• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bi anaokul meselesi

Egitim hayatina gec başlayan ve hep büyüklerle ve onlarin perspektifinden bakarak bu sureci degerlendirmis bir çocuğun anaokulunu bebek okulu gormesine şaşırmadım şahsen. Ogretmeni ve arkadaslariyla tanışınca bu algisi degisecektir diye düşünüyorum. Sakin ilk okula baslatmayin derim birilerinin gazına gelip (yakınlarınızin bu cocuk zeki demesine istinaden soyledim) Daha hiç topluca masa basi etkinlik bile yapmamış bir cocugu 45dk derste oturtmak ona iskence etmek olur. Zaten uzun vaadede bir sürü sıkıntı yasanacagi da öngörülüyor.
Ben olsam yerinizde bi gidip bakalim nasil bir yermiş diye biraz gizem yaratarak ilgisini cekmeye calisirdim. Kendi cantasini pandufunu secmek de hevesini arttiracaktir. Hayirli olsun simdiden

Konu sahibini tenzih ederek söylüyorum.
Bu bilinçte anne baba sayisi cok az.
Çoğu bebek daha 6 aylikken telefondan cizgi film izlemeye başlıyor.
Butun gun direkt izlemese de ekrana maruz kaliyor.
Akran parka giderse 1 saat ya goruyor ya gormuyor.
Gunun geri kalanini yasca ve cussece ondan cok buyuk yetiskinler tarafindan "yapma, etme, ziplam, az bir götün yer görsün, kafam sisti sus..." diye kisitlanarak geçiriyor.
Kaldi ki bahsettiginiz gibi evde egitim görmüş olsa bile akran iletisimi bambaşka. Anne babanin yerini doldurabilecegi bir sey degil ki bu.
Fakat maalesef ulke gercekleri de var. Dar gelirli aileler kazandiklari paranin sadece %0.5ini egitime harcayabiliyorlar. Devletin 3 yas kres imkani var mi ben hic duymadim. Yani illa ki özel krese gitmesi lazim. E o da ciddi bir bütçe. Biz krese 2000tl ile basladik, önümüzdeki donem 2.700 olacak erken kayit indirimi ile. Ankara mamak ta böyle durumlar. Cankayada 5000e eltim gonderecek. (Eltimin maasinin yarisindan bile cok bu miktar)
Benim temennim 3 yasinda eğitimin zorunlu olmasi. Devletin 3 yastan itibaren o çocuğu (tabii kaliteli bir eğitim sunmasi ilk temennimiz) sosyal hayata katması. Bu şekilde cocuk ihmalleri ve istismarlarinin da cok daha erkenden teshis edilip onune gecilebilecegini düşünüyorum ayrica

Benim tecrübem ise şöyle, calişmadığım halde(!) 2 yaş 8aylikken tam gün krese basladi oglum. Ki anne sutu alan ve ekseriya bu sekilde uyuyan bir bebekti. Ama ilk gunden cat diye kendi uyumus ve uyku konusunda beni en az yoran cocuk sizinkisi dedi öğretmeni. Ben ayrica servisle gönderiyorum. Basta bi tık zorlansak da servis vesilesiyle bu sefer ust siniflardan da arkadas edinmeye başladı. Ben cok memnunum bu durumdan. Milli Bayramlari kutluyorlar, farkli kazanımlar ediniyorlar atolyeler vesilesiyle. Bunlari ben evde sinirsiz imkanim olsa bile sağlayamam ( o altyapim ve sabrim yok cunku)
Daha yazip da uzatmak istemiyorum ama ben tek bir gun bile pisman olmadim krese verdigime. Kardesi 1yas2aylik. Onu 2.5 yasinda başlatmayı düşünüyorum hatta. Rabbim imkan verirse insallah.
Ben de gerçekten yapamam, yapamadım da.
Ayrıca çocuklarımda bana karşı direnç var, muhalefet lideri gibiler lakin okulda put kesiliyorlar, bu aşırı hoşuma gidiyor.
Evet bir anne olarak benim yerim ayrı, eğitimcilerin yeri ayrı.
Onlar iki kerede öğretebiliyorsa bu bana 2 güne mal oluyor hem benden hem çocuktan kaynaklı.
Konu sahibi özveri göstermiş, çoğunu başarmış, helal olsun.
Kreş yaşı çocuktan çocuğa değişen bir şey ama mutlaka devletin de duruma el atıp 3 yaşa indirmesi gerekir.
İmkanı olmayan ve çalışan annelerin çocukları anneanne babaanneyle gün gezmekten, tlf bakmaktan bitap düşüyor, yazık bu çocuklara.
Kimi için 3 tür kimi için 3 buçuk kimi için 2 yaştır, değişiklik gösterse de 5 çok geç, hemfikiriz.

