Bir Vaka Tartışması

Merhaba konu sahibi konun çok ilgimi çekti peki bana bilişsel davranışçı terapinin aşamalarını tek tek yazıp onu özetleyip birde üstüne davranış formülasyon sorularını listeler misin?
Tonunuz her ne kadar alaycı gelse de anlatayım. CBT’de önce sorunu tanılar sonra güven kurulur. Danısan bireye dusunce duygu ve davranış iliskisi anlatılır (önemli), hedef konulur ve dusunceyi sorgulatıp o davranışı degiştirilir. En sonda kazanımları pekistirip nüksü önlemis olruz. Ve formülasyonda da “ne oldu, ne dusundu, ne hissetti, nasıl davrandı, sonucu neydi, bu döngu devam ediyor mu?” tarzda sorular sorulur ve böyle ilerlenir. (Lakin psikolojide gerçekten yaygındır bu işlem. Kısacık bir araştırmayla siz de öğrenebilirsiniz)

Gerçek bir perinatolog böyle bir soruyu bu kadar sade sormazdı diyorsunuz ama her mesleğin kendi jargonu var. İnsan biraz teknik konuşabilir. Bu konuyu bilmediği anlamına gelmez. Sorunun akademik dille yazılmış olması, niyetin samimi olmadığı anlamına gelmez. Asıl mesele sorunun ne olduğudur. Kişi gerçekten bir şey öğrenmek istiyor mu, bu. Açıkçası önemli olan niyet. İki terim görünce "bu ne şimdi" diye kaçan biri zaten ilgilenmiyordur. Ama az da olsa konuyla alakalı biri o terimleri anlar, gerekirse düz anlatır, yol gösterir. Kopyala yapıştır bile olsa, içeriği değerliyse neden takılalım?
Ne yazık ki bu "önce kişiyi yargıla, sonra soruyu oku" refleksi sadece bu forumda değil, aksine ülke genelinde de çok yaygın. Eğitimde, forumlarda, her yerde. İnsanların merakı değil, kimliği sorgulanıyor. Bu da soran kişiyi susturuyor. Oysa bilgi sormak ayıp değil, küçümsemek ayıptır.

Kızlar selam, şunu artık söylemek istiyorum çünkü içimde kaldı. Birisi foruma gelip gerçekten araştırılmış, spesifik bir soruyu tıbbi terimlerle sordu diye hemen “çok akademik olmuş”, “doktor musun sen” tarzı çıkışlar yapılıyor. Neden? Perinatoloji, kadın doğum gibi alanlarda bazı şeyleri düzgün sormanın yolu bu terimleri kullanmaktan geçiyor. “Spiral arter remodelling” demeden, “IUGR” demeden bu konular konuşulamaz. Bunlar süs değil, konunun kendisi zaten. Bu yüzden birisi bu terimlerle soru sorunca niyetini sorgulamak, küçümsemek yerine ya cevap verin ya da geçin gidin. Anlamıyorsan sorun değil tabii ki ama anlayana da engel olmayın. Herkesin bilgi arama şekli farklı. “Kopyala yapıştır” muamelesi yapmadan önce bir durun, belki gerçekten ilgileniyordur. Bilişsel "plastisiteyle" yeşerelim, "patolojik" kıskançlığın gölgesinde bu iş yürümez.

Kişi hekim değil ve bence troll yapay zekadan alıyor. Hekimseniz sizin daha iyi anlamanız gerek yaptığının aşırı saçma olduğunu.

Burası bilimsel bir platform değil hem demişsiniz ki belki yaşayan anneler vardır hemşire şöyle yaptı vs der. Sizce bu jargondan anlar mı o anne? Eğer bilimsel olmayan bir platforma yazıyorsanız bu jargon olmaz. Iugr dan ne anlasın Allah aşkına yahu amacınız net troll.

Hayır yani doktorlar bile kendi aralarında bu kadar akademik dille konuşmuyor. Bunu bu şekilde bi doktora sorsan güler, 'bunu mu demek istedin' der

Teşekkür ederim bence sen yapay zekanın "sıcaklık" ayarını deniyorsun.

İki üç tıbbi terim mi? Konu tamamen tıbbi yazılmış.
Hekimseniz, karşınızdaki kişinin/kitlenin anlayacağı şekilde anlatmayı daha iyi bilirsiniz. Siz hastalarınızla konuşurken tamamen meslektaşlarınızla konuştuğunuz gibi, akademik makale yazar gibi mi konuşuyorsunuz, yoksa terimleri anlaşılabilecek şekilde mi kullanıyorsunuz?
Benim babam, halam, eniştem, kuzenlerim doktor. Eniştem profesör, kuzenlerin biri baş hekim. Bir araya gelindiğinde evde tıp kongresi ortamı olur, ama bizimle konuşurken (ki doktor çocukları olarak temel terminolojiyi biliriz) anlayacağımız şekilde anlatırlar.

Babam bana kalkıp aşağıdaki şekilde konuşmaz:
Kızım sol başparmağının ekstensor pollicis longus ve flexor pollicis longus tendonlarının maruz kaldığı penetran travmaya bağlı total tendon rüptürü olabilir. Palmar ve dorsal yönlü aktif hareketlerinde kayıp olabilir, maalesef olguların %60’ında ise izlenen kas gücü kaybı irreversibl niteliktedir.

Der ki,
Kızım sol başparmağını açıp kapatmaya yarayan ekstensor ve flexor tendonlarında kopma olabilir. Bu nedenle ileri geri hareketlerinde kayıp olabilir, maalesef vakaların %60ındaki güç kaybı geri gelmiyor.

Ha ilk versiyonu derse de iyi kötü anlarım, ama anlamak zorunda değilim, çünkü hekim değilim.

Ben köpeğimde kalça displazisi olduğu için doktora tezlerinden akademik anatomi kitaplarına birçok şeyi çevirdim. Terminolojisine hakimim, veteriner hekimimle konuşurken terminolojik konuşuyorum, o da bana öyle konuşuyor çünkü anlayacağımı biliyor.

Ama köpek forumlarında kalkıp coxofemoral eklemden, acetabulumdan, hiperlaksisiteden, ligamentöz instabiliteden bahsederek anlatmıyorum. Basit şekilde anlatıyorum, çünkü amacım "ben ne kadar iyi biliyorum" demek değil, konuştuğum insanların anlaması ve fikir paylaşımında bulunmak. Bu şekilde anlatsam kaç köpek sahibi anlayacak?

Konu sahibinin tepki çekmesinin nedeni bilimsel bir konuda konuşmak istemesi değil. Neyi nerede nasıl soracağını bilmiyor olması. Aynı durumu yaşayan kaç anne bu metni anlayacak forumda? Belli bir bilimsel eğitim seviyesinin üstü için hazırlanmış bir forum değil burası. Ha konuyu sade şekilde açar, terminolojik olarak dengini bulur, o zaman yardırır, o ayrı.

Kişi hekim değil ve bence troll yapay zekadan alıyor. Hekimseniz sizin daha iyi anlamanız gerek yaptığının aşırı saçma olduğunu.

Hayır yani doktorlar bile kendi aralarında bu kadar akademik dille konuşmuyor. Bunu bu şekilde bi doktora sorsan güler, 'bunu mu demek istedin' der

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…