Bir sergi kararsızlığı: Yerimde olsanız ne yapardınız?

Yani öyle de böyle de şu huyunu bi kır, gerisi gelir diyorsun. :/
Doğru.
Böyle de huzursuzum nasılsa.

İnanmam ki :)
Hepsi sahaneydi , o resimleri yapan kadin kotu resim yapamaz
Param olsa alir evimin her kosesine koyarim o kadar guzeller

İc sesine hakim ol , kendi kendini kiskirtma rica ediyorum

Teşekkür ederimm Milana :*
Tamam. Deneyeceğim. Off.. Valla dert oldu ya... Kendime de çok kızıyorum.

kendinize özel bir sergi acsaniz icinize sinmeyeni sergilemeyin derdim. ama bu kurs zaten. mukemmel olmasını kimse beklemiyor. onemli olan yil boyunca yaptiginizi sergilemek.

Özel sergi planım da var, bu sene sonu için ama onu da (yine) erteleme fikrindeyim.
Mükemmel olmasını ben istiyorum, çıkardığım iş nerede sergilenirse sergilensin altında benim imzam olacak ve bu benim için önemli. Kursa vakit geçirmek için gitmiyorum, bir şeyler kapıp yoluma bakmak için gidiyorum. Kurs içinde basit yapan arkadaşlar da var elbette, onların işleri de sergilenecek ama çok iyi yapanlar da var, kursa senelerdir devam edenler de var, sohbet muhabbete gelip resim çıkaran ressamlar da var. Çok karma bir ortam yani ve sergi içinde çok geri planda kalmak ya da "Bunu bari şu resimlerin yanına koymasalardı" tarzı bir şeyler duymak istemiyorum.

Bir yıl boyunca yaptığımı değil, eski resimlerimi de istiyor hoca.

Sanırım mükemmelliyetçisiniz ve mükemmelliyetçi kişiliklerde başarının önünde en büyük engel olan 'erteleme' konusundan muzdaripsiniz.

Ben de sizin gibiydim. Şu an çok törpülemiş haldeyim ama hala zaman zaman farklı konularda bu sıkıntıyı yaşıyorum.

Ben durumu şu şekilde çözdüm. Terapistimle farkındalık yarattık. Ne kadar beklersem bekleyeyim, işimin üzerinde ne kadar çalışırsam çalışayım bana yine de yeterli gelmediğini fark ettim. Halbuki o hali bile ortalamanın çok üstündeydi :) Artık bakıyorum ki erteleme eğilimindeyim, hemen kendimi toparlıyorum ve o hali ile işi teslim ediyorum. Çünkü sizinki yapamadığınız için erteleme değil, mükemmeli beklediğiniz için erteleme ve beklediğiniz mükemmelliyet hiçbir zaman gelmeyecek. Şu durumda alacağınız en büyük aksiyon, erteleme durumundan daha yararlı sizin için.

Hiçbirimiz yarını bilmiyoruz. Ben kendime hayatın ayrıntılarda boğulup mükemmeli aramaya yetmeyecek kadar kısa olduğunu hatırlatıyorum sürekli.

Muzisyenim, isim sadece hafizalarda kalabilecekken kayit donemine denk geldim iyi mi. Siz her kosesine baktiginiz icin islerinizin bence fazla takintili hale gelmissiniz. Cok iyi anliyorum hislerinizi AMA firsatlari kacirmamaniz gerektigini dusunuyorum.

Simdi sevmediginiz is 20 yil sonra guzel gelebilir, bilemezsiniz. Donup bakabileceginiz islerin olmasi lazim. Ben bundan 11 yil oncesinin kaydini izleyip dinledigimde, o zamandan cok daha farkli bir sey goruyorum.

Yaptiginiz her sey sizin sanatci kimliginizin bir parcasi. Kendinizi iyi ve kotuyle kabul ederseniz yaptiginiz isi de ayni sekilde edeceksiniz. -ki inaniyorum sizin begenmediginiz sey bircok kisi tarafindan begenilecek.

Icinize sinmeyen nedir tam olarak?

Yazmak ile ilgilendiğim için size o yönden cevap vereceğim.

Bir kurguyu en ince detayına kadar oluşturuyor. Geçiyor bilgisayar başına, binbir emekle yazıyorsun. Yaz-sil, bu böyle kısır bir döngü halinde bir süre devam ediyor. Doğru kelimeleri bulmak, doğru cümleleri kurmak, sıkmayan ve okunması kolay uzun betimlemeler yapmamaya çalışıyorsun. Aşırı tasvirlerden, özellikle insanı boğan ruh tasvirlerinden kaçınıyorsun. Aktarmak için uzun bir paragraf çıkaracağın metni, etkili 3-4 cümleye indirgemek için akla karayı seçiyorsun. Özeniyorsun, bözeniyorsun ve sonunda bitiyor. Oh bee, diyorsun. Mutlusun. Yazdığın her bölümü tekrar bir gözden geçiriyorsun. Belki aylar geçiyor ve kurgu bitiyor.

