Bu kadar farklılıkla olur mu ?

bazı insanları kötülük yapmaktan men eden tek şey Allah korkusudur, çok duyarız ya Allahtan korkmasam şunu yapardım v.s. diyenleri.
ama diğer yandan ahirete inanmadan, cezlandırılma korkusu olmadan tamamen kişisel iyiniyetiyle kötülüğü aklına bile getirmeyen insanlar var...
çok doğru bir örnek vermişsiniz, eğer Allah korkusu insanları suçtan uzak tutsa Müslüman ülkelerde hiç suç işlenmez, tecavüzler, cinayetler hiç yaşanmazdı, ateist toplumlarda kan gövdeyi götürür insanlar birbirini çiğ çiğ yerdi... ama ne ironiktir ki suç oranı en düşük olan ülkeler bu ateist toplumlar.

bu arada Ateist değilim, sadece insanların kategorize edilirken dinine, ırkına göre değil, yüreğine göre kategorize edilmesi gerektiğini savunanlardanım.

Bahsettiğiniz türdeki insanların günahı kendine bizi alakadar etmez.
Ateistlerin kötü olmadığını anlatmanın, diğer tarafı karalamadan da yöntemleri vardır.
Ona bakarsanız önünüze bir çok yam yam profili koyabilirim ama genelleme yapmam.
Benimde bir çok ateist arkadaşım var. Hepside iyi insanlar.
İslamın kati kuralları vardır. Bunlar malesef 'ama o çok iyi melek gibi' demekle olmuyor.
Her müslüman melek değildir ama her müslümanda vicdansız değildir. Allah korkusu-vicdan ile eşit bir kavramdır zaten.
Biraz kelimelerimize dikkat etmek lazım sanırım.

Bence denemek için yüksekten praşütle atlayın .. ya da ekstrem spor yapın .. ne biliyim ölüm ile burun buruna gelsin bakalım .. ALLAHIMM KURTAR BENİ diyecek mi .. Diyecek gibi geliyor :)

söylediklerim çok açıktı aslında böyle algılamayı nasıl başardınız anlamadım.
açıklamalarımda diğer taraf dediğiniz tarafı (ki ben de o tarafta yer alıyorum) karalayacak hiçbir ifade kullanmadım.
bazı insanlar dedim hep, müslümanın kötüsü de var ateistin de insanı insan gibi değerlendirmek lazım dedim
yani genelleme yapılmamasını savundum, hatta tam olarak ifade ettim insanları dinine göre değil yüreğine göre kategorize edelim diye.
ama allah korkusu=vicdan değildir. içinde hiçbir allah korkusu olmadığı halde yerdeki karıncayı bile incitmeyecek vicdana sahip insanlar tanıyorum...
buda anlaşılmayacak bir yer yoktu ama yine açıklayayım madem anlamadınız....

Ben sizin ne demek istediğinizi anlıyorum.
Sadece yönteminiz karşıdan hoş görünmüyor.
Allah korkusu-vicdan bir dine sahip olan kişiler için anlam kazanır zaten.
Sanırım siz benim ne demek istediğimi anlamamışsınız.
Herneyse artık anlaşmışızdır umarım

canım şöyle ki bazen aynı durumlar benimde başıma geliyo bi dalga söz konusu olunca gereken cevabı veriyorum . bazen böyle ciddi ciddi dinliyo , soruyo . ama mantıksız gelen yerlerde benimde acıklayamadıgım yerlerde dalgaya kaydıgı da oluyo o zaman hemen kapatıyorum .

canım benim babam bilmiyo henüz . annemin haberi var . ve onaylamıyo cok da karsı . ama evlenmemize daha cok var diye sanırım nasılsa bırakır diyo düşünüyo . oysa ben ciddiyim annem dahi arkamda durmuyo .

Sana şunu söyleyeyim ateistler İslam'ı Kuran'ı bizden çok ama çok iyi biliyorlar. Müslümanlar genelde Kur'an'ın Türkçe'sini okumazlar ama ateistler mealini bilmem kaç kere okumuşlardır neden diye sorarsan açık, çelişki bulmak için. Yani hangi surenin kaçıncı sırada olduğunu, iniş yılını, içinde geçen ayetleri falan tek tek biliyorlar. Ama yaptıkları birşey var canım, işlerine geldikleri gibi o ayetleri kullanııyorlar. Ayetin iniş durumuna önündeki veya arkasındaki cümleye(ayete) bakmadan işlerine geldikleri gibi alıp kullanıyorlar. Bağlama hiç bakmıyorlar ki ingilizce birşeyi çevirirken bile bağlama bakarız, önündeki arkasındaki cümlelere. Ateistlere veya sevgiline karşı güçlü durmak istiyorsan Kur'an mealini en az Kur'an kadar hatim etmen gerekecek.

