bence doğu deyip genellememek lazım. kars ile batman çok farklıdır tunceli çok çok ayrıdır.
insanların memleketinden çok kültürleri gelenekleri nedir bunları 1. planda tutuyorlar mı yoksa size daha uygun/uyumlu gelen bir yaşam tarzı benimsemişler mi ona bakmak lazım
çok kardeşlikten çekiniyorsanız benim anneannem de babaannem de 11er çocuk doğurmuş şimdi 7-8er tanesi hayatta. annem yıllarca amcalarımın çocuklarına baktı okuttu 1 değil 2 değil bi sürü çocuk ve 1 yıl değil 2 yıl değil 10 yıla yakın bizde kaldılar ki biz doğulu filan değiliz. konyalıyız. yanıbaşımızda niğde var hala köylerinde başlık parası istiyorlar kızlara. 10 milyar gibi rakamlar kızlar 15-16 yaşında. ben yurtdışında da çok gördüm mesela çorumlu kızlar o yaşlarda avusturya ya veya fransa ya tabiri caizse satılmış

benim pek çok doğulu arkadasım var memleketlerini belki çocukken görmüşler bir tek sonra büyük şehire göçüp bi daha gidip görmemiş bile çoğu şimdi bu insan doğulu demek bana pek uygun gelmiyor. tamamen büyükşehir hayatı yaşıyorlar.buna mukabil biz köyümüze her bayram, düğün vs gideriz. konya adeti yer sofrasıdır biz annemi kavga dövüş yerde yememeye ikna edebildik desem pek abartmış olmam. öyle evlensem bile gitmemi beklerler benim de bu adetlerimiz nedeniyle hayli sıkıntılarım var ama dediğim gibi doğulu değiliz kürt değiliz gayet türkmen bi kökenimiz var ama bizim de adetimiz bu.
tabi doğulu olup memleketine sürekli giden sürekli akrabasının vs derdiyle uğrasan da var. mesela babamın iş arkadası memur bi abimiz var karslılar ve evi misafirhane gibi hastası dertlisi sürekli bunun başındadır ama bunun bence doğululukla alakası yok bu insanın karakteriyle alakalı. babam da o abimiz de çok merhametli ve akraba canlısı olduklarından maddiyat düşünmediklerinden böyleler. tabi benim görüşüm.
bence düşünmeniz gereken siz bursadasınız o batmanda yüz yüze görüşme şansınız pek olmuyordur, bu durumda onu yeterince tanıyabilecek misiniz?