Bebek Beslenmesi BLW Anneleri

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

gebito

Nirvana
Kayıtlı Üye
12 Ekim 2008
5.932
12.699
Merhaba anneler
Gezdigim basliklarda BLW dusunenler var mi diye yazismalar geciyor. arada bir kac kisi dusundugumuzu soyluyoruz ama mesajlarimiz diger mesajlarin yogunlugu arasinda kayboluyor. en iyisi bir baslik acalim ve blw seruvenini burada konusalim.

Oncelikle BLW nedir?

Kendi kendini besleme (Baby Led Weaning) nedir?

Özellikle son zamanlarda sıkça duyduğumuz bu yöntem bir nevi bebeğinizin kendi kendini beslemesi yöntemi. Yavaş yavaş ek besinler yemeğe başlayan bebeklerinizin başında bekleyip, yiyeceklerini siz ağızlarına vermeyin. Bunun yerine diş ve damak yapısına uygun ek gıdaları küçük parçalara ayırarak bebeğinizin önüne koyun ve kendi kendine yemesine izin verin. Bu yöntemle bebeğiniz neyi ne kadar yiyeceğini kendisi ayırt edebilir ve bu da daha sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmesine neden olur.

Ek gıdaları bebeğinize püre şeklinde vermenize gerek kalmadan bebeğinizin önüne koyduğunuz zaman, hem bebeğiniz kendi kendine yeme becerisini geliştirir hem de siz, her öğünde elinizde kaşıkla başında beklemek zorunda kalmadan rahatlıkla ihtiyacı olan besinleri minik gurmenize verebilirsiniz.

Bu yöntemi uygularken hatırlanması gereken bir konu da işin size düşen kısmı. İş sadece bebeğinizin önüne yiyeceği koymakla bitmiyor. Bebeğiniz gıdaları yerken onu gözlemlemeli ve yadıma ihtiyacı olduğundana neyi ne şekilde yemesi gerektiğini ona göstermelisiniz.

Bebeğim benim yardımım olmadan yemekte zorlanıyorsa ne yapmalıyım?

Bu yöntemi denerken bebeğinizin zorlandığını gözlemlerseniz bebeğinize biraz zaman tanımanızda fayda var. Öncelikle sevdiği ve yutması kolay besinler vererek bebeğinizin alışma sürecini kolaylaştırabilirsiniz. Fakat her bebekte bu yeme sistemine alışma süresi değişiklik gösteriyor. Bu konuda sizin de sabırlı olmanız gerekir.

Bu dönemde bebeğiniz yiyeceklerin şekillerini inceler, tatlarını anlamaya çalışır. Bu çok olağan bir durumdur. Zaman içerisinde kendi yeme şeklini geliştirdikçe yaşadığı zorluklar da giderek azalır ve siz de yiyeceklerin çeşitliliğini alışma sürecine paralel olarak genişletebilirsiniz.

Bebeğime yiyecekleri püre şeklinde vermeli miyim?

Eğer bebeğiniz ek besinlere 6 aydan sonra başladıysa katı gıdalarla kolaylıkla başa çıkabilir. Onları kavrayıp kendi kendine ağzına götürebilecek beceriye sahiptir. Fakat ek gıdalara 4-6 ay arasında başlandıysa bebeğiniz kendi başına beslenmekte oldukça zorlanır ve püre şeklinde besinlere ihtiyaç duyabilir.

Fakat bebeğinizin bu yönteme alışması zaman alıyorsa, önüne konulan yiyecekleri yere atma gibi durumlar söz konusuysa ve bebeğiniz önüne konulanları yemediği için alması gereken besin değelerini alamıyorsa o zaman parmak besinleri vermeyi kesmeden, püre şeklinde gıdalarla bebeğinize yardımcı olabilirsiniz. Ama bunu bir alışkanlık haline getirmeden, sadece yöntemi uygulamaya başladığınız zamanla bebeğin alışma süreci aralığında tutmak önemli.