Çok tesekur ederim hocam aynı şekil sabah anlatacağım:) eşim de bu konuda beni zorluyor. Her baba gibi oğlunu yaşıtlarından zeki görüyor oğlumu geri kalır diyor yaşıtlarıyla, bencede zorunlu olmalı zaten temelden öğrenmeliler

O zaman bence üniversiteye verin 20liklerle eğitim görsün :deli:

Zeki de olsa çocuk bu, yaşıtlarıyla oynaması, sosyalleşmesi gerek. Eğitim sadece ders değil ki, insanlarla iletişim kurmak da çok önemli.
Çocuğu zekasını geliştircek şahıs olarak görürseniz sadece belki çocuğunuz çok başarılı olur ama kazmanın teki olabilir, asosyal olabilir, üstüne farkına koymadan koyduğunuz beklentiler yüzünden yarış atı psikolojisine girer varsa yoksa ders takılır ders işleri bitince de yetişkin hayatta 2 çift laf edemeyen bir insan olur. İstediğin kadar başarılı ol, hödüksen veya edepsizsen toplumda yüzüne bakan olmaz bunu gayet başarılı, PhD sahibi bir insan evladı olarak söylüyorum.

Son düzenleme:
Dediniz gibi herkesin kendi fikri bende 2 buçuk yaşın da çok erken oldunu düşünüyorum sosyal hayat için, 2 buçuk yaş bence annenin yanıdır tabi çalışıyorsa anne mecbur bırakır ama çalışmayan anneler bence kendileri büyütmeli 5 yaşına kadar. Tabi çocuğun sosyal hayatında kısıtlamamak lazım oyundur parkdi bizim.belli saatlerimiz var mesela alırım parka çıkarırım hemen kendine bi arkadaş edinip katılır oyuna kreşe gitmedi ama geyet sosyal girişken 7 den 70 e herkesle iletişim halinde :)
Herkesin kendi fikrinden ziyade bu konuyla ilgili bir çok araştırma var. Sosyal olsun ve ya olmasın, beyin gelişimi erken yaşta tamamlandığı için 5 yaş okul öncesi için geç maalesef. Bu yüzden gelişmiş ülkelerde günde 3 saat bile olsa 2.5 yaşındaki çocuklar okula giderler.

Kızım 2 yaşında oğlum 3 yaşında başladı kreşe iyikide erken vermişim birçok şeyi okula başlamadan öğrendiler kızım 1. Sınıf harıka kitap okur oğlan da matematikte iyi her çocugun iyi olduğu bir alan vardır bulup ordan desteklenmeliler

Çocukların psikolojısı bu gibi durumda bozulmaz konuşup anlatırsınız okul için bir sene daha beklemesini zaten başladıktan sonra arkadaşta bulursa hiç bir problem kalmaz

Zeki de olsa çocuk bu, yaşıtlarıyla oynaması, sosyalleşmesi gerek. Eğitim sadece ders değil ki, insanlarla iletişim kurmak da çok önemli.
Çocuğu zekasını geliştircek şahıs olarak görürseniz sadece belki çocuğunuz çok başarılı olur ama kazmanın teki olabilir, asosyal olabilir, üstüne farkına koymadan koyduğunuz beklentiler yüzünden yarış atı psikolojisine girer varsa yoksa ders takılır ders işleri bitince de yetişkin hayatta 2 çift laf edemeyen bir insan olur. İstediğin kadar başarılı ol, hödüksen veya edepsizsen toplumda yüzüne bakan olmaz bunu gayet başarılı, PhD sahibi bir insan evladı olarak söylüyorum.
Çocuğum kreşe gitmedi diye höduk mu olucak şimdi, lütfen konulara yorum yaparken bu kadar linclemeyin ya

