Bu diplomalari alan ben miyim?

hamburgdanhabervar

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
14 Aralık 2019
206
155
18
Biraz uzun, inanin kisaltacak yer bulamadim yazimda.
Bir suredir yurtdisinda yasiyorum. Hayatimda cok keskin bir manevra yaparak, 12 yil onceki okudugum bolumle ilgili egitime devam ediyorum. Eski bir akademisyen, ya da arastirmaci olarak, pratik yonum degil teori yonum daha agir basiyor. Burada aldigim egitimin birinci yarisi okulda teori+ pratik egitim.Okulda cok sevildim, cok basarili olucagina inanilan biri oldum.
Egitimin ikinci yarisi ise bir firmada yapilan 5 aylik staj. Kullanilan teknikleri tabi ki biliyorum ancak, su an staj yaptigim bolumde arge yok, ilk laboratuarda 3 ay calistim, hic bu kadar pratik yapmamis biri olarak, bir dolu hata yaptim, hatalarimi engelleyecek sekilde kendime ayar cektim. Her neyse, asil olay simdi hepi topu 4 gundur bulundugum 2.laboratuar. bu laboratuar kurallari tam alman disiplini. her gun onceden belirli saatlerde ornekler geldigi gibi analiz basliyor. Bu surecte tum analizleri sifir hata ile, hicbir sekilde zaman kaybetmeden yapmaniz gerekiyor. Ve bir analiz bitmeden, digeri basliyor. Kisaca ayni anda, farkli noktalarda zamana karsi yarismaniz gerekiyor. He bu arada herseyi ezbere yapiyorlar. Tecrubeli elemanlarin hizina soyleyecek soz bulamiyorum. Ancak olay bende kitleniyor. Hizli degilim, olamiyorum, hizlanayim derken de corba ediyorum herseyi. Hepi topu 4 gun kaldim, "cok yavassin, hepsini ezbere yapmalisin, kontamine ediyorsun, bu sekilde calisamayiz, olamaz boyle" vs vs vs. Ve lab.in basindaki kisi gidip sefe "bu kadar kotu calisani gormedim, rezalet, bunun neresi okumus" benzeri sozler de soylemis. Ve en bastan ümidim bu firmada, staj bitiminde ise girmekti.
Dun sefimle konusunca, hakkimda soylenenleri duydugumdan beri kendime gelemiyorum. 24 saattir araliksiz agliyorum.
Alti ustu staj yahu.
Staj bitmesine 2 ay kaldi ve staj sonunda hakkimda rapor yazilacak. Benden bu kadar memnuniyetsiz kisilerin o raporunda kimbilir neler olacak.
Hayatimin hicbir doneminde bu kadar degersiz hissetmedim.
O kadar okulu nasil bitirdim ki? Bana bosuna diploma vermisler sanirim.
Tum hayallerim, planlarim, beklentilerim havaya uctu....
Para kazanmak icin markette calisiyorum. Bu gidisle de orda calismaya devam edicem (hicbir meslegi kucumsemiyorum, lutfen yanlis anlamayin!)
Sadece paylasmak istedim

Teorik ile pratik hiçbir zaman birbirini tutmuyor Tıp dışında sanırım ...
Daha çok basindasiniz kendinizi demoralize etmeyin daha çok sevk versin.

Bizim Türkiye'de uyum süreci, işi öğrenmek denen şeyler vardır ama dünyada bir bizim ülkede yoktur herhalde. 4 günde ne bekliyorlarmış? Bu normal mi oralarda? Yani hiç duydunuz mu 4 günlük çalışanın, uzun süredir bir yerde çalışanla ilk günden aynı performansı gösterdiğini? Rapor 2 ay sonra yazılacaksa, siz de 2 ay sonra şu günkü gibi olmayacaksınız zaten. İşi daha iyi öğrenip, hızlanacaksınız. Şuan yapabileceğiniz en iyi şey yorumlara kulak kapayıp, işe odaklanmak. Ama bana epey sorunlu insanların arasına düşmüşsünüz gibi geldi.

