- Konu Sahibi Omurboyubirkan
-
Kızlar bugün kedimi kısırlaştırmaya veterinere götürdük annemle. İlk başta ödemeyi yaptık falan biz orda kedimizle birlikte bekleyip, minnoş uyutulduktan sonra gitmeyi düşünüyoduk. Ama veteriner bayan bize gitmemizi prosödürün böyle oldugnu yanında uyuyana kadar bekleyemiyceğmizi söyledi ( halbuki diğer kedimizi başka bi yerde kısırlaştırdık ve yanında uyuyana kadar beklemiştik) ve biz kedimizi aneztezi yapılmadan saat 10 da orda bırakıp mecburen çıktık. Tek bıraktıgmız için çok vicdan azabı çektik zaten. Neyse saat 4 gibi bizi arayıp minnoşun uyandığnı gelip alabilceğmizi söyledi. Ameliyatın üstünden en az 13 saat geçti hatta 14 saat bile olabilir. Ama kedim hala ilk aldıgmız şekilde baygın gbi. Arada yürümeye çalışıo ama sonra yeniden ölü gbi yatıo. Diğer kedilerimiz bi iki saat içinde kendilerine gelmişti. Başına böyle bişey gelen varmı acaba ? Telaşlanmalı mıyız? Başka veterinere hemen gitmeli miyiz? Veteriner yarın sabaha bişeyi kalmaz dedi aama tedirginiz. Bide karnının altından kısırlaştırdılar( dişi kedimiz) üstüne bandaj yapmışlar kesik büyük mü küçük mü göremedikte ama ağrısıda var anladıgım kadarıyla. Böyle bi durumla karşılaşan varsa bilgi verirse çok sevinicem uzattım biraz kusura bakmayın şimdiden sağolun.
Dimi ya bencede bekleyebilirdik. Onlarada söyledim benm kedim biraz korkaktır yanında kalalım ki kendini kötü hissetmesin dedim. Bana anezteziden sonra hiç bişeyi hatırlamıycak dedi. Yani çok korkmaya başladım kedime bişey olucak diye onlarada çok lüks bi yer diye kandım biraz bişey olmaz diye ama şuan çok korkuyorum kedime bişey olucak diye.13-14 saat çok uzun. 2-3 saat sonra yorgunca da olsa kendine gelmiş olması gerekirdi.
Ayrıca hayır, kediniz bayılana kadar yanında, en azından klinikte, kalabilirsiniz. Ben köpeklerimin ameliyatlarını bile camın arkasından izledim.
Evet ilk defa orda bi operasyon yaptırdık. İlk görüşmeye gittiğmizde güven vermişti açıkcası hemde yeni taşındığmız eve çok yakın hemde temiz güzel bi yere benziyodu görüntüyede aldandık biraz. Ama şuan çok pişmanım kedimi öyle göreükçede vicdan azabı çekiyorum. Ben ayılmayınca veterineri geri aradım uyanmadı diye. Bana kedime tam doz anestezi verdiklerini bünyesi kaldırmamış bundan sonra acil ameliyatlık bişey olursa yarım doz vedirtmemi söyledi. Kafam çok karıştı açıkcası. Bu arada taa 6 saat önce kustu ama sonra yine baygın gbi uyumaya başladı.Merhaba oncelikle gecmis olsun
Havalar sicak ve verilen anestezi fazla geldiyse boyle bi durum olabilir
Mama vermeyin suyu da saatler sonra icmeli bence olabildigince ruzgar veya esinti alabilecek bir yerde kedinizi yatirarak gozlemleyin
Belki istifra eder acilir,
ilk defa gittiginiz bi veteriner herhalde guven bu durumlarda cok onemli
Uyanmadan kedinizi size vermemesi lazım kliniğin. Çoğu klinik, çok yoğun değilse hayvanın biraz da olsa ayaklanmasını bekler çünkü anesteziden çıkarken terslik olabilir. Veteriner fakültesinde bile köpeğim kendine gelmeden çıkış yaptırmadılar ki yoğunluğu tahmin edersiniz, hatta anesteziden geç çıkınca asistan gelip kontrol etti üç dört defa.Evet ilk defa orda bi operasyon yaptırdık. İlk görüşmeye gittiğmizde güven vermişti açıkcası hemde yeni taşındığmız eve çok yakın hemde temiz güzel bi yere benziyodu görüntüyede aldandık biraz. Ama şuan çok pişmanım kedimi öyle göreükçede vicdan azabı çekiyorum. Ben ayılmayınca veterineri geri aradım uyanmadı diye. Bana kedime tam doz anestezi verdiklerini bünyesi kaldırmamış bundan sonra acil ameliyatlık bişey olursa yarım doz vedirtmemi söyledi. Kafam çok karıştı açıkcası. Bu arada taa 6 saat önce kustu ama sonra yine baygın gbi uyumaya başladı.
