Bencil Ebeveynler

Ben uyku egitimine karşıyım. Ama uyku hijyeninin bebek yetiskin herkes için cok onemli oldugunu tecrübeyle gördüm. Ilk 1 sene oglumun uyku saatlerinde hiçbir plan yapmadim. Esim de ben de tüm evi sessiz ve karanlik tuttuk. Onun uyku saatinde baska bir odada kahlahalar patlamadi veya tv izlenmedi ki tvmiz yok zaten. Uykudan once bol sakin oyunlar, biraz muzik isterse, yazin özellıkle uzun banyo... ve nasil istiyorsa oyle destekledim. Emmek istiyorsa emzirdim kucak istiyorsa kucakladim. Simdi cok şükür kendisi de desteksiz uyuyabiliyor. Bazen destege de ihtiyac duyuyor tabii. Tipki biz yetiskinler gibi. Kendimizi kotu hissetmeyin. Kendi kendine uyumadi diye ne o eksik ne siz yetersizsiniz. Zamani gelince o da kendi kendine uyuyacak siz gibi biz gibi. Cocuklarimizin en cok destege ihtiyaç duydugu bu zamanlarda talep ettiklerinde yaninda olmak ebeveyn olarak görevimiz zaten.
Eğitimden kastım ağlatarak falan değil. Saatlerini düzenledim, yatış saatini geri çektim. Öncesinde gündüz hiç uyumazdı, gündüz uykularına alıştırdım, bunu rutinlerle destekledim. Ve tıpkı sizinki gibi hayatımızı ona adapte ettik. Çok şükür düzeldi eskiye göre ama hala öyle saatinde yatıp saatinde kalkıyor diyemem. Robot değil çünkü bunlar. 🤷🏻‍♀️

Altı çift on iki kişiyiz herkes yarım saat çocuklarla ilgilense hepbirlikte hallederiz. Sanki ben bütün sene onların veledine bakmak için çalıştım.

Sizce bunun ortak bir çözümü var mı? Ben neden sırf çocukları olduğu için daha anlayışlı olan taraf olmak zorundayım , neden tatilimde gürültü, çiş, kaka derdi çekip yok sigara içme gece ses yapmayalım diye kendimi kısıtlamak zorundayım. Benim de yılda 25 gün tatilim var neden gönlümce tatil yapmak istediğimde bencillikle suçlanıyorum.
Yukarıdaki cümle karşıdakinin zihniyetini açıklıyor. Kendim de cocukluyum ama şu cümleyi asla kurmam. Ne demek millet bakacak tatilde? Asla da bu kafadaki bir insanla tatile gitmem.

Ayrıca haklısınız. Şartlar anlatilip netlestikten sonra hala ısrar edene sert konuşmaktan başka şey kalmıyor. Kimse de tatilini çocuk için rezil etmemeli. Kendim cocugum olmadan tatile gitmem ama ya ailecek ya da kızımın arkadaşlarıyla. Beklentiler tutunca tatil tatil oluyor.

Ahahaa spoiler mı hem de hiçbirimizi tanımadan 😂, biz neredeyse 20 yıldır arkadaşız yaşlarımız da 35-40 civarı, kimse kimseyi dışlamaz rahat olun 20 li yaşlarda değiliz. Bu kadar uzun süredir arkadaş olunca kolay kolay kopmuyorsunuz rahatsız olduğunuz şeyleri rahatlıkla söyleyebildiğiniz zaman arkadaşlığınız kökleniyor hatta, -miş gibi davranmaktan çok çok daha iyi tavsiye ederim
O halde o iki arkadasiniz niye sizinle konusmuyor? Zaten bu yuzden acmadiniz mi konuyu? Digerleri ilede konuşmadıklarina eminmisiniz?

