Çalışmayan kadınlar

Ben çalıştığım halde çekiniyorum :)

O sizin eşiniz hayat arkadaşınız ne kazanıyorsanız kim kazanıyorsa birlikte

Dönem dönem erkeklerde işsiz kalabilir kişisel ihtiyaçlarını almasın mı o zaman

işte boyle bir "tercih hakkiniz 'var'".
Bunu anlamak istemeyenler, kadinin calismamasi meşrulaştirilmamali gibi cumleler kuranlar olsa da, var bu hakkiniz. Kimse sizi şartlariniz ve cekirdek ailenizle karariniz uyum saglarken elestiremez bence. Ama nedense ev işini kucumseyenler, calismayani yerenler yine gırla gitmiş.
Kim ne derse desin. Çalişsaydiniz zaten maasin bir bolumu bakiciya, bir bolumu temizlikciye, bir bolumu yola yemege gidecek derken, belki maddi anlamda caliştiginiza bile degmeyecekti.

Çocuklarinizi saglikla huzurla buyutmenizi dilerim

kendi evladina bakmak buyutmek ne zamandan beri kinanacak bir sey oldu?
Cocugunu bakiciya baktirmak ne zamandan beri ustunluk kistasi haline geldi?
Enteresan...

burada bu yorumu anlayabilecek fazla kisi yok maalesef. Kadinlar daha kendi hemcinslerini açikça aşagiliyorlar kaç sayfadir sen bir ise yaramiyorsun diye.

Her sey para olmus. Sevmek aşik olmak koca deliligi olmus. Bunlara gore insan sevdigi icin fedakarlik da yapamaz cunku her kadin bir gun muhakkak boşanacak. Sonra eşler birbirinin degerini de bilmez falan filan.

Herhalde hayatta kimse bu tarz kisilere kiymet vermemis. Sadece paralariyla bu hayatta soz sahibi olabilmisler. O açidan uzucu tabi.

bir kesim bunu çalisma konusunda acilan her konuda oldugu gibi, yine bu noktaya getirmis.

ornek vereyim 4 yildir evliyim, gecen sene kpssye hazirlandim, ogretmenlikten atama bekliyorum ve temmuzda atanirsam esim işini birakip benimle gelip sehir degistirecek, 6 yilligina (sozlesmeli ogretmenlikte 6 yil tayin istenmiyor). Ve suan esimin maasi da ogretmen maaslari gibi...

Zaten bütün sorun da işler yolunda gitmediğinde çıkmıyor mu? Kadınların çalışması gerektiğini savunan arkadaşlar bence bu açıdan yaklaşıyor zaten. Eşiniz çok merhametli bir insan da olabilir ama merhamet dilenmemek için ekonomik özgürlüğe sahip olmak gerekir. Bireysel olarak cevap veriyorsunuz ama kadının çalışmayı ikinci plana itmesi malesef toplumsal bir sorun. Siz çalışmıyorken aile hayatınızda şuan mutlu olabilirsiniz ama ilerde eşinizle aranızda bir sorun olursa eğer paranız yoksa boyun eğmek zorunda kalırsınız. Hatta kk da şuan para kazanmadığı için haketmediği bir hayatı yaşamak zorunda kalan bir sürü kadın bu başlığı okuyordur. Lütfen benim kocam beni niye ezsin o ikimiin parası vs vs diye konuyu basitleştirmeyin. Büyük pencereden bakmak lazım bazen

Ne merhameti, ne dilenmesi şaka mi bu?
Esiniz bir nedenle issiz kalsa ve calisamasa merhametinden mi doyuracaksiniz karnini?
Siz aile olmak denen seyi coook yanlis anlamissiniz, aile birbirine merhametinden degil bir butun oldugundan destek olur, sadece para degil, bobregini, karacigerini veriyor aile bireyleri birbirine...
Dedigim gibi zaten ben normal bir evlilik icin konuşmuştum
Anormal olanina gelince, dayak yiyip oturan, ayrılma cesareti gostermeyen muhendis hanimlar da gorduk, kapiyi carpip cikan, nasil olsa karnimi doyuracak bir is bulurum diyen ilkokul mezunlarını da. O yuzden ekonomik ozgurluk sorunlu evliliklerde sadece bir yol aciyor, asla tek basina çözüm degil.

