Büyük Yöneticilerin 10 Ortak Özelliği

realist

Nirvana
Kayıtlı Üye
3 Aralık 2006
3.073
132
62
1- Kendilerini, amaçlara ulaşmak için birlik içinde çalışan bir ekip oluşturmaya adarlar. Büyük yöneticiler; farklı inançlara, değer ve ideallere sahip insanların bir amaç uğruna birlik içinde çalıştıkları çok iyi ekip kurarlar.

2- Öğrettiklerini kendileri de uygulayıp diğerlerine örnek olurlar ve onların saygısını kazanırlar. Söylediklerinizle yaptıklarınız birbiri ile çelişirse saygınlığınızı kaybedersiniz. Öncelikle insanların saygısını kazanırsanız, birlikte iyi işler yaparsınız.

3- Ahbaplık ilişkileri kurmazlar. İş dışında arkadaşlık ettikleri insanlarla iş arkadaşları ayrıdır.

4- As elemanları yoktur. Herkese ve her şeye karşı dürüst davranırlar. Eğer kendinize birtakım as elemanlar seçerseniz ve ekibiniz bunu öğrenirse saygınlığınızı kaybedersiniz. Ayrıca sizin as eleman seçiğiniz kişi, politikalarda yada liderlik konumunuzda bir değişiklik olduğunda ya da gerçekten bir konuda herhangi bir şeye o’na ihtiyacınız olduğunda, en büyük hasmınız olabilir. O halde kimseyi alternatifsiz yetiştirmeyin, kabullenmeyin, hazırlıklı ve tedbirli olun.

5- Geleceğe ait vizyon (ileri görüş, öngörü, feraset) geliştirip kendilerini gelecekte görürler. Şirketlerinin konumunu, Pazar paylarını, rakipleri karşısındaki durumlarını çok iyi bilirler. Kendilerinin, departmanlarının ya da satış elemanlarının gelecekte nasıl olacağını görürler. Geleceğe ait vizyonunuzu nasıl oluşturursunuz? Bence bir amaç ortaya koyarak, bir plan yaparak ve sizi eleman bulmaktan, yönetmekten ve eğitim vermekten alıkoyacak her işi, o işi öğretebileceğiniz bir başkasına devrederek.

6- Sürüncemede kalmış problemlere bir an önce çözüm bulur ve sık sık zor kararlar verirler. Sıradan yöneticiler karar vermezler, ya da karar vermekte o kadar yavaş davranırlar ki, artık ortada karar verilmesi gereken bir durum kalmamış olur. Zaten iş olacağına varmıştır.

7- Elemanlarını riske girme konusunda yüreklendirirler. Riske girmekten ne kastediyorum? Elemanlarınızın yaptıkları işlerle ilgili olarak biraz alışkanlıkların dışına çıkmalarından ve sınırlı zorlamalardan söz ediyorum. Aslında elemanlarınızın gelirleri arttıkça kalitelerini de yükseltmeleri gerekir. Çalışanlarınız eğer ilerlemek ve büyümek istiyorlarsa kendi kalitelerini artırmak zorunda olduklarını öğretin.

8- Üstün nitelikli insanlar bulmak, onları eğitmek ve şirkette tutmak konusunda uzmandırlar. Bunu ancak büyük yöneticiler başarabilir. Üstün bir eğitimci ya da öğretmen olmanız şarttır. Çünkü diğerlerinin de size benzemesini ve aynı başarıları göstermesini sağlayamazsanız, geleceğin resmin tamamlayamazsınız.

9- Değişimin sağlıklı olduğuna inanırlar. Değişim insanları heyecanlandırır. Her an tetikte olmalarını sağlar. Normalde yapacakları işlerin sınırlarını aşmaları yönünde motive eder. Alışkanlıkların dışına çıkmalarına yardımcı olur. Büyük yöneticiler, işte bu nedenle her gün aynı şeyleri yapmazlar. Her gün aynı saatte gelmezler. Her gün aynı saatte yemek yemezler. Her an herkesin tetikte olmasını sağlarlar.

10- İnsanların kendine güvenlerini artırarak, onların kendilerine bakış açısını değiştirirler. Çoğu insan özgüven sahibi değildir. Çünkü korkmakta ve başlarına ne geleceğini bilmemektedirler. Bir yöneticinin görevi , yalnızca çalışanlarının kendilerine güvenmelerini sağlamak değil , kendilerine daha iyi gözle bakmalarına da yardımcı olmaktır. Kendinize bakışınız , kim olduğunuza ilişkin düşüncelerinizin aynadan yansımasıdır. Bu yansıma, sizin gerçekte kim olduğunuzu göstermeyebilir. İnsanları, en uç hayallerini gerçekleştirebilecekleri şekilde geliştirmek için yapacağınız ilk iş, kendilerini nasıl gördükleri konusunda eğitmektir.

İyi bir yönetici olmak istiyorsanız , kendinize işinizden daha fazla ilgi göstermeli, gelişmek için çok çalışmalısınız. Çünkü yaptığınız iş tamamıyla insanları ilgilendirmektedir.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan
 
Ben bu sahsı bizzat dnledim acayip konuşuyo paylaşım on numaraaaa...:KK70:
 
X