Ben de mi yanlislik var?

Muhakkak zar zor yettiren insanlar vardır ama burada yazanların çoğunun o kriterde olmadığını düşünüyorum ben açıkçası. Birkaç mesaj beni de üzdü. Ama geri kalanı bakın ben ne kadar az harcıyorum, takdir edin beni modunda.
Biz de zor zamanlardan geçtik, hala etkileri sürüyor ama hiç bir zaman kendimi kapatmadım ben eve. Evet en azından haftada bir çıkmazsam benim psikolojim bozulur. Parklar, sahiller, bahçeler parayla değil. Paraya çok sıkıştığımız dönemde biz sandalyelerimizi alıp çayımızı demleyip ya da birer bira alıp yaz kış demeden sahile iniyorduk mesela. Hala çok sevdiğim bir aktivitedir. Minimum harcamayla maksimum temiz hava, sosyalleşme, kendine zaman ayırma. Varsa çocuklar koşar oynar, sen kitabını okursun, takar kulaklığını müziğini dinlersin, sporunu yaparsın. Bunları bile yapmıyor insanlar. Dediğim gibi para bir etken, ama para olmadan da ya da az para harcayarak çözülebilecek şeyler.

O konuda haklisiniz parasiz olarak disarda elbette vakit gecirilir, para istemeyen aktiviteleri de yapmiyorlarsa sorun para degil tabi.
Az harcamak marifet degil hicbisey yapmazsan ve almazsan para da harcamazsin tabi ki "vaaav nasiiil yapiyorsun?" denecek birsey goremiyorum o konuda. Zaten bu konunun kendisi de anlamsiz kısmak isteyen kısar, ona harcamazsam olmaz, buna harcamazsam olmaz diyen de harcasin yani o zaman ne diyelim hem harcayip hem kismak istiyorum olmuyor herseyin fiyati belli bulunulan yere gore. 🙄

O konuda haklisiniz parasiz olarak disarda elbette vakit gecirilir, para istemeyen aktiviteleri de yapmiyorlarsa sorun para degil tabi.
Az harcamak marifet degil hicbisey yapmazsan ve almazsan para da harcamazsin tabi ki "vaaav nasiiil yapiyorsun?" denecek birsey goremiyorum o konuda. Zaten bu konunun kendisi de anlamsiz kısmak isteyen kısar, ona harcamazsam olmaz, buna harcamazsam olmaz diyen de harcasin yani o zaman ne diyelim hem harcayip hem kismak istiyorum olmuyor herseyin fiyati belli bulunulan yere gore. 🙄

Hah, işte bunu anlatmaya çalışıyorum, buna kızıyorum. Yani varsa yaparsın, yoksa çözüm ararsın, basite indirirsin, az harcarsın ya da harcamazsın. Veya istiyorsan harcarsın istemiyorsan harcamazsın. Harcayınca ceza vermiyorlar, harcamayınca da madalya takmıyorlar. Çok kişisel mevzular bunlar.

Hah, işte bunu anlatmaya çalışıyorum, buna kızıyorum. Yani varsa yaparsın, yoksa çözüm ararsın, basite indirirsin, az harcarsın ya da harcamazsın. Veya istiyorsan harcarsın istemiyorsan harcamazsın. Harcayınca ceza vermiyorlar, harcamayınca da madalya takmıyorlar. Çok kişisel mevzular bunlar.

Yeterince para varken dogru durust harcayamamak kendi hayatindan calmaktir bence, iyi birsey degil ama evet kişisel seyler.