+1000

5 yıllık evliyim yaklaşık 10 yıldan beri de çalışıyorum. her zaman dikkatli harcadım. yani bir pantolon alacaksam 2 ay önceden artırıyorum. sonra alınca dokunmuyor. bunu eşim için yapmıyorum. bizim için yapıyorum. ama yeme içme de kısmam ne gerekliyse alırım. bir de benim kişisel ihtiyacım hiç olmuyor desem yeridir
en büyük temizleyicim su, sabun, şampuandır.
makyaj malzemem 1 kalem, 1 rimeldir. onları da bitirmem mümkün olmuyor zaten.
krem, parfüm pek kullanmam.
sık sık çamaşır yıkarım. bir giydiğimi tekrar yıkamadan giymem. (çamaşır deterjanı çok gidiyor bizde )
2 pijamam var biri yıkanınca diğerini giyerim.
3-4 tane kotum var. en yenisi 3 yıl önce alınmış.
bol kumaş pantolonum var . (işte mecburen giyindiğim. hepsi 5 yıl önce alınmış. sadece siyah pantolonu yılda 2 kere alırım.)
bir de yılda 3 kere falan tunik eşarp alırım.
ben baya masrafsızım
çanta da siyah, beyaz, krem, lacivert var yeter.
ayakkabılarda öyle. sadece her yıl 1 ya da 2 babet alırım. düz hesaplayınca yıllık 500 lira harcıyorum sanıyorum
ev eşyasını da gerektikçe taksitle alırım. harçlık diye maaştan ayırttığım ile kapatırım. telefon, televizyon, ütü, ev aksesuarı gibi şeyleri eşime demeden harçlığımdan almış oluyorum.
bunları eşimi memnun etmiş olmak için değil de başımı yastığa koyduğumda müsrif olmadığım için mutlu olmak adına yapıyorum.

Hanımefendi anlatamıyorum galiba, ben kendi evliliğimi veya sizin evliliğinizi örnek göstermiyorum. İstatistiki olarak bir ailede eşlerden biri çalışmıyorsa bu genellikle kadın oluyor. Kaç ailede kadın çalışıp erkek çocuk bakıp ev işi yapıyor söyler misiniz bana? Verdiğiniz örnekler toplumumuzun genel yapısını yansıtmıyor. Bir kadının ailesini bi çırpıda yıkması için de söylemiyorum çalışması gerektiğini. Tabi ki eğitimli çalışan bir kadın da şiddet gördüğü halde boşanmaktan korkabilir. Ama ( tekrar söylüyorum toplumun geneli için konuşuyorum) ekonomik özgürlüğü olmayan kadın çok daha fazla endişe taşır. Çünkü boşandığında sadece psikolojik olarak değil maddi olarak da bir hayli zor günler geçireceğini hatta baş edemeyeceğini düşünecektir. Yoksa her evliliğin dinamiği farklıdır. Örneğin karısından fiziksel şiddet gördüğü için boşanma davası açan koca da gördüm. Ama toplumun genelini yansıtmıyor bu durum. Yani sözün kısası bir kadın için çalışması kendisini garantiye alması demektir, çalışmayan her kadını kocası ezer demiyorum ama çalışmazsa bu atmosfer herzaman oluşabilir bu yüzden bu duruma düşme ihtimali de kalmamış olur. Herşeyden önemlisi kadın kamusal alana girerse toplumun ve kadının gelişmişlik düzeyi artar çok farklı bir toplum oluruz. Bir kadın olarak sizden rica ediyorum kadının çalışmıyor oluşu çok makul çok olması gereken birşeymiş gibi bir tavır takınmayın. Bu çok derin toplumsal bir olgu. Sadece sizin evliliğinizle ilgili şeyler değil konuşulan şeyler.

