Benim Mutfağım ve Tariflerim

ben mantı hastasıyım ama hazır mantı sevmiyorum kendi elimde açıyorum.birde annem normal mantıdan boyu biraz daha büyük bizdeki adıyla pabuç ökçesi yapar.peynir ve taze kaymak.süper birşey olur ben onu etli mantıya uyarlıyorum.taze kaymagı terayag gibi eritip sadece onunla yiyorum eşime de yogurtlu yapıyorum bu tarif çok ilgimi çekti.birleştirmesi tepsiye falan dizmesi herşey tamam ama pişirmesinden çok korktum o kadar emek edip heba olursa üzülürüm

yok yok pişirmesinden korkma:) altını yağlıyoruz zaten tepsinin. önce hafif bi kızartıyoruz mantıları. şöyle bi çeviriyoruz tepsiyi, her tarafı eşit şekilde kızarıyor. ondan sonra suyu ilave edip yavaş yavaş çektiriyoruz. çektikten sonra mantıların kıvamına bakıp (artık nasıl seviyorsanız) biraz daha su ekliyoruz ya da eklemiyoruz. daha sonra da sosunu ekliyoruz yine, kıvamına bakarak. sonra zaten hazır olmuş oluyor:)

deneyebilirsin bence. tepsiye dizme kısmı bittikten sonra en kolay tarafı pişirme kısmı :):)

cesaretlendirdin beni sağolasın deneyeceğim ve fırsatım olursa fotolayacagım burda paylaşırım yine

son eklediğim tarifleri de paylaşıyım burada:)

Hünkar Beğendi

Necla Yuce » Blog Arşivi » Hünkar Beğendi

Malzemeler (8-10 Kişilik)

1 kilo patlıcan
1 kilo süt
2-3 çorba kaşığı tereyağı
4 çorba kaşığı un
1 su bardağı kadar rendelenmiş kaşar peyniri
1 kilo bonfilelikten kuşbaşı et
1 baş soğan
2 adet sivri biber
2 adet domates
2 çorba kaşığı salça
Tuz

Önce bir tencereye az sıvı yağ konarak soğanlar sotelenir. Biber ve domates de doğranarak soteleme işlemine devam edilir. Etlerle birlikte salçası da konur. Su ilave edilerek, etler iyiyce pişirilir (hafif sulu olacak). Diğer taraftan patlıcanlar harlı ateşte közlenir, kabukları soyulur. Kararmaması için üzerine süt gezdirilir. Bıçakla ince ince kıyılır.

Beğendi için, treyağı eritilir. Un eklenir. Un kokusu gidene kadar kavrulur. Azar azar süt ilavesiyle koyuca bir beşamel sos hazırlanır. Doğranan patlıcan içine konur karıştırılır. Kaşarı da ilave edildikten sonra servis tabağına alınır. Üzerine pişen etimizden de ilave edilerek servis yapılır.

Perde Pilavı

Necla Yuce » Blog Arşivi » Perde Pilavı

Malzemeler (10-15 Kişilik)

Pilav için

3 su bardağı pirinç
2-3 tavuk budu
3 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı kuş üzümü
5-6 çorba kaşığı badem
2- 3 çorba kaşığı dolmalık fıstık
Tuz, karabiber

Hamuru için

2 yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağından biraz eksik sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı tavuk suyu yada normal su
Tuz
Alabildiği kadar un

Pilav tenceresine tereyağı ve dolmalık fıstık alınır. Fıstıklar kavrulunca suda bekletip iyice yıkadığımız pirinçle normal pilav pişirilir. Haşlanıp didiklenen tavuk yağda kavrulur. Baharatlar, kuş üzümü, soyulup kavrulan bademin yarısı pilava ilave edilip karıştırılır. Hamur malzemesiyle hamur yoğrulur. Uzunca bir borcama bademlerin kalan yarısı dizilir. Üzerine açtığımız hamur serilir. Pilav içine konur ve kalan hamurla kapatılır. 200 derece kızgın fırında 30 dakika pişirilir. Servis tabağına ters çevrilerek alınır. Dilimlenip sıcak servis yapılır.

Supangle

Necla Yuce » Blog Arşivi » Supangle

1 kg süt
30 gram kakao
100 gram pralin (krem çikolata)
100 gram küvertür (kalıp çikolata, pastanelerden temin edebilirsiniz)
90 gram un
250 gram toz şeker
1 paket vanilya
2 çorba kaşığı margarin

Süt, kakao, un, şeker bir tencereye alınır, karıştırılarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Vanilya ve margarin ilave edilerek bir taşım kaynatılıp, altı kapatılır. Ilıkken pralin ve küvertür eklenir. Kaselerin altına kakaolu kek parçaları konarak, üzerlerine supangle konur. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına alınır. İyice soğuyunca servis yapılır.

