• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi bebeğine bir yaşından önce süt veren varmı?

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

beren34

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
24 Ağustos 2009
509
11
96
38
Diğer
ben bebeğime süt veriyorum çünki devam sütlerini sevmiyor benşm sütüm az aç kaldığını düşündüğüm için pınarın ilk adım sütü var 6 12 ay arası onu veriyorum bazen marketlerde kalmıyor normal sütte veriyorum acaba yanlışmı yaptım bu arada bebeğim 10 aylık..

cnm bende 10 aylıkken pastörize süte başladım.. doktorumuz rahat ol, ver demişti.. çok da sevdi..zararı da olmadı çok şükür..

ben 6. ayından itibaren başladım. yarı süt yarı su veriyordum doktor sadece süt ver sulandırma dedi. başladım ama bir iki kere içti şimdi içmiyor. hiç bişey yiyip içmiyor sadece beni emiyor. zordayım

UNUTULMAMALIDIR Kİ :

Enciğe KEDİ sütü
Sıpaya EŞEK sütü
Taya KISRAK sütü
Oğlağa KEÇİ sütü
Kuzuya KOYUN sütü
Ve tabiiki canlıların en gelişmişi insan yavrusuna yani bebeklere ANNE SÜT܅.

Evet ilk 4-6 ay mutlaka ve mutlaka bebeklerimize anne sütü verilmelidir. Zira anne sütü, fizyolojik ve en iyi besin,bebek-anne arasındaki psikolojik bağlantıda en iyi yol,bebeğin hastalıklardan korunmasında en emin yaklaşımdır.

EVET ilk 6 aya anne sütü ile beslenen bebekte 6.aydan sonra yavaş yavaş ek gıdalara geçilmelidir ve anne sütü içeriğine en yakın ve de yapılan takviyelerle çocuğun gelişimine her açıdan katkı yapacak formulalarla beslenmeye devam edilmelidir.

Anne sütünün verilmediği durumlarda, özellikle ilk 1 yıl, inek sütünün (SOKAK SÜTLERİ, PASTÖRİZE SÜTLER, UHT-DAYANIKLI SÜTLER) kullanılmaması gerektiği, tüm tıp otoritelerince kabul edilen bir gerçektir.

İLK 1 YIL NEDEN İNEK SÜTÜ ÖNERİLMİYOR :

1-İnek sütü ile beslenen bebekler ihtiyaçlarından çok fazla Protein, Sodyum, Potasyum, Klor alırlar. Bu da bebeklerin henüz tam gelişmemiş böbreklerine hasar verir.

2-İnek sütü; Demir ve C vit. açısından yetersizdir. Bu nedenle barsaklarda kanamalara ve demir eksikliği anemisine (kansızlığa) neden olabilir.

3-İlk bir yıl inek sütü alan bebeklerin, solunum hastalıkları başta olmak üzere, allerjik hastalıklara yakalanma riski çok yüksektir.

4-İNEK SÜTÜ; anne sütü ve bazı mamalarda bulunabilen ve hayati önem taşıyan, bebeğin göz, beyin hücreleri, sinir sistemi gelişiminde rol oynayan Omega-3/ Omega-6 yağlarını içermez.

5-İnek sütünün, içerdiği yağ nedeniyle, sindirimi oldukça güçtür.

6-İnek sütü alan bebeklerde, düşük D vit. ve yüksek Fosfor içeriği nedeniyle, normal kemik ve iskelet gelişimi sağlanamaz.

Zira inek sütünde demir az miktarda bulunur,emilim yüzdesi 5’i geçmez.İçinde gizli kanamaya neden olan proteinlerin varlığı da gösterilmiştir.İlk yıl içinde bu etki daha da fazladır.Bunlara bağlı olarak inek sütüne ağırlık verilerek beslenen süt çocuğunda demir eksikliği ve anemisi gelişir.Ayrıca inek sütü sabitken anne sütünün bebeğin ihtiyaçlarına göre devamlı değişkenlik göstermesi de en önemli unsurlardan birisidir.İnek sütü ile beslenen bazı çocuklarda ishal,barsak kanaması,allerjik deri döküntüleri,akciğer rahatsızlıkları ile karakterize inek sütü allerjisi görülebilmektedir.

Özetle bebeklerimizin ilk 1 yıl içinde inek sütü almaları sonucu:

1- “Demir eksikliği anemisi” riskinin önemli derecede artmasına,

2- “İnek sütü proteini alerjisine”

3- İyot eksikliğine bağlı olarak “zeka gelişiminin geri kalmasına”, Bebeklerde iyot eksikliği akranlarına göre zeka düzeyinin en az 13 puan düşük olmasına sebep olmaktadır.

4- Barsakta “gizli kanamalara”,

5- Yüksek orandaki protein,sodyum,potasyum ve klor nedeniyle “vücutta su kaybına”,

6- Sindirimi güç olduğu için “gaz ve kabızlık sorununa” neden olabilir..

Bebeğin günlük demir ihtiyacını karşılamak için 28 litre ,
D vitamini ihtiyacını karşılamak için 110 litre,
iyot ihtiyacını karşılamak için 3 litre inek sütü içmesi gerekmektedir. SİZCE BU MÜMKÜNMÜDÜR ???

