böyle sisteme lanet olsun..

Eğitim mezunlarındaki bu düşmanlığı anlamak mümkün değil burada sistemin ve uygulamanın yanlışlığı tartışılırken konuyu nerelere getirdiler yok bir yıl daha çalışsalarmış eğitim kazansalarmış,yok çok daha yüksek puanlarla girmişler vs vs.Kimse sizin eğitim mezunu olmanıza bir şey demedi ama yapılan bir yanlışlığa oh oh pek iyi oldu deyip düşmanca tavırlar sergilemek de çok yanlış.
Sanki fen edb liler olmayınca atanabiliyor musunuz hepiniz? Hayır.O çok yüksek diye övündüğünüz fakültelerin puanı gerçekten ne kadar yüksek?Öğrencilerinizi üniversite sınavı için yönlendirken çok çalışkan bir öğrencinize çok daha yüksek puanlı yerleri,çok iyi üniversiteleri yazabilecekken aman yazma eğitim yaz işin garanti olsun mu diyorsunuz?
Son seçenek olarak insanların öğretmenlik yapmasına ben de karşıyım; insan yetiştirmek severek isteyerek yapılan bir iş olmalı.Ama unutmayın bu memlekette belli ki yaşınız bunu bilmeye müsait değil,bilginiz de yok insanlar mektupla eğitimle öğretmen yapıldılar.Sonrasında veterinerlerin ,ziraat mühendislerinin vs öğretmen olduğuna tanık olduk.Bunlar sistemin,uygulanan yanlış politikaların sonucudur.Siz takılmışsınız fen edb lilere.Kimse kendisinde olmayan bir hakkı zorla almak istemiyor,yıllardır yapılan bir uygulamanın yanlış bir şekilde kaldırılmasından bahsediyor.Mümkünse zaten benim çoluğumu çocuğumu,ailemdekileri böyle düşmanca tavırları olan öğretmenler yetiştirmesinler.Kaç tane eğitim fakültesi öğrencisi öğretmenliğe bayılarak giriyor okuluna?
Eğitimin memleketteki durumu ortada.Yaşadığınız yerlerde durum nedir bilmiyorum ama ben çok gördüm MEB mensubu öğretmenlerin dersanelerde çalışması yasakken sadece şirket ortağı gibi görünen ya da gizli ortak olan öğretmenlerin sınıfta ders anlatmayıp dersanesine gelene not verdiğini.Okuldaki dersinden sonra koşup 5 farklı dersanede yasal olmayan bir şekilde derse girenleri.Çünkü buralarda dersaneye öğrenci getiren öğretmen makbuldür dersane için ve bu da MEB öğretmenidir ,çünkü kaç tane sınıf vardır elinde.
Eğitim fakültesi mezunu diplomasını kiraya verip dersanenin zaruri öğretmen kadrosunu kağıt üstünde var göstermesini sağlarken ve hiç derse girmeden kira parası alırken,çocuklarınızı bir fen edb li yetiştiriyor olabilir o dersanede.Ama o çocuk hergün okula da gidiyordur,o ayrı.
Eskiden öğretmenin kendi öğrencisine özel ders vermesi yasaktı,hala öyle mi bilmiyorum.Benim ailemdeki öğretmenler ise bütünleme sınavları için aynı okuldan başka bir öğretmenin öğrencisini bile çalıştırmazlardı,etik değil diye,genel olarak tüm öğretmenler böyle yapardı aslında.Şimdi öyle mi?
İlköğretimde okulda paralı kurslar açılır,tüm gün derse giren öğretmen,ne hikmetse o kadar saatte anlatmadığını o kurslarda anlatır ve kursa gelmeyen öğrencilere pek iyi gözle bakmaz.Daha ilkokuldan çocuğa güvensizlik aşılar.
Bizim o kadar iyi öğretmenlerimiz vardı ki,sayelerinde dersaneye gitmeden kazandık,Anadolu lisesini,Fen lisesini.Fen lisesinde de o kadar iyilerdi ki, dersaneye doğru dürüst gitmedik biz,gereken herşeyi derste verebiliyorlardı bize.Yıllar sonra karşılaştığım kendi meslektaşları bile o öğretmenlerin ne kadar iyi olduklarından ve ne kadar iyi eğitim verdiklerinden bahsederdi.
Nerede bu öğretmenler ,nerede şimdikiler.Kimse mükemmel değil,insanları bu kadar eleştirirken biraz da dönüp gerçek olan,var olan yanlışlıklara bakın lütfen.

