biraz yeme bozukluğu üzerine konuşalım

Yesyess

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
1 Haziran 2019
2.148
7.468
73
33
her gecen gün konuşmalarımdan , internetten, hatta burada acılan başlıklardan bile bu bozuklukların ne kadar arttığını endişe ile izliyorum. Kendi adıma konuşursam başıma gelen hem en iyi seylerden biri hemde en korkunç,en tahrip edici, acı verici .

4 adet bozukluk tanımlansa da hepsinin temeli aynı yerden geliyor.büyük oluşum nedenleri anne ile iyi bir ilişki kuramama ve cinsel tacizler gibi anlatılsa da bir çok başka nedenden dolayı da ortaya çıkabilir . bende ise hem büyük 2 neden hemde bir çok küçük neden bir arada bulunuyordu . Bendeki daha cok yeme atakları halinde gelip pişmanlıkla son bulan cinstendi.atakları tanımlamak gerekirse zihin kontrolunu yemek için kaybetmek diyebiliriz . insanların bildiğinin aksine bu atakları irade ile kontrol etme imkanı maalesef yok . mide çeperimi hissetmeden önce duramazdım ve bu ataklar kadar dopamin (haz , atak veren bir nörotransmitter) seviyemi yükselten hiçbir sey yoktu . bunu bağımlılık haline getirip zihni devre dışı bırakanda bu zaten . uyuşturucu ya da alkol bagımlılıgınında temeli budur . bu ataklar öyle cok yedim ihihih denilebilen seyler değil maalesef . durmanız için bir lokma daha alırsanız kusmanız gerekecek duruma gelmeniz gerekiyor.

Bu yüksek dopamin benim bir cok sey ile basa çıkmamı sağladı . sosyal fobi ile , başarısızlıklarım ile , çocukluk travmalarım ile yıllarca bu sekilde basa çıkabildim . bu belki bir yol değildi ama en azından nefes almamı sağladı , kendimi mahvettiğimde dinlenmemi sağladı , hala hayatta olmamı sağladı . nerede çözüm aramaya başladım derseniz : kilom arttı . tek derdim buydu , sanki dünyaya güzel görünme borcum varmış gibi hissetmeye başladığım çocukluğumdan beri ilk defa bu kadar kötü görünüyordum . tek derdim buydu ; insanın en temel dürtülerinden biri olan beslenme seklimin bozulması umrumda değildi , ataklar yasadıgım için sürekli eve saklanmam umrumda değildi , bütün ilişkilerimin flulasıp bir tek temekle ilşkimin parlaklaşması umrumda değildi , hayatımın en zevkli vakit geçirdiğim anlarında bile gelen ataklar umrumda değildi . tek derdim güzel bir kadın olmaktı .

sonra yardım aldım , kendime yardım ettim , yüzleştim . inanın öylesine zor bir süreç ki sadece tetikleyicilerimi bile anlamak ( hala yüzde yuz bilgim dahilinde değil hepsi ) bile yıllar sürdü . düşünün çok hos bulduğunuz bir adamla buluşmaya çıkıyorsunuz her sey muhteşem ilerliyor ve siz eve gidince yine de atak geçiriyorsunuz . neden diyordum neden ! bir süre sonra bu acizlik insanı mahvediyor .

İlk bozukluğumun cıkmasından bu yana ( aslında bence bende ilkokulda bile vardı ama yalnız yasayınca netleşti sanırım ) 8 yıl geçti ve ben iyileştim dememin üzerinden ise belki 1 yıl bile değil . ana sorunu tanımlamamla çözülmeye başladı her şey , yesyess konu nasıl güzellik olabilir en temel içgüdün hasarlı farkında mısın!! dediğim zaman ve kendime gerçek bir sevgi duymaya başladığım zaman .. çektiğim acıyı dondurmaya değil , hissetmeye cesaret edebildiğim zaman ..