Sizi üzmek istemem ama genel üni okuyanların durumu bu dünyanın en iyi üniversitelerinde hindistanda 7 üniversite yazıyor bizdeki rakam kocaman bir sıfır
Önemli olan memlekette ilahiyat okullarına parayı pompalamak, ve parasal destek lise için 3 sırada fen lisesi var, şaşırmadım, başarısız oluşuna çünkü pratiğiniz yok, bu sizin suçunuz değil

İşin teorisi ile pratiği her zaman farklıdır. Belki de siz işin mutfağında olanlardan değil o mutfağa girebilecek kişileri yetiştiren biri olursunuz? Hiçbir meslek kolay değil bunca yıl kimsenin torpiliyle bir yere gelmediniz sonuçta. Kendinizi bu kadar yıpratmayın. Bazı şeyler zaman alır. Bazısı birçok işi bölünerek yapabilir ama bazısı da birini tamamen bitirip diğerine o şekilde başlar , yani iş yaptığında bütününün bir işte olmasını isteyebilir ve aksi şekilde başarısız olabilir . Belki siz de böyle birisiniz. Ben bazı şeylerin olmaması konusunda daha iyi olacağını düşünürüm hep. Yani iyisi diyoruz ama belki de en iyisi burası değildir sizin için ; bu işyeri olmazsa belki gittiğiniz yerde çok daha iyi bir pozisyonda çalışacaksınız? Nerden bilebilirsiniz? Siz üzerinize düşeni yapmaya devam edin,karamsarlık yapmayın. Bakalım o rapor düşündüğünüz gibi mi yazılacak.

Belki de siz işin mutfağında olanlardan değil o mutfağa girebilecek kişileri yetiştiren biri olursunuz?
Buna çok katılıyorum bence de bu yorumu düşünün sizin için daha iyi bir seçenek olur

Bakmayin siz arkanizdan atip tutulanlara bilhassa almanlar agzinizla kus tutsaniz yaranamayacaginiz bir topluluktur.Kotulemek degil amacim sert ve disiplinlilerdir bilirsiniz.Ayrica size de tuhaf gelmiyor mu uc gundur calistigin isle yillarca calisanla ayni performansi gosterebilir misin?mumkun degil kabiliyet abidesi olsan bile...Verebilecegin tek tavsiyem yavas yap ama hata yapma!elin bir sekilde hizlanir zamanla bu problemi asarsin ama hizli olmak adina hata yaparsan gormezden gelmezler....

Ilk calistigim laboraruarda da yaptigim onca salak hataya, yavasligima ragmen, bir sekilde devam etmeme izin verildi.
Ama bu yeni laboratuar....karabasanin ortasindayim sanki.
Ve sefin soyledigi o en son söz "hic guvenilir calismiyorsun". 38 yasinda koca kadin olarak, 1 kurus bile almadigim isyerine, asla gec kalmadan, 1 gun bile kaytarmayi aklimin ucundan gecirmeden, gule oynaya giden biriyken, puffff, "kizim salaksin sen, kendini bosuna yirtmissin" demekten kendimi alamiyorum.
Daha staj baslamadan planlandigi gibi 25 subatta, okulumdaki egitmenlerimden ikisi, staj yaptigim yere geliyorlar. Normalde ne kadar istekli merakli ve kendi capinda iyi sayilan biri oldugumu bilen bu iki kisi, bu enkazi gorunce ne olacak acaba.

Merhaba 4 gunde hicbisey anlasilmaz siz orada yenisiniz bence o sizi yargilayan kisilerin hatasi bu. Sakin onlarin sozleriyle haraket etmeyin yavas yapin saglam yapin belki orasi toksik bir is ortami ve size bu yuzden boyle davraniyorlar yoksa cok tuhaf 4 gunluk kisiyle boyle konusmalari... lutfen kendinizi demoralize etmeyin baskalarinin laflari izerinden kendinize bakmayin, Kendinize degerinizi hatirlatip motivasyonununuzu yukseltip devam edin. Dha onceki is yerimde boyle kotu bi zamanda bana yoneltilen olumsuz elestirilere kulak tikayip isime devam ettim ve o bana laf soyleyenler daha sonraki performansimin ardindan utandilar soylediklerinden. Ama burda is sizde bitiyor kendinizden kisa zamanda cok sey beklemeyin bekleyenlere de aldanmayin rasyonel bir beklenti degil hersey zamanla ogreniliyor.