Ahahahaha değil mi😂😂
Savurganım herhalde vallahi billahi.
Ama şöyle bir durum var, ben biriktirmem ve çul çaputa da harcamam.
An önemli benim için, gezmek yemek falan filan.
Elime para geçse ya sevdiklerime hediye alırım ya çocuklara oyuncak, kitap, giysi vb.
O sebeple sanırım fazlaca harcıyorum ve havaya gidiyor.

havaya diye düsünmeyin
bende ayniyim
kendime harcayamiyorum
ama yegenim bir sey istemeden alirim
cocuklara ayakkabi, mont falan aldik bu sene arkadas grubuyla.
kendime aldigim seyler ihtiyac veya kitap.

merak ettim çocuklarınıza nekadar harçlık veriyorsunuz ki 100 lira dan halen artırabiliyorsunuz.
Özellikle oğlunuz büyük onun harçlığını merak
Diğer üyenin oğluyla aynı yaşta yeğenim var. Geçen sene özel okuldaydı öğle yemeği var diye haftalık 50 lira veriyordu ablam. Bu sene lisede, devlet okulunda. Yemeği yolu vs. günlük 50 lira oldu harçlığı. Yoktur anlarım, ya da okulda öğle yemeği vardır amenna ama liseli çocuk cebinde 5-10 lirayla gönderilmez bence yav.
Oğlum,öğle yemeğini okulda yiyor.
Kantinden hiçbir şey almıyor. İçecek için para harcıyor genellikle. Haftalığı 20 tl. Yetmezse,söyle oğlum diyorum. 20tl’yi hiç aşmadı.Yemeğini okula aylık biz ödüyoruz.

Neden tek çıkmazsın?
eşim arkadasım gibi çünkü onunbla dısarı cıktıgımda sıkılmıyorum arkadaslarımla cıktıgımdan daha mutlu oluyorum bırde onun yanında daha rahat davranabılıyorum oda aynı :) hıc arkadsı yok arkadasa ıhtıyacım da yok sen varsın der hep

Cogu keyften degil ama para olmadigi için boyleler. Yoksa iyi parasi olup 100 lirayla 2 hafta geçiren insan ben pek gormedim asiri cimri filan olanlar haric. Para olmayinca millet ne yapsin baska?

Ayy ben onu almam, ay ben ona o kadar hayatta harcamam diyenlere baktigim zaman cogunun zaten o almam, yapmam, o parayi vermem dedigi seylere verecek parasi olmuyor.

Birde şu var...evet karı koca gayet iyi gelirin vardır ama harcayacak çok fazla alanı da olmayabilir insanların.Düşünün ki kişi yi kazandığı bir işi var ama şehirde yaşamıyor dolayısıyla avmler, cafeler , ücretli coçuk oyun alanları havaalrda uçuşmuyorsa, cinema tiyatro hakgetire......yemek alanları kısıtlı veya çocuğuna yerdirmek istemediği şeylerle sınırlı...belki uç bi noktada doğallıktan yana kaşını bile almıyor gerisi şöyle dursun...gib gibi de olabilir.

eee ne yani napacak bu insan dur ya harcamak gerkliydi bu mereti dimi deyip gelene geçene mi dağıtacak parasını :)

Bence devamlı bir ritüeli olmamalı her ay bu kadar harcayayım demedim hiç bir zaman
Yeni evlendik olan borcumuzu ödemek için elbette biraz tasarruf yaptık
Ama ben o süreçte belediyenin ücretsiz spor merkezlerinden havuzlarından faydalandım
Yeri geldi bir ay hiç kıyafet almadım öteki ay sadece bir mağazadan 500 liralık alışveriş yaptım
Bu ihtiyaç duyulan şeyler kişiden kişiye değişir
Benim aylık kendime harcadğım bütçe olarak bi fiyat belirleyemem
Bir ay çok sık arkadaşlarım ile buluşup dışarı çıkmışımdır öteki ay ev görüşmeleri olmuştur
Para harcamayayım diye de devamlı ev görüşmesi yapamam
Dışarda 15 liraya bi filtre kahve içerim ama bana iyi gelir
Hiçbir zaman da birikim yapıyoruz diye kendimden kısmam en fazla önümüzdeki aya öteleyebilirim
Arkadaşlarım ile sözleştiğimiz her aktiviteye katılırım
Ama bu aktivite ve harcamalar kişiden kişiye değişir
Ben kitap almaktan asla kısmam bir başkası kitaba harcanan parayı masraf olarak görür
Kişiye göreneklerine hayat şartlarına göre değişir bu aylık masraf
İş arayışındayım bulamıyorum ama çalışmaya başladığımda da kendi paramla sevdiklerime hediye alırım bol bol eski günlerimdeki gibi

