bu işte bir terslik var

canım bende 1 aylık nişanlıyım onun öncesinde 3-3.5 yıllık bi birlikteliğimiz var ve ailelerde tanışalı 1-1.5 yıl oldu
benim nişanlımın ailesi ne tanışmaya gelirken ne istemeye gelirken ne de isteme olduktan sonra biz yemeğe aldık o zaman ellerine bir şey alıp gelmediler
biz de bir yere yemeğe gidilirken yada ilk defa ziyarete gidilirken el boş gidilmez ama onlar hep eli boş geldiler
ben hiç takmadım ama annem kaç defa söyledi bunlar hiç mi bi şey bilmiyorlar bu kadar da olamaz diye ama oluyor işte
şimdi bayram geliyor yine bizde de adettir gelin giydirilir ama yine tık yok
annem bayramda da mı bi şey almayacaklar falan diye yine söylenmeye başladı ama ben boşver anne değmez dedim
ben kendim çalışıyorum onların elinde getirecekleri bir tatlıya yada bayramda alacakları çul çaputa ihtiyacım yok ama insan yine de önemsendiğini hissetmek istiyor
seni çok iyi anlıyorum gerçekten
benimle aynı zamanda nişanlanan aynı mahalleden kızlar var dediğin gibi onları çifter çifter giydirmişler bayram için
bende hatırlanmak isterdim zaten onlar alalım dese de ben ihtiyacım yok zahmet etmeye hiç gerek yok derdim
ama en azından bu insanlar bana değer veriyor beni düşünüyor derdim ama yok işte

yani şunu düşündürtmek gerçekten hiç güzel değil. "benim zaten onların alacağı ...ya ihtiyacım yok"
bir geline bu düşündürülmemeli diye düşünüyorum.

kızlar konu dikkatimi çekti okudum ve ben mi büyütüyorum diye düşünürken aslında haklı olduğumu anladım. martta nişanlandım. temmuzda nikahımız oldu, ekimde de düğünümüz var. ve kayınvalidem bugüne kadar sadece nişanda bir elbise ve ayakkabı aldı. annem de beni strese sokuyor sürekli, kızım bunlar seni hiç alışverişe çıkarmıyor, bayramlık da mı almıycaklar dedi. bilmiyorum anne dedim. nişanlımla aram çok iyi her dediğimi yapar o yüzden sorun etmiyim diyorum ama bazen de bu kadar mı değer veriyorlar bana diye üzülüyorum. bir kere bile kuyumcuya götürmediler ve götürmüycekler de. çünkü düğünde takıcakları bilezikleri de kendi zevklerine göre almış koymuşlar. bayramlık kelimesinin adı bile geçmiyor, zannetmiyorum almazlar. kocaman bi nişan sandığı getirdi nişanda ama içinde bi gecelik, zıbın ve seccadeden başka bişiy yok. üstüne üstlük gelinliğime de sürekli kusur buluyolar biz daha ucuza bulmuştuk gel bak diyorlar. çok moralim bozuluyo:( nişanlıma da hiç bahsetmedim bu huzursuzluğumdan canı sıkılmasın diye. sizce ne yapmalıyım? yani zorla beni alışverişe çıkarın diyememki:( ihtiyacım da yok ama adettendir böyle şeyler, bekliyor insan...

bayramlıklarınızı niye nişanlılarınızdan istemiyorsunuz:34:

Bizim bir komşumuz var niğde yada nevşehirli tam hatırlamıyorum ama onların adette de biyere gidilirken bişey götürülmezmiş. nişan yüzük olayından sonra hayırlı olsuna gelir bizim burda eş dost. illaki çamaşır vs getirirler ama o hep boş gider. geçmiş olsun için ziyaretlere yine boş gider. adetimizde yok der ama bulunduğun yerin adeti böyle uyması gerekmezmi? hatta komşunu kızının düğününede mecburiyetten 6lı su bardağı alıp götürmüş. belkide gerçek adetlerinde yoktur ama ailelerin bu konuyu konuşup halletmeleri gerekirdi. kimin adeti nasıl, neler yapılır yapılmaz söylenmeliydi.

erkek tarafı kıza bayramlık alınca,kız tarafı da erkeğe alır bayramlığı,konu sahibi kendi alıp nişanlısına verse,sizde bana alacaksınız dese olmazmı ki:44:

Herkes kendi bayramlığını alsa sorun morun kalmaz. :27:

Biz nişanlanırken dediler ki damadın takımını siz, seninkini onlar alacak, mantıksız ve anlamsız geldi bana.
Bende dedim ben nişan kıyafetimi alırım o da kendi takımını alsın, patladı gittii :9:

Tamam çok gelenekçi bir yapım yok ama bu tür adetlerin de bir amacı yok, hatta sonradan yok biz en iyisini yaptık, onlar bana en adisini aldı gibi yakınmalara da yol açıyor, duyuyoruz etraftan.

