- 5 Eylül 2014
- 14.245
- 50.137
- 598
- Konu Sahibi Mayflower75
-
Ne büyük zenginlik dime. Doyasıya oyun oynayabilmek.. Çocukken dışardan eve gelmeyi reddederdik. Sokakta karnımızı doyururduk. Sokakta dişleri düşürürdük. Sokakta hastalanıp sokakta iyileşirdik... Ne günlerdi.. Anneciğim eve sokmak için amansız bir mücadele verirdi...
Bizim en büyük eğlencemiz cennetimiz mahalleye dönen salıncakçı gelince başlardı. Annem bozuk para yetiştiremezdi. Mahallede müthiş bir curcuna olurdu. Bir seferinde kızlarla ölünce Allahtan ne isteyeceğimizi konuşmuştuk. Biraz muz gelinlik ve sınırsız salıncak... çocukluk ve masum hayaller...bi de susadım, su salla vardı bizde
anam sepetle dolaptan çıkmış şişe su sallandırırdı bi de ekmek arası, pis pis ellerle onları yer içer oyuna devam ederdik
yazlıkta da yazın inşaatlar dururdu, boş inşaatlarda saklambaç oynardık, şimdi o yaşta bir çocuğu inşaatta düşünemiyorum, başına neler gelir...
Evet bende.. hatta taş devrine gidip insanlığı yeniden inşa edebilsek diyorumHer turlu asiriya dogru gidiyoruz. Bi taraf, delicesine kapanirken, diger taraf erkek erkege evlenir, evlatta edinir, toplum icinde de opusur, sevisir bu kimseyi ilgilendirmez diye dusunuyor.
Wallahi 25 yasindayim ve bu dunyaya bi cocuk getirmeye cekiniyorum. Nasil bir dunyaya dogmus olacak? Nasil bir hayat onu bekleyecek? Cok uzuluyorum bu kadar toplum ahlakinin (her iki yonden de) bozulmus olmasina. 1970lerde 25-30 yaslarinda olmak isterdim..
Ayy o dönen salincakciyi bende çok severdim))Bizim en büyük eğlencemiz cennetimiz mahalleye dönen salıncakçı gelince başlardı. Annem bozuk para yetiştiremezdi. Mahallede müthiş bir curcuna olurdu. Bir seferinde kızlarla ölünce Allahtan ne isteyeceğimizi konuşmuştuk. Biraz muz gelinlik ve sınırsız salıncak... çocukluk ve masum hayaller...
Bizim en büyük eğlencemiz cennetimiz mahalleye dönen salıncakçı gelince başlardı. Annem bozuk para yetiştiremezdi. Mahallede müthiş bir curcuna olurdu. Bir seferinde kızlarla ölünce Allahtan ne isteyeceğimizi konuşmuştuk. Biraz muz gelinlik ve sınırsız salıncak... çocukluk ve masum hayaller...
Ayy o dönen salincakciyi bende çok severdim))
Birde pamuk şekeri,leblebi tozu ve muhallebi satan amcalar vardı deli g8bi alır yerdik.hava kararmadan eve girmezdik..yağmur yağar şu birikintilerinin içinde oynardık. Akşam olunca "herkes evine evi olmayan sıçan deliğine"diye şarkı bile söylerdik.
Şimdiki nesil bizler kadar şanslı değiller maalesef
Ben çok rezil bir çocuktum. Sigara külü, toprak yemişliğim var. Yağmur yagdıktan sonra su birinkisinden de içmiştim. Ta ki kıçıma iltihap kaptığım için 10 tane iğne vurulunca bu pis alışkanlıkları bıraktım.Ayy o dönen salincakciyi bende çok severdim))
Birde pamuk şekeri,leblebi tozu ve muhallebi satan amcalar vardı deli g8bi alır yerdik.hava kararmadan eve girmezdik..yağmur yağar şu birikintilerinin içinde oynardık. Akşam olunca "herkes evine evi olmayan sıçan deliğine"diye şarkı bile söylerdik.
