Bak ben sana birşey söyleyeyim hiçç kafana takma . Allah a sığın . S
Toplumu değiştireceğiz diyebiliyorsanız ne ala . Bende bundan yanayım zaten . Burda suç eşit değil offf onu söylemek istiyorum . Bir taraf gerçek niyetiyle bunu yaşarken diğeri niyetini gizleyerek yaşıyor . Erkek uyanıklık yapıyor ve bu samimi değil onu söylemek istiyorum . Ayrıca birşeyin arkasına sığınmıyor gerçekten sevmiş inanmış . Siz hiç aşık olmadınız mı ? Aşk olmayacak hatalar yaptırabilir insana . Zayıflatır mantıksız düşünmesine yol açar . İstediğiniz kadar eğitimli olun duygusal davranırsınız . Kızın burda ki tek hatası bu . Bunu da kabulleniyor zaten . Erkeğe de hiç hakaret etmedi ben ettim ederim de azıcıkta erkeklere hakaret ediliversin biraz da onların incileri dökülüversin ne var bunda ? Yeterince kadın cinayeti namus cinayeti işliyorlar zaten . Her çiçekten bal alıp keyif çatıyorlar kimse gıkını çıkarmıyor azıcık hakarete maruxz kalsınlar ne olmuş yani ? Bu kadar yüceltmeyin bu erkekleri . Erkekler kadını döver aldatır yarı yolda bırakır herşeyi yapar ama bir kere yüzleri kızarmaz . Çünkü yüceltilmişlerdir her daim . Bir de ben yüceltmeyeyim ben eksik kalıvereyim birşeycik olmaz meraklanmayın
Anlamıyorsunuz sanırım kız evleneceklerini düşündüğü için birlikte olmuş . Bunu da karşısında ki erkek biliyor . Bu da yazılı bir imza olmasa da verilmiş bir sözdür . Ve biri size verdiği sözü tutmazsa evet kandırmış olur . Bunun neresinde mantık hatası var ? Kız adamı değil kendini suçluyor zaten . Siz çocuklarınıza doğru şeyleri öğütlesenizde hayat bu yarın ne olacağını asla bilemezsiniz . Saçının teline kıyamadığınız kızınız birgün çok aşık olur karşısına şereften yoksun biri çıkar onu üzer defolur gider bunu engelleyemezsiniz . Hayatın gerçekleri her zaman doğru bildiklerinizle örtüşmez . Bu yüzden erkek çocuklarınıza bekaretin tabu olduğu bir ülke de kimsenin bekaretine dokunmamalarını öğretmelisiniz . Bence tabu mu asla değil . Bir kadın bekaretini kaybettiği için kahrolmalı mı asla olmamalı ama toplum böyle değil sorun o . Toplum tıpkı sizin yaptığınız gibi erkeği değil kadını suçlayacak . Çünkü bu ülke de tecavüze bile uğrasanız tahrik indiriminden dolayı erkeği değil yine kadını asarsınız . Bu da olur yani inanırım . Nedir bu erkek egomanyası anlamış değilim . Hemcinsler olarak kadın kadına sahip çıkmıyor erkeklerin çıkmaması çok doğal . Yaşasın bekareti bozan erkekler ölsün inanarak bekaretini veren kadınlar öyle mi ! Bu ülke de erkek olacaksın arkadaş ohh ne güzel her haltı ye elinin kiri bayan olarak bir tane halt ye tüm suç senin iyiymiş valla
Para ile insan onurunu aynı kefeye koyarak örneklendirmek enteresan olmuş . Konuyu açan kız burda niye duygu sömürüsü yapsın ? Tanımadığı etmediği insanlara sömürü yapsa eline ne geçer ? Gidip kızın saçını mı okşayacağız teselli mi edeceğiz ? Evlenmek zorunda değil . Evlenmeyi düşünmediği bir kıza evleneceğiz demeyip onunla birlikte olmamak zorunda . Tabi bu zorunluluk yasa değil kanun değil vicdanla ilgili bir sorumluluk o yüzden kişinin karakterinin insiyatifinde uygulayıp uygulamamak . Ayrılabilirler ayrılmışlarda zaten . Burda kimse erkeği kulağından tutup nikah masasına da oturtmuyor . Sizin istediğiniz gibi erkek gayet özgür niye adam için bu kadar üzülüyorsunuz anlamadım . Sizin elinde nasıl bir metre varsa erkeğin şahane biri olduğunu ölçüp duruyorsunuz maşallah toz kondurmuyorsunuz . Siz hiç tanımadığınız bir kıza telapati yoluyla nasıl duygu sömürüsü yapabiliyor diyorsanız bende aynı telapati yoluyla erkeğin samimiyetsiz olduğunu söylüyorum . Neden bu kadar kadın düşmanısınız ? Bir hemcinsiniz için üzülmek bir erkeğe bu kadar sahip çıkmaktan daha mı zor ? Gönül işlerinde sözlerin tutulmaması sizin için normalse zaten aynı payda da buluşamayız sizinle . İnsan ilişkilerinde dürüstlüğü önemserim ben çünkü . Aile ilişkilerinde dostluklarda ikili ilişkilerde de bu böyle . Erkek adam gibi kıza ben seninle evlenip evlenmeyeceğimi bilmiyorum bu ilişki nereye gider onu da bilmiyorum deseydi ve kız buna rağmen birlikte olsaydı sonuna kadar saygı duyardım ama sen kızın birine evleneceğiz de de sonra ''upss pardon canım ya olmadı hadi bye bye'' de git bu mudur normal olan ? Ben cahilim safımda demiyor kız siz kendi kendinize kuruyorsunuz bu cümleleri .ne oldu niyet okuyuculuguna mı başladın anlamadım? nerden biliyorsun adamın niyetini? belki de sevdigi için sevişti ve gerçekten de evlenecegini düşündü bu kızla.
samimiyet demişsin bir de... ta buradan telepati yoluya adamın samimiyetini mi ölçtün? samimiyet metren mi var?
sırf cinsellik yaşadı diye (ikisinin de ortak kararıyla) adam evlenmek mi zorunda? söz verilmiş de bilmem ne... gönül işlerinde sözler tutulmayabilir çok normal. sonuçta insanlar evlenirken de söz veriyorlar ama yeri geliyor boşanıyorlar.
bak bu olayın erkek versiyonu ne olur? örnegin para diyelim. mesela adam kıza bir sürü para harcamış, hediyeler almış, tatillere götürmüş falan... kız da adamı sevdigini evlenmek istedigini söylüyor... ama sonra kız sevmedigini anlıyor ve bundan ayrılıp başka adama gidiyor. şimdi adam dert yansa bu yüzden ne diyeceksin? madem para harcamışsın o kadar bu kız senle evlenmek zorundaydı mı diyeceksin? kendi istemiş harcamış. sevdigi kıza harcamış, ya da yaranmak için harcanmış ya da mutlu etmek için... ama sonuçta zorlayan yok eden yok, kendi seçimi...
öyle ''ay ben çok cahildim, çok saftım da işte kandırıldım'' diye duygu sömürüsüne gerek yok. bunun erkegi yüceltmekle ne ilgisi var onu da anlamış degilim.
Elbette inanmamak gerekir burda hemfikiriz . Ben sadece samimiyetle inanmanın boş yere inandırmaktan daha masum olduğunu söylemeye çalışıyorum .Kız çocuklarına da karşıdaki insanın her zaman yalan söyleyebileceğini, vaatlere ve sözlere kanılmaması gerektiğini, ağızdan çıkan lafın çoğu zaman sadece bir laf olduğu gerçeğini de üstüne basa basa öğretmemiz gerekir, eksik kalmasınlar eğitimden. Sözlü akit gibi iş hukukunda yaptırımı olan bir şeyden bahsetmiyoruz evlenme vaadi derken, kanlı canlı bizim gibi bir insanın herhangi bir yazılı kurala tabi olmadan konuşması var ortada. Sevdiğim için inandım demek de kolay yol her zaman. Yabancılarla konuşmamayı tembihleyip tanıdığın her dediğinin doğru olduğunu düşündürüldüğünde böyle oluyor bence. Sevgili gibi ne yabancı ne tanıdık statüsünde olan biri denk geldiğinde devreler yanıyor, duyguların da etkisiyle.