O kadar iyi bir arkadaş grubu değilsiniz bence, birlikte tatile gidecek kadar falan.
Karşılıklı üslup çok kötü, siz çok sert ve kaba bir üsluba sahipsiniz, diğerlerinin de beyni yok galiba anlamak istemiyorlar.
Ben kafaları sesi götürmez diye anne babamın yanında üç gün çocuklarla durmaya çekiniyorum. Millettekş rahatlığa bak.

Ben üslubunuzu sert bulmadım çünkü en başında çocuklarla tatil yapmak istemediğinizi belirtmişsiniz.
bugün arkadaş aradı ve dedi ki annem müsait olmayacakmış mecbur çocuğu da getiricez,
Bu söylediği bana hiç inandırıcı gelmedi, arkadaşınız parasını iade etmeyeceğinizi düşündü ve aklı sıra sizi kandırmaya çalıştı.

bir de gitmiş diğer çocuklu arkadaşlara da söylemiş onlar da demiş ki o zaman biz de gelelim en kötü şişme yatak getiririz sonuçta koskoca villa.
Bu yaptığından sonra kim sakin kalabilir? Çok büyük bir saygısızlık. Çok güzel konuşmuşsunuz, ağzınıza sağlık.

Çocuksuz bir tatil istemekte haklısınız fakat çocuklar olursa gelmeyin demek de biraz incitici. Ben incinirdim arkadaşlarım böyle bir şey söyleseydi.
İkincisi yıllardır arkadaşlık yaptığınız, birlikte tatillere gittiğiniz insanların çocukları için "onların veledi" tabirini kullanmanız da bana çok yanlış geldi.
Üçüncüsü evli arkadaşlarınız da bir garip, bana gelip seni istemiyoruz deseler sittin sana bir daha tatile gitmem o insanlarla, onlar hala sizinle tatil yapmak için uğraşıyorlar.
Dördüncüsü kafa dinlemek için sakin bir tatil isteyip okadar kalabalıkla bir villanın içerisine sıkışmak neden? Bulaşığı, yemeği, çamaşırı, temizliği, kalabalığı biter mi?

Biz kalabalık tatile gitmeyi seviyoruz bunu tartışacak değilim herkesin keyif aldığı şeyler farklıdır. Siz çocuklarla tatil yapmayı seviyor olabilirsiniz ama ben sabaha kadar eğlendikten sonra sabahın yedisinde herhangi bir çocuk tarafından uyandırılmaktan hoşlanmıyor olabilirim ya da ben heryerden denize girebilecekken çocuğun çişi gelir diye saçma sapan bir beach cluba para vermek istemeyebilirim. Bunun için açıklama yapmak zorunda olmamam gerekir
Ben zaten size cocuklarla tatil yapin yazmadim sadece cocuklar yorulunca uyuyor insana cok engel olmuyor tabiki cocuksuz tatil istemek en buyuk hakkiniz buna saygi duyuyorum sakinlikten hoslanan biri oldugunuzu dusundugum icin o zaman 8 kisiyle tatil yapmanin da yorucu olabileceginin yorumunu yaptim zaten sorunu cozmussunuz insallah guzel bi tatil gecirirsiniz

Çoluklu çocuksuz vicdanlı vicdansız karışmış ortalık.
Bende iki çocuk var. Kucuklerken kisa süreli 2 yurt dışı tatil, 2-3 de yurtiçi tatil yaptım.
Yaşları tam hatırlamıyorum ama londraya götürsen konya diye gezer yanında o bilinç seviyesindelerdi. Hatta ne gezmesi...yurumeyemez uzun süre, acıkır, tuvalet ister, londrada etli ekmek ister ağlar vb.
Ya da yurt ici tatilde 1 sene çalışmışsın, ailene bakmışsın, ilgilenmişsin 3 gün kafa dinleyemeyecek misin. Her sene olacak diye birşey yok tabi. Ama insan ihtiyaç hissediyor buna. Sonra aile tatili de yaparsin hep beraber.
Çocuk alanyada da denize girse aynı, kumburgazda da girse aynı. Bunun farkına varamıyorki kucukken.
Şimdi mesela fırsatım yok o günleri düşünüp iyi ki yapmışım sefam olsun diyorum.
Vicdanıyım vicdanliyim diye gezmiyorum sanki ekmek su vermedik çocuğumuza.
Vicdanliyim sizin için böyle tatil fırsatım vardı gitmedim desem cocuklara gitseydin saf mısın anne derler dalga geçerler.

