Yıllardır part time çalışıp asgari ücretin yarısını kazandığı bir işten kendi alanında iş bulup kendince iyi kazandığı bir döneme geçmiş. 60 bin e yakın geliri var. Yatak masa almanın neden zamanı olmasın. Laptop bozulmş telefon bozulmuş tabi ki alacak. Tatil de 7 bin e kendine hediye vermiş. O kadar çalışmaya başlamış çok mu. O tatil parasını artı yatak mobilya parasını kenara atsa yine kenarda olacağı belki 100 150 bin. Yine yetmiyor ki. Bunları lüx diye yorumlayıp kanıksamanın topluma zarar verdiğini düşünüyorum. Kaskosuz araca binmesi ve bir aracı pert etmesi en büyük sorun olmuş ama tabi ki düşünmeliydi... Kendisi hatta büyük ihtimal annesi babası ödeyecek mecburen…
Siz dönemsel işlere girip para kazanıp birikim yapıp o birikimle dünyayı gezen süper cesur bir kadınsınız. Yani ben sizi öyle biliyorum bu sitede. Yorumunuza o yüzden şaşırdım biraz.
ama öte yandan buna bütçe ayirmak icin birseylerden kısan, pantolon almayip ona vereccegi parayla kenara tatil yaparim diye 15 euro atan, bilmediğim ulkede ucaga alinmayinca aileden istemek yerine arkadasindan borc alan biriyim. her sey her an olmaz ki. konu sahibi daha calismazken bile 220 bin borc yapmis. giyinmeyi, takmayi takistirmayi seviyormus:) tamam giyinmeyi sev ama yoksa da calisana kadar az harca. ya da yesil pasaportu varmis bitmek uzere diye fazla açılmış. harika bir sey yesil pasaportum olsa ben de giderdim ama cepte yok, ailen sana bir kurus verse iclerine batan insanlarsa da haziran temmuzda magazada çalışırsin agustosta iki asgari ucret paranla rahatca gezersin. konu sahibi gezerek tozarak ( 50 bini de egitim icinmis hadi ona ok) giyinerek kusanarak yaptigi 220 binlik borcu ailesi odemedi diye ailesine bilenmis mesela. ki ailesi özel okulunu odemis . konu sahibi diyor ki; bana ne bu sehre gelmemi kendileri istediler
e ailesi kullansin kizim diye araba vermis kaza yapinca diyor ki; bana ne kaskosuz araci vermeselerdi
tek cocuk, ailesinin aldigi evleri arabalari zaten konu sahibine kalacak ama bir mesajında diyor ki; bana mi aldilar sanki tapusu üstüme

bu cocuga ne yapsan yaranamiyorsun tam yeni nesil doyumsuz genç.
ve elde yok avucta yokken herseyi ayni anda almayabilirdi. evet bu araba kazasi coook baska bir olay, büyük ve korkunç bir zarar. ama konu sahibinin finansal okul yazarligi hic yok. muhtemelen bu araba olayi olmasa yine borc batagina girerdi. çünkü ayagini yorganina gore uzatmayi bilmiyor.
tabii ki hepimiz en iyisine layigiz, tabii ki bir masa bir yatak temel ihtiyac ama birkac aydir calisan, gecmisten 4 maas kadar borc yapan ve 50 bin tl kazanan biri icin birkac ay icinde hem yatak hem masa takimi, hem guzel laptop hem guzel bilgisayar hem telefon alip hem de tatillere cikmak bence normal degil.
az ayagini yorganina göre uzatıp her seyi bütçeye göre yapmak gerekiyor.
su anki borc icin bir sey diyemeyecegim, allah odeme kolayligi versin. eski isim de trafik kazaları yapan insanlarla ilgiliydi. insanlar hem kredi borcu hem esten altin doviz borcu alip araba alirlardi, sonra kaza yapar calisamaz hale gelirlerdi. cogu zaten kendi isini yapan insanlar, ozel sektordekiler de kovulurdu. is yok guc yok, gelen para yok, kredi borcu bir yandan, elden alinan borclar bir yandan... zaten biraz hasarin da kalsa isveren seni tercih etmiyor , eliyor... cok zor bir surec. bizim çalıştığımız insanlardan intihar noktasina gelenler olurdu, "keske olseydim o kazada" diyenler falan...