Bölümümde Mutlu Değilim

WomanAndProud

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
23 Mart 2013
1.075
258
123
27
Bu aralar yanlış bir seçim yaptığımı düşünmeye başladım. Sürekli depresif olmamı buna bağlıyorum.

Şöyle anlatayım.

18 yaşındayım, en sonki LYS sınavına hem psikolojik hem de fizyolojik olarak berbat halde girdim (sınav yüzünden değildi), zaten çok da çalışmamıştım. E hal böyle olunca kötü bir sıralama elde ettim. Bir sene daha hazırlanmak istiyordum, ama bu sefer sayısaldan değil eşit ağırlıktan (psikoloji veya hukuk için). Sonra bir şeyler oldu ve ben bir sene daha hazırlanmayı göze alamadım, ya kazanamazsam ya yine sınavdan önce kötü olursam düşüncesiyle. Zaten önceden de çok olmasa da istediğim bir bölüme yerleştim. Mimarlık.

Aslında bölümü seviyorum, sanatsal yönüm ağırlıklıdır zaten. Çizmeyi boyamayı falan da severim, yaratıcı fikirlere sahip olduğumu da düşünüyorum. Ama mutlu değilim, neden bilmiyorum. Keşke psikoloji okusaydım diye içim içimi yiyor. bir hocamız var 3 derse birden giriyor. Adam sınıfta bariz bir şekilde bazı öğrencileri kayırıyor not bakımından, bunu hepimiz anladık zaten. Ama benim notlarım çok kötü gelyor bu da moralimi bozan bir diğer etken. Sanki beceremeyeceğim bir şeyi yapmaya kendimi zorluyormuş gibi hissediyorum bu yüzden zaten pişmanlık duyuyorum bu bölümle ilgili. Mesela en son sınavda (çizim sınavıydı), çizdiğim şeyi diğer arkadaşlarımla karşılaştırdım aynı şeyi çizmişiz. Ama ben 45 aldım! sınıf ortalaması 70! Herkesle aynı şeyi çizip de nasıl 45 alabildiğime ben de şaştım.

Yapamayacakmış gibi hissediyorum bu bölümde, bölümün zorluğundan değil. Sanki bu işe yeteneğim becerim yokmuş gibi ddüşünüyorum. keşke psikoloji okusaydım Ama bu seneki YGS nin başvuru tarihini de kaçırdım malesef

canım senden 10 yaş büyük bir ablan olarak şunu söyleyebilirim sana. eğer gerçekten bölümünü sevmediğini bu işten ekmek yemek istemediğini düşünüyorsan ne zaman olduğu hiç önemli değil, tekrar gir sınava, tekrar dene şansını.

ama senin bu anlattıkların biraz zorlanmandan kaynaklanmış sanırım. yani mimarlık, mühendislik bunlar zor bölümler sonuçta. sanki derste zorlanınca düşünmüşsün başka bir bölümde okumayı.

ben de mühendislik okudum hem de hiç sevmeden, 3.sınıfta bölüm değiştirmek istedim ailem izin vermedi ve hep nefret ettim ama 3.olarak bitirdim bölümü yani ben gerçekten sevmiyordum bölümümü ve bu meslekten para yiyemeyeceğimi biliyordum. nitekim de öyle oldu işimle alakasız bir işte mutlu mesut çalışıyorum.

diyeceğim o ki her başarısızlıkta, zorlanmada pes etmek olmaz ama madem zamanı da kaçırmışsın. bir sene daha dinle bakalım kendini gerçekten istemiyor musun yoksa zorlandığın için mi canın sıkılıyor ve ona göre karar ver ve ille de psikoloji diyorsan seneye mutlaka gir sınava.

ben çok pişmanım ailemi dinlediğime.

Aslında bölümü bitirdikten sonra bir de psikoloji okumayı düşünüyordum ama şu an gerçekten mutsuz olduğumu farkettim. Notlarım şu an için çok iyi değil ÇAP da yapamayacağım sanırım. Ama dediğiniz gibi kendimi biraz daha dinleyeyim bakalım ne olacak. Çok teşekkürler yorumunuz için :) Zorlanmaktan değil aslında, yapabileceğimi bilsem sonuna kadar zorlansam da kalırım, dediğim gibi kendimi yetersiz hissetmemden kaynaklanan bir durum.

eğer sevmiyorsan yeniden dene..
içinde bulunduğun zaman itibariyle geç kalmış sanabilirsin kendini. ancak 30 lu yaşlara geldiğinde hiç de geç kalınmış gibi gelmiyor. hatta yolun başı gibi geliyor insana..
yeniden çalışmak hayatında 1 yıla mal olur, ama sevmediğin bir işi yapmak ömrüne mal olur. ikisinin kıyaslanması bile söz konusu olamaz.