Bu yöntemin bebeğime faydaları nelerdir?

Kendi kendine besleme yöntemi bebeğinizin gün içerisinde pişirdiğiniz yemeklere alışması ve aile içi yeme düzenine katılması açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca bu yöntem minik gurmenin anne sütü alırken edindiği çiğneme alışkanlığını kendi kendine pekiştirmesi ve yemek istediği gıdaları kendi seçmesi açısından da oldukça geliştirici.

Bu yöntemi deneyen birçok anne tecrübelerine dayanarak bebeklerinin yemek seçmediğini ve önüne koyulan hemen hemen her şeyi yediklerini söylüyor. Fakat tabi ki bu durum her bebekte farklılık gösterebilir. Ancak bebeğinizin yemek seçmeyen bir birey olması için ilk adımı kendi kendine besleme yöntemiyle atabilirsiniz.
 
BLW'de güzel olan nokta, hangi gıdayla başlayayım derdi yok. Bu yönteme göre bebeğiniz siz ne yiyorsanız, onu yiyecek. Hayır, patates kızartması sebze değil, meyve suyu da meyve yerine geçmiyor. Yok, şeker ve işlenmiş gıdalar da yok. Ama onun dışında siz ne yiyorsanız yiyebilir. Ona ekstra yemek hazırlamak yok.

BLW'nin iki çocuklu bir annenin işini ne kadar kolaylaştırdığını siz tahmin edin. Özellikle de ilk çocuk klasik püreyle başlamış ve 1,5 yaşına kadar bir şey yememiş, sonra da acayip seçici uyuz bir yiyici olmuş olunca, bu BLW nimet oldu bana :)

Yoksa evde herkes için farklı yemek hazırlamak durumunda kalacaktık. Şimdi neyse üç farklı yemekle kurtarıyoruz. Biri ablaya, biri otoimmün paleo dieti yapan anneye, diğeri de baba ve 6,5 aylık cino'ya. Neyse ki kesişim kümemizde birtakım yiyecekler var da mutfak dışında zaman geçirebiliyoruz. Tabii cino, bizim gibi çatal kaşıkla kıymalı ıspanak yemeği yiyemiyor, mercimek çorbası içemiyor henüz. Ama ufak bir hileyle ayrı yemek pişirmeden bunları kendi kendine yiyebiliyor.

Başlangıç için püf nokta şu: bebeğinize eliyle tutabileceği şekilde (parmak şekli), damaklarıyla çiğneyebileceği yumuşaklıkta, eliyle sıkıp püre haline getiremeyeceği sertlikte yiyecekler hazırlayıp önüne koyuyorsunuz ve o da afiyetle yiyor. Bu kadar basit.

Biraz daha açacak olursam, örneğin parmak şeklinde kesilebilen sebzeleri (havuç, tatlı patates, kabak, taze fasulye gibi), sizin kendiniz için pişirdiğiniz ilgili sebze yemeğinin içerisine koyup hafif yumuşadığında çıkarıyorsunuz (yemeğin tuzunu sonrasında ekliyorsunuz, bebeklere tuz yok). Yalnız dikkat edin çok yumuşak olmasın, başlangıçta ellerinin ayarı olmadığı için sıkıp püre haline getirebiliyorlar.

Peki ya sıvımsı gıdalar hiç olmayacak mı? Elbette olacak, bu BLW'nin ana mottosu zaten, bebeğinize ayrı yemek pişirmek yok, siz ne yerseniz onu yiyecek. Bu sıvımsı gıdaları da ufak bir hileyle yedirebilirsiniz. Buradaki hile de geleneksel bandırma yöntemimiz :) Mercimek çorbası, yoğurt, humus gibi yiyecekleri parmak şeklinde kesilmiş kızarmış ekmek ya da sebzeleri banarak verebilirsiniz.