Kızım 10 aylık oldu yeni. Harçlık vermiyorum. Onun masraflarını eşimle alırız dolayısıyla benim harcamam değildir. Ekmek ben almam. Diğer herşey aynı. Kıyafet almam ayrıca. Eskiyen parçayı atar yenisini öyle alırım. Parça sayısı sabittir. Bu şehirde arkadaşm yok. 100 lirayla bu şekilde bir ay yaşarım. Bitmez bile. 🤪😂

Konuyla ilgili diyeceğim şudur. Eşimin zorlandığını hissetsem ve bebek bekliyorsam bazı harcamaları kısarım. Ben de bayanım ama illaki ihtiyaç duyduğum şey yok. Şuan hamileysen biraz kıyafet alırsın doğal olarak ama sonuçta ben iki pantolon iki tayt birkaç aya göre bluzla bitirdim dokuz ayı. Tercih meselesi elbette ama geçici bir süreç için masraf yapmak bana mantıklı gelmedi.

Bakım, makyaj vs çok yapmazsan da olur. Zaten hamilelik hem cilt hem de saçın en güzel ışıl ışıl olduğu bir dönem. 500 nasıl yetmez ben anlayamadım. Tasarruf yapıp 300 yapacaksın bir de. Bilemedim yani. Bebeğin alışverişi çok oluyor. Eşine destek olmaya bak. Erkekler için bebekli hayata adapte olmak çok zor oluyor. Masraflar çok artıyor. Sürekli ağlaması falan derken zor alışıyorlar. Eşim geçen gün dedi ki ben yeni baba olduğumu anladım. Kızım yaşına giriyor ve adam yeni keyfini çıkarmaya başladı. Bir de bunlara ilaveten aylık 300-500 harcama çok olabilir. Yani elbette çok olabilir dememin sebebi eşim zorlanıyor galiba demen. Ayda bir kere görüş arkadaşlarla. Eve davet et. Uzun süre oturamazsın zaten zamanla. Bacakların ve ayakların şişer. Sırtın belin ağrır. Ev oturmaları yapın daha ekonomik olur.

Şaka değil gerçekten 100 lirayla bir ay idare ederim. Bitmez bile. Alacak bir şey bulamıyorum valla çıkınca. Ne cimrilik ne tasarruf. Ben “almaktan” bıktım. Sonu yok almanın. Ev kalabalığı ruhumu bunaltıyor.
Nerde yasıyırsunuz?
Gerci farketmiyor artk
Bim A101 bile pahalı
Nasıl 1 ay 100 tl geciniliyor
Hic mi meyve vs almaZsınız dısarı cıkınca🤷🏻‍♀️
Hediyesi,ev görmesi ne bilim kadınsal ihtiyaclar.
Cidden 100 tl kapıdan cıkınca bitiyor da🙈

Makyaja her ay para harcamazsınız zaten bir makyaj malzemesi bir yıl gidiyor :) giyimde her ay bir parça bir şey alsanız çokta harcama yapmış olmazsınız.Fakat dışarıda gezmek,yemek-içmek çok para harcatıyor.Çocuğada o butceden bir şeyler alıyorsanız kalmaz haliyle
Bir rimelin ömrü acıldıktan sonra 3 ay.
Fondoten vs de öyle ömürsüz seyler değil makyaj malzemelri.1 yıl malzeme kullanmak tehlikeli.

Fondoten vs de öyle ömürsüz seyler değil makyaj malzemelri.1 yıl malzeme kullanmak tehlikeli.

Tam da bunu yazacaktım.
Diş macunu,tarak,bütün makyaj malzemeleri,hepsi sürekli yenilenmeli.Öyle alayım bitene kadar denilecek bir şey yok,tamam tutumlu olun da biraz da dikkat edin gözünüze,yüzünüze ne sürdüğünüze.
Ayrıca nasıl biriktiriyor insanlar cidden hayretle okudum.Ben dışarıdan bir tişört alamıyorum kaç aydır,5 kuruş para birikmiyor.Bir kahve içmeye çıkıyorum 10 liradan aşağı yer yok.Nasıl 100 lirayla 1 ay geçiniliyor,yani tamam tutumlusunuz anladık da biraz fazla olmuyor mu bu ?