eğitim mezunlarının büyük bir kısmı bencilce davranıyor bu memlkette sadece onlar mezunmuş gibi yapıp bu sistemin onşara tanıdığı ama diğer mezunlara tanımadığı haklardan faydalanmaktan da geri durmuyorlar maşllah. kimse kusura bakmasın eğitim mezununa gel kpss b yede başvur amir memur olma hakkı da tanıyalım hatta olmazsa git polisliğe başvur diyen bir sistem bu işin okulunu okuyan bölümlerle aynı kulvarda koşturuyor eğitim mezunlarını bu haksızlık değilmi. işletme mezununa git öğretmenliğe de başvur demeyen zihniyet eğitim mezununu kadrolu memur yapıyor ama bunlara ülkede ki kadrolar yetmiyor. Ayrıca öğretmenlik önce gönül işidir formasyon alınmasının bana göre bir önemi yoktur önemli olan formasyon psikolojisinde eğitimcilerin bu işi yapmasıdır banker psikolojisinde olan güya genç nesil öğretmenleri de görüyoruz.Emek verme isteği asla karşılığı olan bir duygu değildir o yüzden maaşla ölçülemez. Öğrenciyi düşünen bir eğitimci de yılın yarısında o öğrencileri bırakıp ders çalışıcam diyerek o çocukları öğretmensiz bırakabiliyorsa nazarımda zaten o emeği verecek yüksek gönüle de sahip değildir.

madem öğretmen olmak isteniliyor neden eğitim fakültelerine gidilmiyor. eğitim fakültesinin ne amacı kalıyor o zaman.

fakültelerin kurulum amacına bakarsanız eğer eğitim fakültesinin amacı bölümle ilgili öğretmenler yetiştirmektir. Fen edebiyat Fakülteleri o bölümle ilgili bilim insanı yetiştirilmek amacıyla kurulmuştur. Öğretmenlik pedagojik bilgi ve beceri ister ve onun eğitimi verilir eğitim fakültesinde. öğretmenlik öyle göründüğü kadar git göster evine gel işi değil ! . herkes kendi işini ! yapmalı.

Vallahi o pedagojik bilgiyi fen edebiyat mezunları da formasyon sayesinde alabiliyor ama iş beceriye gelince işte o beceri eğitimle verilebilecek bir şey değil. Nice öğretmenler tanıdım eğitim mezunu ama öğretmenliğin yanından bile geçemeyen. Öğreti yetisi insana sonradan kazandırılacak bir şey değil. Bir insan isterse 10 tane eğitim fakültesi bitirsin içinde öğretme becerisi yoksa hiçbir şey yapamazsınız.

arkadaslar bosuna tartisiyorsunuz,

bu durumun tüm sorumlusu mevcut sistemdir.

birbirimize yüklenmenin bir anlami yok ki ya da karalamanin,

herkes bölümünün gerektirdigi sekilde egitim gördü, zeka farki, yatip bitirme ne ayip yaa...

bende 2004 de egitim fak. bitirdim, 2006 da kendimi paralayip atandim,

ama ne yalan söyliyeyim atanamasaydim devletin izin verdigi her is koluna atilirdim, yapip yapamayacagimi düsünmem ki, sonuçta parasiz insan her seye razi olur.

zamaninda evet herkes ögretmen yapildi, dogru degildi elbet, sonuçta herkes kendi bildigi isi yapmak ister, ama bunun suçlusu zamaninda ögretmen yapilan ziraat müh.i degil, onu kendi alaninda istihdam edemeyen devlettir.

burda birbirimizi suçlayip kirici olmanin anlami yok, tek suçlu sistem çünkü:20:

ayrica belirteyim;

bence burada birbirinin zekasini, bilgisini sorgulayan hiç kimsenin ögretmenlikte yeri yok:20: ister egitim mezunu olsun, ister fen edebiyat...

böylesine nefret dolu insanlar mi yapacak ögretmenlik?

yok benim babam senin babani döver misali:19:

en dogru olani herkesin kendi alaninda is yapabilme imkani bulmasinin saglanmasidir, gerisi hikayedir...

