- 21 Mayıs 2014
- 1.292
- 598
- 43
- Konu Sahibi denizmavisi123
-
dunden beri gizlice agliyorum esimin gormesini istemiyorum cunku uzuluyor hep kendimi sucluyorum ben onu nasil tutamadim diye hep kafamda ayni sorular o an kitlendim gozumun onunda suda cirpinis halleri geliyor aslinda cok patmadi suya ama ya ben fark etmeseydim bogulsaydi ya suda kaybolsaydi aslinda yemin ediyorum cesme daglik yer var olseydi yemin ediyorum daga cikip atardim kendimi suya kayaliklari carpip olurdum cunku o sucluluk duygusuyla yasayamazdimÜzülmeyin boğulan sevdiğiniz biri olunca panik çok daha büyük oluyordud eminim.
Tvde izlediğim kurtarmak isteyen yakınların olduğu haberlerde sonuç genelde ikisinin de birlikte boğulması şeklindeydi sebep buymuş demek ki.
cok faydali bi yazi, Allah razi olsun..Öncelikle çok geçmiş olsun. Boğulmanın aslında sandığımız gibi çırpınarak, bağırarak olmadığını; tam aksine "boğulma refleksi" denen şey sebebi ile boğulan kişinin siz hiçbirşey farketmeden birden kayboluvermesiyle olduğunu biliyor musunuz?
Ben boğulma atlattım ve bunu yaşadım. Su üstünde kalmaya çalışmaktan gıkınız bile çıkmıyor ve etrafınızdakiler herşey yolunda zannedip sizinle sohbet ettiklerini bile zannedebiliyorlar.
Bir de şunu okuyun lütfen:
Teknenin yeni kaptanı üzerinde elbiseleriyle doğruca denize atladı. Eski bir cankurtaran olan kaptan, demirlemiş motoryatla sahil arasında yüzen tekne sahibi çifte doğru hızla ilerlerken onları bir an bile gözden kaybetmiyordu. “Sanırım senin boğulduğunu sanıyor” dedi adam karısına. Etrafa biraz su sıçratmış, bağırıp çağırmışlardı ama artık ancak çenelerine gelen suyun içinde sakin sakin duruyorlardı. Kadın “Biz iyiyiz, ne yaptığını sanıyor bu?” dedi, biraz rahatsız olmuştu. Kocası da “Biz iyiyiz!” diye bağırarak kaptanı uzaklaştırmaya çalıştı, ama adam temposunu bozmadan üzerlerine doğru yüzmeye devam ediyordu. “Çekilin!” diye bağırdı ve dona kalmış karı kocanın arasından geçti. Tam arkalarında, üç metre ötede çiftin dokuz yaşındaki kızları boğuluyordu. Kaptan çocuğu kucaklayarak su seviyesinin altında kalmaktan kurtarınca ağlamaya başladı, "Baba!".
Kaptan, babanın üç metreden farkedemediği şeyi onbeş metre öteden nasıl farketmişti? Boğulma sanıldığı gibi suların etrafa vahşice sıçradığı, kurbanın bağırarak yardım çağırdığı bir şey değildir. Kaptan boğulan kişiyi ayırdetmesini sağlayacak eğitim ve deneyime sahipti. Babaysa boğulan kişinin nasıl gözükmesi gerektiğini televizyondan öğrenmişti. Eğer suda ya da yakınlarında zaman geçiriyorsanız, suya girenleri izlerken neye bakmanız gerektiğini hem siz hem de yanınızdakiler bilmeli. “Baba!” diye ağlayana kadar küçük kızdan hiç bir ses çıkmamıştı. Eski bir Sahil Güvenlik cankurtaranı olarak bu benim için hiç de şaşırtıcı değil, boğulma oldukça aldatıcı şekilde sessiz bir olaydır, hem de her zaman. Televizyonun bize boğulan kişiyi farketmemiz için öğrettiği kolları sallama, sıçrayan sular ve bağırma gerçek hayatta neredeyse hiç olmaz.
İçgüdüsel Boğulma Tepkisi (ya da refleksi) suda boğulan insanlarda gözlenen davranışın adıdır, ve çoğumuza boğulma gibi gelmez. Neredeyse hiç su sıçramaz, boğulan kişi elini ya da kolunu sallamaz ve bağırıp yardım istemez. Boğulmanın ne kadar sessiz ve normalden ayrılamayan bir olay olduğunu anlamak için şunu dinleyin:
Boğulma, boğulma gibi gözükmez. Dr. Pia Sahil Güvenlikçiler için çıkan bir yayındaki makalesinde içgüdüsel boğulma tepkisini şöyle tarif ediyor:
- 15 yaşın altında çocuk ölümlerinin trafik kazalarından sonra en büyük ikinci sebebi suda boğulmadır.
- Boğulan çocukların yarısının en fazla yirmi metre yakınında mutlaka bir yetişkin vardır.
- Bu boğulmaların %10’unda yetişkin, boğulan çocuğu gözlüyordur ama boğulduğunu anlayamaz.
Kaynak: http://www.nurturia.com.tr/bugulog/...f1801021df3/bogulan-kisi-boguluyormus-gibi-go
- Çok nadir örnekler haricinde boğulan kişi yardım isteyemez. Solunum sistemi öncelikle nefes almaya yarar, konuşma ikincil fonksiyondur. Konuşmanın olması için önce nefes alabilmek gerekir.
