Evet niyese Türkiyede cocuklar geç yatiriliyor. Ben yurtdisinda yasiyorum, burda annelere "saat kaçta yatiriyorsunuz cocuklari" sordugunda cogu 19-20 arasi diyor. Saat 21-22 diyenler çok azdir.
Disarinin karanlik olup olmamasi niye bu kadar önemli? Cocugu sezona göre büyütmüyoruz ki, köyde yasamiyoruz. Yani saate göre. Bebekler gündüzde uyur mesela. Perdeyi örtüyorsun ve oda karariyor zaten.
Herkes kendi istegine göre cocuk büyütür fakat cocuk bence kendi düzenini seçmemeli. Kk'ündede fark ediyorum, herkes uyku egitimine çok tepkili. Ki bence çok önemli birsey. Nasil biz tuvalet egitimi veriyoruz, yada kurallar koyuyorsakta, uyku egitimide ayni sey. Anne babaninda kendina ait bir alani olmali. Tüm gece cocuk yatmaz yada geç yatarsa bu anne babanin kendine ait harcayacak vakittende çalar.
Ben bir aralar saat 18de, bazen 19de eve geldigimde oluyordu. Ona ragmen uyku saati ayniydi. Saatinde uyumayinca kizimda huysuzlaniyor, daha zor uykuya daliyor. Istisnai olarak kizim 20-20.30da yatar ama normalinde o saate kadar zor durur mesela.
Disarinin karanlik olup olmamasi niye bu kadar önemli? Cocugu sezona göre büyütmüyoruz ki, köyde yasamiyoruz. Yani saate göre. Bebekler gündüzde uyur mesela. Perdeyi örtüyorsun ve oda karariyor zaten.
dışarının karanlığı bebekte fark etmez de çocuklardan söz ediyoruz yani 6-7 yaşındaki çocuk daha akşam olmadı ki der örneğin
bir de sonuçta daha akşam bile olmamış, herkes dışarıda algısı var
yani apartman kuralları bile akşam 10 dan sonra gürültü yapmayın diyor akşam 19.30 da çocuğun yatacağına dair bir yöneliş yok
ben hep erken yatan bir çocuktum da ben de 19.30 da yatmazdım
bir de ilkokullar falan burada zaten o saatte okuldan geliyor yani yatması mümkün değil
geçen bu tarz konuda da vardı en geç 15.30 da eve geliyoruz, erken yatıyor diyen bir arkadaş yurtdışında demek ki oralarda yaşam öyle şekillenmiş
ama cidden merak ettim ne zamana kadar çocuk sayılıyor ve 19.30 da yatılıyor
yani ortaokulda da mı mesela daha geç yatıyorlar
eşimin kuzeninin Amerika'da büyüyen kızları 9 da yatıyordu benimki gibi mesela