Uyanmadan derken? Gözünü falan açmıştı biz gittiğmizde.tam ayılmamıştı tabi. Ama uyku halinden çıkamıyo biraz yürüyo hemen yine uzun bi uykuya dalıyo. Bende aradım akşam üzeri veteriner bana yarına kadar bişeyi kalmaz dedi. Evimiz yürüyerek veterinere 4 dakika ama çağırmadılar. Ordaki doktorlarda çok soğuktu çat diye götürmekte istemiyorum. Aslında kedimi oraya hiçbi şekilde götürmek istemiyorum. Başka bi veterinere götürsem mi acaba?Uyanmadan kedinizi size vermemesi lazım kliniğin. Çoğu klinik, çok yoğun değilse hayvanın biraz da olsa ayaklanmasını bekler çünkü anesteziden çıkarken terslik olabilir. Veteriner fakültesinde bile köpeğim kendine gelmeden çıkış yaptırmadılar ki yoğunluğu tahmin edersiniz, hatta anesteziden geç çıkınca asistan gelip kontrol etti üç dört defa.
Sonuçta siz veteriner değilsiniz ve 13 saat kendine gelmeyen bir hayvana müdahale edemezsiniz. Kliniğin en azından "getirin bakalım" demesini beklerdim ben.
Yazık ya yazık. . Şimdi buna hayvan sevgisi mi deniyor? Sevdiğiniz hayvanin dogal dengesini bozup nasıl kisirlastirabiliyorsunuz anlayamiyorumm.
Hayvanin dili olsa böyle bir sey ister miydi acaba?
Kedim dün gece 3 gibi kendine geldi. Sabaha karşı Yemeğni falanda yedi. Ama ameliyat yeri sanki büyük gbi geldi. Diğer kedimin ameliyat bölgesini anlamamıştık bile ama bu 5-6 cm Genişliğinde.Kediniz nasil?
Şuan durumu gayet iyi yürüyo yemeğni yiyo falan ama kesik yeri için bi veteriner göstericem. Kesik yeri büyük gbi geldi.Bunuda soylemeyi unuttum turkiyede nasil bilmiyorum ama hollandada stajerlere gostermek gereksiz ameliyatlarda yapiyolar( Bu succtur zaten). Kac kisi boyle yakalandi burda. Hastahanelerde bile yapiyolar. Siz tabi bilemezsiniz ama gereksiz yere kesmis olabilirler. Bence siz gercekten bir baska veterinere goturun.
Yazık ya yazık. . Şimdi buna hayvan sevgisi mi deniyor? Sevdiğiniz hayvanin dogal dengesini bozup nasıl kisirlastirabiliyorsunuz anlayamiyorumm.
Hayvanin dili olsa böyle bir sey ister miydi acaba?
Siz hayvan besliyor musunuz evinizde önce onu sorayım. Kısırlaştırma işlemi kedilerin hayat kaliteleri artsın diye yapılır. Bir kedinin 1.5 yaşından önce çiftleşmesi sağlıklı değildir, ortalama 7-8 ay civarı ilk kızışmayı yaşadığı düşünülürse çiftleşmeye kadar en az 4-5 kere kızgınlığa gireceği öngörülebilir. Peki bu süre boyunca her kızgınlık ne demektir? psikolojisinin etkilenmesi ve o süre boyunca yaşadığı stresten ötürü yaşam süresinin kısalabilmesine kadar gidebilen bir süreç demek. Çiftleştirdikten sonra da olay kapanmıyor. Sütten kesildikten sonra aynı döngü başlıyor. Hayvanı doğum makinesi olarak kullanamazsınız, ayrıca cins olmadıkça kedileri almak isteyen de bulamazsınız. Kaldı ki kediler cinsellikten zevk almaz, çocuk kavramı yoktur. Benimkisinin babası aynı zamanda dedesi mesela. Bu kadar şeyi göze alıp kısırlaştırmamak mı gerçek hayvan sevgisi acaba? Buradan pek öyle gözükmüyor..
