Çalışan bayanlara ayrıcalık?

PurpLe.

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
10 Haziran 2009
40
0
86
32
Sakarya
Merhabalar, sizden bir konu hakkında görüşlerinizi almak istiyorum bayanlara özel bir site olduğu için.Benim bir ödev konum var "çalışan bayanlara ayrıcalık verilmeli mi?" diye.Sizce ne tür ayrıcalıklar olabilir ben çok düşündüm ama pek akla yatacak birşey bulamadım aklınıza gelen birşey olursa yardımcı olabilir misinizz?

Canım, biraz daha konuyu açabilir misin? Hangi dersin ödevi bu mesela.

Belki yardımcı olabiliriz.

canım ben ingilizce öğretmenliği okuyorum.Bir derste sunum yapıyoruz ve benim konum da çalışan bayanlara ayrıcalıklar verilmeli mi? Geniş bir konu yani.Herşey olabilir

İş hayatında mı? Ailede mi? Toplum genelinde çalışmayan bayanlarla kıyaslayınca mı? Çalışan erkeklerle kıyaslayınca mı? Nedir tam olarak?

Şöyle söyleyeyim ne gibi ayrıcalıklar tanınabilir mesela bayanlar erkeklere göre daha az çalışsın yada bayan işçilerin gece vardiyaları kaldırılsın gibi

Merhabalar, sizden bir konu hakkında görüşlerinizi almak istiyorum bayanlara özel bir site olduğu için.Benim bir ödev konum var "çalışan bayanlara ayrıcalık verilmeli mi?" diye.Sizce ne tür ayrıcalıklar olabilir ben çok düşündüm ama pek akla yatacak birşey bulamadım aklınıza gelen birşey olursa yardımcı olabilir misinizz?

Ben çalışan bir anneyim. Tabii güzel olurdu bazı ayrıcalıkların verilmesi. Biraz hayallerimi sıralayayım.
* İşten yarım saat erken çıkmak.
* Ayda 1 kez istediğimiz bir günde tabiki işin en yoğun olduğu zamanda değil, izinli olmak,
* Hamileliklerde doğum öncesi 3 ay doğum sonrası 6 ay ücretli izin,

:34:

Ben çalışan bir anneyim. Tabii güzel olurdu bazı ayrıcalıkların verilmesi. Biraz hayallerimi sıralayayım.
* İşten yarım saat erken çıkmak.
* Ayda 1 kez istediğimiz bir günde tabiki işin en yoğun olduğu zamanda değil, izinli olmak,
* Hamileliklerde doğum öncesi 3 ay doğum sonrası 6 ay ücretli izin,

:34:

yarım saat bile az bence :9: evet bunun gibi şeyler çok teşekkür ederim :)

İş hayatında verilmemeli diye düşünüyorum ben. Eğer bir şirketin, kadın çalışandan erkek çalışandan aldığı verimi alması hukuki olarak engellenirse erkek çalışan tercih etmesi kaçınılmaz olur. Hatta doğum izni vs. babalara da verilmeli, hem böylelikle evli kadınları işe almak istemeyen şirketlerinde önüne geçilmiş olur.

Sadece şöyle birşey yapılabilir, her iş sektöründe belli bir sayıda kadın işçi çalıştırmak zorunlu hale getirilebilir.

canım ben ingilizce öğretmenliği okuyorum.Bir derste sunum yapıyoruz ve benim konum da çalışan bayanlara ayrıcalıklar verilmeli mi? Geniş bir konu yani.Herşey olabilir

Çalışan kadın ve çalışan erkek arasında iş ortamında ayrıcalık kabul etmiyorum.Her iki cinste performanslarına göre değerlendirilmeli.

Ama; çalışan ve aynı zamanda bir evlilik hayatı , anneliği olan kadınlara ''evet ayrıcalıklar verilmeli ve veriliyor da''

Doğum izni , süt izni vs...