Sonuç olarak normal kilomdayım ki işin en önemsiz kısmı bu aslında , bu bozukluk beni yıktı ve sonra daha gerçek bir ben yarattı , kendimle gerçekten ilişki kurmayı öğrendim , işte bu yüzden basıma gelen iyi şey . bu konuda okumaya,yazmaya, çalışmaya, arastırmaya devam edeceğim . sadece bu konuda kadınları dinlediğim için şu sıra , o kadar etkilendim ve için doldu ki buraya akıtmak istedim . okuma sabrınız için cok teşekkür ederim .

bilmiyorum kibenimki de bir tür yeme bozukluğu mu zaman zaman yaşadığım
ama şunu biliyorum ki ne zaman üzülsem sinirlensem canım sıkılsa aklıma ilk gelen bişeyler yemek oluyor
ve açtığım paket bitmeden -doymuş olsam dahi- rahat etmiyorum
ben açgözlüyüm ona yoruyorum bu durumu ama belki bozukluktur

bilmiyorum kibenimki de bir tür yeme bozukluğu mu zaman zaman yaşadığım
ama şunu biliyorum ki ne zaman üzülsem sinirlensem canım sıkılsa aklıma ilk gelen bişeyler yemek oluyor
ve açtığım paket bitmeden -doymuş olsam dahi- rahat etmiyorum
ben açgözlüyüm ona yoruyorum bu durumu ama belki bozukluktur
bozukluk olsa da olmasa lütfen kendinizle konusmak için daha sefkatli bir dil seçin . yargılamanın iyi geldiği tek bir ilişki olduğuna inanmıyorum . aksine her seyi daha da kötüleştirmenin en hızlı yolu oluyor genelde .

bozukluk olsa da olmasa lütfen kendinizle konusmak için daha sefkatli bir dil seçin . yargılamanın iyi geldiği tek bir ilişki olduğuna inanmıyorum . aksine her seyi daha da kötüleştirmenin en hızlı yolu oluyor genelde .
nasıl yani anlayamadım, daha şefkatli bi dil derken, örenk verebilir misiniz

nasıl yani anlayamadım, daha şefkatli bi dil derken, örenk verebilir misiniz
mesela ben biraz açgözlüyüm demek yerine hayatta tatmin olmam için bazı zamanlarda biraz daha fazlası gerekiyor denilebilir (yemek veyA diğer her sey için )
acgözlülük yargılama hafifce de hakaret içerirken , benim tanımım daha negatif hisleri katmadan olduğu gibi aktarmaya calışmak

mesela ben biraz açgözlüyüm demek yerine hayatta tatmin olmam için bazı zamanlarda biraz daha fazlası gerekiyor denilebilir (yemek veyA diğer her sey için )
acgözlülük yargılama hafifce de hakaret içerirken , benim tanımım daha negatif hisleri katmadan olduğu gibi aktarmaya calışmak
hmmm şimdi anladım
aslında dualarımda bu pozitif düşüncelerimi iletirim, asla negatif bi kelime katmam dualarıma
ama kendimle ilgili çok negatif söylemlerim var

oncelikle gecmis olsun,
cok faydali bir konu acmissin, takipteyim.
çok teşekkür ederim . bu tarz bozukluklarda tamamen bir geçme olmuyor maalesef , 5 yıl sonra bile geri gelebiliyor . güçlü bir baglantı kuruldugu için beyin o haz yolunu hayat boyu unutmuyor .
benim için iyileşme tanımım sıfır ataktan ziyade , az atak ve atak sonrası kendimle iyi bir ilişki kurmak aslında :)

hmmm şimdi anladım
aslında dualarımda bu pozitif düşüncelerimi iletirim, asla negatif bi kelime katmam dualarıma
ama kendimle ilgili çok negatif söylemlerim var
bir bunu azaltmayı deneyin , belki iyi bir dokunuş olur hayatınıza

çok teşekkür ederim . bu tarz bozukluklarda tamamen bir geçme olmuyor maalesef , 5 yıl sonra bile geri gelebiliyor . güçlü bir baglantı kuruldugu için beyin o haz yolunu hayat boyu unutmuyor .
benim için iyileşme tanımım sıfır ataktan ziyade , az atak ve atak sonrası kendimle iyi bir ilişki kurmak aslında :)

elbette tekrar edecektir,
ama siz bu kadar yolu geldikten sonra yenilmeyeceksiniz.

Bedene iyi bakmak gerekir,
ben kilomu kontrol altinda tuttugumda, saglikli beslendigimde, sporumu yogami yaptigimda resmen farkli bir insan oluyorum. Hayata bakisim, hayati yasayisim degisiyor. Kendime yatirim yapiyormusum gibi hissediyorum.

elbette tekrar edecektir,
ama siz bu kadar yolu geldikten sonra yenilmeyeceksiniz.