O lafları üzerinize alınmayın, benim alınmadığım gibi. Genelden sallamak kolay çünkü öyle :)
Bana çocuğumdan ayrı tatili, henüz oğlum 10-11 aylık iken doktorum önerdi altını çize çize. Bunun psikolojik olarak bana ve dolaylı olarak evladıma çok iyi geleceğini, tek başımıza eşimle bir kaçamak yapmamızı söyledi.

İşte bu baskı yüzünden, "Mükemmel annecilik, evladın için kendini parala, hep onları düşün sen yok ol, çocuk mu yaptın bilerek yaptın hep katlanacaksın, kimseden destek alamazsın senin çocuğun sen yaptın!!!" bla bla bakışı yüzünden kim bilir kaç anne yardım taleplerini geri çevirdi ve depresyonda olduğunu fark edemedi.

Her şey, planlanıldığı gibi gitmek zorunda değil, anneler evlatlarına yapışık olmak zorunda değil ve annelik başkalarının ne dediğini umursayıp yarış haline getirilecek bir şey de değil, kişiye özgü, anne-çocuğa özgü, ailenin ihtiyaçlarına özgü. Çocuk doğurdun baktın tahmin ettiğin gibi ilerlemiyor zorlanıyorsun insansın olabilir, yardım talep edebilirsin, baktın mental olarak yorgunsun onsuz tatile de çıkabilirsin.
Herkes bir değil, olmak zorunda da değil; esas vicdansızlar, anneleri, kötü anne ve yetersiz anne hissettirenler ve asla vicdan yapılmayacak olayları dahi, sanki annesi çocuğunu büyük bir ihmalin içine sokmuş gibi vicdan azabına çevirmeye uğraşıp, yargılayıp duranlardır. Her yerde var bunlardan gerçi, burada tatili eleştirirler, komşu olur "Bu havada onu giydirmişsin çocuk üşür hiç mi bilmiyorsun, çocuk açç açç" diye akıl verirler. Fark yok :)

Yeni annelere tavsiyemdir, tıkayın dış kapının dış mandallarına kulakları; çocuğunuz için en iyisini yapmakta elinizden geleni yapıyorsunuz, insansınız zorlandığınız anlar olur, gerektiğinde yardım talep etmekten, salt kendinizi dinleyeceğiniz zamanlar yaratmaktan kaçınmayın. Süper mükemmel demir anne diye bir şey yok.

Son düzenleme:
arkadaşlar arasında böyle keskin dillerle belirtilen istekleri görünce çok şaşırıyorum. iki taraf da ayrı hatalı. çocuklular kendilerini resmen plana dahil etmek için oynuyorlar. sizse arkadaşınızın yüzüne bu yazdıklarınızı söyleyebiliyorsunuz. nasıl bir arkadaşlığınız var çözemedim ama çok garip geldi bana.

Altı çift on iki kişilik bir arkadaş grubumuz var,ikisi çocuklu diğer dört çift çocuksusuz.Her sene birlikte tatile gideriz ama bu sene pandemiden dolayı kaş kalkan tarafında villa kiralayalım dedik. Geçen sene hepbirlikte gittiğimiz tatillerde çocuklardan dolayı dinlenmek yerine daha çok kafamız şiştiği için bu sene dört çift plan yaptık ve diğer arkadaşlara da durumu anlattık. Kısaca dedik ki çocukları bırakacak yer bulabiliyorsanız dahil olabilirsiniz yoksa kimse tatilinde çocuk derdi çekmek istemiyor, onlarda anlayışla karşıladılar, ya da biz öyle sandık.

