cenaze evinde yemek verme geleneği.

mahpeyker34

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
23 Kasım 2012
129
0
0
İstanbul
elbette ki geleneklerimiz ve göreneklerimiz çok güzel. fakat öyle bir geleneğimiz var ki çok yanlış bir gelenek olduğunu düşünüyorum. ülkemizin her köşesinde bu gelenek devam ettiriliyormu bilmiyorum ama bizim çevremizde maalesef devam ediyor. sorun şu ki cenaze evinde yemek verilmesi. zaten insanların acısı var evden bir cenaze çıkıyor sonuçta neden ardından yemek verilir. sizde karşımısınız yoksa aksini mi düşünüyorsunuz. olayı dini boyuta taşımamanızı rica eder bu konuda fikirlerinizi öğrenmek isterim.

cenaze evinde yemek veriliyor ama zaten konu komşu yakınlar herkes ellerinde tepsi tepsi yemeklerle geliyor cenaze evine gelen kişinin uzaktan yakınları yesin birde yemekle uğraşmasın diye biliyorum ben , daha doğrusu bizde öyle olmuştu cenazemiz olduğunda bende annemde babamda birşey görücek halde değildik zaten, kimileri yemek getirdi, kimileri pide yaptırmış dağıttı, kimisi lokma döktürdü

Benim memletimde de bu gelenek var.Ayrıca cenaze evine eş,dost tencere tencere yemek,börek vs.götürür.Cenaze evinde yemek vermenin asıl amacı ,aslında uzaktan gelen akrabalara ikramda bulunup,karınlarını doyurmaktır.

ben bu konuya şöyle bir ifadeyle girmek isterim.ölenle ölünmüyor.tamam insanların acısı var şimdi yemek yeme zamanımı diye düşünebilirsin fakat şunu söylemek lazım bunca insan, bazılarıda uzak yollardan gelmiş. neticede oda ölmedi ya acıkma duygusu devam ediyor kuşkusuz yemek olması zorunlu.yemekler genelde o evde pişmez kolu komşu pişirir ve getirir evdeki diğer gelenlerde mutfak kısmıyla ilgilenir.yani asıl acılı olan aile bu işle meşgul olmaz.

Son düzenleme:
cnm ya bende geçen gün annemle konuştum bu konuyu...
annemin bi akrabası vefat etti, cenaze evine gitti annem...
pide yaptırmışlari yanında da ayran..
kadın diyo ki, resmen milet ikiye bölünmüş..
bi tarafta ağlayanlar bi tarafta bi gayret yemek yiyenler...
hatta bi de evlerine götürüyolar...
istiyolarmış bi paket de evdekilere diye...
cenaze evi değil, lokanta mübarek...

evet insan kilometrelerce yoldan geliyor, acı habere geliyor belki aç olabilir. arkadaşında söylediği yemekleri hep kolu komşu getirir cenaze kalktıkdan sonra yola çıkacak olan kişiler olabilir aç açına kimseyi yollamıyorlar bu da gayet güzel bir adet. yemekleri komşular getirir sofrayı onlar hazırlar onlar toplar cenaze sahibi hiç birşeye karışmaz ne kadar güzel bir adet.
düşünen cenazeye gelen çocugu, genci yaşlısını belki kimisinin ilaç içmesi gerekir, kimisi şeker hastasıdır o an sofra konmasa kimse bir lokma ekmek isteyemez. sofralar kurulur aç olan oturur karnını doyurur yola çıkacaklar yoluna çıkar.

bizim yöremizde de var yalnız yemekleri cenaze evine gelenler getiriyor, sonuçta cenazede yakınları cenaze evine geliyor ve insanlar hepberaber yiyor bizde.Zaten kimse yemek getirmezse düşünsene o evdeki insanların hangisi mutfağa girip de yemek yapabilir ki o gün.Yani bence güzel bir gelenek bu.

tabi ki birileri yemek getiriyor herkes de yardım ediyor fakat hiç bir şeye karışmamnız mümkün değil. en yakınlarınız tabi ki herşeye yardım eder fakat şu var sonuçta sizin eviniz birileri gelip çatal nerde tuz nerde diye soracak ister istemez meşgul edileceksiniz. böyle bir durumda ben fıttırırım. acım var benim ya. uzaktan gelen misafirde gitsin bir döner alsın doyursun karnını. birileri getirmiş olsa bile ben çok karşıyım yemek olayına hele ki cenazede. düğünde verilir sünette verilir ama cenazede yok ya hiç mantıklı gelmiyor bana

Bu gelenek bizde de var, cenaze evine yemek götürülür, hatta komşular tarafından servis edilir, ev ahalisi yemek işleriyle uğraşmasın diye düşünülmüş bir inceliktir. Tabi eve paket istemek biraz abartı olmuş ama bu güzel bir gelenektir, kötü günde yardımlaşmaya teşviktir.