Bana aylık 500 tl verse eşim, biriktiririm bile. Demek ki kişiden kişiye bayağı değişiyor.
Sadece bana ait masraf düşünüyorum. Aylık şampuan, kaş aldırma ve ağda paramdan başka rutinim yok. Sürekli makyaj, bakım malzemesi ve kıyafet alan biri degilim. Kendş arkadaşlarımla da ayda yılda bir cıkarım dışarı. Kendimi çok fakir hissettim :)

Aylik kendim icin ne kadar harciyorum oturup hic hesap yapmadim ama cok makyaj yapan biri degilim. Kas biyik... islerini de kendim hallediyorum. Sadece ayda bir kez sac diplerimi boyatiyorum. Kiyafete de cok para harcamiyorum genelde internetten aliyorum aldigimda da. Sanirim ben kisisel bakimdan cok en cok kitaba harciyorum para. Konu kitap ise kac para oldugunun onemi olmuyor ama mesela makyaj malzemesi ya da istedigim bir parfumse almasam da olur diye geciyorum.

Kullanım ömrü aldığınız malzemenin kalitesine göre değişir. Raftan alırken de üretim tarihi sorgularsanız sorun yaşamadan uzun süre kullanırsınız. Benim fondötenimin kullanım ömrü 3 yıl mesela. Alalı 1 yılı geçti yarısına gelmedim daha. Ambalajı büyük ürünler hem daha uygun olur hem daha uzun süre kullanılır. Benim tasarruf anlayışım bu, büyük al, kaliteli al, çok kullan. Kıyafette, çanta ve ayakkabıda da aynı yolu izlerim. İyisini alırım bi kere alırım.
Rimellerin kullanım ömrü genelde 6ay bir yıl arasında değişiyor. İndirimde raf ömrü dolmak üzere olanları satarlar o yüzden almam. Ama rimel zaten hızlı tükenen bişey. Genelde 3 aydan fazla gitmiyor.

Nerde yasıyırsunuz?
Gerci farketmiyor artk
Bim A101 bile pahalı
Nasıl 1 ay 100 tl geciniliyor
Hic mi meyve vs almaZsınız dısarı cıkınca🤷🏻‍♀️
Hediyesi,ev görmesi ne bilim kadınsal ihtiyaclar.
Cidden 100 tl kapıdan cıkınca bitiyor da🙈

Bebeğim olduğu için çıkmıyorum. Eşim alır veya beraber alırız. Ben genel bütçeden bahsetmedim. Sadece benim harcamam bunlar. Oturup kalktığım kimse yok hediye vs almam 😂 kadınsal ihtiyaç pedse eğer market alışverişi içindedir. Şampuan duş jeli vs kullanmam hiç. Lazer yaptırdım dolayısıyla öyle bir giderde yok 😬 alacak bir şeyde bulamıyorum ya hu 😂 3-4 ayda bir memlekete giderim ve bir haftada bin lirayı harcar üstüne destek alırım. Kart limiti sıfırlanır. Onun dışında Ankara’da yaşıyorum. Gezilecek yer yok. Öğrenci değilsen sosyal hayat sınırlı. Sıkıyor artık. En büyük aktivite avm gezmek veya yemeğe gitmek. E onlarda sınırlı.