Biz tabii villa bakıyoruz filan derken çocuklu çiftlerden biri dedi ki biz annemi ayarladık çocukları bırakıp geleceğiz. Biz de tamam dedik , sıkıntı yok. Neyse beş çift villa kiraladık ama tabii villa fiyatları uçmuş durumda yani 8 kişilik bakacakken 10 kişilik villa tuttuk.

Konuya geleyim, bugün arkadaş aradı ve dedi ki annem müsait olmayacakmış mecbur çocuğu da getiricez, bir de gitmiş diğer çocuklu arkadaşlara da söylemiş onlar da demiş ki o zaman biz de gelelim en kötü şişme yatak getiririz sonuçta koskoca villa. Ben arkadaşa anlayışsızlık yaptığını ve eğer gelmek istiorlarsa ayrı bir villa tutmalarını söyledim. Bir de gelmiş bana diyor ki ne var yani 12 kişiyiz herkes yarım saat çocuklarla ilgilense hepbirlikte hallederiz. Sanki ben bütün sene onların veledine bakmak için çalıştım.

Arkadaşa parasını iade ettik ve yine bizim tuttuğumuz villa bölgesinde dört kişilik kiralayabilecekleri villaları gönderdim. Kısaca dedik ki gidin dördünüz ve çocuklar ayrı villada kalın bize bulaşmayın,yanınızda bakıcı götürün cocukları bırakıp yanımıza gelirsiniz.Biz böyle yapınca bu sefer dediler ki aynı villada kalmayacaksak biz gelmeyiz. Gelmeyin dedim ben de, tabii şu an bizimle konuşmuyorlar, çok anlayışsız davranıyormuşuz.

Sizce bunun ortak bir çözümü var mı? Ben neden sırf çocukları olduğu için daha anlayışlı olan taraf olmak zorundayım , neden tatilimde gürültü, çiş, kaka derdi çekip yok sigara içme gece ses yapmayalım diye kendimi kısıtlamak zorundayım. Benim de yılda 25 gün tatilim var neden gönlümce tatil yapmak istediğimde bencillikle suçlanıyorum.

En son sanırım tatili komple iptal edip adult otele gideceğiz çocuğu olmayanlarla, çünkü villa kiralıyorsak çocuksuz tatil yapma hakkımız yok.
şahsen kimseye çocuğuma yarim saat bakarsınız vs demem. herkes tatile dinlenmeye gidiyor. ora da haklisiniz. ama üslubunuz cok sert.

Altı çift on iki kişilik bir arkadaş grubumuz var,ikisi çocuklu diğer dört çift çocuksusuz.Her sene birlikte tatile gideriz ama bu sene pandemiden dolayı kaş kalkan tarafında villa kiralayalım dedik. Geçen sene hepbirlikte gittiğimiz tatillerde çocuklardan dolayı dinlenmek yerine daha çok kafamız şiştiği için bu sene dört çift plan yaptık ve diğer arkadaşlara da durumu anlattık. Kısaca dedik ki çocukları bırakacak yer bulabiliyorsanız dahil olabilirsiniz yoksa kimse tatilinde çocuk derdi çekmek istemiyor, onlarda anlayışla karşıladılar, ya da biz öyle sandık.

Biz tabii villa bakıyoruz filan derken çocuklu çiftlerden biri dedi ki biz annemi ayarladık çocukları bırakıp geleceğiz. Biz de tamam dedik , sıkıntı yok. Neyse beş çift villa kiraladık ama tabii villa fiyatları uçmuş durumda yani 8 kişilik bakacakken 10 kişilik villa tuttuk.