Ayrıca bir dananın vücut ağırlığı 40-50 gün sonra doğum ağırlığının iki katına ulaşır,halbuki insan yavrusu bebeklerimiz için bu süre 3 kat daha uzun olup 5 aylık olunca doğum ağırlığının iki katına ulaşırlar.Yani özetle bir dana ile bir bebek aynı kefeye konmamalıdır, vede her canlıya kendi türünün sütü veya o süte en çok yaklaştırılmış formula mamalar verilmelidir, İNEK SÜTÜ DEĞİL...

Dr. Suat Erkmen 'in yazisindan alintidir!

9 aylıkken beri inek sütü veriyorum
hazır mamalara asla güvenmiyorum..
cok sükür ne kansızlığı var nede baska eksikliği :nazar:

bizde doktorumuzun önerisiyle 6 aydan itibaren inek sütü vermeye başladım bebeğim 8 aylık hiç bir şeyi yok maşallah doktorum inek sütü ver deyince şaşırdım zarar veriyormuş dedim onlar ticari amaclı piyasadaki tüm hazır mamalar inek sütünden yapılıyor dedi bilemiyorum karar yinede sizin...

butun hazir mamalar inek sutunden yapiliyor evet ama bebeklerimize faydali hale gelmsi icin farkli islemlerden geciyorlar.Yogurt da sutten yapiliyor ama sutten cok once bebek menusune giriyor.Yani ayni sey degil :20: Tabii ki evinizde cocgunuza ne yedirdiginize kimse karar veremez,ya da kontrol edemez,size kalmis.Ben bu sitede 4 aylik ogluma ekmek ici verdim yedi masallah bir seyi de yok diyeni de gordum,yurttugumuz mantik biraz farkli.

bende 10. ayında vemeye başladım herkes kansızlık yapar dedı 1 yaşına kadar yarım yağlı sütü az birşey sulandırıp verdım

benim ilk yeğenim 3 ay emdi annesini aynı zamanda süt yetmediği için mama veriyorduk. 3. aydan sonra hep mama ile beslendi. 6 aydan sonra azar azar çorba ve yoğurt veriyorduk şimdi 6 yaşında ve maşallah topaç gibi. 2. de 5 aylık şu anda ve oda anne sütü alamıyor çünkü sütü bitti. mama veriyoruz yine azar azar çorba ve yoğurt. maşallah onunda bişeyi yok şu anda. özellikle tarhana çorbası çok besleyici tavsiye ederim. doktorların her dediğini yapacak olursak yandık. bazıları verin derken bazıları vermeyin diyor. hijyeni sağladığımız sürece verebiliriz diye düşünüyorum.

1 yaşına kadar inek sütü verilmesine karşıyım. uzmanlar da zaten bunu söylüyor.zaten içerik olarak fakir bir süt.

haftaya Turkiyeýe donus yapiyoruz,bugun burdaki son doktor kontrolumuze gittik,herseyin yani sira bu sut meselesini bir daha sordum, ne zaman inek sutu verebilirim diye.3 yasindan sonra dedi dotorum,sebebi de soyle acikladi:Inek sutunun sindirimi zordur,bebek inek sutunden nerdeyse hic bir sey alamaz,sen besin verdigini dusunursun,oysa o oldugu gibi hepsini disari atar(diski vs olarak),haliyle vermenin hic bir mantigi yoktur,zararlarindan bahsetmiyorum zaten dedi.1 yasindan sonra ne vericem bebegime diyince de yogurt verebilecegimi soyledi.Doktorlarin hepsi farkli farkli tavsiyelerde bulunuyor,ama bir seyi tavsiye ettiklerinde sebeplerini de sorun,mantikli gelirse de kabul edin ve uygulayin derim.Simdi oraya geldigimizde biliyorum ki bambaska tavsiyeler cikacak ortaya,bazen hepsini dinleyip kendi dogrumuzu uygulamak gerek cocuk bakimi konusunda cunku her cocuk ve her bunye farklidir(elbette genel gecer kurallar vardir-inek sutu 1 yasindan once asla verilmemelidir gibi).

butun hazir mamalar inek sutunden yapiliyor evet ama bebeklerimize faydali hale gelmsi icin farkli islemlerden geciyorlar.Yogurt da sutten yapiliyor ama sutten cok once bebek menusune giriyor.Yani ayni sey degil :20: Tabii ki evinizde cocgunuza ne yedirdiginize kimse karar veremez,ya da kontrol edemez,size kalmis.Ben bu sitede 4 aylik ogluma ekmek ici verdim yedi masallah bir seyi de yok diyeni de gordum,yurttugumuz mantik biraz farkli.

