yenidoğan bebekler dokunmazsanız 2 gün bile uyuyabilir ama ayak topukları hafifçe sıkılarak, seslenilerek uyandırılır ve emziirlir. en az 2 saatte bir emzirilmeleri gerekir. yoksa yenidoğan sarılığı geçirir ki bu durum pek de iyi olmaz. o yüzden birşekilde en az 2 saatte bir uyandırılıp emzirilmeleri gerekir.
bebeğin emmemesine gelince. ilk günler damla damla emer çünkü çenesi güçlü değildir ama ilerleyen günlerde daha uzun sre emmeye başlar, bebek emdikçe süt artacaktır.
biraz emmekte isteksiz diye hemen mamaya sarılmayın derim, anne sütünün yerini hiçbirşey tutmaz. oğlum doğduğunda emme refleksi bile yoktu, göğüs ucum çıkmamıştı, bebeğim göğsüme sadece bakıyordu. "hadi yavrum, hadi kuzum" diye diye, damla damla emzirdim. ilk günler, tüm günümü "emzirme antrenmanı" yapmakla geçirdim. yılmadım, kolaya kaçmadım, 1 kere emip bırakıyordu ama bir süre bekleyip tekrar deniyordum. 1-2 kere emip bırakıyordu. böyle böyle tam 1 ay sadece emzirmeye çalışmakla geçirdim. iyiki de yılmamışım, iyiki de tüm kalbimle tüm sevgimle yavrumu kucaklayıp emzirmişim. nazar değmesin o kadar sağlıklı, o kadar huzurlu bir çocuk ki... anne sütünden aldığı antikorları, besini ve emerken aldığı huzuru başka şekilde veremeyiz.
sağlıkla ve anne sütüyle büyütün diyorum
not: ankara zekai tahir burak hastanesinde doğum yaptım. diğer hastanelerden farklı olarak "emzirme hemşiresi" vardı ve annem dahil herkesin "anaa nasssı emmiyo yaa. bırak o zaman" dedikleri bir anda gelip, göğüs ucumu çıkarmakta, bebeğin emmesinde yardımcı oldu. yardımını ve motivasyonunu hiç unutamam. dediğim gibi, saatlerce emzirme pozisyonunda kalıp, bebeğimin 1 defa emmesini sağlayacağım diye dizlerimin ağrıdığını bilirim. bebeğim hiç yenidoğan sarılığı olmadığı gibi, emzirmeye olan hevesimden dolayı da sütüm çok fazlaydı maşallah. bebek doymasına rağmen göğsümden sütler bebeğin yüzünü yıkar gibi fışkırıyordu