Cok sevimli geldiniz gözüme..

Almanyada yasiyorsunuz sanirim?
Almanlar biraz cata cat insanlardir. Kirilirmi ne olur diye düsünmezler.
Size yapilan elestirileri ciddiye alin ve kendinizi törpülemeye calisin.

Kisisellestirmeyin. Teorik ve pratik farklidir..
Anlamadiginiz bilmediginiz birseyler varsa sorun cekinmeyin bence.

Gec kalmamak patronlara yapilan bir lutuf da degildir :) zaten olmasi gereken bu yani.. almanlar düzenli tertiplidir.. yani biraz robot gibi olmalisin calisirken. Bunu bekliyor cogu isveren almanyada :)

Bu sartlar altinda calismak istemiyorsaniu almanyada yanlissiniz yani bunu bilseniz ve ona göre ilerleseniz iyi olur..

Kendinize olan güveni kaybetmeye de gerek yok.

üzülmeyin bu sizin suçunuz değil. dediğin gibi altı üstü bir staj, orası kötü diye illa iş bulamayacak değilsin ya illaki bulurusn başka bir mecrada. heleki almanyadaysan sektörler çok geniş.
ek olarak bir soru sormak istiyorum, ne mezunusun ve nasıl staj buldun? ben de yurtdışına çıkmak orada çalışmak istiyorum ama hiçbir yer bana geri dönüş sağlamıyor.

Stajınız sırasında, gözlem yapmayı da ihmal etmemelisiniz ve bu işi en iyi yapan kim ise onu takip edin. Size çok şey kazandırır. Nerede hata yapıyorsunuz en çok, bu da önemli. Bunların listesini oluşturup, en az hatayla işi tamamlamanız için gereken şartların neler olduğunu tespit edin. Aşama aşama gidin.Ekip çalışması gerektiren bir işse, mutlaka görev paylaşımıda vardır. Her bir bölümünde bir süre çalışmanız, işin inceliklerini öğrenmeniz ve pratik kazanmanız gerekecek. Siz bir çok işi aynı anda yapmaya çalışıyorsanız ve tecrübesizseniz hata yapma oranınız tabiki artar. İstekliyseniz, mutlaka başarısınız. Üzülmeyin, kendinize güvenin.4 günde kimse profesyonel olamaz zaten. Kendinize biraz zaman tanıyın ve çaba göstermeye devam edin.

Staj kapsamında üniversite hastanesinde hasta alıyorum. Başımda hocalar ve yaşlarımızın epey yakın olduğu yüksek lisans öğrencileri oluyor düşünün baskıyı:) Her hatamda yüzüme vurup ve asla doğrusunu da söylemeden hastanın yanında kaç defa rezil ettiler beni hatırlamıyorum.

4 aydır staj yapıyorum. İlk haftalarda ağlamaktan gözüm şiş şiş gittim okula. Düzenli olarak staj sonrası yatana kadar ağlama rutinim vardı. Ama beni bir de son haftalarda görecektiniz fişek gibiydim. Teoride ilk seneler dersleri süper olan ben pratikte çuvalladım. Ta ki işin aslının pratikte yapıldığını ve bu stajda çırak olduğumu kabullenene kadar. Şimdi tabiki herşeyi çok iyi bilmiyorum ama düşe kalka özgüven geldi açıkçası. İş hayatı da farklı olmayacak zaten. Burada işi öğrenmeye bakın ve stajdan sonra başka yerde iş bakın. Gerçi stajın sonunda çok farklı olacağınızı düşünüyorum size karşı fikirleri değişebilir. Kendinize güvenin herkes bu yollardan geçiyor.

Son düzenleme:
O konusanlar gerizekali bence

Ben muhendisim, bizim alanda daha once gormedigin kullanmadigin bir sey varsa kurcaliyorsun, kesfediyorsun, oyle alisiyorsun. Siz diyorsunuz ki ben 4 gundur burdayim - 4 gun??? - ama diger okuzler 1 yildir 2 yildir orda olan biri gibi her seyi ezbere yapmami bekliyorlar. Daha tovbe bismillah 4 gunde neye alisacaksiniz, neyi ogreniceksiniz?? Deney diyorsunuz, bir kere deney techizati duzenegi oluyor onlari kesemezsiniz 4 gunde

kaldi ki diyorsunuz ki fulltiem degil staj, stajyer aliyorsaniz birazcik el tutmak gerektigini kabul ederek alirsin. isi bastan asagi kusursuz yapacak elemani zaten fulltiem ise alirsin.

