Bahçe Bakımı ve Çiçekler Bitki Dinlenme Dönemleri

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.860
29.816
60
Bitkiler ilkbahar-yaz dönemi sona erdiğinde sonbahar ve kış aylarını içine alan dönemde büyüme faaliyetlerini durdurarak dinlenme dönemine girerler. Bitkilerde ertesi yıl, iyi bir gelişme ve bol çiçeklenme olabilmesi için bu dönemin önemi büyüktür.


Bu dönemde sıcaklık isteği bazı bitkilerde düşük, bazı bitkilerde ise daha yüksektir. Ancak yüksek sıcaklıklar bitki gelişimini olumsuz yönde etkiler, tomurcuk oluşumunu geciktirir. Bir çok bitki gelecek sezona bitki oluşturmak için serin bir ortama ihtiyaç duymaktadır.

Düşük sıcaklıklarda terleme az olduğu için, su ihtiyacı da az olur. Bu nedenle toprak dinlenme döneminde nemli tutulmalı, fazla sulanmamalıdır.

Yine bu dönemde bitkilerin gübre ihtiyacı oldukça azdır. Bazı bitkiler ise dinlenme dönemlerini bahçede geçirebilirler.
 
Bitkilerin su ihtiyacının ne zaman ve ne kadar olacağını bilmek biraz tecrübe gerektirmektedir. Parmak uçlarınız zamanla tecrübe kazanacak ve ıslak, orta nemli, ve kuru arasındaki farkı hissedecektir.

Saksının dibi ve altındaki tabağı da sık sık kontrol edilmelidir. Saksının drenajı iyi yapılmalı su dipte birikmemelidir.

Pek çok yerde musluk suyu iyi bir sulama suyu olamaz. İçindeki kireçten ötürü sertlik fazla olursa Açelya, Ortanca, Orkide gibi kirece duyarlı bitkiler zarar görür. Musluk suyunun sertliği basit yumuşatıcılarla düşürülebilir.

Yumuşak su, yağmur suyundan, buzdolabı defrost suyundan elde edilebilir. Sudan gelen zararlı maddeler saksı toprağının yüzünde toplanır. Her yıl saksı toprağının üst katmanını atıp, saksı değiştirmek bitki için oldukça faydalıdır.
 
Tatile çıktığınızda evdeki bitkilerinizin bakımı ne olacak? Çiçekleri bırakıp iyi olmalarını beklemek yanlıştır. Bir çok bitki yazın bahçeye çıkarılabilir. Saksı kenarı toprağın altında kalacak şekilde toprağa sokulur. Böylece saksıdaki toprağın kuruması önlenmiş olur.

Bitkilerinizi evde bırakmak zorunda iseniz, bitkilere birkaç hafta yetecek besinleri ve suyu sağlayacak “bitki bakıcısı” denilen buluştan yararlanabilirsiniz. Bir çeşit bitki kabı olan ve su absorbe eden köpükten yapılmış olan buluş, aynı zamanda besin maddesi de içermektedir.

Eski usulde ise bitkiler banyo kenarına konulur ve emici yün iplikler yardımıyla, her bitkiye yavaş fakat düzenli su sağlanılır. Benzer bir sistem, büyükçe bir kova yada kase ile herhangi bir kenara kurulabilir. Evde bulunulmadığı zamanlar bitkilerin doğrudan güneş ışığı alan fazla ısıtılmış bir odada bulundurulmaması gerektiği akıldan çıkarılmamalıdır.
 
X