Bebeğim olduğu için çıkmıyorum. Eşim alır veya beraber alırız. Ben genel bütçeden bahsetmedim. Sadece benim harcamam bunlar. Oturup kalktığım kimse yok hediye vs almam 😂 kadınsal ihtiyaç pedse eğer market alışverişi içindedir. Şampuan duş jeli vs kullanmam hiç. Lazer yaptırdım dolayısıyla öyle bir giderde yok 😬 alacak bir şeyde bulamıyorum ya hu 😂 3-4 ayda bir memlekete giderim ve bir haftada bin lirayı harcar üstüne destek alırım. Kart limiti sıfırlanır. Onun dışında Ankara’da yaşıyorum. Gezilecek yer yok. Öğrenci değilsen sosyal hayat sınırlı. Sıkıyor artık. En büyük aktivite avm gezmek veya yemeğe gitmek. E onlarda sınırlı.
Benim bebe de 4 aylık
Hergün yürüyüse cıkıyorz ve maalesef markette bitiyor sonu🙈
Ne güzel alacak bisey bulamamanız🤣
Hic bisey almasam 2 yegen 1 bebe var 🤣
3 cocuk illaki bisey alınıyor cıkınca🤷🏻‍♀️
Ben masraflıyım demek😂

Benim bebe de 4 aylık
Hergün yürüyüse cıkıyorz ve maalesef markette bitiyor sonu🙈
Ne güzel alacak bisey bulamamanız🤣
Hic bisey almasam 2 yegen 1 bebe var 🤣
3 cocuk illaki bisey alınıyor cıkınca🤷🏻‍♀️
Ben masraflıyım demek😂

Gurbetteyiz 😂😂
Herkes uzak.
Bu sizin hayatınız, eşinizle aranızda sorun olmuyorsa masraflı değilsinizdir. Allah sağlık sıhhat versin gerisi önemli değil.

Kullanım ömrü aldığınız malzemenin kalitesine göre değişir. Raftan alırken de üretim tarihi sorgularsanız sorun yaşamadan uzun süre kullanırsınız. Benim fondötenimin kullanım ömrü 3 yıl mesela. Alalı 1 yılı geçti yarısına gelmedim daha. Ambalajı büyük ürünler hem daha uygun olur hem daha uzun süre kullanılır. Benim tasarruf anlayışım bu, büyük al, kaliteli al, çok kullan. Kıyafette, çanta ve ayakkabıda da aynı yolu izlerim. İyisini alırım bi kere alırım.
Rimellerin kullanım ömrü genelde 6ay bir yıl arasında değişiyor. İndirimde raf ömrü dolmak üzere olanları satarlar o yüzden almam. Ama rimel zaten hızlı tükenen bişey. Genelde 3 aydan fazla gitmiyor.
Öyle yazdıklarında bende tereddüte düştüm gerçekten :) dediğiniz gibi kaliteli alırım bende o yüzden uzun kullanabiliyorum veya yüz temizleme köpüğüne çok para veririm ama o bana 9 ay fln gider

Aylık maaşlarımız yatınca borçları faturaları kirayı aidatı öder kalanın bir kısmını birikime atar kalan kısımla da günlük hayatı sürdürürüz.
Aylık belli bir limitim yok ama çalışıyor olsam dahi her ay giysi alışverişi yapmayı çok anlamsız buluyorum. Ya da indirim kelimesini görünce atlayıp ihtiyacım olmayan kozmetik bilmem neleri almayı anlamsız buluyorum.
Yeni yılda rutin kullandığım CC krem, rimel, allıklarımı yenileyeceğim. Bunun dışında her ay giysi kozmetik almaya gerek yok güzeller 🥳

Bizde maaşlar alınınca kredi/kira/kreş taksidi ödenir. Mutfak/ufak tefek ev harcamaları ve tahmini faturalar için bir miktar ayrılır. Kalan kısım birikime yollanır.
tek başıma şahsi olarak çok bir harcamam yoktur. Kişisel bakım malzemeleri ortak kartımızdan alınır. Ped/makyaj malzemesi/krem/şampuan gibi şeyleri her ay almam zaten. 2-3 ayda bir kuaförde saçımı boyatır,kestirir, bakımını yaptırırım. 200 ü geçmez.
kaş bıyık ayda 20-30 lira desek. Lazer epilasyon yapmtırmıştım zamanında. Şu an öyle de bir masrafım yok. Arada bir kitap alırız onu da ortak bütçeden alırız. Dışarıda yeme içme gezme işini de hep eşimle yaparız. Gurbette tek başımızayız çünkü

Back
X