Yarına kadar bekleyin eğer durumunda düzelme olmazsa başka bir yere daha gidin.. Karın altından kısırlaştırıldı ise operasyon yarası daha büyüktür, biraz da uzadıysa operasyon ilave anestezik vermiş olabilirler, genelde kediler hatta çoğu köpek sol yan karın duvarında çok ufak bir delik açılarak kısırlaştırılır, tabi bu veteriner hekimin profesyonelliğine de bağlı..Kızlar bugün kedimi kısırlaştırmaya veterinere götürdük annemle. İlk başta ödemeyi yaptık falan biz orda kedimizle birlikte bekleyip, minnoş uyutulduktan sonra gitmeyi düşünüyoduk. Ama veteriner bayan bize gitmemizi prosödürün böyle oldugnu yanında uyuyana kadar bekleyemiyceğmizi söyledi ( halbuki diğer kedimizi başka bi yerde kısırlaştırdık ve yanında uyuyana kadar beklemiştik) ve biz kedimizi aneztezi yapılmadan saat 10 da orda bırakıp mecburen çıktık. Tek bıraktıgmız için çok vicdan azabı çektik zaten. Neyse saat 4 gibi bizi arayıp minnoşun uyandığnı gelip alabilceğmizi söyledi. Ameliyatın üstünden en az 13 saat geçti hatta 14 saat bile olabilir. Ama kedim hala ilk aldıgmız şekilde baygın gbi. Arada yürümeye çalışıo ama sonra yeniden ölü gbi yatıo. Diğer kedilerimiz bi iki saat içinde kendilerine gelmişti. Başına böyle bişey gelen varmı acaba ? Telaşlanmalı mıyız? Başka veterinere hemen gitmeli miyiz? Veteriner yarın sabaha bişeyi kalmaz dedi aama tedirginiz. Bide karnının altından kısırlaştırdılar( dişi kedimiz) üstüne bandaj yapmışlar kesik büyük mü küçük mü göremedikte ama ağrısıda var anladıgım kadarıyla. Böyle bi durumla karşılaşan varsa bilgi verirse çok sevinicem uzattım biraz kusura bakmayın şimdiden sağolun.
Ben evime hayvan tikmam. Onlarin vebalini alamam. Onlar doğada yasasinlar diye yaratilmis. Eğer düşündüğünüz gibi olsaydi Allah onlar icin de ev kuracak tek eşli az çocuklu bireyler yapardi.
Kendi vicdaninizi cok guzel kamufle ediyorsunuz. Onlari dogal yasamlarindan almak bana göre katliamdir.
Sizin kendi dusunceniz budur. Ama ben hayvanlari sevdiğim icin asla eve tikilmasina hele de doğal olmayan yollardan cesitli yontemlerle kisirlastirilip aci cektirilmesine karsiyim. Acaba kedilerinize sordunuz mu istiyorlar mi boyle bir seyi diye? Sirf konusamiyorlar diye uzerlerinde hak idda edemezsiniz. Ben hayvanseviyorum ve doğal yaşamlarında cok daha mutlu olduklarını düşünüyorum. Ilaclarla mamalarla beslenen hayvanlar nasil mutlu olabilirler? Sizler kendinize arkadas ariyorsunuz ama onlara sordunuz mu arkadas olmak istiyorlar mi diye?
Esir gibi istediginizi yaptirarak cok mu iyi bir sey yaptiginizi saniyorsunuz?
Bana göre asla iyi bir sey yapmıyorsunuz. Evet hayvam besledim ama evde kendi bencilce emellerime alet ederek degil. Dogal yasamina katkida bulunarak besledim. Ona ellemedim, kisirlastirip anne olma duygusundan men etmedim. Böyle bir vebale giremem. Ha simdi siz bi de dersiniz ki hayvanlarin vebali mi olur diye ama evet olur. Hani seviyoruz! Ya.. olur...
Düşünün ki biri sizi alip emri altina koyuyor istedigi gibi seviyor sizi bir eve tikiyor ve kisirlastiriyor. Hosunuza gider miydi?
Bülbülu altin kafese koymuslar, ille de vatanim demis...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?