Kızım 4.5 yasında basladı anaokuluna 1.5 sene gıttı ancak bunun yarısı gıdebılmıstır pandemıden dolayı su an ılkokul 1 de sınıfın ılk 3 de ancak bence 4 yas anaokulu ıcın en guzel yas.Kızılay anaokulları 3 yasta alıyor oglumu gondersemmıkı dıye dusunuyorum bazen bılemedım.

Çocuğum kreşe gitmedi diye höduk mu olucak şimdi, lütfen konulara yorum yaparken bu kadar linclemeyin ya

Onu demek istemedim, demek istediğim şey insan sadece ders/başarı/para odaklı yaşayamaz ve yaşamamalı da çünkü insan pekçok yönü olan bir canlı, sosyal yön de hem kişisel mutluluk hem de toplum içine uyum sağlama için çok önemli bir yön. Çocuğa sadece aklı, başarısı, dersi yönünden bakarsanız sosyal yönük eksik ve mutsuz bir insan evladı yetiştirirsiniz bunu söylemek istedim. Bilemedim şimdi siz kreşe gittiniz mi, gitseydiniz belki okudğunuzu daha iyi anlardınız :deli:
:sampiyon:

Dediniz gibi herkesin kendi fikri bende 2 buçuk yaşın da çok erken oldunu düşünüyorum sosyal hayat için, 2 buçuk yaş bence annenin yanıdır tabi çalışıyorsa anne mecbur bırakır ama çalışmayan anneler bence kendileri büyütmeli 5 yaşına kadar. Tabi çocuğun sosyal hayatında kısıtlamamak lazım oyundur parkdi bizim.belli saatlerimiz var mesela alırım parka çıkarırım hemen kendine bi arkadaş edinip katılır oyuna kreşe gitmedi ama geyet sosyal girişken 7 den 70 e herkesle iletişim halinde :)
Bende böyle düşünüyorum gayette güzel büyüdü. Herkesin kendi tercihi. Tabiki zorunluluk olur anne çalışıyordur o ayrı ama çalışmıyorsa, zorunluluk yoksa bence böyleside çok güzel. Çokta sosyal bir çocuk. Neden? Parka gideriz günde birkaç defa arkadaşlarıyla sürekli görüşüyor. İletişimi çok iyi, kendini ifade etmesi.

Düzenleme zamanı geçtiği için ekleyemedim tabiki evde yaptığımız aktivitelerle, okuldakiler bir olamaz bu ayrı ama benim tercihim bu yöndeydi. Herkesin kendi kararı. Şimdi heyecanla anaokulunu bekliyoruz❤️

Onu demek istemedim, demek istediğim şey insan sadece ders/başarı/para odaklı yaşayamaz ve yaşamamalı da çünkü insan pekçok yönü olan bir canlı, sosyal yön de hem kişisel mutluluk hem de toplum içine uyum sağlama için çok önemli bir yön. Çocuğa sadece aklı, başarısı, dersi yönünden bakarsanız sosyal yönük eksik ve mutsuz bir insan evladı yetiştirirsiniz bunu söylemek istedim. Bilemedim şimdi siz kreşe gittiniz mi, gitseydiniz belki okudğunuzu daha iyi anlardınız :deli:
Ben gidemedim anaokuluna.
Kırmızı önlüğüm alındı, çantam oyuncaklarım hazırlandı, boya kalemlerim vs Allahım nasıl heyecanlıyım…
Okula gittik ilk gün, müdür tanıdı ailemi, 1. Sınıf öğretmeni aile dostu derken bana müdürün odasında birkaç soru sordular, hepsini biliyormuşum ve anaokuluna gerek görmediler, 1 e yallah dediler.
Benim okuldan, eğitimden nefret etmem o gün başladı, binbir hevesle aldığımız ayıcıklı çantam, güzelim önlüğüm, oyuncaklarım dahil her şeyimi elimden aldılar ve 1 e başlattılar.
İnatla okumadım, ikinci dönemde bile sökmedim okumayı, okuyordum da yapamıyormuş gibi davranıp her sabah kendimi kusturarak okula gittim çünkü travma yaşadım.
Üni hayatım malum, 7 senede bitirdim çünkü okula girmekten nefret ediyorum.
Çocuklarımın bile okuluna girdiğimde tüylerim ürperiyor.
Her çocuk, okulu güzel bir yer olarak hatırlamalı, sadece ilim irfan yuvası değil, doğru düzgün bir insan olmanın ilk adımı eğlencelerle, oyunlarla yapılmalı.
Benim hayatıma mal oldu çok şey bilmek sebebiyle sınıf atlamam yoksa ordinaryus olacaktım (şaka) ahshshsh😅

