Biz çocukken..

bi de susadım, su salla vardı bizde
anam sepetle dolaptan çıkmış şişe su sallandırırdı bi de ekmek arası, pis pis ellerle onları yer içer oyuna devam ederdik
yazlıkta da yazın inşaatlar dururdu, boş inşaatlarda saklambaç oynardık, şimdi o yaşta bir çocuğu inşaatta düşünemiyorum, başına neler gelir...

Her turlu asiriya dogru gidiyoruz. Bi taraf, delicesine kapanirken, diger taraf erkek erkege evlenir, evlatta edinir, toplum icinde de opusur, sevisir bu kimseyi ilgilendirmez diye dusunuyor.

Wallahi 25 yasindayim ve bu dunyaya bi cocuk getirmeye cekiniyorum. Nasil bir dunyaya dogmus olacak? Nasil bir hayat onu bekleyecek? Cok uzuluyorum bu kadar toplum ahlakinin (her iki yonden de) bozulmus olmasina. 1970lerde 25-30 yaslarinda olmak isterdim..

Bizim en büyük eğlencemiz cennetimiz mahalleye dönen salıncakçı gelince başlardı. Annem bozuk para yetiştiremezdi. Mahallede müthiş bir curcuna olurdu. Bir seferinde kızlarla ölünce Allahtan ne isteyeceğimizi konuşmuştuk. Biraz muz gelinlik ve sınırsız salıncak... çocukluk ve masum hayaller...

Evet bende.. hatta taş devrine gidip insanlığı yeniden inşa edebilsek diyorum)

Ayy o dönen salincakciyi bende çok severdim))
Birde pamuk şekeri,leblebi tozu ve muhallebi satan amcalar vardı deli g8bi alır yerdik.hava kararmadan eve girmezdik..yağmur yağar şu birikintilerinin içinde oynardık. Akşam olunca "herkes evine evi olmayan sıçan deliğine"diye şarkı bile söylerdik.
Şimdiki nesil bizler kadar şanslı değiller maalesef

hahah dimi salıncak büyük atraksiyon, e muz da pek kıymetliydi

şimdikiler çok şanslı gibi ama değiller, doyumsuzlar, mutsuzlar,
mesela babam bizi izmire götürürdü luna parka, çıldırırdık,
şimdi her yer park, artık bişey ifade etmiyor çocuklar için.
zaten sürekli enselerindeyiz

Ben çok rezil bir çocuktum. Sigara külü, toprak yemişliğim var. Yağmur yagdıktan sonra su birinkisinden de içmiştim. Ta ki kıçıma iltihap kaptığım için 10 tane iğne vurulunca bu pis alışkanlıkları bıraktım.

Hele bizim mahalleye dondurmaci geldimi oyy oyy para kalmadimi bize eski ayykabilari getirin bugday eski demir falan getirin derdi evde bisey birakmaz tasirdik dondurmaciya

AZ olan herzaman kıymetlidir ya ondan.şimdikiler bolluğa ve herşeye çabuk ulaşmaya alısiyorlar dediğin gibi sonucunda da memnuniyetsiz ve doyumsuz bireyler oluyorlar..hata belki bizde birazda. Zamana ve diğerlerine uyum sağlayalım derken yanlış yapıyoruz

Hahaha toprak yedin ha?)Bende yere dökülen çekirdekleri çok topladım yerlerden Ayy ne pismisim diyorum şimdi)

Hele bizim mahalleye dondurmaci geldimi oyy oyy para kalmadimi bize eski ayykabilari getirin bugday eski demir falan getirin derdi evde bisey birakmaz tasirdik dondurmaciya
Dondurma da dondurmaya benzemezdi üstelik bildiğin buzlu hafif tatli bol renkli garip birseydi yinede yerdik dimi?)))