burda boy ölçüsmenin kimseye bir faydasi yoktur, herkes asil suçluyu birakip birbirine saldiriyor, devlet de böylece suçunu örtüyor her zaman ki gibi:34:

eğitim mezunlarının büyük bir kısmı bencilce davranıyor bu memlkette sadece onlar mezunmuş gibi yapıp bu sistemin onşara tanıdığı ama diğer mezunlara tanımadığı haklardan faydalanmaktan da geri durmuyorlar maşllah. kimse kusura bakmasın eğitim mezununa gel kpss b yede başvur amir memur olma hakkı da tanıyalım hatta olmazsa git polisliğe başvur diyen bir sistem bu işin okulunu okuyan bölümlerle aynı kulvarda koşturuyor eğitim mezunlarını bu haksızlık değilmi. işletme mezununa git öğretmenliğe de başvur demeyen zihniyet eğitim mezununu kadrolu memur yapıyor ama bunlara ülkede ki kadrolar yetmiyor. Ayrıca öğretmenlik önce gönül işidir formasyon alınmasının bana göre bir önemi yoktur önemli olan formasyon psikolojisinde eğitimcilerin bu işi yapmasıdır banker psikolojisinde olan güya genç nesil öğretmenleri de görüyoruz.Emek verme isteği asla karşılığı olan bir duygu değildir o yüzden maaşla ölçülemez. Öğrenciyi düşünen bir eğitimci de yılın yarısında o öğrencileri bırakıp ders çalışıcam diyerek o çocukları öğretmensiz bırakabiliyorsa nazarımda zaten o emeği verecek yüksek gönüle de sahip değildir.

haklisiniz,
ben de ögretmenim. kimse baska alanda istihdam edilmesin, sorun zaten burda.
devlet devlet olsun herkese is imkani saglasin ama alaninda! burda sizin beni benim sizi kötülememin ne anlami var ki?
beni polis, sizi de ögretmen yapmasin, hepimizi kendi mezun oldugumuz alanlarda çalistirsin.
sizin deyiminizle ben de genç nesil ögretmenim:40: kimseye özel ders vermedim, vermem, böyle bir seyi asla dile getirtmem bile:50: bilakis hep ücretsiz kurslar açtim, cebimden para verip ögrencimi doyurdum, giydirdim, velilerime her konuda yardim ettim, gülen yüzümü hiç eksik etmedim, 50 kisilik siniflarda tamamina yakini Türkçe bilmeyen ögrencilerime okuma-yazma ögrettim. saçlarini taradim, burunlarini sildim, içimden gelerek, isteyerek, o yüzden bir kaç kötü örnekle genelleme yapip kirici olmayalim mümkünse:40:

benim bu karardan haberim yok. çok kötü olmuş ben de fen edebiyat mezunuyum şu an formasyon alıyorum. fen edebiyat mezunlarının formasyon alamaması çok saçma. atanmakla atanmamakla alakası yok bunun. hala bir sürü öğretmen açığı var. fen edebiyatta da iyi bir eğitim veriliyor, bilim öğretiliyor... çok saçma bir karar olmuş.

Ben 10 yıllık öğretmenim öncelikle bunu belirteyim.Atamam olmadı ve öğretmen açığı olsa bile devlet kadro vermediği sürece birde sizlerin talepte bulunması saçma.
1.Sizler üniversite tercihlerinizi yaparken,fen-edebiyat fakülteleri sizlere öğretmen olcağınızı mı vaad etti ki şimdi yakınıyorsunuz?
2.Eğitim ve Fen-Edebiyat fakülteleri arasındaki ortalama puan farkı ne olacak,Eğitime giden afedersiniz enayi mi neden daha çok çalışıyor o zaman?
3.Tıp,tarim,sanayi gibi alanlarda sizler iş bulabilirken bu alanlara öğrenmeler alınıyor mu?Misal biyologlar hastahane lab.da çalışırken aynı işe biyoloji öğretmeni alınıyor mu?Cevap hayır ise buna öğretmenler neden bas bas bağırarak;hakkımızı isteriz demiyorlar?
4.Ben 2002 yılında mezun oldum ve benim son senemde ben sınıf öğrt.formasyonu için başvurmak isterken bunlar kaldırılıp Fen-Edebiyat fakültelerine hak tanındı.Ortaokul öğretmeni olmama rağmen ben sınıf öğretmenliği yapamazken sizlere bu hak tanındı.
5.Fen Edebiyatlarda dediğiniz gibi bilim öğretiliyor öğretmenlik değil!Eğitim fakültelerinde ise örneğin biyoloji dersi var,Hoca derse girer, konuyu anlatırken tahtaya şekilleri çizer ve ekler "Okulda çocuklara konuyu bu sırayla anlatacaksınız.Şu şekli şu durumda kullanacaksınız".Yani bize öğretmek anlatılır bilim değil!
Ben aradaki farkı çok iyi gördüm.Üni.içindeki siyasi çekişmeler nedeniyle eğitim hocalarımız varken derslerimiz fen-edebiyat hocalarına verildi.Tam bir yıl saçma sapan bilimsel konularla uğraştık ,öğretmenlik adına da zerre faydalanmadık bu hocalardan.O yüzden sizlerin öğretmenliğini asla kabul etmiyorum.Herkes eğitimini aldığı işi yapsın :20:

arkadaşlar belki haberiniz vardır ülkemizin hiç küçümsenmeyecek bir kısmını ilgilendiren bir karar alındı geçmiş günlerde..
fen-edebiyat fakültelerine verilen formasyon hakkı kaldırıldı.. bu benim için ve bu okullardan mezun olanlar için çok büyük bir dert..
ben şuan son sınıftayım ve okurken formasyon alamadım yüzde 0 bilmem kaç puan farkla kaçırdım 1 puan bile değil..
2 senedir sürekli not yükseltmeye çalışıyorum düşük geçtiğim dersleri alıyorum , bu sebeple yaz okuluna kaldım yani tahmin edemeyeceğiniz kadar emek verdim sırf formasyon alabilmek için..
neyse sonuçta not ortalamam epey yükseldi ve bu sene alabileceğim için pek mutluydum ta ki birden bire bu karar verilene kadar.. yaşadığım hayal kırıklığını anlatamam.. sürekli ağlıyorum sınav haftamdaydım ve derslerime hiç odaklanamadım hepsi kötü geçti.. geleceğe dair hiçbir umudum kalmadı tüm emeklerimin boş gittiğini düşünüyorum, maddi manevi boşuna o kadar sıkıntı çektim.. şuan ne yapacağımı hiç bilmiyorum sanırım üniversite mezunu işsizler kervanına ben de katılacağım , çok üzgünüm...
Bir öğretmenlik bölümü mezunu olarak yıllardır fen edebiyat mezunu olsun mühendis bilmem ne meslekten biri olsun, bu kişilerin öğretmen olamasına karşıydım. Hala da öyleyim. Üniversite sınavına girerken bölümünüz size öğretmen olacaksınız dememiş. Ama bize öğretmen olacaksınız dendi. Sonunda düzeltmişler bu hatalarını çok sevindim. Üniversitede kendi bölümünüzde kariyer yaparak bilim kadını olabilirsiniz.

annem 26 senedir öğretmen bu sene ders ücreti de yok aldığı maaş 2000 lira...26 sene...

babam bıraksın diyor, bence de bıraksın istifa etsin gereği yok. senelerce boğazını patlattı sonuç üç kuruş maaş ve kistlerle, nodüllerle dolu ses telleri yüzünden zorunlu ameliyat. zaten devlet adam yerine koymuyor

hangi alanın ? öğretmenliğin mi?

yani şunu demeye çalıştım, fen edebiyat fakülteleri daha çok bilgi veriyor eğitim fakültelerinden. ilkokulda bir matematik öğretmenimiz vardı matematik mezunuymuş matematik öğretmenliği değil, o söylemişti zamanında. yani felsefe okuyanla felsefe öğretmenliği okuyana verilen bilgi aynı şey değil. fen edebiyat fakülteleri zaten bence öğretmen yetiştirmek için değil. bilim adamı, akademisyen, araştırmacı... ama ülkemizde en garanti meslek öğretmenlik diye görüldüğü için öğretmenliğe yöneliyorlar. benim düşüncem sadece eğitim fakültesi mezunları öğretmen olmalı sistem baştan yanlış. ama siz formasyon alabilirsiniz denilip sonra yok vazgeçtik denilmez, haksızlık olur bu da.

