Tonunuz her ne kadar alaycı gelse de anlatayım. CBT’de önce sorunu tanılar sonra güven kurulur. Danısan bireye dusunce duygu ve davranış iliskisi anlatılır (önemli), hedef konulur ve dusunceyi sorgulatıp o davranışı degiştirilir. En sonda kazanımları pekistirip nüksü önlemis olruz. Ve formülasyonda da “ne oldu, ne dusundu, ne hissetti, nasıl davrandı, sonucu neydi, bu döngu devam ediyor mu?” tarzda sorular sorulur ve böyle ilerlenir. (Lakin psikolojide gerçekten yaygındır bu işlem. Kısacık bir araştırmayla siz de öğrenebilirsiniz)Merhaba konu sahibi konun çok ilgimi çekti peki bana bilişsel davranışçı terapinin aşamalarını tek tek yazıp onu özetleyip birde üstüne davranış formülasyon sorularını listeler misin?
Gerçek bir perinatolog böyle bir soruyu bu kadar sade sormazdı diyorsunuz ama her mesleğin kendi jargonu var. İnsan biraz teknik konuşabilir. Bu konuyu bilmediği anlamına gelmez. Sorunun akademik dille yazılmış olması, niyetin samimi olmadığı anlamına gelmez. Asıl mesele sorunun ne olduğudur. Kişi gerçekten bir şey öğrenmek istiyor mu, bu. Açıkçası önemli olan niyet. İki terim görünce "bu ne şimdi" diye kaçan biri zaten ilgilenmiyordur. Ama az da olsa konuyla alakalı biri o terimleri anlar, gerekirse düz anlatır, yol gösterir. Kopyala yapıştır bile olsa, içeriği değerliyse neden takılalım?Gerçek bir perinatolog bu konuyu açsa bu kadar bilimsel kelime kullanmazdı. Her mesleğin, kendi jargonu var. Bu konudan bir şey anlayıp, gerçekten cevap bulmak isteseydiniz bu şekilde yazmazdınız zaten. Sorduğunuz soruyu akademik kelimelerden arındırılmış gerçek bir dille sorarsanız, cevap alırsınız. Bu şekilde olunca, internetten bir tez konusu bulup kopyalayıp yapıştırmışsınız gibi anlaşılıyor.
Kişi hekim değil ve bence troll yapay zekadan alıyor. Hekimseniz sizin daha iyi anlamanız gerek yaptığının aşırı saçma olduğunu.Ben bir diş hekimi olarak bu konuya merak salmış birinin iki üç tane tıbbi terim kullanmasinda bir gariplik bulmuyorum
Neden herkes abartıyor ki,yok doktorlar bile böyle dil kullanmıyor filan filan...
Bizim ülkemiz neden böyle anlamıyorum
Kendini geliştirmeye çalışan birilerini neden geriye çekilmeye ,dibe batirmaya çalışır ki toplum?
Ya bırakın dedikodu gıybet yerine sağlıkla ilgili bir soru sorsun.ne güzel işte
Burası bilimsel bir platform değil hem demişsiniz ki belki yaşayan anneler vardır hemşire şöyle yaptı vs der. Sizce bu jargondan anlar mı o anne? Eğer bilimsel olmayan bir platforma yazıyorsanız bu jargon olmaz. Iugr dan ne anlasın Allah aşkına yahuKızlar selam, şunu artık söylemek istiyorum çünkü içimde kaldı. Birisi foruma gelip gerçekten araştırılmış, spesifik bir soruyu tıbbi terimlerle sordu diye hemen “çok akademik olmuş”, “doktor musun sen” tarzı çıkışlar yapılıyor. Neden? Perinatoloji, kadın doğum gibi alanlarda bazı şeyleri düzgün sormanın yolu bu terimleri kullanmaktan geçiyor. “Spiral arter remodelling” demeden, “IUGR” demeden bu konular konuşulamaz. Bunlar süs değil, konunun kendisi zaten. Bu yüzden birisi bu terimlerle soru sorunca niyetini sorgulamak, küçümsemek yerine ya cevap verin ya da geçin gidin. Anlamıyorsan sorun değil tabii ki ama anlayana da engel olmayın. Herkesin bilgi arama şekli farklı. “Kopyala yapıştır” muamelesi yapmadan önce bir durun, belki gerçekten ilgileniyordur. Bilişsel "plastisiteyle" yeşerelim, "patolojik" kıskançlığın gölgesinde bu iş yürümez.