Elbette inanmamak gerekir burda hemfikiriz . Ben sadece samimiyetle inanmanın boş yere inandırmaktan daha masum olduğunu söylemeye çalışıyorum .
Kesinlikle doğru ama insanız işte . Hata yapabiliyoruz burda yorum yapanlarda bende dahil onlarca hata yapmışızdır hayatımızda . Ben defalarca asla benim başıma gelmez asla ben böyle davranmam dediğim şeylerin ortasında buldum kendimi . Hayat bu . Öyle ahkam kesmeye gelmez . Herkesi kendi şartları içinde değerlendirip anlamaya çalışmalı . İnsan olmak bunu gerektirir . Bir söz var çok severim '' Hakikat asla dediğim dedik birinin kollarına bırakmamıştır kendini.. '' Özgüven iyidir ama insan her zaman aciz bir kul olduğunu ve kaderin yarın onu da alaşağı edebileceğini akılda tutmalıdır hep . Ben buyum böyleyim böyle düşünüyorum ve böyle olacak dememelidir . Yarın kimin ne olacağına sadece Allah karar verir .Ben de yorumunuza katılıyorum ama samimiyetle inanmak dediğimiz şey de karşısındakinin yalan söylemeceğine dair önkabul ya bir yandan, o bakımdan eklemek istedim. Evet verdiği sözü yerine getirmemek kötüdür ama ilişki bitiminde zarar gördüğünü düşünecek tarafın da ilişki boyunca daha sorgulayıcı olması gerekir. Kanmamak, aldanmamak pişman olmaktan her zaman daha iyi.
Para ile insan onurunu aynı kefeye koyarak örneklendirmek enteresan olmuş . Konuyu açan kız burda niye duygu sömürüsü yapsın ? Tanımadığı etmediği insanlara sömürü yapsa eline ne geçer ? Gidip kızın saçını mı okşayacağız teselli mi edeceğiz ? Evlenmek zorunda değil . Evlenmeyi düşünmediği bir kıza evleneceğiz demeyip onunla birlikte olmamak zorunda . Tabi bu zorunluluk yasa değil kanun değil vicdanla ilgili bir sorumluluk o yüzden kişinin karakterinin insiyatifinde uygulayıp uygulamamak . Ayrılabilirler ayrılmışlarda zaten . Burda kimse erkeği kulağından tutup nikah masasına da oturtmuyor . Sizin istediğiniz gibi erkek gayet özgür niye adam için bu kadar üzülüyorsunuz anlamadım . Sizin elinde nasıl bir metre varsa erkeğin şahane biri olduğunu ölçüp duruyorsunuz maşallah toz kondurmuyorsunuz . Siz hiç tanımadığınız bir kıza telapati yoluyla nasıl duygu sömürüsü yapabiliyor diyorsanız bende aynı telapati yoluyla erkeğin samimiyetsiz olduğunu söylüyorum . Neden bu kadar kadın düşmanısınız ? Bir hemcinsiniz için üzülmek bir erkeğe bu kadar sahip çıkmaktan daha mı zor ? Gönül işlerinde sözlerin tutulmaması sizin için normalse zaten aynı payda da buluşamayız sizinle . İnsan ilişkilerinde dürüstlüğü önemserim ben çünkü . Aile ilişkilerinde dostluklarda ikili ilişkilerde de bu böyle . Erkek adam gibi kıza ben seninle evlenip evlenmeyeceğimi bilmiyorum bu ilişki nereye gider onu da bilmiyorum deseydi ve kız buna rağmen birlikte olsaydı sonuna kadar saygı duyardım ama sen kızın birine evleneceğiz de de sonra ''upss pardon canım ya olmadı hadi bye bye'' de git bu mudur normal olan ? Ben cahilim safımda demiyor kız siz kendi kendinize kuruyorsunuz bu cümleleri .
