Öncelikle sağlıklı gebelikler diliyorum. Memnun kalmadığınız doktoru değiştirme konusunda hiç endişe etmeyin, sonuçta biz hasta değil gebeyiz ve bu yola kendimizi en rahat hissettiğimiz kişilerle devam etmemiz gerekiyor.
Testleriniz hakkında şunu söyleyebilirim: Öncelikle ikili test, üçlü testten daha güvenilir bir testtir ve bir çok doktor eğer ikili iyi çıktıysa üçlüye gerek duymaz bile. Sizin ikili test sonuçlarınız çok iyi çıkmış, kombine riskiniz 10,000'de 1. Kombine risk ense kalınlığı + kan değerlerini birlikte değerlendiren risktir. Sadece kan değerleri riskiniz 2775'te bir olduğuna göre, bebeğinizin ense kalınlığı öylesine iyi ki, kan değerleri riskine eklenilince toplam riskinizi oldukça düşürmüş. Bunu şu yüzden yazıyorum, down sendromunda ense kalınlığı çok önemli bir bulgudur, o yüzden bu durum içinizi bayağı rahatlatmalı. Sadece yaşa dayalı riskiniz ise 765'te 1, eğer 30 yaşın üzerindeyseniz bu çok normal, takacak birşey yok. Sizin için önemli olan kombine risk, bu da çok iyi.
3lü teste gelince, bu testte sadece kan değerlerine bakılır, ense kalınlığı gibi önemli bir veriyi dikkate almadığı için, yanlış pozitif verme ihtimali oldukça yüksektir (%15 kadar). Bunun anlamı bebeği gayet sağlıklı olan her 7 kadından birinin üçlü testi sanki bebekte down sendromu riski varmış gibi çıkar. Zaten güvenilir olmamasının nedeni de budur, çünkü gereksiz stres ve amniyosentez yaratma ihtimali kabul edilemez şekilde fazladır. Avrupa'da bu nedenle üçlü test yapılmaz.
Üçlü teste göre down sendromu riskiniz 369'da 1, ikinci doktor buna takılmıştır muhtemelen. Ama birincisi 200'de 1'den yüksek olmayan risklere amniyosentez zaten gereksizdir, ikincisi de yukarıda saydığım sebeplerle ikili test bu kadar iyi çıkmışken üçlüyü ciddiye dahi almayabilirsiniz.
İçinizi gayet ferah tutun. Eğer bu doktordan da memnun değilseniz bir üçüncüsünü deneyin. Ben gebeliğimde 4-5 doktor değiştirdim, en sonunda aradığımı bir buldum tam buldum.