Yok canım ben hiç okula gitmedim , eğitim hayatım hiç olmadi :) hey Allah im çok iyi laf soktun tamam harikasın şimdi madalyanı takalım:) ben çocuğum robot gibimi yetişsin diyorum yollamicam mi diyorum anaokuluna, krese yollamadım gerek görmedim için bu benim şahsi fikrim o kadar insan yazmış yollayanda yollamayanda hepsine saygı duyuyorum sizde biraz usturuplu yaza bilirsiniz yok hoduk olur yok edepsiz olur şahsen edep öğrenme ilk ailede başlar bana sorarsanız, sizin gibi insanları küçümsemek ne oluyor mesela gayete okudumu anlıyorum hanimefendi

Merhaba bahsettiniz çoğu şeyi oğlum biliyor. Sayı saymayı , rakamları 100 e kadar hem rakam olarak tanıyor hemde sayıyor. Mevsimleri biliyor, kendini gayet iyi ifade ediyor. Renkleri biliyor, kalem tutmayı biliyor ve bütün harfleri tanıyor, ama birleştirmeyi öğretmedim, üstlerini kendi başına giyip çıkarıyor ve tuvalete kendisi girip çıkıyor. Tabi bi eğitimci kadar olamam ama bende bir şeyler kattimi düşünüyorum çocuğuma, bebekliğinden belli ayına göre açıp okurum örneğin 5 yaş çocuğu neler yapa bilir yapamaz diye toplama işlemide yapa biliyor basit olarak tabi 1+1 gibi 2+4 gibi dedim gibi tabiki bi eğitimci öğretici gibi zaten olamam ama elimden geleni yapdimi düşünüyorum :)
Konu bilmesi değil zaten nasıl öğrendiği. Oğlumun sınıfında rakamları önce o rakamın parkurunu kuruyorlar, yarış yapıyorlar. Sonra şarkısını açıp boyama ve o rakamı çizmeyi öğreniyorlar. Rakamların doğru çizilme yönleri gar onu anlatıyor öğretmenleri. Üstelik oyunla yarışla öğrendikleri için eğleniyorlar da.
Anne baba büyükannelerin öğretimleriyle sınıfta arkadaşlarıyla öğrendikleri bir değil. Benim eşim lisede matematik öğretmeni mesela rakamların doğru çizimini bilmiyormuş. Biz oğlumdan öğrendik. Biz artık el alışkanlığıyla çizdiğimiz için o bilgiyi hatırlamıyormuşuz mesela.
Bir eğitimci olarak kendi oğlumda gözlemlediğim okulun inanılmaz katkı sağladığı.
Üstelik hayatın ilk beş yılında ne kadar çok uyarana maruz kalırsa zeka o kadar artar. Yani ortalama aynı zekadaki iki çocuktan biri evden parktan başka sosyalleşmeye maruz kalmıyorsa okulla giden çocuğa göre kapasitesini daha az geliştiriyor. Bunların bana göresi yok yani pkul öncesi eğitimin önemi net, kanıtlanmış.

