dedi.

Neyse dun gece kayinvalideme geldik bayram icin.saat 1 bucukta.uyuyan cocugu uyandirdilar.sonrada bunu. Uykusu yok diye kucakta hoplatmalar.ki benim cocugumun bi uyku duzeni var.neyse biz sahuru yaptik esim dedi hadi yatalim neyse sofrayi falan kaldirmadim.biz tam gidiyoruz gorumcem arkamdan saydiriyor.yidi icti b.kladi gidiyo.cocugun altini almistim b.klarini buraya atti gitti daha neler neler.

Simdide ben bi odada cocugu emziriyorum uyusun diye.Genelde memede uyur baska turlu uyumaz.kayinvalide iceri girdi kapi calmak adeti degildir.uyuduysa getir yatiralim sen kahvaltini sutu n gelmez falan diyo.geceki olaydan sonra yiyesim falan yok.yok ben yemiycem karnim agriyo dedim.ver diyo ben cocugu hoplatayim kucagimda.hoplamayla uyumaz ancak memede uyur anne dedim.olsun uyumasin diyo.uykusu var yatcak dedim.cekti gitti.

Cok uzun yazdim kusuduma bakmayin.kimseye anlatamiyorum.aranizda belki anlayan olur beni:50:

3 ay boyunca kim ne taktı diye çetele mi tuttunuz? Cocuk doğunca çeyrek takılır başka ne yapsınlar? Beşi bir yerde mi ağırlığınca altın mı istiyorsunuz?

Sorunu sıcağı sıcağına çözmelisiniz, bozulduğunuz şeyler olduğunda tavrınızı anında koymazsanız sonra kendi kendinizi yersiniz.

yha Allah aşkına kimisi kız tarafı ilk eylerini yaapar demiş tamam yapar da bende duydum da erkek tarafıda hiçbir şey yapmaz diye birşey mi var tuhafsınız yani ayrıca kız tarafı bir yatağını yapar hanımefendinin ailesi birçok şeyini yapmış ayrıca bu devirde bu tür şeylere takınılmasına karşıyım hepsini geçtim erkek tarafı birşey yapıp milletin gözüne sokuyorlar resmen biraz bu gör.lüğe grer bence...

cnmm eşin senin hiçbir şeyin farkında değil bence görmüyor ailesini aileni neyse...

ailesine bir süre gitme... gitmek istemediğini söyle, ama ilk önce ailesinin yanından evine geçmen lazm tabii.... gidinceye kadar da eşine onlar olmadığı zamanlarda laf söyle amann ya ilk torunları bir elbise aldılar herkese göstermek için üstünden çıkarttırmamaya çalışıyor ayy yavrum benim pis mi kalcan kıss sen babaanne ben bir şey aldım diyecek diye de.... tabi bunu dalga modunda de
sonra biran önce gitmek için söylen annen kocaman kadın emzikli çocuk olduğunu bilmes,ne rağmen kapı çalma adeti yok çocuğumla bile ilgilenimiyorum yha çocuk için ayrıca bir yer hazırlar insan yok yok

öncelikle bi arkadaş çok sert yorumlarda bulunmuş ona takılmayın derim siizn hassasiyetinizi çok ii anlıyorum fakat herkes aynı olmuyor işte.çocuk benim ben gerekeni alırım die düşünün daha doğrusu ben böyle düşünüp rahatlamaya çalışıyorum.görümcenizin sözlerinden rahatsız olduğunuzu hem eşinize hem herkese söyleyin derim ayrıca millete kızıpta yemek yemeemzlik yapmayın emziriyosunuz keyfinizi bozmayın minik prensesin size ihtiyacı var düzeninide bozmayın çocuğun sevme zamanı ayrı uyku zamanı ayrı.ben bunu herkese gösterdim kimse için çocuğumun düzenini bozmadım kimse alınmasın kırılmasın diyede çocuğumu ezdirmedim dünyada onlardan daha kıymetli ne varki.......siz oraya 3aylık bebeğinizle gitmişsiniz kusura bakmasınlar herkes kendi işini kendi yapsın.

İlk torunun herşeyini kız tarafı yapar adetini ben de yeni duydum.

Aslında ilk torunun her şeyini kız tarafı yapar şeklinde değil Cudanam, karyola ve yatak döşeğini kız annesi yapar derler, yani ben öyle biliyorum. Bu arada k.validene bir kez daha wowww demek istiyorum :23: düşünceli kadın içinden gelmiş yapmış en güzeli :16:

