- 11 Mayıs 2015
- 6.121
- 8.489
- 198
- Konu Sahibi Schizophrenia
-
Yardim kuruluşlarında ya da atolyelerde tanistigim kadinlarin tamamina yakini ev hanimi, istisnasi ogretmendi, zaten diger calisanlarin bunlara ayiracak vakit bulmasi imkansiz, artik ben de bulamiyorum mesela. E o zaman kim yapiyor bu isleri? Hepsi ev hanimi diye burun kivirdigimiz kadinlar iste.
Cagdas yasami destekleme derneginin imkani olmayan ogrencilere yonelik yabanci dil kurslari var mesela, benim birebir tanidigim iki ogretmeni de calismayan ingiliz dili ve edebiyati mezunu evli kadinlardi.
Eger kocalari sen para kazanmiyorsun diyip saygisizlik edecekse bu kadinlara, sorun o kocalardadir.
Cok merak ediyorum burda ille calisilmali diyen kadinlardan kacina atiyorum piyangodan buyuk ikramiye ciksa yine haftada 5 tam bir yarim gun calismaya devam ederler? Ben etmem, esimin de etmesini istemem, geldik 40 imiza artik yiyip icip gezelim derim, hic de calismiyor bu adam diye burun kivirmam. Demek ki bende bir sorun var.
Bende seninle aynı durumdayım. Eşim kısıtlamiyor fakat ben çekiniyorum. Son 1 aydır kozmetik eksiği baktım sadece. Ondada ihtiyacım vardı. Sağolsun hiç esirgemez ama ben şeyapamiyorum. Geçen bi pantolon alacaktım. Hiç kot pantolonum yoktu. Kumaslar vardı. Yaşım 21 ama ev hanımı bi anne gibi dolaniyodum. Biraz ceki düzen veriyim kendime dar kot alayım dedim. Gezip bakarken bi tane denedim. Çekine çekine. Eşime gosterdim kabinde nasıl duruyor diye. Niye aliyon anlamiyorum ki fuzuli masraf ama dedi güzel olmuş dedi. Bi kötü oldum beklemiyodum çünkü kiyafete dair hiç bir şey almamistim o güne kadar. Sinirlendim aklımdan. Sen sigaraya veriyosun fuzuli olmuyor diye soylendim kendi kendime. Ama tabi benden başka duyan olmadi. Sinir içeri atıldı. Onun dışında bir lafı olmadı şükür. Çalışmayı çok istiyorum fakat memurluk dışında veya özel güvenilir bildiğim yer dışında olmaz diyor. Bildiği yer de duruma olmuyor. Calistirmiyor. Bende zorlamayı bıraktım.Alışveris yaparken çekiniyo musunuz? Mutfak alisverisi degil bahsettigim giyim makyaj gibi şeyler... Ben kendimi ihtiyaclar dışında kısıyorum keyfim icin yaptığım hiçbir harcama yok. Esimin esirgediginden değil cekiniyorum. Onunda aylik baya bi sigarası var. ve eşim memurluk olana kadar çalışmamı istemiyo...
Şunu farkettim bisi alacağım zaman alma demiyo ama gerekli mi daha gecen aldın ya diyo. Alıp kullanmıyosun diyo. Negatif elektrik alıyorum sanırım bu konuda ondan çekiniyorum.
Siz yardim kuruluslarda bir iki ev kadini gördünüz diye, bu cogu ev kadinlari yardim kuruluslarinda oldugu anlamini getirmiyor. Ben ev kadinlara burun kivirmiyorum, ancak her bir yetiskin birey kendini gecindirmek ile sorumlu olduguna inaniyorum. Dedigim gibi bügün sorun olmuyor, ama yarin oluyordur. En basit emeklilige bile sorun oluyor. Cocuklar hem kendini, hem anne babayi gecindirme mecburiyetinde kaliyorlar.
Piyango cikarsa yine kendi maasini cikarmis oluyorsun. Yatirim yapip, her ay maas gibi para eline gecebilir. Evliliginde sikinti yasadiginda yine bu paradan faydalanirsin. Ancak es maasi öyle degildir. Zaten esin maasi o kadar yüksek degil. Bosanmak istediginde yada es vefaat ettiginde yine elde sifir kaliyor. Yani kisacasi, kendi ayaklarin üzerine durmus olmuyorsun.