Şahsen ben cekinmem ama öyle sürekli alışveriş yapan biride değilim bebek de yolda olunca açıkçası kıyafet falan alıyorum diyemem

ama biz çoook farklı şeylerden sözediyoruz,
dönün ilk alıntılanan mesajımı yeniden okuyun, okumazsanız özet geçeyim "normal bir evlilikte, kadın ya da erkek, çalışmıyor/para kazanmıyor diye ezilmez, eve giren para ailenin ortak parasıdır"
"normal olmayan evlilikte, adam karısını her türlü ezer, kadının ekonomik özgürlüğünün olması kapıyı çekip çıkmasını kolaylaştırır"

yine söylüyorum adam arızaysa ayda 30 bin tl kazanan eşini de ezer, evde oturup pencereden bakmayan eşini de, burda ekonomik özgürlüğün en önemli faydası, ayda 30 bin kazanan kadın isterse çat diye çıkıp gidebilir, diğerinin önce iş bulması ev tutması vs vs birsürü engeli olacaktır.

ama burda konu zaten normal bir ilişkide çalışmayan kadının harcamaları, konu bu, benden buna göre yorum yapıyorum, çalışsa da çalışmasa da kadın ezik değildir, ezik hissettirilmemelidir ve aile bütçesini göz önünde bulundurarark istediği gibi harcama yapabilmelidir.

biz kadınlar olarak kendi içimizde çalışanı yüceltip çalışmayanı ezik, zavallı görürsek, erkekleri nasıl bütün insanların aynı düzeyde güçlü ve eşit olduğuna ikna edeceğiz ki???

Pardon ama normal giden evlilikten kasıt nedir? Bence konu sahibinin evliliği normal değil. Kocası çalışmasını istemiyor, alışveriş yapmasına laf ediyor. Kadın yazlık alışveriş yaptım 200 liralık kocam laf etti diyor, Allahaşkına normal mi? Kadın dert ediyor belli ki kk da başlık açmış. Ayrıca evliliği ona göre normal olabilir ama konu da bu değil zaten bence konuyu yanlış anlıyorsunuz, en azından benim söylediklerimi. Burada kocanın problemli olup olmamasını değil kadının her şartta para kazanması gerektiğini söylüyorum. Kadının çalışması evliliğini de farklılaştırır. Çocuk büyütmek ev işi yapmak da bir iştir aşağılamak değil amacım ama ne yazık ki bu işleri yapıyorsunuz diye kimse size sosyal güvence vermiyor, para da vermiyor. Üzgünüm gerçekler böyle. Ne yazık ki bedavaya çalışmış oluyorsunuz. 30 bin lira kazanmaktan nakşediyoruz mevzu kesinlikle kazanılan paranın miktarı değil, çalışabiliyor olmak bir gün yalnız kaldığında başının çaresine bakabilecek olmak kadın için çok çok büyük bir özgürlüktür. Diğer bir artısı ise dünyaya bakışı değişir bir kadının yeter ki gözünü açmayı bilsin. Yetiştirdiği çocuk değişir, dünyayı değiştirir. Farkına varmanızı o kadar çok isterdim ki. Şu aşağılama sorunsalı bitsin nolur. Mesele öyle sen ben aşşağıladın vs vs sen çok farklı yani

Size katılıyorum. Ama boşuna kendinizi yormayın nolur :)

diyorum ya eğitimim tamamlandıktan sonra hayatımın 4.5 yılında çalışmadım, 10 yılında çalıştım,
çalışan kadının hayatıyla, çalışmayanınkinin hayatı arasındaki farkı fazlasıyla deneyimleme şansım oldu.
bence iki önemli fark var: çalışırken daha çok yorulup daha az tatil yapıyoruz, daha çok paramız oluyor. o kadar. saygı, özgüven, eziklik, sosyallik vs hepsi işin hikaye kısmı.
ha evlilik de farklılaşıyor evet, çok çalıştığımda fazlasıyla yorulduğum için akşam tv karşısında küp gibi uyuyorum.

Erkek cocuk nasil bakacak ya hu yaradilis diye bir sey var onun memesinden sut gelmiyor misal. :)) abartmayin hanimlar kadin calissin okusun kendini ezdirmesin tabiki. Ama bu kadar uc noktalarda olmayin. Calismayan kadinlarin hepsi eziliyor calisanlar da cok bas ustunde tutuluyor sanki. Adamin gidere karisasi varsa karisir kadin calissa da karisir. sirf para getiriyorsunuz diye size saygi duyan, aldiklarinizi kendi paranizla aldiginiz icin karismayan esleriniz varsa keske evlenmeseydiniz oyle adamlarla ya. Mazallah hastalik olur yatalaklik olursunuz, bi anda tum saygisi biter, cok masrafin oluyo diye kapiya koyar.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…