Şimdiki nesil bizler kadar şanslı değiller maalesef
AZ olan herzaman kıymetlidir ya ondan.şimdikiler bolluğa ve herşeye çabuk ulaşmaya alısiyorlar dediğin gibi sonucunda da memnuniyetsiz ve doyumsuz bireyler oluyorlar..hata belki bizde birazda. Zamana ve diğerlerine uyum sağlayalım derken yanlış yapıyoruzhahah dimi salıncak büyük atraksiyon, e muz da pek kıymetliydi
şimdikiler çok şanslı gibi ama değiller, doyumsuzlar, mutsuzlar,
mesela babam bizi izmire götürürdü luna parka, çıldırırdık,
şimdi her yer park, artık bişey ifade etmiyor çocuklar için.
zaten sürekli enselerindeyiz
Hahaha toprak yedin ha?)Bende yere dökülen çekirdekleri çok topladım yerlerden Ayy ne pismisim diyorum şimdiBen çok rezil bir çocuktum. Sigara külü, toprak yemişliğim var. Yağmur yagdıktan sonra su birinkisinden de içmiştim. Ta ki kıçıma iltihap kaptığım için 10 tane iğne vurulunca bu pis alışkanlıkları bıraktım.
Dondurma da dondurmaya benzemezdi üstelik bildiğin buzlu hafif tatli bol renkli garip birseydi yinede yerdik dimi?)))Hele bizim mahalleye dondurmaci geldimi oyy oyypara kalmadimi bize eski ayykabilari getirin bugday eski demir falan getirin derdi evde bisey birakmaz tasirdik dondurmaciya
Hahaha toprak yedin ha?)Bende yere dökülen çekirdekleri çok topladım yerlerden Ayy ne pismisim diyorum şimdi)
Evet toprak yedim. Odun ve yağmurdan sonraki toprak kokusuna da bayılırdım. Mahalleli teşhisi koymuştu. Demir eksikliği var. Bu yüzden seviyor ve yiyor.
Insanin varolusundan beri kotulukler vardi ve var olmaya devam edecek. Sadece teknoloji cok geliskin olmadigi ve bu kadar yayin organi olmadigindan duymuyorduk,gormuyorduk.o yillari yasamis biri olarak soyluyorum bunu. O zamanlar teror korkusundan okula gitmeye korktugumu hatirliyorum. Teror sadece sekil degistirdi ve cogaldi. Taciz,tecavuzde vardi. Sadece dile getirilmeye korkuluyordu. Hersey tuu kakaydi. Cinsellikle ilgili hersey tabuydu konusulmuyordu. O yuzdende taciz ve tecavuzlerin ortaya cikmasi bile siz konusu olamazdi.yani sanildigi gibi guvenli degildi hersey ve heryer. Simdi sadece yapabilecegimiz herseye Karsi daha dikkatli olmak bence.Keskee!!
Yemin ederim demekki biz anneler bazen ayni anda ayni seyleri dusunuyor ve ayni buhranlari geciriyoruz...
14 yasinda kizim var benimde arkadaslariyla plaja gitti bugun,gittiginden beri icim daraliyor ya bisey olursa yolda ya birileri fenalik yaparsa,dunyanin heryerinde bu ayni lanet olsun ya!!
Artik guvenli degil hic bir ulke,hic bir ucra kose heryerden kotululuk yagiyor resmen!!
Biz kucukken, diye baslayan cumleyi her kurdugumda bogazimda bir dugum ve gozlerim doluyor istemsiz...
Biz sansli cocuklardik, belki yokluk cekti cogumuz, belki her bas kaldirdigimizda sopa yedik anadan babadan,konu komsu dedikodulariydi bizi uzen cileden cikaran AMA GUVENDEYDIK BEE!!
Korkmadan sokaga cikabilir,korkmadan hic tanimadigimiz teyzelere amcalara selam verebiliyorduk gorgunden sayilirdi..neden diyorum ya neden?nasil bu hale geldik?
Simdiki gencligin hic sansi yok ozgur saniyorlar belki kendilerini ama etraflarinda kotulukten orulmus bir duvar var oysa farkinda degiller..cok yazik insanligi bitirme noktasina getirdiler
Cesarete bak ya..ve insanların tepkisiz kalışı inanılır gibi değil. Herkes "bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın" modunda..Küçükken farkında değildik bir çok şeyin bu var , bir de yaşadığımız yerin etkisi büyük... Yeni tayin olup geldim, geldiğim şehirde telefon çanta ne varsa bırak ortada dönüp bakan olmamıştı 3 senedir , burda 3. günümde kilitli, güvenlik sistemli, Demir parmaklıklı iş yerime girip laptopumu çalıp götürmüşler... sabaha kadar alarm çalmış bir Allah'ın kulu da polisi aramamış.