Tam tersi bunu ben yapmıyorum bunu toplum yapıyor . Kadını namus adı altında acizleştiriyor . Bir erkek kasıla kasıla kaç kadınla birlikte olduğunu anlatabiliyor ama kadın bir tane şey yaşıyor bunu köşe bucak saklıyor . Bana demişsiniz vaat takıntılı diye de mesele bu değil . Benim bütün riyalara takıntım var sadece kadın-erkek ilişkilerine değil . Ben kadınları yüceltmekten hoşlanırım evet böyle olması gerektiğini düşünüyorum çünkü bu toplumda eşit şartlarda yaşamıyoruz . Siz kendi çevrenizde şahane bir hayat yaşıyor olabilirsiniz ama birçok yerde kadınlar sıkıntı içinde bu ülkenin gerçeği . Kız zavallı demiyorum ama çok iyi durumda da değil şu an farkettiyseniz . Bende isterdim bu konular mevzu bile olmasın yaşanan cinsellikler yüzünden bedeller ödenmesin ama böyle örnekler yaşayıp intihar eden kızlarımız bile var . Biz kendi yaşam şansımızdan yola çıkarak '' ne var bunda gayet doğal olabilir '' gibi cümleler kurabiliriz ama herkes bizim kadar şanslı değil . Kız '' Ben şimdi ne yapacağım ? Ailem duyarsa ne yapacağım ? Evlenirken ne yapacağım ? '' gibi gibi kaygılara düşüyor . Siz iyi birine aşık olmuş olabilirsiniz herşey yolunda da gitmiş olabilir herhangi bir haksızlıkla mücadele etmek zorunda da kalmamış olabilirsiniz ama hepimiz böyle bıcır bıcır ilişkiler yaşamıyoruz . Sevdim sevildim seviştim terkettim terkedildim diyebilmek için kaliteli biriyle kaliteli bir ilişki yaşamış olmak gerekiyor . Canınız yeterince yansaydı biri yeterince canınızı yaksaydı bu kadar olgun cümleler kuramazdınız inanın . Arkadaşlar neden birlikte oldu olmasaydı dediği için kızın neden birlikte olduğunu açıklamak için sevmiş inanmış dedim ben asla acizleştirmek için değil keza bence burda aciz olan kızın psikolojisinin bu kadar bozulacağını bile bile bunu ona yaşatan erkek . Burda iki yetişkin insanın oturup bu ilişki birgün bitebilir ama yine de birlikte olmayı istiyoruz hadi bunu yaşayalım gibi bir kararı yok . Erkek kıza ''niye bu kadar üzülüyorsun evleneceğiz nasılsa üzülme'' dediği bir durum var aynı şey değil .Bu söyledikleriniz benim kabul edemeyeceğim şeyler. Aşık olunca mantık bir kenara mı bırakılıyor yani? Aşık olduk ama aklımız da başımızdaydı. Sevdik, seviştik, terkettik, terkedildik. Ama hiç bir zaman da kimseyi suçlamadık. Zaten konu sahibinin bu durumla sıkıntısı yok. Kimseyi suçlamıyor, kimseye hakaret etmiyor. Tuhaf bir şekilde evlenme vaadi takıntılılar gelip burda adama hakaret ediyor.
Erkeği yüceltmiyoruz hanımefendiciğim. Her hangi bir cinsiyetin yüceltilmesine ya da yerilmesine karşıyız. Bunu anlatamıyorum sanırım size. Gerçi siz burda erkeği yerip kadını yüceltmeye çalışırken tam tersi kadını aciz bir varlık olarak resmediyorsunuz farkında mısınız? Kadın kandırılmış, kadın duygusallığına yenik düşmüş, kadın sevmiş, zayıf düşmüş, mantıksız davranmış. Kadın aciz, kadın zavallı oluyor bu söylediklerinizle.
Trübüne niye oynayayım ? Öyle tuhaf egolarım yok . Dur öyle bir cümle yazayım ki şovenist dursun diye de yazmadım .para ile insan onurunu aynı kefeye koymadım. bekaretin karşısına para örnegini verdim örnek olsun diye. sen bekarete ''onur, namus'' anlamı yüklersin belki, birisi de parasına ''emek, alın teri'' anlamını yükler. emek verip kazandıgım parayı harcadım o da beni bıraktı gitti diye dert yanan birine, ''madem emegini (paranı) harcadın kız seninle evlenmek zorunda'' der miydin? ben demezdim şahsen... ama senin mantıgına bakarsak bunu dememiz lazım.