Yemek daveti konusunda konu sahibinin haklılığı var, özellikle iftar davetlerinde karşılıklı çağrılır, ama evleri küçük eşyaları eski ise çekiniyor olabilirler. Öyle düşünmemek lazım ama daha yeni kurulmaya başlayan ilişkilerde insan karşısındaki nasıl düşüneceğini kestiremiyor, çekinceleri olabiliyor. Yani bu mevzuyu da sorun etmemek lazım bence...

ben nişanlımdan istesem hemen alır o yönden problem yok. ailesinden değer görmek istiyorum, derdim nişanlık değil ayrıca...

ben hala anlamıyorum.bayramlığı kaynana alınca mı değer verilmiş oluyor.madem annen sorun ediyor,alsın nişanlın.:34:

Arkadaşlarına alınıyor diye eğer kayınvalidenin sana da bayramlık almasını bekliyorsan fazlasıyla gerikafalısın. Çok eskiden bir arkadaşım bana, sevgilin sana harçlık veriyor mu demişti. Onun gibi bir şey bu. Sen böyle beklentiler içindeysen (ihtiyacın var demiyorum), kayınvaliden seninle yüzgöz olmak istemiyor olabilir.

kızlar konu dikkatimi çekti okudum ve ben mi büyütüyorum diye düşünürken aslında haklı olduğumu anladım. martta nişanlandım. temmuzda nikahımız oldu, ekimde de düğünümüz var. ve kayınvalidem bugüne kadar sadece nişanda bir elbise ve ayakkabı aldı. annem de beni strese sokuyor sürekli, kızım bunlar seni hiç alışverişe çıkarmıyor, bayramlık da mı almıycaklar dedi. bilmiyorum anne dedim. nişanlımla aram çok iyi her dediğimi yapar o yüzden sorun etmiyim diyorum ama bazen de bu kadar mı değer veriyorlar bana diye üzülüyorum. bir kere bile kuyumcuya götürmediler ve götürmüycekler de. çünkü düğünde takıcakları bilezikleri de kendi zevklerine göre almış koymuşlar. bayramlık kelimesinin adı bile geçmiyor, zannetmiyorum almazlar. kocaman bi nişan sandığı getirdi nişanda ama içinde bi gecelik, zıbın ve seccadeden başka bişiy yok. üstüne üstlük gelinliğime de sürekli kusur buluyolar biz daha ucuza bulmuştuk gel bak diyorlar. çok moralim bozuluyo:( nişanlıma da hiç bahsetmedim bu huzursuzluğumdan canı sıkılmasın diye. sizce ne yapmalıyım? yani zorla beni alışverişe çıkarın diyememki:( ihtiyacım da yok ama adettendir böyle şeyler, bekliyor insan...

Beklemeyin böyle şeyler ya. Ben kayinvalidemin yılda birkaç kez aldığı çok ufak hediyeerden bile rahatsız oluyorum. Siz bayram alışverişi diyorsunuz. Bence komik oluyorsunuz, hayretle izliyorum. Çok şey bekliyorsunuz. Sevgi saygı görün, yetinin. Fazlası varsa da şansınıza. Yoksa bu meseleler kimseyi eleştirebileceğimiz meseleler değil 'bence'.

hiç bu zaman bu gelenekleri anlamamışımdır alsalar değerli almasalar değersiz mi oluyoruz hem neden alsınlar anlamıyorum sebep ne ?? siz onlara ne alıyorsunuz ? kayınvalide neden almak zorunda bana biri bunu açıklayabilir mi ?? değer kavramı alınanlarla ibaret midir?? hem neden kız tarafında hep bu afra tafralar neden damatlar hiç sorun çıkarmıyor ?? açıkcası bu zamanda kız çocuğu ya da erkek çocuğu evlendirmek arasında ben bir fark görmüyorum da bu gelinler neden kendilerini böyle nazlandırırlar ??? açıkcası kız tarafındaki anne de çocuğunu evlendiriyor aynı şekilde damat annesi de evlendiriyor heeem bence evlillik sonrası kayınvalide size değer veriyor mu bence bu daha önemli ...

