Günümüzde çoğunluk puanı anca ona tutuyor diye gidiyor. Bilinçsizce. Branş seçerken de hangisi tutarsa. Çoğu başarısız ne yazık ki. Meslek lisesinde öğretmenlik yaptım.
Diploması var diye işi bilmeyene işi emanet eder misiniz? Birkaç mesleği düşünüp de ona göre düşünülmemeli. Eleman açığı genelde ara eleman şeklinde. Beden işçiliği yapacak, tekstilde, fabrikada, mağazada vs çalışacak elemanlara daha çok ihtiyaç var. Her lisans mezununun çalışabileceği iş kolları yok. Varsa da az. Eleman ihtiyacı da az. Mesela fizik mezunu nerede iş bulabilir? Coğrafya bölüm mezunu nerede çalışacak? Ülke holding, fabrika, ARGE vs kaynamıyor ki her biyolog, kimyager, işletme, iktisat okuyan iş bulsun. İşsiz kalması olası. Yalan mı? Eleman alınırsa da en tecrübelilerini alır. Mesela SARS N-CoV tespiti için PCR testi yapılması gerektiğinden sadece PCR tecrübesi olanlar başvuru yaptı ve işlere alındılar. İşi bilen insan gerekliydi. İşi öğretmek vakit alacaktı ve bazı yerlerde hiç işi bilen olmadığından elemanı yetiştirecek şefler yoktu. Tecrübelinin alınması da haktır. Ayrıca PCR tecrübesi için ya çalışmış olmak gerekir ya da PCR kursuna gittiğine dair belge. Birkaç saatlik belge de kabul görür. O kadar oku ama yine kursa gitmek zorunda kal. Yorumlama ve PCR tiplerini uygulamalı görmez çoğunluk. Alana inmek lazım.
Başıma geldiği için belirteyim. Telefonum bozulsa tecrübeli ilkokul mezununa götürebilirim. Adam anakart üstünde tamirat yapabilirken üniversite okumuş adam gelip bana bu çöp, komple anakartın değişmesi lazım diyor. Bazısı telefonu da değiştir diyor. Başıma geldi. Diploma değil, tecrübeyi öncelerim. Tabii üstüne diploma da alsa şahane olur. O yüzden yeteneği, ilgisi olunan bölüm okunmalı. İş bulması da kolaylaşır.
Ben herkes olsun dememiştim zaten. Bunlara daha çok ihtiyaç var ülkede. Diğerlerine de var ama çalışabilecekleri iş yerleri yok ya da eleman açığı yok.
Ayrıca meraktan güzellikle ilgili kursa da gittim. Güzellik hocasının dediklerinden sonra dermatoloğu mu yoksa güzellik uzmanını mı tercih ederim derseniz tecrübesi ve sertifikası olanı diyeyim. Bu dediğim hoca da okulda akademisyen. Yanlış bilmiyorsam dermatologlar onları uzmanlık eğitimde öğrenmiyorlar. Birkaç saatlik eğitimlere katılıp da öğreniyorlar.
Tecrübesiz elemanlar için şu yapılmalı. Staj zorunluluğu olmalı. Mesela bir lisede okulun uygulamalı yeri vardı. Kendileri üretip satıyorlardı. İş hayatına da atılmış oluyorlar. Bazı holdinglerin de meslek liseleriyle anlaşması oluyor. Lisansta da öğrencilerin deneyim kazanması için belki okul bünyesinde merkezler açılabilir. İş yerlerinde stajda sigorta zorunluluğu geldiği için artık kabul almak zor. İş yerleri istemiyor. Belki kurs programı şeklinde açılır. Ayrıca yüksek lisans da 2 yıllık, doktora da 5 yıllık tecrübeye denk sayılıyor. Bu da değerlendirilebilir. Staj ve yüksek lisanstan sonra lisansta iş hayatına hazırlayacak pek bir şey öğrenilmediğini anladım. Belki de tecrübesizlere karşı ön yargım bundandır.
Siz farklı bir yerden bakıyorsunuz ben farklı bir yerden
Ben işin iyi değil kötü tarafından bakıyorum
Ben lise mezunuyum okuduğum bölüm 6 aylık eğitimle olacak iş değil diye ben düşünüyorken 80li ilkokul mezunu abiler zamanında kapmışlar işi
İş sahasıda az olunca bizim gibiler hep açıkta kaldı
Tecrübeli elemanı herkes aradığı için olan yine bize oldu
Birde şöyle bir durumumuzda oldu mesela bizim iş sahamız çok geniş olmasına rağmen en geniş kısmına yasak getirdiler
Bu hakmıydı yani mesela
Hastanede staj gören Kan almayı öğrenen arkadaşlarımda oldu bu alanda ilerlediler
Yasak geldi noldu ?
Vittirizittiri dediğiniz şey hadi bakalım kan alın nasil yapacaksınız
Vittirizittiri hastanede çalışın ?
Yada bazı vittiri zittiri aletleri kullanın
O işler öyle olmuyo işte sizin beğenmediğiniz 1 haftada öğrenirim ne varki dediğiniz şeyler farklı
Ve bu bölümü o kadar değersizleştirdilerki resmen önümüzü kapadılar
Tüm bunlar ben eğitim alırken oldu
He stajdan sonra hastanede kalanlarda oldu
Ama kalmayanlarında bi yasak koyarak önünü kapattılar
Önünü kapattıkları gibi insan biyokimyasınıda gördük
Ve evet bu işi özel sektörde 5. Sînıf mezunu yapıyor