necla ablacıgım son eklediklerinde gayet lezzetli görünüyor ellerine kollarına sağlık

bunların arasındanda hünkar begendi favorim oldu ahhh ben bir diyette olmasam hergün peşinde olacamda işte şimdi bakıp not etmekle kalıyorum o tepside mantıyıda kendime ödül olarak yapmaya karar verdim.ilk kaçamagımda yapıp yiyeceğim

Ah o diyetler yok muu... :) En kısa sürede bir kaçamak yaratmanı ve mantıyı tatma şansı yakalamanı diliyorum o zaman :81:

Bu arada Facebook'ta da bir sayfa açtım. Sayfayı beğenip destek verirseniz çok mutlu olurum :81: O sayfadan da tarifleri ve haberleri takip edebilirsiniz. Adres

Son düzenleme:

tesekkür ederim biraz daha vereyim o zaman ödül olacak

ben face de yokum olsam ordada bulurdum seni

Son düzenleme:
bugün 3 tane yeni tatlı tarifi veriyorum. umarım beğenirsiniz. şimdiden afiyet olsun :)

LİMONLU PASTA

Necla Yuce » Blog Arşivi » Limonlu Pasta

Hamuru için

2 su bardağı un
100 gram margarin (yumuşatılmış)
2 çorba kaşığı pudra şekeri
1 yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
İç Harcı İçin
2 yeşil elma
2 çorba kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
Yarımşar çay bardağı üzüm, ceviz ve fındık

İçin Yapılışı

Elmalar küp küp doğranır. Tavaya konur. Şeker tarçınla beraber yumuşayıncaya kadar pişirilir, soğutulur.

Hamurun Yapılışı

Margarinle pudra şekeri karıştırılır. Yumurta, kabartma tozu ve vanilya konup, kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar yoğurulur. Streç filme sarılır. 15 dakika buzdolabında dinlendirilir. 3′te 1′i ayrılır. 22-24 santimlik tart kalıbı alınır, altı yağlanır. Hamur merdaneyle açılıp kaba yerleştirilir. Üzerine elmalı harç yerleştirilir. Ayırdığımız hamurdan uzun şeritler yapılır ve payın üzerine kare kare, kafes şeklinde koyulur. 170 derece fırında pişirilir. Hafif pembeleşince fırından çıkarılır. Üzerine pudra şekeri serpilir. Ilıyınca istenilen şekilde kesilip servis yapılır.

ELMALI PAY

Necla Yuce » Blog Arşivi » Elmalı Pay

Hamuru için

2 su bardağı un
100 gram margarin (yumuşatılmış)
2 çorba kaşığı pudra şekeri
1 yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya

İç Harcı İçin

2 yeşil elma
2 çorba kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
Yarımşar çay bardağı üzüm, ceviz ve fındık

İçin Yapılışı

Elmalar küp küp doğranır. Tavaya konur. Şeker tarçınla beraber yumuşayıncaya kadar pişirilir, soğutulur.

Hamurun Yapılışı

Margarinle pudra şekeri karıştırılır. Yumurta, kabartma tozu ve vanilya konup, kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar yoğurulur. Streç filme sarılır. 15 dakika buzdolabında dinlendirilir. 3′te 1′i ayrılır. 22-24 santimlik tart kalıbı alınır, altı yağlanır. Hamur merdaneyle açılıp kaba yerleştirilir. Üzerine elmalı harç yerleştirilir. Ayırdığımız hamurdan uzun şeritler yapılır ve payın üzerine kare kare, kafes şeklinde koyulur. 170 derece fırında pişirilir. Hafif pembeleşince fırından çıkarılır. Üzerine pudra şekeri serpilir. Ilıyınca istenilen şekilde kesilip servis yapılır.

ELMALI MUHALLEBİ

Necla Yuce » Blog Arşivi » Elmalı Muhallebi

Malzemeler (12 Kişilik)

1 kilo süt
1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker (6 çorba kaşığı toz şeker elmaları pişermek için)
2 çorba kaşığı tepeleme un
2 çorba kaşığı tepeleme nişasta
1 yumurta sarısı
1 paker petibör büsküvi
1 su bardağı+ 1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi
8 adet aynı büyüklükte golden elma
2 çorba kaşığı tarçın

6 adet elmayı soyup ortadan ikiye bölelim. Ortasındaki çekirdek yatağından çekirdek kısmını oyup çıkaralım. Tüm elmalara bu işlemi yapalım. Genişçe bir tencereye elmaları dizip, 6 kaşık şeker ve 1 su bardağı suyla elmalar yumuşayıncaya kadar pişirip soğutalım.

İÇİ İÇİN: Diğer taraftan iki elmayı rendeleyip 2-3 kaşık şekerle 3-4 dakika pişirelim. Altını kapatıp 2 çorba kaşığı tarçın koyup, cevizini de ilave edip içini hazırlayalım

MUHALLEBİSİ İÇİN: Bir tencereye süt, şeker, nişasta, un, yumurta sarısını koyup karıştırarak kaynatalım. Muhallebi kıvamına gelince altını kapatıp ılıtalım. Bir servis tepsisine bisküvilerimizi ikişer ikişer yan yana dizelim. Bisküvilerin ortalarına bolca hazırladığımız içlerden koyalım. Elmaların ortalarının boşluğu bu içlere gelecek şekilde üzerlerine dizelim. Muhallebimizi elmaların üzerine dökelim. Oda sıcaklığına gelince dolaba koyup 3-5 saat bekletip, üzerine bolca ceviz döküp servis yapalım.

