Bence bunun kız tarafı,erkek tarafı yok.
Eğer kişi 'aman ayıp olmasın, tadımız kaçmasın' diye çocuğuna çikolata verilmesine göz yumuyorsa - kalp kirmiyorsa o kişinin sınırları ihlal edilir. Hem kendi ailesi tarafından, hem es ailesi tarafından.
Ben iki örnek verdim, benim yeğenime karşı eş ailesi de aynı bizim gibi - anne baba kurallarına saygili, bahsettiğim arkadaşımın çocuğuna karşı kendi ailesi de aynı kayın ailesi gibi - annenin fikrini ciddiye almaz haldeler.
Biz de böyle yetiştik, hem anne tarafında hem baba tarafında bir sürü torun/yeğen var. Bu yaşımızda hala anası, babası yumuşak yüzlü olanın çocuğuna ağzı olan karışıyor. Okuluna, şehir dışına okumaya gitmesine, evlenmesine,evlenmemesine, giydiğine, internette paylaştığına. Ama aile biraz tersse - çocuğuna laf soyletmeyecek biriyse kimse gık diyemiyor.
Ben ülke ülke gezerim, imam amcamin eşi gülerek 'senin evlenecegin yok' der, bana hazırladığı elişi çeyiz hediyelerini erkenden verir, aynı amcamın eşi diğer amcanın kizi biraz özgür takılıyor diye ailesini doldurur

ya da benim de eteğim elbisem çoktur,bir allahin kulu bana asla bir şey diyemez. Ama kuzenim yırtık pantalon giyiyor diye laf sokarlar.
Bunların hepsi sınır ihlaline izin vermekten.
Bir baska örnek, biri evlenecekken damadın memleketini begenmese annem gidip 'oylelerinden adam cikmaz' falan diye ailesini doldurur, ya da bir seylerini beğenmezse söz hakkı olur konuşur. Ama ben eve yabancı damat da getirsem kimse asla yorum yapamaz