Insanin varolusundan beri kotulukler vardi ve var olmaya devam edecek. Sadece teknoloji cok geliskin olmadigi ve bu kadar yayin organi olmadigindan duymuyorduk,gormuyorduk.o yillari yasamis biri olarak soyluyorum bunu. O zamanlar teror korkusundan okula gitmeye korktugumu hatirliyorum. Teror sadece sekil degistirdi ve cogaldi. Taciz,tecavuzde vardi. Sadece dile getirilmeye korkuluyordu. Hersey tuu kakaydi. Cinsellikle ilgili hersey tabuydu konusulmuyordu. O yuzdende taciz ve tecavuzlerin ortaya cikmasi bile siz konusu olamazdi.yani sanildigi gibi guvenli degildi hersey ve heryer. Simdi sadece yapabilecegimiz herseye Karsi daha dikkatli olmak bence.

Küçükken farkında değildik bir çok şeyin bu var , bir de yaşadığımız yerin etkisi büyük... Yeni tayin olup geldim, geldiğim şehirde telefon çanta ne varsa bırak ortada dönüp bakan olmamıştı 3 senedir , burda 3. günümde kilitli, güvenlik sistemli, Demir parmaklıklı iş yerime girip laptopumu çalıp götürmüşler... sabaha kadar alarm çalmış bir Allah'ın kulu da polisi aramamış.

Çocuk büyütmek için küçük yer daha güvenli sanki bir nebze daha , ama nereye kadar...,

Cesarete bak ya..ve insanların tepkisiz kalışı inanılır gibi değil. Herkes "bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın" modunda..
Küçük yerde de çalışma olanağı bulmak zor insanlar için..ufff ya hayat hiç adil değil artık brnce..

Toplum belli konularda mesafe katetdi. Ama hala istenilen seviyede değil mesela cinsellik konusu. Popüler kültür öyle bir yozlaştırma yaptı ki ilişkilerde duygu ve bağlılık kalmadı. Sadece cinsellik var. Ve cinsel doyum elde edildiği an ilişki bitiyor. Mesela benim evimin karşısında ormanlık alan gibi bir yer var. Liseliler gelip gelişigüzel cinsel ilişkiye dahi giriyorlar. Ve eminim ilerleyen yıllarda bu durum psikolojilerine kötü yansıyacak...

Aynen ya daha agzimiza almadan eriyordu
Rahmetli dedem sopayla kovalardi bizi essek sipalari ayagimiza giyecek ayakkabi birakmadiniz diye
Dondurmaci sayemizde iyi kazaniyordu

Elbette vardi ama bugun kadar yaygin degildi,teknolojinin televizyonun hatta elimizden dusurmedigimiz internetin payida cok buyuk bunda...

Simdi teknolojiyi iyiye kullanirsan iyi kotuluge kullanirsan intihar,orasi ayrica tartisma konusu tabiki:)

Aynen ya daha agzimiza almadan eriyordu
Rahmetli dedem sopayla kovalardi bizi essek sipalari ayagimiza giyecek ayakkabi birakmadiniz diye
Dondurmaci sayemizde iyi kazaniyordu
Haha birde kaymakcilar vardı ya onları biliyormusun?Dondurma kulahinda kaymak satarlardi..Annem asla izin vermezdi almama pistir diye ama ben hep isterdim.Birgun çok ağladım para ver alayım diye.oda camdan tamam gel vereyim para al dedi..içeri girmemle cimdigi yemem bir oldu birde göndermedi bidaha o gün dışarı))
Hak etmişim aslında. )

Hahaha ben dondurma diyarinda dogdum buyudum kaymak satmazlardi,sutculer satardi bizim orda:))
Aslina bakarsan annem hayatta istemezdi sokakta satilan dondurmayi almamizi az cimdik terlik yemedim
Ama hakliydi kadin dondurmadan cok herseye benziyordu
Bide ninemin sandigina girerdim ben gizlicedanteller satenler binbir renkte kumaslar aman yarabbi hepsini kendime dolar sarkilicik oynardimarada da sandiktaki lokumlardan yerdimee tabi sonrada ninemden kicima yerdim cok fenaydim cok

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…