ve hala niyet okuyuculugunu bırakmıyorsun, ''adam kızı kandırmış. evlenmicekmiş ama yine de birlikte olmuş'' diyorsun. nereden biliyorsun ya? belki de adam gerçekten sevdi ve evlenecegini düşündü. böyle bir durumda kandırma falan diye bir şey olmaz bile zaten. seviyordur sevişmiştir, ama sonra sevmedigini anlamıştır bitmiştir. sevişti diye ya da bir ara seviyordu diye evlenmek zorunda degil kimse. hele hele madem söz verdim, sevmesem de evleneyim olayı hiç olmaz.
ha ben niyet okumuyorum, belki diyorum... ama adam öyle veya böyle, önemli degil zaten. kız eger bu durumu çok önemsiyorsa yapmayacaktı. bu kız çocuk degil. seçimlerinin ve olası sonuçlarının farkındaydı başından beri.
gönül ilişkilerinde verilen sözlerin tutulmamasını (mesela seni hep sevecegim gibi...) normal gördügümü söylemiyorum. bu bir gerçekliktir. sen istesen de istemesen de... insanlar ayrılır, barışır, evlilikten döner... vs. bunlar her zaman olurken, senin tutup ''ay sen bunları normal mi görüyorsun?'' demen boş laf.
bu kız terk edilen bir kız. ilişkisi esnasında cinsellik de yaşamış... tek fark bu. onu da kendisi istemiş zaten. çocuk degil ki bu seçimlerinin nereye gidecegini bilmesin... hele hele bu toplumda cinselligin kendisinde böyle bi etki yapacagını %100 biliyordu. dolayısıyla bunu aşacak, önüne bakcak sadece.
ama şu tribünlere oynayan alakasız laflarını sıralamadan edemicem ;
''Para ile insan onurunu aynı kefeye koyarak''
''Sizin istediğiniz gibi erkek gayet özgür niye adam için bu kadar üzülüyorsunuz anlamadım''
''Sizin elinde nasıl bir metre varsa erkeğin şahane biri olduğunu ölçüp duruyorsunuz maşallah toz kondurmuyorsunuz''
''Bir hemcinsiniz için üzülmek bir erkeğe bu kadar sahip çıkmaktan daha mı zor ?''
''Gönül işlerinde sözlerin tutulmaması sizin için normalse zaten aynı payda da buluşamayız sizinle ''
bu yazdıgım cümlelerin hiçbirini savunmuyorum, savunmadıgım gibi konuyla da disanalog... ilgisi yok yani. tamamiyle benim söylemedigim ve bana ait olmayan düşünceleri bana yamayıp samandan adam dövmeye kalkmışsın. bu tip şovenist cümlelere aşinayım yeterince. o yüzden benim yazdıklarım üzerinden git, kendi kafanda kurdukların üzerinden degil.
Trübüne niye oynayayım ? Öyle tuhaf egolarım yok . Dur öyle bir cümle yazayım ki şovenist dursun diye de yazmadım .
Anlaşamadığımız nokta şu. Siz bu kızcağızı zavallı, aciz bir insan olarak görüp kandırıldığını savunuyorsunuz. Ben de onun bir akla, mantığa, zekaya sahip olduğunu istemeseydi kandırılmayacağını savunuyorum.Tam tersi bunu ben yapmıyorum bunu toplum yapıyor . Kadını namus adı altında acizleştiriyor . Bir erkek kasıla kasıla kaç kadınla birlikte olduğunu anlatabiliyor ama kadın bir tane şey yaşıyor bunu köşe bucak saklıyor . Bana demişsiniz vaat takıntılı diye de mesele bu değil . Benim bütün riyalara takıntım var sadece kadın-erkek ilişkilerine değil . Ben kadınları yüceltmekten hoşlanırım evet böyle olması gerektiğini düşünüyorum çünkü bu toplumda eşit şartlarda yaşamıyoruz . Siz kendi çevrenizde şahane bir hayat yaşıyor olabilirsiniz ama birçok yerde kadınlar sıkıntı içinde bu ülkenin gerçeği . Kız zavallı demiyorum ama çok iyi durumda da değil şu an farkettiyseniz . Bende isterdim bu konular mevzu bile olmasın yaşanan cinsellikler