Ve piyango ciksa yine calismak isterim evet. Sadece isim kim bilir farkli olurdu. Hatta kim bilir bahs ettiginiz o kuruluslarda, atolyelerde calismak isterdim.
Uzatmak istemiyorum ama yine ayni yere geldik,
kafanizdaki ev hanimi=kocasi asgari ucretle calisan, kendisi butun gun yemek temizlik cocuk ucgeninde, ezik, zavalli, caresiz kadin....
Boyleleri yok mu, var,
Ama tum ev hanimlari ayni degil, anlatmaya calisiyorum anlatamiyorum, sonra bakiyorum en sevmedigim seyi yapiyorum, kendimi tekrar ediyorum :)
O yuzden peki tamam diyelim, belli ki hicbir sey kafanizdaki kaliplari degistiremeyecek, bosa yormayalim birbirimizi.
Ben sizin ile elbette polemige girmek istemiyorum. Saygili bir sekilde bu tartismayi devam etsek cok sevinirim aslinda. Fikir alis verisi hosuma gidiyor.
Ben bir ev hanimin ezik oldugunu demiyorum. Hatta daha öncede dedim, zaman zaman insan elbette issiz kalabilir, bir kendine gelmek istiyebilir, bunda bir sorun yok.
Söyle bisey var, mesela 40-50 yasinda Hayriye teyzede ev kadini. Ve dediginiz gibi hayati hep yemek yapmak ile, cocuklar, es hizmeti ile gecti ve ben Hayriye teyzenin önüne saygi ile egiliyorum. Cünkü o kadin zor sartlarda cocuk büyüttü, büyük ihtimal ile romantik olmayan ama eh iste yürüyen bir evlilik ile.
Bu ayni saygiyi 25 yasinda bir ev hanimi icin his etmiyorum ama. Onlarin ki caresizlik degil cünkü. Bir 25 yasindaki kiz hayatindan daha fazla sey istemeli. Buradada konular okuyorum, hayatlar kv'de, eltiden ibaret oluyor. Bunun üstüne bide "esim istemiyor" diye bahane gösterip asil kendileri calismiyorlar. Ben sahsen üzücü buluyorum.
Söyle diyim, benim kizim bana gelse "anne ben calismak istemiyorum, aman esim bana baksin ki zaten kendisi istemiyor benim calismami" diye konussa cok üzülürüm. Nerede yalnis yaptim diye düsünürüm.
Mesela siz istermisiniz kizinizin ev hanimi olmasini?
Diğerleri bir yana, kizimin mutlaka iyi bir meslek sahibi olmasini ve is hayatini deneyimlemesini isterim,
Sonrasinda calisip calismamaya karar verme özgürlüğü olsun, ben kapitalizmin kolesi olmak istemiyorum, calismak ruhuma ters dediginde hayatini surdurebilecek kosullara sahip olsun isterim.
Bizler zaten max 80 yil surecek hayatlarimizin 40 yilini, günde 9 saat mesai, 2 saat yolda geciriyoruz, calistigimiz surece, bugun canim hicbir sey yapmak istemiyor deme luksumuz olamadi, darlansak da, bunalsak da o ofiste kafa patlatmak zorunda kaldik, hele kisin buz gibi havada sabah gunes dogmadan evden cikip aksam gunes batinca eve donebildik, en azindan cocugum sıkıldiginda sirtina cantasini atip seyahat edebilme özgürlüğüne sahip olsun, kendi secimlerini diledigince yapabilsin isterim. Bunun icin de gerekli kosullari umarim ki sağlayabilirim ona, o zaman hayatiyla ilgili kararlari gercekten ozgurce verebilme sansina sahip olur.
Isterse beyaz yakali olur bir ofiste omur curutur, ister pastane acar kendine, ister evde oturup cocuk büyütür, nasil mutlu olacaksa öyle yasamayi secme hakki olur.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?