Aylarını vermişsin ve son okumanı yapacaksın. Okumaya en baştan başlıyorsun ve okudukça yavaş yavaş çöküyorsun. Dehşete kapılıyor, senden başka okuyan olmadığı halde kafanı kuma gömmek istiyorsun. Okuma devam ederken, düşüncelerini çevrenle paylaşıyorsun ve onlar da okumak isteyince bir kopyasını gönderiyorsun. Çok beğeniyorlar. Muhteşem diyorlar ama sen kendi okuman bittiğinde o kadar mutsuz oluyorsun ki, düzenlemeye kalksan elimde kalacak düşüncesi ile aylar süren emeğini tek bir tıkla çöp kutusuna gönderiyorsun.

Sizin durumunuz da o hesap. Siz çöpe atmayın tabii ki. Benim olayım çok başka. Kurgu ne kadar muhteşem olursa olsun, aktarımından mutlu olmadığım şeyi ben başkalarının beğenisine sunamam ama yazma konusunda mükemmelliyetçi olduğum için bu böyle. Yazı ile resmi birbiri ile kıyaslamak doğru olmaz. Resim somut ama soyut anlamlar taşıyan bir nesnedir be herkes başka bir anlam çıkarabilir. Yazıda ise okuduğun şey bellidir. Farklı anlamlar çıkarması zordur.

Bu sebepten resme baktığınız zaman siz başka şeyler görüyor olabilirsiniz ama bir başkası ve bir başkası daha bambaşka şeyler görebilir, çok farklı anlamlar yükleyebilir. İçinize sinmeyen şeyin ne olduğunu bulmaya çalışın. Sanattan anlayan insanlara danışın ve ne hissettirdiğini sorun. Herkes kendi iç dünyasından bir şeyler görecektir. Siz de kendi eserlerinize baktığınız zaman, kendi iç dünyanızdakilerle bağdaştırdığınız için şuan ki ruh haliniz karmakarışık ise içinize sinmiyor olabilir.

Hocam beni gaza getirmek için öyle diyor biraz da. :/

Bu resim işi beni yedi, yedi bitirdi. Özgüvensizim evet, olmuyor ya; yeterli görünmüyor gözüme.
Iste bilemezsin ne kadar yeterlisin.
Belki de ihtiyacin olan elestiri yada övgüdür. Sen ortaya cikarmazsan ne elestirilceksin ne övulceksin. Uzgunum ama yok olucaksin. Kötünun iyisi dediginle bi cık artık.

Anladigim kadariyla resimlerinizi kafanizdaki sablona uymadiklari icin begenmiyorsunuz. Bu sefer de sablon olmasin. Siz yaratici bir insansiniz. Kafanizdaki sablonu biraz esnetseniz bence yaraticiliginiza firsat vermis olursunuz. Resim sanatina uzagim ama muzikte eserleri yaratirken duyduklarini okumustum, ornegin Motzart. Yetenek ve yaraticilik sablonlarin disinda bence.

Bu arada belirmek isterim ki, şuan içime sinmeyen o kurguları sildiğim için çok pişmanım. Sosyal platformlarda yayınlayabilir, insanların beğenisine sunanilirdim. Böylece gelen iyi/kötü eleştirilere göre kendimi geliştirmiş olurdum. Yazıp paylaştığım da oldu. Çok faydasını da gördüm. Lâkin, tekrar okuyunca yine bir kusur bulup yayımdan kaldırdım. Oysa 200 bin okunmaya rağmen tek kötü bir yorum bile almamıştım.

Yorumlar için teşekkür ederim arkadaşlar; resimlerimin bir kısmını rastgele yüklüyorum (Zaten hepsi birbirinin aynı sayılır), bunlardan birkaçını verip geçeceğim. Yetersizler derken ciddiydim; hepsi eksik, hepsinde sonlara doğru sıkılganlık belli, istediğim gibi değil benim için; bazılarının hataları ise bariz bağırıyor.

Ama bu huyumu kırmam gerektiğine karar verdim yoksa ilerleyemeyeceğim ve aynı yerde saydıkça canımı sıkıp hiçbir şey yapmadan geberip gideceğim, yorumlarınızın etkisini göz ardı edemem; sergiye katılacağım bunlardan artık hangisini isterse hoca.
Teşekkür ederim vakit ayıran herkese.

