Özel olmayacaksa orta bir maaşla nasıl bu kadar fazla yer gezebiliyorsunuz :) Varsa bir tüyonuz biz de alalım :)
Hep yazıyorum yine yazayım:))
Bir; pinti bir insanım:) bazı seylerden kesip birikim yapmayı çok seviyorum.
Alışveriş yapmayı oldum olası sevmem. Ama mesela bir ayakkabı/mont/çanta beğendim. Biraz pahalli.
Kendi kendime diyorum ki; bu paraya İsrail'e gidiş bileti görmüştün. Gercekten bir bilet parasını şu şeye vermek ister msiin?
boyle düşünüyorum ve vaz geciyorum.
Bu sene mesela hiç ayakkabi ve mont almadım. Çünkü evde birkaç ayakkabim ve iki montum var. Neden yenisini alayım ki??
ya da (geçenlerde bunu yazınca elestirilmistim bayağı ama) iş yerinde öğle yemeği almayı bıraktım. Günde en az 15 liram giderdi katı katı gidalara. Aya vurunca 400 lira para (Balkanlar gidiş geliş biletim bundan on lira fazlaydı) . Ben de ya evden getiriyorum yemeğimi artık ya da corbayla gecistiriyorum.
İki; ucuz bilet buluyorum:) mesela Türkiye'nin neredeyse her yerine gittim ama doğuya hiç gidememistim biletler pahalli diye. Gerçekten de 300/400 lira İstanbul'dan doğuya tek yön biletler. Ben deTHY'nin neredeyse her ay yaptığı 99tl kampanyasini yakalıyorum. Cuma sabah gidis pazar aksami dönüş şeklinde x doğu şehrine gidiş/hemen yanındaki y dogu şehrine dönüş bileti alıyorum. Böylece yıllık iznimden sadece bir gün harcayıp iki ayrı şehri görmüş oluyorum.
yetiyor mu?
vallahi yetiyor. Neden yetmesin? Zaten tatilde bir gün üç gün gibi dolu dolu geçiyor.
bir başka ucuz seyehat olarak yakın şehirlere blablacarla gidiyorum. O da soyle birsey, arabalarını açıyor insanalr benzin parasına ortak gidiyorsun. 60 lira olan şehre 20 liraya gidiyorsun. Üstelik otogara erken git bekle /gittiğin yerde otogarda in şehre geç falan ugrasmiyorsun. Ortak yerden alıyorlar seni. Eğer kendi arabanız varsa siz de alabilirsiniz. Soforun de yolcunun da referansları oluyor. Güvenli buluyorum.
Genelde tek değilken tercih ediyorum ama otostop da güzel bir seçenek:) x şehrinden hemen yanındaki y şehrine geçmem gerektiğinde - yani kısa mesafelerde genellikle bunu yapıyorum. Tek değilsem tıra bile binerim ama Teksem aile arabalarını tercih ediyorum :))
uc; gittiğim yerde 'kirk yılın başı tatile geldim. Hadi dolandırın beni' diye gezmiyorum. Çoğu insan bunu yapıyor. Elli atmış lira mesela testi kebabına verir Nevşehir'de 'bir daha ne zaman geleceğim? Hem testiyi sunumlu kırıyorlarmis' diye. Ben de derim ki 'nevsehirin normal halkı da mı testi kebabına elli lira veriyor? Şu ara sokakta elbet vardır turiste değil yerliye yemek yapan bir yer'
:)) 'kirk yılda bir tatile geldim prensesler gibi takilayim' demiyorum da 'seyehatlerimi surdurulebilir kılmak/daha çok tatile gelebilmek için tutumlu olmaliyim' diyorum.
bu bakış açısı kazandırıyor bence:)
dört; konaklama. Özellikle yabancı ülkelerde couchsurfing uygulamasını kullanıyorum. Yine referansı bol, çiçek gibi insanların evinde bedavaya kalıyorum. Bütün gece sohbet etmek,Sabah beraber kahvaltı hazırlamak da cabası:) geçen ay ilk kez icinde kullandım ve ben de evinde kaldığım kız da çoook memnun kaldık.(öyle yerlerde kalamam korkarım diyenler , öğretmen evleri genelde 60 lira gecelik sivil bir kisinicin. Polis evleri sivil 40. Ama polis evleri için tanıdığınız bir polisin referans olup yazı yazması gerekiyor. Ben hiç denemedim ama varsa eşiniz dostunuz polis olan,ondan yararlanabilirsiniz:) ayrıca düz memursaniz bile daha indirimli fiyatlar var (paylaşımlı odalarda yatak başı fiyatlar bu arada. Benim için elbet sıkıntı değil paylaşımlı oda. Ama tüm oda fiyatları için internete bakınız)
onun dışında çadırım var. Yazın alıyorum çadırımi/minik mangalimi/hamagimi kamp yapıyorum. Gerçekten çoook sevdigim bir aktivite. Cocuklu çocuksuz herkese de tavsiye ederim :)
.böyle yani :)