Facebookta "Necla Yüce'nin Mutfağı" diye aratıp, beğenir misiniz? :)

sonucunu ve beğenip beğenmediğini bekliyorum heyecanlaa :):)

çok teşekkür ederim umarım hoşunuza giden ve daha önce duymadığınız ya da merak ettiğiniz tarifler oluyordur da hedefine ulaşıyordur bunların hepsi :81:

ÇİĞ KÖFTE

Necla Yuce » Blog Arşivi » Çiğ Köfte

Malzemeler (15-20 Kişilik)

• 1 kilo iki defa çekilmiş (bonfileden) yağsız kıyma
  • 1 kilo köftelik bulgur
  • 4 çorba kaşığı domates salçası
  • 4 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 baş soğan
  • 6-7 diş sarmısak
  • 1 çay bardağı nar ekşisi
  • 1 limon suyu
  • 2 çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım demet taze soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Karabiber, toz kırmızı biber, pul biber, isot (bulabilirseniz), kimyon, tuz (baharatları damak tadınıza göre koyabililsiniz)
  • Bir kase sıcak su

Genişçe bir kaba bulgurumuz alınır. Soğan ince ince çentilir. Salçalar ve et konur. Avcumuzla azar azar sıcak su alınarak yoğrulmaya başlanır. 1-1buçuk saate yakın elimizi ıslatarak yoğurma işlemi devam eder. Köfteler tepsiye yapışmamaya başlayınca olduğu anlaşılır. Nar ekşisi, limon suyu, dövülmüş sarmısak, zeytinyağı ve baharatları da konarak bir iki kez daha yoğrulur. Daha sonra ince ince kıyılmış maydanoz ve taze soğan da konarak tekrar yoğrulur ve çiğ köftemiz hazırlanmış olur. Elimizle sıkarak şekil verdikten sonra, kıvırcıkla servis yapabiliriz.

Bu tarif benim manevi ANNEM SABİHA Teyzemden alınmadır. Kesinlikle süper yapıyor:) Anacım ellerin dert görmesin teşekkür ederim.

AFYON BÖREĞİ (AĞZI AÇIK BÖREK)

Necla Yuce » Blog Arşivi » Afyon Böreği (Ağzı Açık Börek)

Malzemeler (15-20 Kişilik)

HAMUR İÇİN

• 6 su bardağı un
  • Bir tutam tuz
  • Yeteri kadar su

İÇİNE SÜRMEK İÇİN

• 250 gr margarin
  • 1 su bardağı sıvı yağ

ÜSTÜ İÇİN

• 1 yumurta sarısını yarım çay bardağı sıvı yağla karıştırıyoruz

İÇ MALZEMESİ

• 500 gram beyaz peynir
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 adet yumurta
  • Kıymalı yapacaksak 500 gram kıyma (çiğden)
  • Karabiber, tuz

Hamur malzemesini geniş bir kaba koyup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayalım. 10- 15 dakika dinlendirip, hamuru iki parçaya bölelim. Her birini mantıdan ince, yufkadan kalınca açalım. Aralarına eritilmiş margarin ve sıvı yağ karışımından sürerek, üst üste katlayıp her, katlayışta da yağ sürerek kare (zarf) yapalım. Buzdolabına koyup donmasını bekleyelim. İkinci hamurumuzu da açalım, yağlayalım. Birinci parçayı dolaptan çıkarıp içine koyup katlama işlemini bu şekilde yapalım ve bunun da 10- 15 dakika donmasını bekleyelim. Kare hamurumuzu iki taraftan şeritler halinde kesip, küçük kareler haline getirelim (7-8 cm’lik kareler). Her birini kenarlardan açarak (ortalara oklava değmeden) 14-15 cm’lik kareler yapıp, ortasına peynir yada kıyma malzememizden koyup, kenarları büzdürerek, orta malzeme açık kalacak şekilde kapatıp, herbirini yağlanmış tepsiye dizelim. Üstüne üst malzemesini sürüp, önceden ısıtılmış 200 derecede iyice kızarana kadar pişirip, ılıkken servis yapalım.

Bu böreğin tarifini sevgili arkadaşım HATİCE’DEN aldım. Arkadaşım AFYONLU olduğu için orjinal ağzı açık börek olarak yazıyorum. Hatice bu böreğin aralarına eskiden iç yada kuyruk yağı sürüldüğünü söylüyor. Sanırım büyükler hala böyle yapıyorlarmış. Bir de ağzı açık olacaksa kıyma yada peynir konuyormuş. Kapalı yapılacaksa başka malzeme kullanılabilirmiş. Teşekkürler arkadaşım, ellerine sağlık…

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…