Çocuk büyütmek için küçük yer daha güvenli sanki bir nebze daha , ama nereye kadar...,
Toplum belli konularda mesafe katetdi. Ama hala istenilen seviyede değil mesela cinsellik konusu. Popüler kültür öyle bir yozlaştırma yaptı ki ilişkilerde duygu ve bağlılık kalmadı. Sadece cinsellik var. Ve cinsel doyum elde edildiği an ilişki bitiyor. Mesela benim evimin karşısında ormanlık alan gibi bir yer var. Liseliler gelip gelişigüzel cinsel ilişkiye dahi giriyorlar. Ve eminim ilerleyen yıllarda bu durum psikolojilerine kötü yansıyacak...Insanin varolusundan beri kotulukler vardi ve var olmaya devam edecek. Sadece teknoloji cok geliskin olmadigi ve bu kadar yayin organi olmadigindan duymuyorduk,gormuyorduk.o yillari yasamis biri olarak soyluyorum bunu. O zamanlar teror korkusundan okula gitmeye korktugumu hatirliyorum. Teror sadece sekil degistirdi ve cogaldi. Taciz,tecavuzde vardi. Sadece dile getirilmeye korkuluyordu. Hersey tuu kakaydi. Cinsellikle ilgili hersey tabuydu konusulmuyordu. O yuzdende taciz ve tecavuzlerin ortaya cikmasi bile siz konusu olamazdi.yani sanildigi gibi guvenli degildi hersey ve heryer. Simdi sadece yapabilecegimiz herseye Karsi daha dikkatli olmak bence.
Aynen ya daha agzimiza almadan eriyorduHahaha toprak yedin ha?)Bende yere dökülen çekirdekleri çok topladım yerlerden Ayy ne pismisim diyorum şimdi)
Dondurma da dondurmaya benzemezdi üstelik bildiğin buzlu hafif tatli bol renkli garip birseydi yinede yerdik dimi?)))
Elbette vardi ama bugun kadar yaygin degildi,teknolojinin televizyonun hatta elimizden dusurmedigimiz internetin payida cok buyuk bunda...Insanin varolusundan beri kotulukler vardi ve var olmaya devam edecek. Sadece teknoloji cok geliskin olmadigi ve bu kadar yayin organi olmadigindan duymuyorduk,gormuyorduk.o yillari yasamis biri olarak soyluyorum bunu. O zamanlar teror korkusundan okula gitmeye korktugumu hatirliyorum. Teror sadece sekil degistirdi ve cogaldi. Taciz,tecavuzde vardi. Sadece dile getirilmeye korkuluyordu. Hersey tuu kakaydi. Cinsellikle ilgili hersey tabuydu konusulmuyordu. O yuzdende taciz ve tecavuzlerin ortaya cikmasi bile siz konusu olamazdi.yani sanildigi gibi guvenli degildi hersey ve heryer. Simdi sadece yapabilecegimiz herseye Karsi daha dikkatli olmak bence.
Haha birde kaymakcilar vardı ya onları biliyormusun?Dondurma kulahinda kaymak satarlardi..Annem asla izin vermezdi almama pistir diye ama ben hep isterdim.Birgun çok ağladım para ver alayım diye.oda camdan tamam gel vereyim para al dedi..içeri girmemle cimdigi yemem bir oldu birde göndermedi bidaha o gün dışarıAynen ya daha agzimiza almadan eriyordu
Rahmetli dedem sopayla kovalardi bizi essek sipalari ayagimiza giyecek ayakkabi birakmadiniz diye
Dondurmaci sayemizde iyi kazaniyordu
Hahaha ben dondurma diyarinda dogdum buyudum kaymak satmazlardi,sutculer satardi bizim orda:))Haha birde kaymakcilar vardı ya onları biliyormusun?Dondurma kulahinda kaymak satarlardi..Annem asla izin vermezdi almama pistir diye ama ben hep isterdim.Birgun çok ağladım para ver alayım diye.oda camdan tamam gel vereyim para al dedi..içeri girmemle cimdigi yemem bir oldu birde göndermedi bidaha o gün dışarı))
Hak etmişim aslında. )
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?