Çok haklısınız, ama bu seneki YGS başvuru tarihini kaçırdım

Psikoloji okusan ac kalirdin. Bu ulkede insanlar psikiyatra bile gitmiyor, psikologlar ac. Toplumda da bi statun olmazdi. Ama mimarlik hem prestijli, hem onu acik bi bolum. Ben az kazanan mimar gormedim. Statusu de guzel. Keyfini cikar

benim bildiğim mimarlık maaşları iyi değil. internette mimarlık maaşları yazar ararsan maaşlar hakkında fikrin olur.

elbette iyi mimarlar iyi kazanır ama önce baya çalışıp deneyim elde etmelisin.

bir de ben mimarlığın puanı yüksek diye biliyorum. kötü bir sıralamayla girdiysen iyi bir üniversitede okumuyorsun diye düşünüyorum.

bu durumda ilk başlarda düşük maaşla çalışman çok büyük olasılık sevmediğin bir iş bir de az maaşla oldukça zor olur.

ama psikoloji de zaten hiç iş yok.

illa eşit ağırlıktan bir bölüm istiyorsan hukuk tercih etmen daha mantıklı.

ama günümüzde hiç bir mesleğin garantisi yok. ondan dolayı gönlündeki ve başarılı olacağın işi seçmelisin.

iş bulmak falan kader kısmet. umarım kendin için doğru kararı verirsin.

geleceğini düşünerek bu kararını ver bence.çünkü her ünv. mezunu maalesef iş bulup çalışamiyor..yaşında küçükmüş zaten tekrar deneyebilirsin.

Bende sevmediğim bir bolum okuyordum is
Imkanlarimda kısıtliydi bıraktım aciktan okuyorum su an ve gerçekten istedigim bölüme hazirlanmaya başladım sende bu sene hazirlanabilirsin yasin daha küçük herşey gonlunce olsun

Ben de bölümüme hiç ısınamadım, ha bugün ha yarın ısınırım belki diye çabalarken 4 sene geçti.. ve hala sürünüyorum hala 1. sınıftan derslerim var. yani diyeceğim o ki yol yakınken bırak ve tekrar hazırlan.

mimarlık egitimi boyledir canım, gozunun önünde sabahladıgın projenin nasıl yırtıldıgını izlersin.
aynısını yapan baska bir ogrencinin ise en az 70 aldıgını gorursun.
ne yazık ki her akademisyen bir olmuyor...
eger bölümünü seviyorsan sabret, 4yıl sonra su an sana ukalalık yapan adamlarla meslektas olacaksın, senin cizimini istedigi kadar begenmesin, cok da tın diyeceksin
fakat sevmiyorsan ömür boyu yapılacak is degil bence. daha teknik veya kontrol kısmıyla uygulama alanında calısabilirsin belki ama anladıgım kadarıyla tasarım yapmayı da seviyorsun...

Mimarlık sevilmeyecek bir bölüm değildir aslında.Çoğu bölümden de daha keyiflidir maketler,projeler falan.
İş bulma ve kazanç bakımından psikolojiden çok daha fazla artısı olan bir bölüm .
Aldığın notlara takılma,yeteneğin neden olmasın ki,sonuçta resim bölümü değil okuduğun.Tüm çizimlerini autocad de yapacaksın,karakalemden not almayacaksın.
İyi düşün derim,okumak zor olabilir ama iş bulmak kolay olur mimarlıkta.

Canım sana bir mimar olarak sesleniyorum okumak hiç birsey degil yerleştikten sonra öyle böyle bitiriyorsun ama çalışmak..işte esas zorluk orada ve sevmiyorsan bu bölümü derhal bırakmanı tavsiye ederim sevmeyen insan bu mesleğe asla katlanamaz.. ayrıca yeni mezun birisi öyle kolay kolay da iş bulamaz heryerde tekniker gibi süründürürler adamı

Son düzenleme:
Bence mimarlık çok güzel.
Kendine sevdirmeye çalış derim ben.

eğer içine sinmeyen bişeyler varsa bırak derim..yurtta bir arkadaş vardı erzurumdan birincilikle cukuroaya gelmişti kız 3teydi. bizim okula gelince neye uğradığını sasırmıstı eğitim zordu tabi düşük puanlar alıyrdu..ve ne yaptı biliyor musun bıraktı ve hemşireliğe geçti tekrar çalışıp şimdi daha mutlu,baska bir arkadaş yine sivasta 3. sınıfta bıraktı mimarlığı ve sınıf öğretmeni oldu..yani örnekler uzar gider..bu ömürlüktür caım içine sinmesi cok önemli...