Ben gidemedim anaokuluna.
Kırmızı önlüğüm alındı, çantam oyuncaklarım hazırlandı, boya kalemlerim vs Allahım nasıl heyecanlıyım…
Okula gittik ilk gün, müdür tanıdı ailemi, 1. Sınıf öğretmeni aile dostu derken bana müdürün odasında birkaç soru sordular, hepsini biliyormuşum ve anaokuluna gerek görmediler, 1 e yallah dediler.
Benim okuldan, eğitimden nefret etmem o gün başladı, binbir hevesle aldığımız ayıcıklı çantam, güzelim önlüğüm, oyuncaklarım dahil her şeyimi elimden aldılar ve 1 e başlattılar.
İnatla okumadım, ikinci dönemde bile sökmedim okumayı, okuyordum da yapamıyormuş gibi davranıp her sabah kendimi kusturarak okula gittim çünkü travma yaşadım.
Üni hayatım malum, 7 senede bitirdim çünkü okula girmekten nefret ediyorum.
Çocuklarımın bile okuluna girdiğimde tüylerim ürperiyor.
Her çocuk, okulu güzel bir yer olarak hatırlamalı, sadece ilim irfan yuvası değil, doğru düzgün bir insan olmanın ilk adımı eğlencelerle, oyunlarla yapılmalı.
Benim hayatıma mal oldu çok şey bilmek sebebiyle sınıf atlamam yoksa ordinaryus olacaktım (şaka) ahshshsh😅
Film ben gittim anaokuluna, ilkokuldan daha güzel anılarım vardır.
Her çocuğun yaşamasını biraz da ondan istiyorum sanki. Yani anaokulunu gereksiz görenleri anlamıyorum hiç hem de

adından belli anaOKULU okul yani dersler var kreşle karıştırdın sen,seni kreşe değil okula yazdırıcaz eminim ki çok seveceksin senin yaşındayken bende babanda gittik ve çok sevdik diyerek çocuğunuzun içini rahatlatabilirsiniz

bizim zamanında ilk okulda gördüklerimizi şimdinin anaokulunda öğretiyorlar neredeyse ... mutlaka gönderin ve çocuğunuzu bu kadar hassas yetiştirmemenizi tavsiye ederim siz net duruş sergilerseniz o da ona göre davranır siz hemen panikleyip acabalara düşerseniz bir bakarsınız ki çocuğunuz evin patronu olmuş buna gerek yok bence

86 yılında aralık ayı doğumluyum, annem beni herkesden daha erken yazdırmıştı anaokuluna güya 1. sınıfa erken başlayayım diye fakat öğretmenimin hayranıydım yaz tatilinde üzüntüden hastalanmıştım ateşim çıkmıştı, öğretmenimi öyle özlemiştim... öyle ağlamıştım ki hastalanmıştım, tekrar aynı öğretmene aynı sınıfa vermişlerdi beni 2 sene aynı sınıfta olmak üzere aynı öğretmene gittim anaokulunda yani 1. sınıfa erken de başlayamamıştım herkesle aynı yaşta başlamıştım yine :KK70:

anaokulu önemli ya... ya okulu sevdirir ya nefret ettirir

yalnız bizim zamanımızda patates boyar baskı yapardık ip boyar desen çıkarır makarna boyar iplere geçirirdik resim yapar oynardık

şimdi çocuklar 5 er 5 er saymayı, toplama çıkarmayı , harfleri ve sayıları gezegenleri oluşumları , önemli insanları önemli gün ve ayları ,gruplar oluşturmayı renklerle oynamayı yaratıcılığı falan öğreniyorlar patatesden elektrik üretmemi dersiniz balonun havasıyla roket yapmalar mı dersiniz ne projeler yaptılar okulda höh dedim yani çocuk bana tek tek gezegenleri özelliklerini şekillerini anlattı 30 yaşında insan bilmez o ayrıntıları ... yani mutlaka çocuk gitmeli hem eğitim hem yaşıtlarıyla bir arada olunca daha güzel gelişiyorlar