Ben 10 yıllık öğretmenim öncelikle bunu belirteyim.Atamam olmadı ve öğretmen açığı olsa bile devlet kadro vermediği sürece birde sizlerin talepte bulunması saçma.
1.Sizler üniversite tercihlerinizi yaparken,fen-edebiyat fakülteleri sizlere öğretmen olcağınızı mı vaad etti ki şimdi yakınıyorsunuz?
2.Eğitim ve Fen-Edebiyat fakülteleri arasındaki ortalama puan farkı ne olacak,Eğitime giden afedersiniz enayi mi neden daha çok çalışıyor o zaman?
3.Tıp,tarim,sanayi gibi alanlarda sizler iş bulabilirken bu alanlara öğrenmeler alınıyor mu?Misal biyologlar hastahane lab.da çalışırken aynı işe biyoloji öğretmeni alınıyor mu?Cevap hayır ise buna öğretmenler neden bas bas bağırarak;hakkımızı isteriz demiyorlar?
4.Ben 2002 yılında mezun oldum ve benim son senemde ben sınıf öğrt.formasyonu için başvurmak isterken bunlar kaldırılıp Fen-Edebiyat fakültelerine hak tanındı.Ortaokul öğretmeni olmama rağmen ben sınıf öğretmenliği yapamazken sizlere bu hak tanındı.
5.Fen Edebiyatlarda dediğiniz gibi bilim öğretiliyor öğretmenlik değil!Eğitim fakültelerinde ise örneğin biyoloji dersi var,Hoca derse girer, konuyu anlatırken tahtaya şekilleri çizer ve ekler "Okulda çocuklara konuyu bu sırayla anlatacaksınız.Şu şekli şu durumda kullanacaksınız".Yani bize öğretmek anlatılır bilim değil!
Ben aradaki farkı çok iyi gördüm.Üni.içindeki siyasi çekişmeler nedeniyle eğitim hocalarımız varken derslerimiz fen-edebiyat hocalarına verildi.Tam bir yıl saçma sapan bilimsel konularla uğraştık ,öğretmenlik adına da zerre faydalanmadık bu hocalardan.O yüzden sizlerin öğretmenliğini asla kabul etmiyorum.Herkes eğitimini aldığı işi yapsın :20:

bilimsel konuları saçmasapan olarak nitelendirmen de harikaymış.

canım bölümün ne bilmiyorum ama mutlaka alanında öğretmen olmaktan başka iş alanların vardır eğitimcilerin gerçekten hakkı yeniyordu ama senin açındanda çok üzüldüm emek vermişsin..
hiç bir emek zayi olmaz unutma bunu tatlım dua et elbet bir kapı açılır sana ve meslektaşlarına

Bu arada bazı kişiler puan farkı sadece 3 gibi şeyler yazmış.Üniversite taban puanları rağbete göre değişir.Ben 1998 girişliyimve benim girdiğim yılda kendi üniversitemde eğitim ve fen edebiyat bölümleri arasında en az 20puan fark vardı.Girdiğim puanla aynı üniversitenin birçok mühendislik bölümünü yazabiliyordum.Zamanla atama sorunları arttıkça öğretmenlik puanları düşmeye başladı.şuan aynı mühendisliklerle arasında uçurum var.
Hem int.elinizin altında taban puan arşivlerini incelemek o kadar zor değil.Basit bir örnek 1998 hemşirelik-öğretmenlik ile 2012 hemşirelik- öğretmenlik taban puanlarına bakarsanız.Nasıl bir fark olduğunu anlarsınız.Bu kinin nedenide bu.Ben türkiyenin en iyi eğitim fakültelerinden birinden mezun oldum,1 puan için ter döktüm,benden 20 puan aşağıda alan ve aynı eğitimi almayan kişi bende öğretmenim olmak istiyorum derse kim kızmaz ki?O zaman kaldırın aradaki farkı heryer eğitim fak. olsun.Hakeden girsin.Bıkmadan söyleyeceğim herkes eğitimini aldığı işi yapsın.