herkesin duyguları, hassasiyeti, değer yargıları farklıdır. ben bana alınacak hediyeden değil, düşünülmekten, önemsenmekten, bana bişey alınırken fikrimin sorulmasından mutlu oluyorum mesela. sizin için sorun olmayabilir.amaan neyse ya fazla uzadı bu konu. ben nişanlımla son derece mutluyum... o benim elimi sıcak sudan soğuk suya sokturmazken, her istediğin gönlüme göre olsun diye bu kadar uğraşırken bu konuyu bu kadar büyütmemeliyim..istediğim herşeye sahibim.. çok şükür... iyi geceler herkese;)

İçlerinden gelmiyor demek ki... Size alınması gerektiğini düşündüklerinizi nişanlınız aracılığı ile talep edecek derecede yüzsüz olmaktansa "acaba beni mi tam olarak benimseyemediler, yoksa yaratılış olarak mı daha mesafeliler de bizim tuhafımıza gidiyor?" gibi ihtimaller üzerinde durabilirsiniz bence...

Ailenin gelin adayı olarak kendinize verilen değeri size verecekleri iki kat elbise ile ölçüyor gibisiniz ama sırf "adet yerini bulsun" diye gönülsüzce yapılsa bu, o zaman çok mu makbule geçecek anlamıyorum ki. Hediyeleşmek, kocaman sofralarda hep beraber yemek yemek hayata dair hoşluklardır, ancak devreye ikazlar, hatırlatmalar girince bence hiçbir anlamları kalmaz. Aile genel anlamda daha soğuk olabilir, siz nişanlınızla iyiyseniz bazı formaliteler yüzünden keyfinizi kaçırmayın derim. Ben erkek olsam, nişanlım gelip "sizin bana şunu şunu almanız gerekiyormuş" falan dese, kendini düşürdüğü durumdan dolayı ben utanırım herhalde...

ben de 1 senelik nişanlıyım... uzakta ailelermz. geçen bayram aradılar bayramlık alalım nasıl yapalım. tabiki ben sağolun dedm :)) gerçek almaya niyetlenen farklı bi yoldan yaaprdı. canları sağolsun. bu bayrama zaten aramız baya limoni hiçbi beklentm yok. sadece huzur versinler yeter. bu adetler millete dedikodu çıksın die. birileri bişeyi diğerlerinden mutlaka eksik yapar. insna oğlu herkesn değeri mizacı farklı. ve insanlar herkesi tek kalıp gibi aynı değerlendirme sürecine sokarlar. seni huzursuz edip dururlar. takmamak lazım ama can sıkıcı olabiliyor yine de

evet evet aynen öyle zorla aldırdıktan sora bi anlamı yok, kaldıki hiç bi zaman adetçi gelenekçi olmadım. sanırım biraz annemin gazına geliyorum... neyseki sevgilime hiç bahsetmedim bu konudan, bahsetmeyi de düşünmüyorum.. o benim herşeyim çok seviyorum ne lüzumu var arada kalmasına kıyamam ben ona... ailesi de beni çok seviyor bundan şüphem yok... biraz duygusal davrandım, artık kafaya takmamaya karar verdim. aşkımla evleniyoruz sonundaaaa:16:

haklısın sende benim gibi ihtiyaçtan değil kv almasa bayramda çıplakmıyım hayır bu bir adettir bende senin gibi ne nişanlıma ne ailesine söyleyemem talepte edemem ama işte çevrenin baskısıyla kafada soru işaretleri olmuyor değil:44:

Arkadaşlarına alınıyor diye eğer kayınvalidenin sana da bayramlık almasını bekliyorsan fazlasıyla gerikafalısın. Çok eskiden bir arkadaşım bana, sevgilin sana harçlık veriyor mu demişti. Onun gibi bir şey bu. Sen böyle beklentiler içindeysen (ihtiyacın var demiyorum), kayınvaliden seninle yüzgöz olmak istemiyor olabilir.

gerikafalılıkla ne ilgisi var bunun toplumca gelenek görenek ve adetleri benimsemişiz bir yorumda örnek verdim düğünde geline kv taktığı takı adettir benim param yok takamam diyenini duydunuz mu hiç

Back
X