cok dogru ve dusuncenıze katılıyorum ınsanların cevre temızlıgıne onem vermemelerı, hatta bazı ınsanların ozensızce futursuzca tum pisligini cevreye yaydıktan sonra hayvanlar pis demesı benı delırtıyor . bazı ınsanlar ıcın dıyorum bunu yanlıs anlasılmasın, gercekten bırcok hayvan o bazı ınsanlardan daha temız halbukı.Her yıl bizim köpeciğe 5'li karma, ki bu aşının içinde gençlik hastalığından tutunda, hepatit ve üst-alt solunum enfeksiyonlarını engelleyen aşı da mevcut olmak üzere 5 ayrı hastalık için olan karma aşı, kuduz aşısı, bronchicine aşısı yani insanlarda boğmaca-bronşit gibi hastalıklara tekabül eden hastalığın aşısı, lyme aşısı(kenelerin kan emmesi sonrası insanlara da bulaşan kötü bir hastalık) yaptırıyorum, bunun dışında herkesin korktuğu o kist olmasın diye de 3 ayda bir iç-dış parazit ilaçlarını kullanıyoruz.
Ve emin olun büyük ırklarda aşılara tepki nasıldır bilmiyorum ama özellikle lyme aşısı küçük ırklar için ağır bir aşıdır, kuzucuğumun ensesi her seferinde kütük gibi şişiyor ağrısı oluyor ama hem onun sağlığı hem de bizlerin sağlığı için aşıları düzenli yapılıyor zira lyme denen illet evde bakılsa bile düzenli olarak dışarı çıkarılan evcillere bulaşabiliyor, onlardan da insanlara geçebiliyor, biz miniklerimizi sokaktaki kene, pire, tatarcık veya yakarca diye bilinen sineklerden korumak, hastalık bulaştıran zararlı parazitlerden sakınmak için elimizden geleni yapıyoruz, ki bunu yaparken yalnızca evcillerin sağlığını değil insan sağlığını da düşünüyoruz.
Mesela leishmania diye bir hastalıktan ve bu hastalığın neden olduğundan haberdar mıyız?
Leishmania sıcak iklimde görülen, çevre temizliğiyle doğru orantılı bulaşıcı bir hastalıktır, sağa sola, parklara, sahillere, yol kenarlarına gelişigüzel attığımız çöplerden beslenen sivrisinek, tatarcık ya da diğer adıyla yakarcaların köpekleri ısırmasıyla bulaşır, evcile bulaşan bu hastalık insanlara da bulaşıyor ve maalesef henüz koruyucu bir aşısı yok.
Sırf bu hastalık olmasın diye iç-dış parazit bakımı haricinde içinde deltametrin etken maddeli tasma alıp takıyoruz dört bacaklıma.
Velhasıl evciller direkt hastalık bulaştırmıyor, insanların çevre temizliğine önem vermemeleri, doğayı kirletmeleri ne yazık ki sokak hayvanlarına bulaşıp taşıyıcı olmalarına neden olan hastalıklara sebep oluyor.
ben kendım ve etrafımdakı ınsanlarda da hayvan besleyenler olarak daha dıkkatlı oldugumuzu gordum hem saglık hem hıjyen , hıjyene dıkkat etmeyen var mı gercekten gormedım , ben denk gelmedım en azından . evıme gelen evde kedım olduguna ınanamıyor mesela kı cok tuy doker kendısı . evde hayvan bakımı saglayınca ekstra ozenlı ekstra dıkkatlı olmak gerekıyor nasılsa asısı var deyıp rahat davranmakla olmuyor