Bak onlar bunla da yetinmiyorlar peygamberin hayatını da çok çok iyi biliyorlar. Her peygamberi. Mesela Hz. Muhammed'le ilgili tek kullandıkları Hz. Aişe olan evliliği, Hz. Aişe'nin yaşı. Sadece peygamber hayatları değil adamlar Tırmızî, Buhari gibi sahih hadis aktarıcıların da kitaplarını hatmetmişler. Yani İslam'a karşı çok donanımlılar. Biz müslümanlar İslam'ın beş şartından başka ne biliyoruz. Ben ateistlerle tartışmaktan vazgeçtim hatta mümkünse konuyu dine getirmem çünkü alt ediyorlar ve özellikle ayetleri cımbızlayarak kullandıkları için, sende yeteri kadar bilgi sahibi olmadığın için kafanı karıştırıyorlar. Ama bana bir faydaları dokundu dini kitaplar okuyorum artık. Hadis kitaplarına ve peygamberlerin hayatlarını okuyacağım artık...

Yani canım benim bak sende az da olsa böyle şeyler yaşıyormuşsun düşün ki bu adamla bir evde ömür geçireceksin. Sanma ki o rahat duracak, saygıyı dediğim gibi bir yere kadar gösteriyorlar yarın çocuğun olduğunda aynı benim arkadaş gibi çocuğun kafasını karıştırmayacağı, ateist yapmayacağı ne malum.

Aslında sende olmaz diyorsun ve aradığın desteği buldun, bence davul dengi dengine. Bırak sen müslüman bir adamla o ateist bir kadınla evlensin. İlerde çok zorluklar yaşayacaksın. Aileni çevreni boşver sen kendini dinle, olacakları düşün...

Son düzenleme:
Ateist derken, adam kalkip ben Allaha inamiyorum diye bas bas bagirmiyordur heralde sokaklardi. Eger sana ve inanclarina saygi gösteriyorsa, abuk sabuk konusmuyorsa, bence büyük sorun yok. Tamam, namaz kilmaz, oruc tutmaz.. ama müslümanim diyenlerde sonucta bunlarin hepsini yerine getirmiyor

Olay kırmızılı yerde bitiyor zaten.Cımbızla bir kelime çekip evire çevire kullanıyorlar.

bazı arkadaşlar dinin gereklerini yerine getirmemekle ateistliğin aynı şey olduğunu sanıyor sanırım.

namaz kılmamak,oruç tutmamak.. vs vs başka şey,Allahın varlığını inkar etmek bambaşka bir şey.

bunlar birbiriyle nasıl kıyaslanıyor anlayamadım.

"Günümüzde, dünya nüfusunun % 2,3’ü kendini ateist, %11,9’u teist olmayan (non-theist) olarak tanımlamaktadır. Bu oran Rusya’da %48’in üzerine çıkmakta, Japonya’da ise %64 ila %65 arasında seyretmektedir. Avrupa Birliğinde oran, %6 ile İtalya ve %85 ile İsveç arasında değişkenlik göstermektedir. 2006 yılı istatistiklerine göre ise Türkiye'de ise bu oran %2,5-%3 arasındadır.*" ALINTI

Dünya üzerindeki ateistler kuran ı okuyup, ayetleriyle uğraşmıyorlardır değil mi, yani bir japonun oturup kuran okuyayım sonra kötüleyeyim gibi bir derdi yoktur. zaten genel olarak ateistlerin dini kötüleme gibi bir derdi yoktur, yani onlara göre zaten olmayan bir şeyle uğraşmak anlamsızdır. eski işim gereği çok sayıda Japon ve ateist hintliyle çalıştım hiçbirinin dini kötüleme, dalga geçme gibi bir yaklaşımına şahit olmadım, aksine şirketteki hem müslüman hem hristiyan çalışanların her türlü ibadetine en çok onlar saygılı davranırdı.
Benim hem internette hem sosyal hayatımda tanıdığım ateistler (dediğim gibiçok sayıda ateistle birarada çalıştım) genelde -tanrı olsa sakat doğumlar olmazdı- -tanrı olsa insanlar açlıktan ölmezdi- -tanrı olsa dünya bu kadar kötü olmazdı- gibi yüzeysel nedenlerle tanrının varlığını reddediyorlar. hiçbirinin sizin neye inandığınız umrunda değil...
konu sahibi arkadaş daha iyi bilir tabi sevgilisinin hangi nedenle tanrıya inanmadığını. ille de kuran okumuş, kafasına göre yorumlamıştır diyemeyiz, belki hayatı boyunca hiçbir dini kitaba elini bile sürmemiştir.