Psikoloji okusan ac kalirdin. Bu ulkede insanlar psikiyatra bile gitmiyor, psikologlar ac. Toplumda da bi statun olmazdi. Ama mimarlik hem prestijli, hem onu acik bi bolum. Ben az kazanan mimar gormedim. Statusu de guzel. Keyfini cikar

Mantıklı aslında psikolojinin maaşlarından haberim yoktu :/

Evet iyi bir üniversite değil, aslında bir dönem boyunca çok az şey öğrendik ama ilerde nolur bilemiyorum. Seneye tekrar denemek istiyorum

geleceğini düşünerek bu kararını ver bence.çünkü her ünv. mezunu maalesef iş bulup çalışamiyor..yaşında küçükmüş zaten tekrar deneyebilirsin.

Hocalar ayrı dert, ben her şeyi bilirim havalarındaki öğrenciler ayrı dert, çok güzel olmuş diyip hocanın yanında kıvıran asistanlar ayrı dert. Off :/

Resim bölümü değil ama hoca eskiz çiziceksiniz falan diyor korktum açıkcası. Her şeyden eskiz istiyor ya

Evet söylediler bunu

Bence mimarlık çok güzel.
Kendine sevdirmeye çalış derim ben.

teşekkürler

seninle daha onceden bu asistan konusunu, notları hatta arkadas grubunu konustugumuzu hatırlıyorum.
o yuzden sevmiyorsan yapılacak iş degil. ama sevdigini soyluyordun.
hemen pes etme. zaten sınav basvurusunu kacırmıssın. 2.donem kendine bir sans daha vermis olursun hem

o eskizler de senin bir parcan olacak ilerde...
sadece sunu unutma; mimarlıkta cizim istenir, resim degil. o yuzden cok boyamalar suslemeler ugrasma.
bilgisayarda autocad ile cizim yapsan bile zaten ilk fikri eskizde olusturabilirsin, yaratıcılıgı gelistiren bir sey.

Hatırı sayılır bir üniversitede ( Türkiye genelinde ilk onda gösterilebilen, alanında ise ilk üç denilen ) sevmediğim , fakat bölümü ve üniversiteyi duyunca insanlarda ouuuvv etkisi yaratan bir bölümde okuyorum, daha doğrusu okumaya çalışıyorum. Senaryomuz aynı aslında, sınavda bazı şeyler ters gitti, dershane netlerimin altında yaptığım bir net sonucu 7 senelik hayalim olan Hukuk bölümünü kazanamadım. O zaman, bir daha hazırlanmaya da cesaret edemedim senin kaygılarına ek olarak bu kadar puanı bir senede yükseltemem düşüncesiyle. Sonra ne mi oldu , puanlarda astronomik bir düşüş yaşandı ve 40 puan olarak gördüğüm fark birinci tercihler sonucu 20 puana düştü ve ben ise şuanki okuduğum bölüme çoktan yerleşmiştim. Kısmet değilmiş deyip vazgeçtim. Bölümümün hazırlığı vardı ( yüzde yüz ingilizce benim bölümüm ) . O bitti, şuanda birinci sınıftayım. Hatta ilk dönemde bitti yani ama ben ygs-tarih çalışıyorum. Bilmem anlatabildim mi ?

Aslında bu dönem ben nasıl olsa üniversitedeyim diye kendimi saldım biraz o yüzden ödevlere gereken önemi göstermedim, hocanın da ayrımcılığı yüzünden kötü bir ortalamam var şu an. Moralimi çok bozdu, ben bu işi yapamayacak mıyım dedim kendime.

Hukuk da çok istediğim bir şeydi ama kazanamam diye hiiç hedef koymadım kendime açıkcası, çünkü puanlar çok çok yüksek. yukarıda söylenen gibi kendime bir dönem daha şans vericem bakalım nolucak :/

bana bölümümünü sevememe sebeplerin geçerli gelmedi. başarısız olman seni tabii ki demotive ediyordur. benim de her yıl arabasının lastiklerini patlamak istediğim hocalar oluyordu. bu ders yüzünden asla mezun olamayacağım dediğim dersler de oldu. son senem ve bu sene de benim için imkansız bir ders var.

arkadaşın 75 sen 45 alıyorsan muhtemelen bunun bir sebebi vardır. bunu hocalarınla da konuşabilirsin. matematiğim iyi diyorsun ama eğer ezberin kötüyse hukuk çekilmez olacaktır. ben hukuk okumamama rağmen bize bile madde madde kanun soran hocalarımız oldu. ve ben de matematiğe ilgili biri olarak çoğu hukuk dersinde bu maddeler yüzünden çok zorlandım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…