Son düzenleme:
Benim bildiğim ve gördüğüm şudur ki, kız çocuğun ilk çocuğu olduğunda bebeğin beşiğini, altınlarını, elbiseleri yatağını yorganını, kızlarına elbiseleri falan hep kızın annesi götürür.. Bizde adet böyledir.. Ablamlarınkinde hep biz götürmüştük tam 1 kamyon dolusu eşya ve nerdeyse bütün sülale gitmiştik,onların hediyeleri de ayrıydı zaten, senin annenler yine az getirmiş... O yüzden bence böyle şeylere takma, olması gereken budur. Ha tabi ki gönül ister ki elbise alsınlar hediye alsınlar ama yapmıyorlarsa da yapacak bir şey yok.. Ayrıca dediğiniz gibi ilk torun tabiki de hoplatılacak zıplatılacak. Sevdirmeme mantığıyla yaklaşırsanız çocuğunuz bencil ve dominat olarak büyür ki bu da size zarar verir.. Ayrıca sahuru yapıp kalkıp gitmek hakikaten çok büyük terbiyesizlik, toplayıp da gideceksiniz.. Ben hiçbir sorun görmedim.. Bizim annelerimiz neler çekmiş....
Herkes bi adetten bahsetmis kizin ilk cocugu oldugunda herseyi kizin annesi yapar diye.bende bizim adetimizi anlatayim.bizdede bebegin ana ihtiyaclarini besigi yatak yorgan vs erkek tarafi alir.kiz tRafida gonluce kiyafetini herseyiii alir doguya gelir.benim bir abim var onun cocugu oldugunda yatagini 2 farkli besigini arabasini falan hep biz aldik.yengemin anneside akrabalarini toplAr kiyafet orgu giysilar artik ne getirirse getirir. Ablam var birde onda da ayni sey yatak almadik biz.

Simdi esimin memlketinde de besigi kiz tarafi alirmis diye bana soylemisti.hatta bende cok sasirdim .bende anlattim bizde adet boyle abimin cocugu oldu babam iki tane besik aldi.ablamincocugu oldu ona almafik cunku bizde erkek tarafi alir.hadi alsinlar cok onemli degilde benim ablama almamoskwn ben nasil derim.aileme. Baba bizde adet erkek tarafi aliyor ama esim tarafindan kiz tarafi alirmis.o yuzden sen git besik al mi deseydim. Biz bu yuzden esimle cok tartistik.hYir yani niye bizim adetimize uymuyorizda sizinkilere uyuyoruz ben anlamiyorum.esim bana yok senin ailen besigi almiyo.sen benim ailemi goreceksein neler neler yapacaklar.benim dememe bile gerek kLmyacak diye.

O zaman bana demisti senin ailen nelrr yapacak benimki neler yapacak gorursun diye.iste bende kimin ne yaptigini goruyorum ama esimin gormemesine uyuz oluyorum.

Allahabinlerce kez sukurler olsun calisiyoruz kimseye muhtac degiloz.ben kizima en iyilerini alirim.benim takildigim konu bunlar iste.esim cok buyuk konustu ailesiyle ilgili.:35:

U
Ya bizim başımızda da böyle gelinler var uyuz oluyorum bak.. Hiçbir halt etmezler üstüne üstün sahuru yaparlar bi halta ellerini atmazlar giderler. Giderler tozarlar gelirler zaten evde köle var iftar için yemek yapıyor, hop gelip oturur yerler yine bi halt etmeden defolup giderler. Üstüne üstün bizim evlerimiz yetmiyormuş gibi onların evlerinin temizliğini yapmadık diye burun asıp laf sokarlar.. Ulan benim genç kızlığım sinirden çürüdü gitti ya.. Üstüne çocuk sevdirmezler, ay öpmeyin ay bilmem ne.. Hiç unutmam bi kere yeğenimi öptüğümde "oğlum bi daha seni böyle öperse suratına çak" demişti haspam. Ama gün geldi devran döndü, çocukları hala hala diye bizi öpüyor kokluyor, her yerde onların suratına tokat atmalar, tekmeler, bağırmalar, ohhh hak ettiler ettiler.. Eeee biz çocuklara her zaman iyiyi öğrettik, saygısızlık yapmayın dedik, saatlerce oynadık.. Ama onlar ne yaptı hep kini, nefreti, bencilliği öğrettiler.. Sonuç başlarına patladı işte.. Ulan çocuk oluyorsa seveceksin tabi be.. Biz ablalarımın çocuklarına baktık, hoplattık zıplattık.. Ne oldu bir şey olmadı çok şükür!! Çocukların düzeni de bozulmadı elhamdulillah.. Ben sizi biliyorum maksat babaanne kavramı olmasın, dede kavramı olmasın..Onlar sevmesin yapmasın.. Kusura bakmayın da herkes haddini bilecek.. Uyuz oluyorum, yine sinirlerim tepeme çıktı be....
Ha bi de görümce köledir de GELİN ağa mıdır paşa mıdır?? Görümce yarın öbür gün gidecek.. Yapacaksınız tabi.. Tamam görümcede yapar ama demekki o da görmüş ki sen yapmıyorsun, elini işe sürmüyor.. Valla herkes haddini, işini görevini bilecek.. İşte bu kadar....!!!
canim sen henuz evli degilsin sanirim. Evlenince belki biraz hak verirzin.olaylara twk bi penceren bakiyorsun.benim istenbgucten gocundugum da yok.

bu tür sıkıntılaın geneli beklentilerden çıkıyor.bırak bi beklenti içinde olma çokmu dert çocuğa bişey almış almamış ihtiyaç sahibimisin ne olack yani.tabi alması güzel bişey almasıda lazım ama olmuyorsa olmuyor sen böyle dert edince kocana dert yanınca falan düzelecekmi.
kocanıda kışkırtıyorsun almadılar etmediler bizimkiler alıyor diye siz biz çatışmasına kapı açıyorsun.

Back
X