Son düzenleme:

Yabancı ateistleri bilmiyorum ama Türk ateistleri feci derecede uğraşıyor. İşin ilginç yanı İslam'la... Yahudiliği mesela sorgulayanlarını pek görmedim. Allah'la pek işleri yok dertleri de genellikle Hz. Muhammedle. Çünkü İslam'ın onun dini olduğunu söylerler. Gerçi sataşılmadığı müddetçe "saygılılar". Benim bildiklerimin ellerinden Kuran ve hadis kitapları düşmüyor. Şaşıyorum bu kadar okuyorlar, biliyorlar da imana gelseler bari :))

yazdıklarınız çok hoşuma gitti ve bu yazdıklarınızın altına bi dipnotta ben eklemek istedim...

konu sahibi arkadaş.....
farzedelimki evlendin mutlu bi yuvan oldu....
çoluğa çocuğa karıştın....
ve çocuklarında eşinden etkilenip ateist oldular...
sen bu duruma bi yerde sebep olmanın verdiği vicdan azabının altından kalkabilecek güçte hissediyormusun kendini...

sizin bildiklerinizle benimkiler çok farklılar demek ki...
benim üniversiteden beri bozulmamış bir arkadaş grubum var 13 yıllık yani
1 hristiyan, 2 ateist ve 2 müslümandan oluşan. ateist olanların elinde hiç kuran görmedim, sorsan fatiha yı bile okuyamazlar, dinle ilgili düşünceleri de çok sığdır. neden inanmıyorsun dersin "Allah olsa ozon tabakası delinir miydi" der, daha derine inemez, biraz kurcalarsan of aman banane ben böyle mutluyum der geçerler. size okuyanı denk gelmiş demek, bizimkiler de okusa da keşke, oturup tartışabilsek uzun uzun

benim bildiğim sadece 1 ateist arkadaşım oldu. o da yukarda BRNSZ isimli arkadaşın yazdığı gibi dini yemiş yutmuş,fazlasıyla akıllı,

tek kelime tartışılamayacak türden biriydi..hani birkaç saat bu konuyu konuşsanız,ona hak verirsiniz nerdeyse,öyle de ikna edici.

ama dediğim gibi sadece 1 kişi tanıdım,diğerleri nasıldır bilemem.

canım bende bazen konuşuyorum öyle şeyler diyoki kafam karısıyo . asla onun görüşüne gitmem tabiki ben kalben manen Allahın varlığına inanıyorum zaten . tam olarak görüşü şu : Din insanları toplumu düzenlemek için ortaya atılmış bişeymiş yani insanlar birarada düzgün yaşasın diye . Allahın ibadetlerini soruyo söylüyorum diyo ki Allah cok yüce neden onu neden 5 vakit anmadıgımız için bizi yaksın ki ? bende diyorum çünkü bu bi sınav . vermek için yapmak gerek . o da bana bu kadar yüce bi varlıgın böyle insani egoları olamaz anılmadıgı için dua edilmediği için cehenneme yollamaz falan diyo . bende yetersiz kalıyorum diyecek bişey bulamıyorum . gerçi şu da bi gercek eski zamanlarda yüzlerce peygamber mucizesi olmuş ama yinede inanmamışlar yani inanmayan insan bi yolunu bulur yine inanmaz . ama keşke daha tatmin edici cevaplarım olsa

bende bundan korkuyorum ilerde hem zina sayılmanın hemde cocuklarımın vebalinş almaktan . ama çok seviyorum sevgilimi sırtımı dönemiyorum .

bende bundan korkuyorum ilerde hem zina sayılmanın hemde cocuklarımın vebalinş almaktan . ama çok seviyorum sevgilimi sırtımı dönemiyorum .
ben bu noktada şu soruyu sorarım kendime ......
-hangisine olan sevgim daha ağır basıyor....
-kulun kula mı?
-kulun ALLA'a olan sevgisimi...
zaten olayı çözecek olan anahtar bu soruların cevabında değilmi sizcede?....
allaha inanıyorum diye yazmışsınız demekki allahı da seviyorsunuz öyleyse olaya birde bu açıdan bakın...

eğer sadece sevgiden dolayı aklınız karışmışsa bence -benim açımdan- ikinci sorunun cevabı ağır basar ve olay biterdi...
birbirine delicesine aşık olup evlenen fakat bir müddet sonra aşk bitti diye boşanan eşler görüyoruz çevremizde...
birbirine aşık olmayıp sadece mantık evliliği yada görücü usulü evlilik yapıp bir ömür boyu mutlu olan insanlarda var...
demekki neymiş aşk denilen şey gelip geçici olabiliyor yada sonradan kazanılabiliyormuş........

ne diyeyim ALLAHIM sizin için en hayırlı şeyi yapmanız için yardımcınız olsun...

tabiri caizse körle yatan şaşı kalkabiliyor ...
bu ihtimali göz önüne al.........

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…