yüzünden bedeller ödenmesin ama böyle örnekler yaşayıp intihar eden kızlarımız bile var . Biz kendi yaşam şansımızdan yola çıkarak '' ne var bunda gayet doğal olabilir '' gibi cümleler kurabiliriz ama herkes bizim kadar şanslı değil . Kız '' Ben şimdi ne yapacağım ? Ailem duyarsa ne yapacağım ? Evlenirken ne yapacağım ? '' gibi gibi kaygılara düşüyor . Siz iyi birine aşık olmuş olabilirsiniz herşey yolunda da gitmiş olabilir herhangi bir haksızlıkla mücadele etmek zorunda da kalmamış olabilirsiniz ama hepimiz böyle bıcır bıcır ilişkiler yaşamıyoruz . Sevdim sevildim seviştim terkettim terkedildim diyebilmek için kaliteli biriyle kaliteli bir ilişki yaşamış olmak gerekiyor . Canınız yeterince yansaydı biri yeterince canınızı yaksaydı bu kadar olgun cümleler kuramazdınız inanın . Arkadaşlar neden birlikte oldu olmasaydı dediği için kızın neden birlikte olduğunu açıklamak için sevmiş inanmış dedim ben asla acizleştirmek için değil keza bence burda aciz olan kızın psikolojisinin bu kadar bozulacağını bile bile bunu ona yaşatan erkek . Burda iki yetişkin insanın oturup bu ilişki birgün bitebilir ama yine de birlikte olmayı istiyoruz hadi bunu yaşayalım gibi bir kararı yok . Erkek kıza ''niye bu kadar üzülüyorsun evleneceğiz nasılsa üzülme'' dediği bir durum var aynı şey değil .
ah ah ne kadar haklısın.Neden çaresizsin? Annen mi öldü baban mı? Bir ölüme çare yok unutma
Anlaşamadığımız nokta şu. Siz bu kızcağızı zavallı, aciz bir insan olarak görüp kandırıldığını savunuyorsunuz. Ben de onun bir akla, mantığa, zekaya sahip olduğunu istemeseydi kandırılmayacağını savunuyorum.
Hiç birimiz burda oh adam iyi yapmış, onun elinin kiri, sen paçavrasın demiyoruz. Aksine dik dur, olmuş bir hata ama arkasında dur, dünyanın sonu değil diyoruz. Ama sizin söyledikleriniz ona ne kadar yardımcı oluyor, ne kadar psikolojisini toparlıyor tartışılır. Bir şeyi aşmak için öncelikle kabullenmek gerekir. Suçu karşı tarafa yükleyerek asla ve asla kabullenemez bu durumu.
Geleceğe yıllar sonrasına bir göz atalım. Bu kızımızın karşısına düzgün biri çıksa, işler ilerlese bu yaşadıklarını anlatacak. Hiç bir erkek beni evlenme vaadiyle kandırdı diyen bir kadına inanmaz. Hatta ve hatta kötü gözle bakar. Kim bilir neler yaşadı da beni kandırmaya çalışıyor diye düşünür. Ama yaşadıklarının arkasında duran, istedim oldu diyen, hatta bu durumla ilgili açıklamaya yapmaya bile tenezzül etmeyen bir kadına hiç bir erkek bir tek laf edemez. Neden? Çünkü bir tarafta ağlayıp zırlayan, suçu erkeğe yükleyen, yaşadıklarının altında ezilen aciz bir kadın vardır. Bir erkeği bırakın hiç bir insan bu kişiye saygı duymaz. Diğer tarafta da dimdik duran, ayaklarının üstüne basan, kendine güvenli ve güçlü bir kadın vardır. Ki saygıyı hak eder.
Toplum baskısıyla aciz olmak mı daha iyi yoksa baskıyı reddedip güçlü olmak mı? Biz burda bu kızcağızın güçlü olmasına yardım etmeye çalışıyoruz. Amacımız bu. Evet biraz sert oluyor, belki canını acıtıyor ama gerçekleri görmesini sağlıyor. Bir süre sonra dönüp bunları okuduğunda burdan güç almasını sağlayacağız belki. Sizin yaptığınızsa onu pohpohlayıp şu an için rahatlatmak sadece. Erkeklere lanet ederek bir adım ileri gidemeyiz.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?