Etleri de parmak şeklinde kesip verebilirsiniz; tavuğu but olarak. Etleri bir süre çiğneyip demirini emdikten sonra, siz çiğneyip kuş gibi ağzına verebilirsiniz; böylece protein de almış olur (yalnız amalgam dolgunuz varsa dikkat, sizin çiğnemeniz iyi bir fikir olmayabilir).

Baklagiller ya da diğer parmak şeklinde kesilemeyen yiyecekler için de çatal iyi bir alternatif olabilir. Bizimki henüz aradaki ilişkiyi kavrayamadı ama çatala batırıp önüne koyarsanız, bir süre sonra çatalın işlevini anlaycaktır --yani öyle umuyorum. Cino şu anda büyük bir hevesle çatalı alıyor, sonra ucundaki yiyeceği avuçluyor ama henüz avcunun içindekini ağzına götüremediği için bir sonraki yiyeceğine saldırana kadar onu sıkı sıkı tutuyor :)

Elma, armut gibi meyveler parmak şeklinde kesilip fırında biraz yumuşatıldıktan sonra verilebilir. Üzüm, ahududu (raspberry) gibi meyveleri ikiye kesip vermek gerekiyor. Avokado, aşağıdaki resimdeki gibi kesilip verilebilir. Avokado, süper bir besin! Özellikle hızla büyüyen ve bunun için de iyi yağlara ihtiyaç duyan bebekler için vazgeçilmez.



Flickr'dan bir BLW videosu

BLW kitabında konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi var. BLW'nin çok güzel bir sitesi ve forumu, bir de facebook sayfası var. YouTube'dan da baby-led weaning diye aratıp videoalara da bakabilirsiniz. Son olarak, bir de yemek tarifleri kitabı var ki evlere şenlik! Yani en azından bizim eve şenlik! Biraz BLW'nin mottosundan sapmış olduk gerçi, biz onun yediklerini yiyoruz ama napalım, baharatlarına kadar tam takım :)

Kitapta BLW için kesinlikle 6 ayın beklenmesi öneriliyor ama biz bekleyemedik. Daha doğrusu cino bekleyemedi. Sinyalleri 5 aylıktan itibaren vermeye başlayınca, 5,5 aylıkken artık daha fazla engellemeyip başlayalım dedik (sinyaller: kendi kendilerine dik oturabildiklerinde, sizin yediklerinize ilgi göstermeye başladıklarında ve hatta sizin elinizden yiyeceklerinizi kapmak için türlü türlü numaralara giriştiğinde ama kapamayıp yalnızca havayı aldığında ve hatta bu havayı çiğnediğinde, yani çiğneme hareketi yapmaya başladığında). Ve cancino, bir ay içerisinde ablasından daha çok çeşitte ve dokuda gıdayı severek yemeye başladı. Bkz. 6,5 aylık cino'nun yedikleri (hepsi doğal formunda, püre değil):
Salatalık, havuç, pırasa, kabak, tatlı patates, brokoli, karnabahar, kabuklu bezelye (snap peas), taze fasulye
Elma, armut, mango, portakal, avakado, muz, limon, yaban mersini (blueberry), ahududu (raspberry), böğürtlen (blackberry)
Kuru fasulye, yeşil mercimek, mercimek çorbası, humus
Et, tavuk, köfte, balık, mantar
Ekmek, pizza, makarna
Peynir, yoğurt, yumurta, hindistan cevizi yağı (ekmek üzerinde) Hatta bu sabah fırında domates-kekik-keçi peynirli ekmek yaptık, ablası yememek için ayılıp bayılırken, cino bayılarak yedi. Ve öyle çok sevdi ki ellerinin içerisinde kalan parçaları tüm yüzüne maske olarak uyguladı :)

Peki kötü yanları yok mu bu BLW'nin? Var tabii, hatasız kul olmuyor elbette. Kendisi yediği için yalnızca elleri ve ağzı kirlenecek zannediyorsanız yanılıyorsunuz, bir yemekte saç, baş, tüm surat, kollar, hatta bacaklar dahil her yeri batabiliyor. Yalnızca kendisiyle kalsa iyi, oturduğu yer ve yerler de batıyor. Bunun için masa örtüsünü masanın üzerine değil de altına sermek işe yarıyor. Yemekten sonra temizlik süresi yarı yarıya azalıyor. Bir de ilk zamanlarda çok fazla yere düşürdükleri için yerdeki örttünün üzerinden alıp geri verebiliyorsunuz. Bu şekilde yere düşen yiyecekler de ziyan olmamış oluyor.