Konuya geleyim, bugün arkadaş aradı ve dedi ki annem müsait olmayacakmış mecbur çocuğu da getiricez, bir de gitmiş diğer çocuklu arkadaşlara da söylemiş onlar da demiş ki o zaman biz de gelelim en kötü şişme yatak getiririz sonuçta koskoca villa. Ben arkadaşa anlayışsızlık yaptığını ve eğer gelmek istiorlarsa ayrı bir villa tutmalarını söyledim. Bir de gelmiş bana diyor ki ne var yani 12 kişiyiz herkes yarım saat çocuklarla ilgilense hepbirlikte hallederiz. Sanki ben bütün sene onların veledine bakmak için çalıştım.

Arkadaşa parasını iade ettik ve yine bizim tuttuğumuz villa bölgesinde dört kişilik kiralayabilecekleri villaları gönderdim. Kısaca dedik ki gidin dördünüz ve çocuklar ayrı villada kalın bize bulaşmayın,yanınızda bakıcı götürün cocukları bırakıp yanımıza gelirsiniz.Biz böyle yapınca bu sefer dediler ki aynı villada kalmayacaksak biz gelmeyiz. Gelmeyin dedim ben de, tabii şu an bizimle konuşmuyorlar, çok anlayışsız davranıyormuşuz.

En son sanırım tatili komple iptal edip adult otele gideceğiz çocuğu olmayanlarla, çünkü villa kiralıyorsak çocuksuz tatil yapma hakkımız yok.
“Herkes yarım saat çocukla ilgilense hep birlikte hallederiz” mi 😂
Arkadaşlığınızı gözden geçirin. Bir de çocuksuz bile olsa 6 çift çok değil mi? 2 3 çift hadi neyse de böyle nerede çokluk orada.. olmuş

Çocuklarıyla "hayal kahvesi" ne gelen ana babalar gördü bu gözler...
Dedik burası bar değil mi...nasıl oluyor. Işletme dedi ki açık havada bahçede sorun teşkil etmiyormuş.
Hayret.

Arkadaşınız emrivaki yapmaya kalkmış, siz de istemediğinizi belirtmişsiniz. Daha öncesinde tecrübe etmiş, tatilinizden tat alamamış ve bu kez de aynı şeyi yaşamak istemediğinizi açıkça konuşmuşsunuz. Şu halde evet, siz de anlayış gösterip "Gel tamam" diyebilirdiniz yine ancak karşı taraftan aynı arkadaşlık bağına göre "Çocukları bırakma işi iptal oldu arkadaşım, maalesef katılamayacağız, size iyi eğlenceler; başka zaman yine haber edin bir şeyler ayarlamaya çalışalım" cevabını ummanız ve diretme, suçlama görmemeyi ummanız da gayet anlaşılır ve hak verilir bir sitem.

Size hak verdim.
Hatta eski bir olayımı paylaşmak istedim; çocuğumun ilk hareketli ele avuca gelmez dönemlerinde kalabalık bir grup arkadaş beraber sabahtan akşama kadar sürecek bir piknik planlamış ve öncesinde "Çocukları getirmeyelim de kafa dinleyelim bir gün" diye anlaşmıştık. Çocuğumu annemlere bırakmış, her şeyini ayarlamıştım; böylece anlaştığımız piknik alanına vardık eşimle. Sonra gördüm ki, birkaç arkadaş harici bu ortak kararı ipleyen olmamış, "Çocuklar eğlensin" diye getirmişler evlatlarını. Bizimki çocuk değil miydi? Niye öyle söylenip uyulmadı, fikir değiştiyse haber edilmedi?