haftaya Turkiyeýe donus yapiyoruz,bugun burdaki son doktor kontrolumuze gittik,herseyin yani sira bu sut meselesini bir daha sordum, ne zaman inek sutu verebilirim diye.3 yasindan sonra dedi dotorum,sebebi de soyle acikladi:Inek sutunun sindirimi zordur,bebek inek sutunden nerdeyse hic bir sey alamaz,sen besin verdigini dusunursun,oysa o oldugu gibi hepsini disari atar(diski vs olarak),haliyle vermenin hic bir mantigi yoktur,zararlarindan bahsetmiyorum zaten dedi.1 yasindan sonra ne vericem bebegime diyince de yogurt verebilecegimi soyledi.Doktorlarin hepsi farkli farkli tavsiyelerde bulunuyor,ama bir seyi tavsiye ettiklerinde sebeplerini de sorun,mantikli gelirse de kabul edin ve uygulayin derim.Simdi oraya geldigimizde biliyorum ki bambaska tavsiyeler cikacak ortaya,bazen hepsini dinleyip kendi dogrumuzu uygulamak gerek cocuk bakimi konusunda cunku her cocuk ve her bunye farklidir(elbette genel gecer kurallar vardir-inek sutu 1 yasindan once asla verilmemelidir gibi).

katiliyorum yazdiklariniza
doktorum banada 2,3 yasindan once kesinlikle inek sutu verme dedi
bir bucuk iki yasina kadar emzirmemi tavsiye ediyor eger emmesede mamaya gecmemi onerdi ama inek sutu asla diyor
2 yasindan sonra, cocuklar icin hazirlanmis ozel sutler var candia nin vitamin ve minerallerle desteklenmis sutler, onlardan kullanmayi dusunuyorum
dogum yaptigimda bebegim tam 42 gun agladi gaz problemi vardi kolik dedi doktorumuz sindiremiyor senin sutunu dedi bebekler ilk 3 ayda ancak dunyaya alisyorlar dedi
bana bi diyet vermisti 1 ay uygulamam gereken
yememem gereken seylerin en basinda sut ve yogurt vardi ..

iyi günler bi konu hakkında bilgi almak istiyorum daha önce bu forumlarda bahsedilmiş..syntocinon adında anne sütünü arttıran bir spray...ama nereye sorsam yok deniliyor acaba türkiye de satışı mı kalktı bu ürünün..

bu inek sütü meselesi cok tartısmaya acık, veren de var vermeyen de. ben 8. aydan bu yana pişirerek verıyorum, muhallebılerde(belkı haftada 1) ve omletlerınde (haftada 2-3) yumusatmak ıcın süt kullanıyorum. bu arada benı emıyor ve normal ek gıdasını alıyor. ınek sutunun bahsedılen zararlarının özellıkle ılk 6 ay sütü olmayan bır annenın bıberon bıberon ınek sütü verrse olacagını düşünüyorum, bu durumda tabııkı formul süt verılmelı. ama 2,3 yasına kadar verılmesı zararlı olsaydı suan hıcbırımız saglıklı bıreyler olmazdık dıye dusunuyorum; cok klasık bır ıfade ama eskıden formul süt mü vardı:)

bende gece bebeğim yatmadan önce ona pirinç unu maması yaptığım zamanlar
su ile yarım çay bardağı sütü karıştırarak veriyorum
dr gerek yok dedi ama ben verme taraftarıyım...

slm,
benimde oğlum 6.aya girdi ek gıdaya 1 ay önce başladım,
doktorumuz yoğurt verilmeli fakat inek sütüyle değil organik sütlerle mayalanmalı diyor,
bunun üzerine pınarın organik sütüyle defalarca deneim ama olmuyor.inek sütüyle günlük mayalıyabiliyorum şimdi ne yapmalıyım bilemedim,

slm,
benimde oğlum 6.aya girdi ek gıdaya 1 ay önce başladım,
doktorumuz yoğurt verilmeli fakat inek sütüyle değil organik sütlerle mayalanmalı diyor,
bunun üzerine pınarın organik sütüyle defalarca deneim ama olmuyor.inek sütüyle günlük mayalıyabiliyorum şimdi ne yapmalıyım bilemedim,

keçi sütüyle mayalayabilirsin ben hep onunla yapıyorum günlük yoğurdunu.hem sağlıklı hem de güzel oluyor.

Bende ilk 6 ay sadece anne sütü verdim. Ama ek gıdalara geçtikten sonra Pınarın 6-12 ay arası için özel ürettiği sütü muhallebi ve bisküvi için kullanıyorum.Tabii güzelce kaynatıyorum.

arkadaşlar bende inek sütü verilmesine karşıyım.şuan kızım 5 aylık.bebeğim beni emmedi hastahanede sütüm geç gelince biberon ile mama verdiler bu yüzden hep biberonu istedi.bu ay iş'e başladım bebeğime k.validem bakıyor..kızım güzel beslensin diyerek anne sütü ile eş değer olan formül mamalardan alıyoruz sürekli,kaşık mamalarıda aynı şekilde.ama k.validem un kavurup pastörize süt ile pişirip bütün gün onu yediriyor..çıldırıcam artıkkkk yaaaa anlatamıyorum zararlarını anlatsamda inanmıyor.biz böyle gördük bir şey olmaz diyor..en doğrusu inek sütü 2 yaşından sonra verilmeli bence...

Back
X