Benim kız geçen sene anaokuluna gitti 2 gündü korona olduğu için.Bu süreçte harfler sayılar toplama çıkarma güzel boyama kesme yapıştırma gb hazırlık işlemlerinden geçti.Bu seneki öğretmenimiz benim kızdan için okumayı ilk sökenlerden diyor.Oyle oyun oynamakla geçmiyor sadece 1 saat oyun oynuyorlardi iyice dikkatleri dagilinca.buyuk ekranda sinema (cocuklara gore)açıp mısır patlatiyordu bakicilar ve o film hakkında fikirleri soruluyordu siz olsanız ne yapardınız nasıl bitmeliydi 1 saat beden dersleri vardi esneme vs hareketleri yapıyorlardı.1 saat matematik 1 saatte Türkçe dersi yapıyorlardı hergun.agaclar böcekler doğayla ilgili şeyler tanıtılıyor ayın şekilleri öğretiliyor trafik kuralları vs hersey öğretiliyor.
ayneeen.... film izletip anafikir soruyorlar siz olsaydınız ne yapardınız diye kendilerini ifade ettiriyorlar meyvelerin çekirdeklerini filizlendirmişler ekmişler ... biyolojiden de bahsetmişler ...pazar günü yıl sonu gösterileri var dans koreografisi de öğretmişler kaşla göz arasında ,bunlar hep disiplinde sağlıyor gelişimlerine büyük katkı

Bizim zamanımızda paralı idi hersey.
Anaokuluna da bayağı ücret istiyorlardı malzeme vs
Çok iyi hatırlıyorum maddiyattan gidemedim ve çok aklımda kaldı.
Yaşadığım giden çocuklar vardı hep sorardım napoyorsunuz diye.
Çok da güzel şeyler öğreniyorlardi.
En azından, 3 yaş ve üstüne gerekli.
Disiplin arkadaş ortamı görmesi lazım.

86 yılında aralık ayı doğumluyum, annem beni herkesden daha erken yazdırmıştı anaokuluna güya 1. sınıfa erken başlayayım diye fakat öğretmenimin hayranıydım yaz tatilinde üzüntüden hastalanmıştım ateşim çıkmıştı, öğretmenimi öyle özlemiştim... öyle ağlamıştım ki hastalanmıştım, tekrar aynı öğretmene aynı sınıfa vermişlerdi beni 2 sene aynı sınıfta olmak üzere aynı öğretmene gittim anaokulunda yani 1. sınıfa erken de başlayamamıştım herkesle aynı yaşta başlamıştım yine :KK70:

anaokulu önemli ya... ya okulu sevdirir ya nefret ettirir

yalnız bizim zamanımızda patates boyar baskı yapardık ip boyar desen çıkarır makarna boyar iplere geçirirdik resim yapar oynardık

şimdi çocuklar 5 er 5 er saymayı, toplama çıkarmayı , harfleri ve sayıları gezegenleri oluşumları , önemli insanları önemli gün ve ayları ,gruplar oluşturmayı renklerle oynamayı yaratıcılığı falan öğreniyorlar patatesden elektrik üretmemi dersiniz balonun havasıyla roket yapmalar mı dersiniz ne projeler yaptılar okulda höh dedim yani çocuk bana tek tek gezegenleri özelliklerini şekillerini anlattı 30 yaşında insan bilmez o ayrıntıları ... yani mutlaka çocuk gitmeli hem eğitim hem yaşıtlarıyla bir arada olunca daha güzel gelişiyorlar
Dediğiniz gibi gezegenleri özelliklerini, kara deliği fln öğrendiler. Şimdi de biyoçeşitliliği öğreniyorlar okulda. Hayvanların nesli tükenince ne olacağını söylüyor oğlum. Eve giren karıncasından sineğine hiç bir canlıyı öldüremiyoruz camdan uçuruyoruz bu nedenle.

Hatta en hoşuma gidenlerden biri şimdiden tarihi konuları da öğrenmişler. 19 mayısta ben yüzeysel geçiyordum ufak daha anlamaz diye. Düşman gelmiş, Atatürk savaşçılarıyla vatur(😄)a binmiş bizi kurtarmış fln diye anlatıyor. Bildiğin o günün anlamını da öğretmişler 😄

Back
X