İş hayatında bu ve benzeri imtiyazlar sağlanabilir.Asıl olan ,çalışan ve aynı zamanda bir evi yöneten kadına özel hayatında tanınması gereken ayrıcalıklardır.
Bence bu kategorideki kadınların uyku dışındaki zamanlarında sergiledikleri yoğun tempodan dolayı yasal olmasa da ; göz yumulacak imtiyazlara , evde de önlerine koyulmuş sıcak su dolu bir leğenle masaj gibi ayrıcalıklara kesinlikle ihtiyaçları ve hakları var.:34:

özellikle hamilelik ve doğum sonrası izin konusunda süreleri arttırabilir :26:

hayal kurmak serbestse temizlik ve yemek yardımı yapabilirler ne güzel olur :37:

Son düzenleme:
İş hayatında verilmemeli diye düşünüyorsunuz o zaman.. Bilemedim şimdi.Verilmeli mi verilmemeli mi?Bİrini seçip savunmam gerekiyor bende verilmeli diye düşünmüştüm

Bayanlar en geç 45 yaşında emekli olmalı ve maaş almaya başlamalı.
Hem çocuk büyütüyolar,hem ev,hem çalışma hayatı kadınları erkeklerden daha fazla yoruyo yıpratıyo

Son düzenleme:
hamilelik ve adet dönemleri için ayrıcalık kesinlikle verilmeli.

onun dışında erkeklerle eşit olunmalı, sonuçta 2 tarafta insan. yani sorunun cevabı hem evet hem hayır :)

Elbette tanınmalı çünkü Türkiye'de evin yükü, % 95 kadının sırtında. Erkeklerin, onlara yardımcı olma gibi bir meziyetleri yok. Hal böyle olunca çalışan kadınlara ayrıcalık tanınmalı. Mesela, işe yarım saat geç gidebilmek - erken ayrılabilmek, her ay, istediği bir gün izinli sayılması (regl döneminden dolayı) gibi. Tabi, benim bu yazdıklarım hayal. :10:

Kocaların odun olması şirketlerin sorumluluğunda olmamalı bence. Hamile ve emzirme döneminde bir kadına çeşitli ayrıcalıklar sağlanması makul evet,çünkü bu erkeklerin yüklenemeyeceği bir sorumluluk ama, çocuk büyütmek anne ve babanın çabalarıyla yürümesi gereken bir süreç. Özel izinler yerine şey olsa mesela, ev işlerine ve çocuk bakımına yardımcı olmadığı belirlenen erkekler geçerli bir boşanma sebebi olsa, yüksek miktarda nafaka ödemek zorunda kalsalar :1:

doğum izni 6 ay olsun. Erken emeklilik olsun. 58 yaşına kadar nasıl çalışcaz yaa:47:

regl günlerinde tam 5 gün boyunca işini hafifletilmesi talebinde bulunabilirsin,her kadının her ay bu izni almaya hakkı var,hatta vermezlerse çalıştığın yeri dava etme hakkın da var :)
gittiğim kursta haklarımız konusunda geçmişti,çok ilgimi çekti..
emzirme izni bir buçuk saat ve günün her saati kullanabilirsin,ister yarımşar saat 3 ayrı zamanda,istersen de işten 1,5 saat erken çıkarak..
ama yeter mi???
tabiiki de yetmez:))
işyerinde kadın sayısı fazlaysa o iş yerine veya yakınına kreş açma zorunluluğu da var.Tam limitini hatırlamıyorum ama gittiiğim kursta bir yönetici bayan vardı ,o çalışan kadın sayısının bu nedenle belli bir sayıda tutulduğundan bahsetmişti..
sonraaaa bak bu çok ilginç :)
bunu da sevgilim anlatmıştı,kendisi köyde öğretmen.
Yine köyde tek öğretmen olan bayan,epey bir süre çalıştıktan sonra köy koşullarında evlenecek erkek bulamadığı içerikli bir kağıt hazırlayıp yetkili yerlere göndermiş veee şehre transfer olmuş :))
ne bileyim araştırınca tonla şey çıkar
gayet güzel bir ödev,keşke ben alsaydım :))

Back
X