Eklentiler

• 0c4bf23a-83d1-4067-8736-0059d28b4fbd.webp
    87,4 KB · Görüntüleme: 230
  • 3c2038a6-1040-42d1-8cb9-994f30cbbb04.webp
    64 KB · Görüntüleme: 233
  • 3ddaf87b-c83b-45ac-be59-45cf52e3e277.webp
    59,9 KB · Görüntüleme: 232
  • 3e5021e2-67fa-484d-9c3a-15cdf3785781.webp
    51,9 KB · Görüntüleme: 231
  • 05dec495-a213-46f3-ac83-0be87a2a53fc.webp
    45,2 KB · Görüntüleme: 220
  • 6c1a3faa-3fd9-4f03-82da-8a415c8da309.webp
    65,9 KB · Görüntüleme: 225
  • 7bad48b8-31a3-4682-ad15-22bb2239374f.webp
    65,7 KB · Görüntüleme: 219
  • 53d2306e-be75-4e0b-8eb4-51fec6b29f32.webp
    35,7 KB · Görüntüleme: 230
  • 628afeb2-c03b-4df9-97f2-dd6eabc9d7ce.webp
    82 KB · Görüntüleme: 238
  • 633470ea-0040-4901-80f4-abccb79cebe9.webp
    79 KB · Görüntüleme: 229
  • 0736227f-164d-4c7c-9599-77e9d4598189.webp
    55,5 KB · Görüntüleme: 230
  • 750910c9-ba54-4b89-a559-8c6890c555da.webp
    71 KB · Görüntüleme: 241
  • 08623962-6c74-47f2-bb67-d0107e327de0.webp
    86,3 KB · Görüntüleme: 291
  • a69ff8e8-a14a-4762-80a1-6c40338e761c.webp
    81,4 KB · Görüntüleme: 306
  • b90460de-0eb2-4e5b-afb8-afe6e67e26a3.webp
    58,4 KB · Görüntüleme: 302
  • be1cfb16-94cb-4318-b28f-41844590281c.webp
    79,2 KB · Görüntüleme: 245
  • d4738127-ffe1-4a06-8dcd-582fef282c95.webp
    96,5 KB · Görüntüleme: 236
  • f0312349-afac-4f23-be10-232b63d5b527.webp
    56,9 KB · Görüntüleme: 237
  • fb68a3df-108f-46f5-a0e7-894637ea1e29.webp
    54,4 KB · Görüntüleme: 226
  • ffcdb004-eacb-4464-8d9a-41918aaff1fd.webp
    57,9 KB · Görüntüleme: 209
Bence katılın,başkalarının ne düşündüğünü kafanıza takarsanız ve kendi çalışmalarınızı diğerlerinin çalışmalarıyla karşılaştırırsanız kitlenirsiniz.İlk adımı atın, erteleye erteleye cesaretiniz kırılacak. Ayrıca yaptığınız her çalışma iyi de olsa kötü de olsa sizin eseriniz.Kimin ne düşündüğünü önemsemezseniz daha başarılı işler çıkarırsınız. Bu sizin ilk adımınız , ikinci adımınız da daha başarılı çalışmalar çıkaracağınıza inanıyorum.Bana çalışmalarınızı özelden atabilirseniz yardımcı olurum.

Resimlerinizdeki kadinlar gorunus olarak sizi andiriyor mu? Frida Kahlo vari bir yaklasim mi acaba diye dusundum. 'En cok kendimi cizdim cunku en iyi kendimi taniyorum' demisti. Hep cok mantikli bulmusumdur :) Ben isin icinde olmayan ama kendimce belli basli ressamlarin eserlerini cok seven bir insan olarak kendinize resimlerinizin basarisi konusunda cok yuklenmemenizi tavsiye ederim. Gayet guzel eserleriniz var. Bir yerden baslayin, bu sizin ozguveninizi de yerine getirir. Yoksa ayni yerde donup durursunuz ve elinizde hicbir basariniz olmaz.

Sizsiniz bu ya :) tanimiyorum, ama tanidim bir bakista.
Uzerine ekleyeceksiniz zaman icerisinde ama bu eserlerin zamani SIMDI. Simdi yasanmadan ileriye bakamazsiniz. Cok guzel, cok kendine özgü ve çok karakterli. SIZIN karakteriniz tamamen.

Kendine ne kadar haksızlık ediyorsun farkında değilsin bile, bu kocaman bir HAKSIZLIK.

Bunlar mükemmel resimler yapma etme sergiye katıl.

Bunların arasında yüzümü tam veren çalışma, şu ortasından yılan geçen, gözleri kapalı, otopsi izi olan kadın (Onda da asimetrik çalıştım). Diğerleri yüzümün bozuk halleri. Çeneden ve burundan bir miktar çekilmiş gibi düşünebilirsin, bazılarında ise yüz şiş; evet, kendimden başlayıp bozarak yapıyorum. Teşekkür ederim, baktığımda gördüğüm genelde fırça izleri, sıkılınıp uğraşılmamış ayrıntılar (Mesela ellerin ayrıntıları beni acayip sıkıyor ve çoğunda atlayıp geçiyorum, sonra da gözüme batıyor işte), ters boyanmış halka ve yuvarlaklar (3. boyutu vereyim diyorum ama iki boyutlu bırakıp geçiyorum, buna da sinirleniyorum)

Başlayacağım bu sefer. Kaçmak yok.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…