Bir diğer püf nokta da, evin bilimum köşelerinde bebeğinizin "akşam yemeğinden seçmeler" başlıklı sanatsal çalışmalarını görmek istemiyorsanız, sofradan kalkmadan ağzının içini kontrol etmeyi unutmamak! Çünkü yedikleri yiyeceklerin bir kısmını, damak, yanak, dil altı ve benzeri yerlerde biriktirip sonradan bunlarla evi süsleyebiliyorlar.

Bir de BLW ile bebeğinizin beslenmesi uzun sürüyor. Bebekler inceleyerek, yavaş yavaş yiyorlar, aceleye gelmiyorlar. Nasıl Montessori'de onun kendisinin bir şey yapmasını beklerken hafakanlar basabiliyorsa bazen, burada da benzer durumlar olabiliyor zaman zaman. Eliyle tutamadığında ya da tutup ağzına götüremediğinde alıp eline vermemek için kendinizi tutmanız gerekiyor; aksi takdirde, pratik yapamayacağı için bu yetilerini geliştiremeyecektir.

Son olarak, BLW'de beslenmeyi bebeğinizin önderliğine bıraktığınız için onun hangi yiyeceklerden ne kadar yiyeceğine karışamıyorsunuz. Ama merak etmeyin bebeklerin hayatta kalma içgüdüleri çok güçlü olduğu için karışmamak, onların lehine oluyor. Bu şekilde kendilerine alerji yapan belli gıdalardan uzak durup gelişim dönemlerine bağlı olarak daha çok yağlı, proteinli veya karbonhidratlı yiyecekleri tercih edebiliyorlar. Ve iştahsızlık sorunu yaşamıyorlar.

ALINTIDIR
 
Topiğin hayırlı olsun canm :) ben de blw ile başlamak istiyorum ama kız çocuk olunca 7 aydan önce oturtulması önerilmiyor bu durumda nasıl başlamalıyım bilmiyorum :/ bu arada kızım 5 buçuk aylık şuanda..
 
Topiğin hayırlı olsun canm :) ben de blw ile başlamak istiyorum ama kız çocuk olunca 7 aydan önce oturtulması önerilmiyor bu durumda nasıl başlamalıyım bilmiyorum :/ bu arada kızım 5 buçuk aylık şuanda..

Been duymadım kozların 7. aydan önce oturtulmasının önerilmediğini. Şimdi çocuklar çok aceleci arkadaşımın 5 aylık kızı oturmak istiyor dr onay verdi bumbo koltuk aldılar. Popişi aşağıda kaldığı için bu koltuk bebiş için sağlıklıymış.
 
Been duymadım kozların 7. aydan önce oturtulmasının önerilmediğini. Şimdi çocuklar çok aceleci arkadaşımın 5 aylık kızı oturmak istiyor dr onay verdi bumbo koltuk aldılar. Popişi aşağıda kaldığı için bu koltuk bebiş için sağlıklıymış.
valla ben öyle duydum canım o yüzden kucağıma yaslamak dışında oturtma gibi bi girişimde bulunmadım..6. ayda hala oturmuyor olursa öncelikle buzluktaki sütlerimle muhallebi yedirerek başlayıp oturmaya başlayınca blw yapabilirim kafam çok karışık..
 
valla ben öyle duydum canım o yüzden kucağıma yaslamak dışında oturtma gibi bi girişimde bulunmadım..6. ayda hala oturmuyor olursa öncelikle buzluktaki sütlerimle muhallebi yedirerek başlayıp oturmaya başlayınca blw yapabilirim kafam çok karışık..