Calistiginiz tipler ruh hastasi ya da garip kafalar sanirim, burda calismak zorunda misiniz ? Universite labi falan mi burasi? Niye ozel sektorde adam gibi bir is bulmuyorsunuz?

Iyi de ablacigim bu verdiginiz ornek dogru bir ornek degil ki, basbayagi mobbing ve asagilama bu

Ben muhendisim, bizim takima da yeni bir eleman katildi ben ayni seyin ustunde 1 yildir calisiyorum tabi ki ne nerde daha iyi biliyorum. Bu cocuk ise basladiginde projeyi daha kolay ogrenmesini saglayacak kisa bir problem buldum onu verdim. Daha sonra biraz daha kapsamli bir sey, onu bitirince de daha buyuk olcekli bir sey.

Maksat karsidakinin ogrenmesini saglamaksa bunu profesyonelce yapabilirsiniz, ogrenicem ya da ogreticem diye eziyet etmek/cekmek asla normal bir sey degil, sacmalik ve profesyonellikten uzak. Turkiye'deki is kulturunun bu denli mobbinge bagli olmasi ve sizin gibi bir doktorlarin bile bunu kabullenmesi bunu uzucu. Herkes insanca calissin, kisisel gelisimine katkida bulunsun, huzurlu bir ortamda calisalim sonra emegimizin karsiligini alip evimize gidelim bu kadar. Oyle eve gelip aglayacak sekilde bir is ortami cok cok cok yanlis.

Ozel sektor. Zamanin para, paranin zaman oldugu, full kapitalist bir firma.
Yilmamaya calisicam. Yola devam...

Doğru değil biliyorum ama ben en kötü örneği vermek için yazdım... gerçekten çok üzüldüğüm ve anlam veremediğim bir şekilde öğretme stilleri bu. Kabullenmedigim için ağlıyordum zaten. Öğretici konumunda olursam bir gün böyle olmamam gerektiğini öğrendim sadece onlardan. Okulu bırakmanın eşiğine geldiğim çok oldu. Türkiye gerçeklerini kabul etmek zorunda kaldım ve bırakmadım. Keşke sizin gibi mantıklı olsalardı ama Türkiye'de "ben çektim onlar da çeksin" mantığı var ne yazık ki

Gerçekten üzücü bir durum hele ki bunu toplumun en eğitimli kısmının yine en eğitimli kısmına yapması ayrıca saçmalık. Bu kadar eğitimli insanların bu kadar psikopatöa mı desem artık birbirlerine eziyet etmeleri ve bunu hayatlarının işte geçen en az 8 saatinde her gün yapmaları saçmalık tek kelimeyle aklım almıyor

Seni en iyi ben anlarim galiba, 41 yasindayim Almanya'dayim, Fachinformatik üzerine Umschulung yapıyorum, benim de stajlarım var.. bende de soyle bir problem var, meslegi yaptigim okulda öğretmen yok hepimiz Bilgisayarda merkeze bağlanarak konferans uzerinden ders goruyoruz, ki hic birşey anlatmayip sadece ellerindeki kitabi okuyup geçiyorlar ve bizden mükemmel olmamızı bekliyorlar... teoriyi bile kendi cabamizla öğreniyoruz ve o sekilde sudan cikmis balık gibi staja yollanıyoruz... isyerindeki şef cok sukur ki bizim okilun durumunu biliyir ve size acıyorum diyor.. sağolsunlar staj yaptigim büroda çok kolaylık gösteriyorlar.. buna ragmen size aciyorum hicbirsey öğretmiyorlar dediginde eve gelip sinir krizi geçirip aglamistim... sana tek tavsiyem onlar kadar hizli olmaya çalışma, işini temiz ve hatasiz yap yavaşlarına soulenseler de işini temiz yaptin mi çeneleri kapanir

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…