Her ne ise, piknik boyu, arkadaşlarımın çocuklarının zırıltısını çektim, yetmedi "Ay biraz sen bakıversene getirmemişsin zaten oğlanı" diye çocuklarına bakıcılık etmem talep edildi durdu. Niye?
Hep beraber bir karar alınıyorsa ve buna uyamayacaksan gelme, insanların dinlencesini de baltalama, bu kadar basit.
O olay beni dumur eden bir olaydı. Hem eğlenceden geri kalasıları yok, hem çocuklarına herkes hizmet etsin paşa torunu çünkü. Anlayışsız olan da siz-biz. :))
Cidden insanımız bir kendini akıllı zannettiği için oluyor bu olaylar
Aman götürelim çocuğu zaten kimse getirmez hem kimsenin çocuğu olmazsa herkes bizimkilerle ilgenir düşüncesi

Cidden insanımız bir kendini akıllı zannettiği için oluyor bu olaylar
Aman götürelim çocuğu zaten kimse getirmez hem kimsenin çocuğu olmazsa herkes bizimkilerle ilgenir düşüncesi

Ben de bunu anlayamıyorum; işte ortak bir karar alıyorsun uyarsın buna gelirken, ayarlayamıyorsan da gelmez bir başka gün için sözleşelim dersin. Fikir değişiyorsa ve çoğunluk "Tamam böyle olsun madem" diyorsa da herkese haber edersin. Yav en olmadı özür dilersin "Haber edemedik ani oldu, keşke sen de getirseydin kuzunu, özür dilerim Strobe ya" filan diye ve pişkince çocuklarına bakmamı talep etmezsin.

O olay, onlarla arkadaşlıklarımı sorgulatmıştı bana, daha mesafeliyim o grupla artık. :)

Ben de bunu anlayamıyorum; işte ortak bir karar alıyorsun uyarsın buna gelirken, ayarlayamıyorsan da gelmez bir başka gün için sözleşelim dersin. Fikir değişiyorsa ve çoğunluk "Tamam böyle olsun madem" diyorsa da herkese haber edersin. Yav en olmadı özür dilersin "Haber edemedik ani oldu, keşke sen de getirseydin kuzunu, özür dilerim Strobe ya" filan diye ve pişkince çocuklarına bakmamı talep etmezsin.

O olay, onlarla arkadaşlıklarımı sorgulatmıştı bana, daha mesafeliyim o grupla artık. :)
Haklısınız.
Ama düğünün yemekli ve çocuksuz olduğu davetiyeye yazıldığı halde 3 çocuğunu alıp düğüne gelenleri, sürekli çocuksuz toplantı yapalım denildiği halde her seferinde bir bahane üretip çocuğuyla gelenleri gördükçe şaşırmıyorum.

Çocuklarıyla "hayal kahvesi" ne gelen ana babalar gördü bu gözler...
Dedik burası bar değil mi...nasıl oluyor. Işletme dedi ki açık havada bahçede sorun teşkil etmiyormuş.
Hayret.
İyi de bende gittim geçen sene pandemi öncesi defalarca çocuklarımla Hayal Kahvesine. Gayet yemek servis edilen ,hatta içerisinde mama sandalyesi olan bir mekan. Neden gidilmesin?
Ha tabi ki konser faaliyeti varken 1 yaş bebe,7 yaş çocukla gitmezdim ama normal zamanlarda yemek ,kahvaltı,içecek vs servis edilen ailelerinde gidebildiği bir yer Hayal Kahvesi.
Şu an kapalı bulunduğum yerdeki şubesi ama açılınca yine kahvaltı,yemek için giderim.

İyi de bende gittim geçen sene pandemi öncesi defalarca çocuklarımla Hayal Kahvesine. Gayet yemek servis edilen ,hatta içerisinde mama sandalyesi olan bir mekan. Neden gidilmesin?
Ha tabi ki konser faaliyeti varken 1 yaş bebe,7 yaş çocukla gitmezdim ama normal zamanlarda yemek ,kahvaltı,içecek vs servis edilen ailelerinde gidebildiği bir yer Hayal Kahvesi.
Şu an kapalı bulunduğum yerdeki şubesi ama açılınca yine kahvaltı,yemek için giderim.
Galiba yanlış ifade ettim. Akşam alkollü ve yüksek sesli müzik ortamı oluyor.

Back
X