Kusura bakma arkadaşım ama ben formasyon olayına karşıyım. Yazık değil mi o eğitim fakültelerinde okuyanlara... Onlar kadar puan alsaydınız, öğretmen olsaydınız madem diyesim geliyor.

bilimsel konuları saçmasapan olarak nitelendirmen de harikaymış.[/QUOT]

Yorumu birdaha oku istersen.Orada kastedilen bilimin ,saçma sapan olduğu değil;amaca uygun verilmediği.Ben İki fakültedeki hocalarıda gördüm;eğitim ayrımınıda.Evet bilginiz fazla bizden ama sizler sadece formasyon derslerinde "nasıl öğretmen olunur"u öğrendik sanıyorsunuz,oysa durum bu değil.Normal alan derslerinde de bizlere sürekli eğitim veriliyor.Ki biyoloji örneğini de yazdım yorumda.Sizin aldığınız formasyonlarla bu açığı kapatabilmeniz imkansız.Artı o yorumda kaç madde yazıldı bunlara cevap veremeyip; o cümleye takılmanda ilginç:ssz:

Son düzenleme:
seni çok çok iyi anlıyorum. fen fakültesi mezunuyum okurken formasyon alan grupta formasyonumu aldım çok şükür.
insanın hayallerinin bir günde yerle bir olması ben bunca sene neden okudum demesi ne demektir çok iyi biliyorum.
ama bi yerde gördüğüm açıklamada tezsiz yüksek lisansın getirileceğinin düşünüldüğü yazıyordu 1,5 yıl staj yapılacak vs gibi açıklamaları vardı.ben almaya çalışırken de aldığım dönemde de kaç defa karar mahkemeye verildi bir sürü şeyler oldu şu anki sıkıntını çok çok iyi anlıyorum. söylemesi kolay biliyorum ama umudunu kaybetme. son 4 5 sene de kaç kere yok iptal edildi yok geri geldi defalarca haber çıktı.Allah kimsenin emeğini boşa çıkarmaz buna eminim inşallah sen de karşılığını alacaksın.

eleştiren arkadaşları da anlamakta güçlük çekiyorum. evet eğitimle bölüm arasında dağlar kadar puan farkı var buna hiç itirazım yok. eğitimde okumak biraz daha rahat bölümün dersleri daha ağır buna da itirazım yok.bilmem kaç senedir formasyon meselesi var o zaman eğitime giden arkadaşlarda formasyon verilince fen edebiyatlıların öğretmen olacağını biliyoırlardı demek.
eğitim fakültesine giden insanlara başlarken sizden başkasını atamayacaz diye bi garanti mi verildi acaba? aynı bizde formasyonun garantisinin olmadığı gibi sizin içinde sadece sizi atamalarının garantisi yoktu. ayrıca öğretmenlik mezunu olupta bölümden tercih yapan bir sürü insan var. ne yapalım şimdi siz nasıl valilikte, ptt de çalışırsınız diye bağırıp çağıralım mı?.

eğitimiyle ilgili alınan bir karar için üzüldüğünü söyleyen arkadaşın yazısının altına iyi olmuş yazmak da ayrı bi gariplik..

Bilip bilmeden konuşuyor herkes siz fen edebiyatin nasıl yetiştirildiğini blllyormusunuz? Ben suan çoğu öğretmenlik mezunlarından daha donanımlı yetişiyorum. Resmen bilim adamı gibi yetiştiriyorlar sonrada çalışma alanlarini kapatıp işsiz bırakıyorlar benim ailem ne zorluklarla okutuyor beni. Kapatsınlar o zaman bölümleri

Bilip bilmeden konuşuyor herkes siz fen edebiyatin nasıl yetiştirildiğini blllyormusunuz? Ben suan çoğu öğretmenlik mezunlarından daha donanımlı yetişiyorum. Resmen bilim adamı gibi yetiştiriyorlar sonrada çalışma alanlarini kapatıp işsiz bırakıyorlar benim ailem ne zorluklarla okutuyor beni. Kapatsınlar o zaman bölümleri

evet haklısınız.
ben de fen edebiyat 2004 mezunuyum.
formasyonumu 2010 yılında alabildim. formasyonu alabilmek için ales sınavını kazanmam gerekti. kolay olmadı.
üzüldüm bu duruma.
ben tarih mezunuyum. 4 yıl osmanlıca paleografya diplomatika gibi ağır dersler gördük.
Allah yardımcınız olsun.

Back
X