bizim buralarda cenaze evine konu komşu yemek getirir tabi onun amacıda cenazeye gelen uzaktan gelen insanlar için bence böle olması daha iyi olur çünkü cenaze olduğu zaman ev sahibinin yemek düşünecek hali olmuyor.ne kadar üzücü bir taraftan ağlarken diğer taraftan yemek derdini düşünmesi

ßana normal geliyor. ha vermeyenleride yadırgamam ama sonuçta cenze evine gidince uzun sürelli oturulur felan , insanoğlu ister istemez acıkıyor. hem ölünün acısını hafifletmek amaçlı bi uğras oluyor hemde cenzeyi düşünüp gelen sizi sevenlerin karnını doyrmş oluorsunuz. :)

insanların elbet acısı var ama o yemekler,uzaktan gelen,işinden izin alıp gelen,bizlerle hastanede,mezarlıkta koşturan insanlar için hazırlanıyor.neticede o an dünya cenaze sahipleri için duruyor,gelen giden için deil ve o yemekleri akrabalar konu komşu hazırlıyor,evinden getiriyor.

kızımı kaybettim gün daha dün gibi,gözlerimi şişmekten açamadığım o gün eve adımımı attığımda hayal meyal hatırladığım tek şey yerde dizili dizili duran tencerelerdi.

bizde pide ayran dağıtılır hem uzaktan gelenler aç kalmasın (pratik olsun diye) hem ölünün canı için derler

Annemin cenazesinde bize de yemek gelmişti biz orda ağlar, üzüntüden ne yapacağımızı bilemezken benim halamlar herkeslerden çok acıkmışlar, kurmuşlar her şeyi, bir de annemin güzel elleriyle turşusunu çıkarmışlar yiyorlardı aynı ev içinde iki ayrı dünya gibiydi sanki oturmaya gelmişler, yemek yeniyor havadan sudan sohbet ediliyordu. Bende aptal aptal yüzlerine bakıyordum bunlar gerçek mi diye?

Son düzenleme:

Bizde de adet. Ben de senin gibi garip buluyorum bu adeti. Sanirim uzaktan cenazeye gelenler icin yapiliyor yemek. Fakat ayni yerde oturan da yiyor. Bir de olen kisinin hayrina yemek veriliyir olabilir. Ama insanlarin acisi var yani. Yemekle ugrasmak mantiksiz. Dedemin cenazesinde biz haZirladik yemekleri komsular getirmedi yani.

Son düzenleme:
Bu gelenek yurtdışında çogu yerde var ama cenaze evine yemek götürür yakınları..bizde hem yemek yapılır hem yemek götürülür bende hep garipşemişimdir

cnmm bizde de yemek veriliyor ama vefat edenin 1.derecede yakınları yapmıyor ki zaten onlar o acıda düşünmezler bunu
konu komşu ya da akraba yapıyor
hatta çoğu zaman her gelen evden 1 tencere yemek geliyor zaten bu yüzden yemek yapılmasına gerek kalmadığı bile oluyor

şimdi sen uzaktan gelen misafirde gidip dışarda yesin desen gelenler seni yadırgar ve konu beraber acınızı paylaşıyoruzdan çıkıp herkes kendi nefsi çıkarlarının peşinde koşar.yani yemek vermediler diye söylenir yada lokantada yemek yerken aman ya nerden geldik öldüyse öldü burda bizide acımızdan öldürecekler gibi yorumlar eminim ki yükselir. yanlış anlaşılmasın kendi bakış açımdan değil toplumumuzun genel bakış açısından yazıyorum. evde çatal kaşık sorun olmaz akrabalar yardım eder ve şunuda üzülerek belirteyimki kimse başkasının cenazesine asıl sahipleri kadar üzülmez heleki bir kan bağı yoksa.ondan sen bunlara kafayı takma bu gibi durumlarda normalde konuşmayan gelinler atar kendini ortalara elinden geleni yapar görmedikmi gördük.

allaha şükür çok yakınımı kaybetmedim (allah gecinden versin)
geçen eşimin anneannesinin vefatında
akşam herkes gitti
kayınvalidem ve eşimin teyzeleri
komşuların getirdiği yemeklerle bir güzel sofra kurup yediler
evet ölen yaşlıydı vs. ama
ne bilim bana saçma geliyor yaa, bi zahmet o gün dişinizi sıkın ölmezsiniz ya

o yüzden yok yoldan gelenmiş, yok bilmem ne
aman ne bilim bazı adetlerimiz çok tuhaf

Güzel adetlerimizdendir.Ölenle ölünmüyor dışardan gelenler açıkıyor.O kalabalıkla telaşla okumalarla dualarla o kötü günlerin
geçmesi kolaylaşıyor.Düşünsenize çok kötü bir anınız acı çekiyorsunuz yalnızsınız daha zor.
Çok yakın komşuların yardım dışında oturup yiyip içmesini bende ayıplıyorum git evinde ye gel.
Bir de kp cenazesinde, yemek dağıtırken birisi benden karabiber istemişti pilavinı bibersiz yiyemezmiş.
10 sene oldu hala aklıma geldikçe zıkkım ye derim yaşıtım biri kalkıp kendide alabilir yabancıda değildi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…