Bedene iyi bakmak gerekir,
ben kilomu kontrol altinda tuttugumda, saglikli beslendigimde, sporumu yogami yaptigimda resmen farkli bir insan oluyorum. Hayata bakisim, hayati yasayisim degisiyor. Kendime yatirim yapiyormusum gibi hissediyorum.
desteginiz için çok minnettarım , tesekkür ederim

Ay konuşalım benim de yeme bozukluğum vardı bir yıl öncesinde teşhis koyuldu fark etmem regllerimin ilginç bir hal almasıyla oldu...

hiç görmediğim kadar yüksek bir şeker ve yüksek insülin direnciyle karşılastım 70 kilo olmuştum...

ama sorunlarımla tek basıma öyle baş edebiliyordum kimseye yansıtmamak adına yiyordum....

şimdi aileme rahatça yansıtıyorum biraz bencilleştim fark ediyorum ama eski kiloma döndüm eski düzenime döndüm...

buna biraz da çevre itiyor sanırım eskiden kalan söyleyemediklerimiz de itiyor hepsiyle yüzleştim...

unutalım yaşadıklarımızı diyen aileme tek bir sözüm var unutmadım unutmıcam sadece kabullendim....

kendimle barışık ve mutluyum

Yesyess senin adına da sevindim

Yesyess Yesyess Bu konuda psikologdan mı yardim aldiniz?
Aldim, fayda gördüm diyemem. turkiyede bu konuda yetkin psikolog çok az var seçici olmak gerekiyor.
Kendimde doktorum bu yüzden genelde yurtdışındaki psikiyatrlarla yazistim biraz ve kendi yolumu çizip kendime destek oldum

Ay konuşalım benim de yeme bozukluğum vardı bir yıl öncesinde teşhis koyuldu fark etmem regllerimin ilginç bir hal almasıyla oldu...

hiç görmediğim kadar yüksek bir şeker ve yüksek insülin direnciyle karşılastım 70 kilo olmuştum...

ama sorunlarımla tek basıma öyle baş edebiliyordum kimseye yansıtmamak adına yiyordum....

şimdi aileme rahatça yansıtıyorum biraz bencilleştim fark ediyorum ama eski kiloma döndüm eski düzenime döndüm...

buna biraz da çevre itiyor sanırım eskiden kalan söyleyemediklerimiz de itiyor hepsiyle yüzleştim...

unutalım yaşadıklarımızı diyen aileme tek bir sözüm var unutmadım unutmıcam sadece kabullendim....

kendimle barışık ve mutluyum

Yesyess senin adına da sevindim
Belki de bencillesmekten ziyade başkalarının hislerinin sorumluluğunu almaktan vazgecmissinizdir.
Bize çocukluktan itibaren bu öğretiliyor çünkü . Anneni üzme babanı üzme kocanı üzme vs halbuki üzülmek kisinin tercihidir.
Teşekkür ederim:KK200:

Belki de bencillesmekten ziyade başkalarının hislerinin sorumluluğunu almaktan vazgecmissinizdir.
Bize çocukluktan itibaren bu öğretiliyor çünkü . Anneni üzme babanı üzme kocanı üzme vs halbuki üzülmek kisinin tercihidir.
Teşekkür ederim:KK200:
Aynen onu fark ettim mesela artık paylaşımcı da değilim zorunda değilim ki kimsenin hayatına karışmadan dünyadan kaybolmak istiyorum...

çoğu zaman sperm ve yumurtaya dönüşmek istiyordum şöyle düşün intihara bile kalkıştım

Aynen onu fark ettim mesela artık paylaşımcı da değilim zorunda değilim ki kimsenin hayatına karışmadan dünyadan kaybolmak istiyorum...

çoğu zaman sperm ve yumurtaya dönüşmek istiyordum şöyle düşün intihara bile kalkıştım
Geçti mi bu depresif hisleriniz peki ?

Geçti mi bu depresif hisleriniz peki ?
Yüzde yüZ geçti dersem yalan söylemiş olurum...
Ama ruhumda başka insanların açtığı bir sürü yara varken bedenimde kendi açtığım yaraları hak etmediğime kanaat getirdim ayna karşısında baya ağladım...

Öfkelendim evdeki her şeyi kırdım öfkemi kustum ondan sonraki günler her şey daha iyi olacak olmasa bile çabalayacaksın telkiniyle geçti...

hak etmiyoruz çocuklarının kendileri gibi olmasını bekleyen ebevynleri asla hak etmiyoruz...

şimdi hayatımı kendi isteğime göre yaşıyorum canım nasıl isterse kimse de gıkını çıkaramıyor çünkü onlara karşı olan sorumluluklarımı elbet yerine getiriyorum...

ama ruhumda açtıkları yaraları affedemedim sadece kabullendim ara sıra bu durum çok güçsüz hissettiriyor

Back
X