Evet bu oturma meselesi sıkıntı. Bunu bilmediğim için ben 6. ayda blw ile başlamayı düşünmüştüm. Bir çıkış yolu düşünmeli
 
Topiğin hayırlı olsun canm :) ben de blw ile başlamak istiyorum ama kız çocuk olunca 7 aydan önce oturtulması önerilmiyor bu durumda nasıl başlamalıyım bilmiyorum :/ bu arada kızım 5 buçuk aylık şuanda..
benimki erkek gerçi ama doktorum 5 aylıkken destekli oturtmaya başlayın dedi. 6. ayında tamamen kendi oturması gerekiyormuş. sırt kaslarının alışması lazım dedi.
 
valla ben öyle duydum canım o yüzden kucağıma yaslamak dışında oturtma gibi bi girişimde bulunmadım..6. ayda hala oturmuyor olursa öncelikle buzluktaki sütlerimle muhallebi yedirerek başlayıp oturmaya başlayınca blw yapabilirim kafam çok karışık..
canım ya bende tam onu düşünüyordum. pirinç unundan muhallebi yazmış benim doktorum. nasılsa sağdığım sütler var boşuna mamadan yapmayayım dedim ama annem kabul etmedi. anne sütü kaynatılmazmış ona göre. pirinç ununun da pişmesi lazımmış. doğru mu bu canım? sen nasıl yapacaksın o şekilde muhallebiyi?
 
Benim bebeğim yok ama çok mantıklı bir yöntem gibi geldi. Zaten hep o pürelerin iğrenç olduğunu düşünmüşümdür. Bütün yemekler bir arada :kusmuk:böyle bilgilendirici konuların açılması çok güzel.
 
ingver ingver canım ben açıkçası henüz cesaret edip oturtmadım zaten pek sevmiyor illa kucakta gezcek prenses :))
Anne sütü ile muhallebi tarifi diye yaz internete var tarif annenin dediği gibi süt kaynatılmıyor sonra ekleniyor.yulaf unlu bir tarif..annenin de gönlü olacak yani :)) ben bugün ilk defa elma suyu tattırdım 15 gün kaldı 6.aya belki arada böyle ufak tadımlar yaparım anne sütü dışında birşey olduğunu görsün diye.oturmaya başladığında blw yapcm ama :KK66:
 
Ben de yavaş yavaş tadımlara bailamayı düşünüyorum. Bi elma kesip vericem 2 dakika onu yalasın. Bi salatalık diye düşündüm. Bir havuç verebilirim. Ama sadece yalaması için.
 
Ben de yavaş yavaş tadımlara bailamayı düşünüyorum. Bi elma kesip vericem 2 dakika onu yalasın. Bi salatalık diye düşündüm. Bir havuç verebilirim. Ama sadece yalaması için.
Şey yazıyo canm blw de elma vermeyin yanlışlıkla koparıp yutabilir yazıyor Allah korusun takılır boğazına çok yumuşak olmasın dikkat et.salatalık ben vermiştim hoşuna gitmişti :)
 
Şey yazıyo canm blw de elma vermeyin yanlışlıkla koparıp yutabilir yazıyor Allah korusun takılır boğazına çok yumuşak olmasın dikkat et.salatalık ben vermiştim hoşuna gitmişti :)

Canım karşısında durup 2 dakika vericem koparmaya fırsat vermem sadece yalatırım. Hatta vifeoya alıcam hatıra olarak. Teşekkürler uyarın için.
 
Canım karşısında durup 2 dakika vericem koparmaya fırsat vermem sadece yalatırım. Hatta vifeoya alıcam hatıra olarak. Teşekkürler uyarın için.
İyi olur canm gözünü ayırma aman :) biz de aldık videoya bugün ilk tadımını yaparken inşallah her tadımda video çekeriz hepsi çok kıymetli anlar :))
 
X