- Boğulan kişinin ağzı ve burnu suya batıp çıkar. Kişinin ağzı suyun üzerinde nefes alıp verecek ve sonra da yardım isteyecek kadar uzun süre kalamaz. Ağız su yüzüne çıktığında tekrar batacağı için ancak hızlı hızlı, biraz nefes almaya çalışırlar.
- Boğulan kişi elini ya da kolunu sallayarak yardım isteyemez. Doğal refleksler sonucu boğulan kişi kollarını iki yana açarak suyun yüzeyine bastırmaya ve ağzını nefes almak için su yüzeyinde tutmaya çalışır.
- İçgüdüsel Boğulma Tepkisinden dolayı boğulan kişi kollarının davranışını kontrol edemez. Suyun yüzeyinde boğulma mücadelesi veren kişiler boğulmalarını engelleyecek bir şey yapamaz ve el sallama, kurtarıcıya doğru yüzme ya da tutunmak için bir şeye doğru uzanma gibi bilinçli tepkiler veremez.
- İçgüdüsel Boğulma Tepkisi sırasında boğulan kişinin vücudu suyun içinde dik durur. Kurtarılmadığı durumda suyun üzerindeki mücadele yirmi – atmış saniye arası sürer, sonrasında kişi suyun içine batar.
dun esim bogulma tehlikesi atlatli olay soyle benim esim yuzme bilmiyor ben 15 senedir yuzme biliyorum palet oldugunda cok derin yerlere gide bilirim boyumdam 10 15 metre hatta daha fazla deniz cok dalgali degilse paletsizde boyumu asan suda rahatlikla yuze bilirim simdi gelelim konumuza ben boyle olmama ragmen 2 3 bilemedin 3.5 metrelik suda esimi koruyamadim kuzenim de koruyamadi oda cok iyi yuzme bilmesine ragmen oda bayan benim gibi olay soyle gelisti benim esim deniz yatagina yanlamasima yaslamis sadece govdesi deniz yadaginda ayaklarida suda ama havada bu boyunu asmayan yerde saniyomus kendini sonra nasil olduysa yavas 2 3 metrelik suya gitmis sonra ben sahildeydim annemler sonbet ediyordum yanimda kuzenim vardi bende dikkat eder onu uyarir diye ona guvendim oda gitmis baska yerde yuzuyormus sonra cok ileri gittigini fark ettim yanina gittim esimin sonra onu yavasca deniz yatagini 1 metrelik deinlige cekecektim ama esim uzunlamasina degilde dik sekilde degilde obur turlu yattigi icin kipirtamadim ve yatak nasil olduya devrildi ve esim deniz yatagina tutunamadi ve suda cirpiya basladi ben onu tumadim kuzenim gitti yanina onuda suyun icine cekmeye basladi ben avazim ciktigi kadar bagirdim sag olsun birileri geldi esimi kurtardi ama ben kendime cok kizdim esin cirpinmaya basladigi an ben kitlendim elim ayagim uyustu cok uzgunum suan esim suan iyi fazla suda yutmadi iyi yani ama ben kendime cok kiziyorum
bende oyle disunuyorum ama onun pek niyeti yok bende sahilden 2 metre uzaklasmama kurali koydum en fazla beline gelen yerde durcak inan haklima geldikce agliyorum allah kimseyi biyle bir seyle sinamasin bir sey olsaydi aklimi yitirirdim heraldehem yakinin oldugundan panikliyorsun, hem esin senden yapili oldugundan gucun yetmiyor, bir de cirpinan kisi debelendikce daha da zorlasiyor suyun icinde yardim edebilmek.. can havliyle, yardima gelen kisiye yapisinca, o kisinin de dengesi gidiyor.. cok zor gercekten.. yani, korkuyla cirpinana da orda sakin olmasini anlatacak vakit yokki.. Allah gostermesin.. size de gecmis olsun.. Allah esirgemis, sukredin.. bir de tez elden esinize yuzme ogretin..
aklisin hemen kimse gelmedi ama oyle bir cigirdim ki butun cesme sahili inledi heralde ama mavi gozlu bir adam geldi ilk ondan allah razi olsun allah tuttugunu altin etsin ne istiyorsa versin allah onaHer yüzme bilen kişi yüzme biliyor diye boğulan insanı kurtaramaz sizi de batirabilir heran belki de Allah korusun birlikte bogulacaktiniz,, üzmeyin bu kadar kendinizi herseyin iyi tarafini düşünün..
Bu sene bende boğulan bir kızı kurtardım ve inanin ki dikkat etmesek kimse farketmezdi boguldugunu..Batıp çıkıyor dimdik ama asla ses çıkarmıyor şoktaydi sanki çocuk.
esimede kiziyorum aslinda on defa uzaga gitme dedim on defa simdi sikiysa gitsin valla insanlar var demem doverim yani bundan SONRA BENLE GIRCEK DENIZE BENLE CIKCAK o kadar ve en fazla beline gelen suda durcakÜzülmeyin çok fazla da
su da şaka olmaz hele de yüzme bilmeyen insana ben buna çok kızıyorum
yüzme bilmeyen adamı suya atmak vs tehlikeli şeyler
Allah korusun orda kimse olmayabilirdi ve bir şaka uğruna çok kötü şeyler olabilirdi. Ucuz atlatmışsınız geçmiş olsun
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?