Birikim = Hayattan Calma?

Al benden de o kadar. Abet ev al abet ev al. Hayatlarının on yılını ipotek eden insanlar mutsuzluğunu bana da tattırmak istiyor ama ı ıh, ben girmem o topa. Eşimle toplamda 8 bin lira maaşımız var. Evlerse 400 binden başlıyor. Hangi akıl alır bu uçurumu. Evliyim, çocuk istiyorum yine de şu şartlarda ev almam. Ola ki 400 bin liralık bir ev 200 bin lira gibi makul fiyatlara satılır o zaman düşünürüm. Yoksa arkadaşım senin de dediğin gibi sırf yaşlandığında kira ödememek için hayatın stop düğmesine basılmaz. Ev alan arkadaşlarım oldu ama eşyaların yüzüne bakılmıyor. Anlamadım, anlayabileceğimi de sanmıyorum

Birkac aydir calisiyorum ve birikim yapma noktasinda tereddutlerim var.

Evli degilim, evlenecegimi dusunmuyorum, cocugumun olacagini hele hic dusunmuyorum. Zor durumlari kapsam disinda tuttugumda, ev gibi yatirim amaciyla birikim yapmak anlamsiz degil mi benim durumumda biri icin?

Hani insanlar cocuklari icin cabalar falan ya, ben toprak olduktan sonra hayatta biraktigim kimsem olmayacakken yapacagim birikim hayatimdan calmakla esdeger degil mi?

Birikim şart ancak bu tüm ihtiyaçlardan sıkıp biriktirmek olarak değil tabi ki. Ama ekstra lükslerden kaçıp yapılan birikimin bir kısmı ile yazın güzel bir tatil yapılabilir mesela.

Ev biraz sıkıntı. Çünkü aşırı ödemelerle hayatınızın kalitesini düşürebilirsiniz ama hiç olmazsa kendinize güzel bir araba alabilirsiniz. Hem birikim olur hem de gezip tozar havanızı atarsınız :)

Maalesef çevremde 8-10 bin maaş alıp aybaşını zor getiren arkadaşlar var. Bireysel krediler, kredi kartı borçları derken o kadar iyi maaş almalarına rağmen borç ve stres içerisindeler.

İyi bir ekonomi planı ile hem birikim yapılabilir hem de kaliteli bir yaşam sürülebilir.

19 yaşındaki oğlum da bu fikirde ama istekleri bir türlü bitmiyor .Bir yandan da paranın ne önemi var diye saz çalıyor 🤣

O kadar önemli değilse harçlık vermeyi kesin bakalım ne yapacak :)
Bundan sonra kendi kazansın bakalım 12 saat çalışıp aldığı 70 tl yi o kadar kolay harcayabilecek mi :)?

hayat sizin karar sizin
1- birkaç aydır çalışıyorum demişsiniz, işiniz garanti mi, yani işsiz kalma endişeniz var mı, mesleğiniz var mı
2- şuan evim var sayılır demişsiniz ama ailenizle mi yaşıyorsunuz
3- hastalık, kaza vs. gibi durumlarda ailenizden maddi olarak destek alabilecek misiniz
4- kardeşleriniz yeğenleriniz vs. var mı
5- nerde yaşıyorsunuz
bunlara cevap verebilirseniz ona göre yorum yapacağım :KK5:

Evli degilim, evlenecegimi dusunmuyorum, cocugumun olacagini hele hic dusunmuyorum. Zor durumlari kapsam disinda tuttugumda, ev gibi yatirim amaciyla birikim yapmak anlamsiz degil mi benim durumumda biri icin?

Hani insanlar cocuklari icin cabalar falan ya, ben toprak olduktan sonra hayatta biraktigim kimsem olmayacakken yapacagim birikim hayatimdan calmakla esdeger degil mi?
Kesinlikle katılmıyorum .
Ben liseden itibaren çalışmaya başladım üniv. Dahil . Kazancın ne kadar olursa olsun her zaman üçe bölerim biri elzem ihtiyaclarima biri isteklerime diğeri birikim. Yaşım ilerledikçe bu üçlü şöyle oldu kendim için ayirdigim paya isteklerim ve elzem ihtiyaclarim ailem ve birikimim oldu. Eğer siz şimdiden birikimin adını koyup bunu ev almak için ya da evlenirsem ya da çocuğumnolirsa diye yaparsanız olmaz.
Birikim her zaman şarttır hayattan çalmadan da birikim yapılabilir. Bu dengeyi sağlayın ve zor gunlerinizde ya da güzel gunlerinizde kimseye ihtiyacınız olmaz. Ben de hiç evlenmek istemiyodum ama 27 yaşında hayatımda ilk kez aşık oldum hayatıma ilk kez birini aldım evlendim düğün yaptık şuan hamileyim. Hayatın bize neler getireceğini bilemeyiz ekonomiye ihtiyacım olacak çok zor günler de yasayabilirdim . Kendi birikimim vardı aileme 1 TL borç bırakmadan evlendim. Eşimi de çok borca sokmadim onun da birikimi vardı. Herşey istediğimiz gibi oldu. Eşim yıllar önce çok farklı planlarla bir arsa almış bugün tüm planı değişti. İlerde çocuğumuzun eğitimi için kullanırız diyo. Bugün farklı bir ihtiyacımız ortaya çıkar o zaman birikimimizi oraya yonlendiririz.
Tüm zamandiginizi hayatınızdan çalarak biriktirmeyin bu sağlıklı değil ama ölçülü birikim şart

Şu an düşünmüyorsunuz ama ileride düşünebilirsiniz ayrıca yatırım insanın ileri ki hayatı için bir teminat aldığını harca tatillere git ye iç tabii ki güzel ama bunun yaşlılığı var ne kadar kiralarda sürünebilirsiniz ev sahipleriyle anlaşmak kolay değil ev var gibi görünüyor aileden mi kalacak? kardeşleriniz yok mu sadece size mi kalacak. Sadece ev değil arabada alabilirsiniz mesela hem şu an sağlıklısınız ancak yarın ne olacağı belli olmaz Allah korusun kötü bir hastalık para gerektiren bir durum olabilir dünyanın binbir türlü hali var mutlaka bir insanın kenarında birikmiş parası olmalı

Bekarım ,40 yaşındayım,ev araba nakit birikim tabiki lazım varsayalım hastalandım çalışamıyorum ya da çalışmak istemiyorum ,nolacak o aman muhtaç mı olalım emeklilik yaşım 58 allah korusun babam vefat etse gelecek aylık 1000 tl nolur onunla,
Bende hep biriktirelim mantığında değilim asgari yetecek kadarı olsun geri kalanla gez ,bağış yap ,benim büyük teyzem hiç evlenmedi 72 yaşında kimseye muhtaç değil kendi evi maaşı çok zorda kalsa huzurevine gider ...

Back
X