Hayır yani doktorlar bile kendi aralarında bu kadar akademik dille konuşmuyor. Bunu bu şekilde bi doktora sorsan güler, 'bunu mu demek istedin' derBurası bilimsel bir platform değil hem demişsiniz ki belki yaşayan anneler vardır hemşire şöyle yaptı vs der. Sizce bu jargondan anlar mı o anne? Eğer bilimsel olmayan bir platforma yazıyorsanız bu jargon olmaz. Iugr dan ne anlasın Allah aşkına yahuamacınız net troll.
Aynen öyle kesinlikle amaç gösteriş süslemiş durmuş işteHayır yani doktorlar bile kendi aralarında bu kadar akademik dille konuşmuyor. Bunu bu şekilde bi doktora sorsan güler, 'bunu mu demek istedin' der
Teşekkür ederim bence sen yapay zekanın "sıcaklık" ayarını deniyorsun.Tonunuz her ne kadar alaycı gelse de anlatayım. CBT’de önce sorunu tanılar sonra güven kurulur. Danısan bireye dusunce duygu ve davranış iliskisi anlatılır (önemli), hedef konulur ve dusunceyi sorgulatıp o davranışı degiştirilir. En sonda kazanımları pekistirip nüksü önlemis olruz. Ve formülasyonda da “ne oldu, ne dusundu, ne hissetti, nasıl davrandı, sonucu neydi, bu döngu devam ediyor mu?” tarzda sorular sorulur ve böyle ilerlenir. (Lakin psikolojide gerçekten yaygındır bu işlem. Kısacık bir araştırmayla siz de öğrenebilirsiniz)
İki üç tıbbi terim mi? Konu tamamen tıbbi yazılmış.Ben bir diş hekimi olarak bu konuya merak salmış birinin iki üç tane tıbbi terim kullanmasinda bir gariplik bulmuyorum
Neden herkes abartıyor ki,yok doktorlar bile böyle dil kullanmıyor filan filan...
Bizim ülkemiz neden böyle anlamıyorum
Kendini geliştirmeye çalışan birilerini neden geriye çekilmeye ,dibe batirmaya çalışır ki toplum?
Ya bırakın dedikodu gıybet yerine sağlıkla ilgili bir soru sorsun.ne güzel işte
Açıkçası bilimsel konular üstüne konuşmak; yabancı forumlarda çok normal algılanan bir şey, hatta konuyla zerre alakası olmayan yorumları bulamayacağınız güzel bir tartışma dönüyor. Belki bu konu başkalarının merağını uyandıracak veya kullanılan iki üç terim ilgilerini çekecek, araştırmak isteyecekler ve böylece yeni hedefler belirlemiş olacaklar. Maalesef cevaptan çok bir eleştiri, bir yargı dönüyor bu tarz forumlarda. En azından 1 kişi bile olsa sizin gibi insanların burada olduğunu görmek iç ferahlatıcı. Desteğiniz için teşekkür ederim.
Kişi hekim değil ve bence troll yapay zekadan alıyor. Hekimseniz sizin daha iyi anlamanız gerek yaptığının aşırı saçma olduğunu.
Hayır yani doktorlar bile kendi aralarında bu kadar akademik dille konuşmuyor. Bunu bu şekilde bi doktora sorsan güler, 'bunu mu demek istedin' der
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?