cenaze evinde yemek verme geleneği.

Bana da saçma gelmişti ve anneme de söylemiştim
Sus kızım duyan olur dedi

Hayır ölenin ardından bi Kur'an okutulup yemek veriliyo 7 si ve 40 ımı ne diyorlar
Ama öldüğü gün milletin üzüntüden gözünü açacak hali yok, bütün ahaliye nasıl yemek hazırlansın ağırlansın ki
Çok saçma

Çoluk çocuk toplayıp gelen komşularda yok değil hani
Milletin derdi kendine yeter..

Canım bu geleneğe karşı olmanın nedenleri ne tam belirtmemişsin.

Ben bu geleneğin hep çok güzel olduğunu düşünmüşümdür.
Çünkü; acısı olan insan yemek yapmayı ve yemeği düşünemez halbuki ölenle ölünmez yemek yemek bir zorunluluktur. Genellikle bu tür telaşelerde cenaze evi dolar taşar ama yemek yapacak ne durum vardır ne hal ne de zaman. Bu da komşuların desteğiyle bir yardımlaşmadır.
Örneğin benim karşı komşumun cenazesi vardı ve gelen gideni çoktu, çorba yemek pilav yaptım verdim öyle ilaç gibi geldi ki onlara çok memnun olmuştu.
Bizim memlekette de ve benzeri küçük yerlerde aynı sanıyorum en az 7 gün eş dost komşu yemekle gelirler kalabalıkta yemek yenir böylece evsahibi hem yalnız kalmaz hem de zorla da olsa bir şeyler yemiş olur, gece de yalnız bırakılmaz yasin vs okunur evde. Böylece yalnızlık ve tek kalmışlık duygusu olmaz.
Açıkçası ben bu durumdan rahatsız olan pek görmedim.

Aslında kötü olan yemek vermek değil. Taziye için gelenlerin yüzsüzlüğü. Cenaze evinde yemek uzaktan gelmiş insanlar için yapılır. Ama bizim insanımız kapı komşusu olduğu halde oturur afiyetle yer. Bi tencere yemek ypıp getireceği yerde..

konu sahibi arkadaşa şu açından katılıyorum, yani akrabaların toplanıp, yemek yapıp yenmesinin dini bir yükümlülük oldugunu düşünmüyorum, yani yakınınız ölünce oturun yemek yiyin diyen bir dinimiz yok bizim, mesele sadece bizim dini yanlış anlamamızdan kaynaklanıyor normalde ölen kişinin arkasından hayır yapılması gerekir, bunu en kolayı da eğer maddi açıdan durumu iyiyse ailenin, insanlara yardım etmek açları doyurmaktır evde yemek pişirilir ve herkese dağıtılır böylece hem ölen kişi için hayır yapılmış ve bir ihtiyaç sahibinin duası alınır, işin özü buyken bizim akraba arasında yani kendi evimizde tanıdıklarımızla yemek yememiz bana da mantıksız geliyor, zaten yakını öle kişi bizsek kendi kendimize hayır yapmanın bir mantığı yokki, o sebeple katılıyorum dini boyutunun farklı yönde olduğunu düşünüyorum.

Son düzenleme:
yemek meselesi tamam, mantıklı güzel yönleri varda ben anneannemi, dedemi ve dayımı kaybettim .. insanlar sabah gelip akşama kadar oturup yemeğin haricinde çayda istiyorlardı .. cenaze evinde çay içsen ne olur içmesen ne olur .. evine git iç, akşam iç ne bileyim .. yada yemekleri beğenmeyip, o yokmuydu bu yokmuydu, çay ne zaman gelecek, bir bardakla yetinmeyip 2.si 3.sü talep edilir

o adet bizde de var ama bizimki komşular cenaze evine yemek getirir sadece uzaktan gelenler yar komşular yemez cenaze evindekiler acılarından yemekle uğraşmasınlar diye gelir benim başka bir olay çok tuhafıma gitmişti bir komşumuzda cenaze vardı baş sağlığına gitmişti evde temizlik yapılıyordu çok şaşırdım ölünün ağırlığı gitsin diye yapılırmış içeri girmeden eve geldik bu olay cenazenin olduğu gün yaşandı

canım sana çok çok katılıyorum eşimin bir yakını öldüğünde, evdede fazla genç olmadığından birkaç kişi götürüyorduk yemek çay vs, birisi ben koyu içiyorum bu açık olmus diye çayını geri göndermiş çocuklardan biriyle, bende mutfakta sinirlendim ya cenaze evinde çayı bulduğuna şükret duanı et git birde keyif çayı istiyor adam dedim yanımdakiler bana baktı beklemiyorlardı sinirleneceğimi, sonra eşime anlattım densizler işte sen elinden geleni yaptın Allah razı olsun dedi ama çok sinirlendim ki dediğim gibi ailede genç kız yok, hayır olsun diye herşeyi yapmaya çalıştım ama o kadar da olmaz birtaneside yemekler güzel olmuş deyip tencereye doldurdu eve götürdü, ben yiyemedim falan dedi böyle saçmalıkmı olur dedim ki yemeği alan kişide altında arabasıyla geliyor cenazeye fakir fukaraya dağıtılacağına böyle tiplerin yemeği evlerine götürmelerine cinnet geçirdim her ortamda da konusu açılırsa bunlar cenaze evinden yemek götüren insanlar diyorum ne hayır beklersin yani, artık o kadar ki nefret ettim.

Son düzenleme:
benim bildiğim ölen kişinin evinde öldüğü günü yemek verilmez pide ayran verilir isterlerse eğer 3 günlük veya 7 günlük mü 50 günlük mü hayırında ne kuran okutulur yemek yada lokma verilir yemek ve çay beklemeleri ayıp olmuş insanların cenaze de kimseyi görecek halleri yok uğraşamazlar cenaze günü ise yemekleri yakınları getirirler uğraşılmasın acılı halleriyle diye birde insanlar cenaze demeyip yedikleri yetmiyor eve paketleyip götürenlere şahit oldum saygısızlık doğrusu

Son düzenleme:
Geçen sene dedemin vefatında İzmir belediyesi 60-70tane pide göndermişti ve ayran.
Şaşırmıştım hatta ve uygulamayı yerınde bulmustum.
Bu yemek dagıtma meselesıyle ilgilenenler zaten vefat edenın en yakınları olmuyorki.
Konu komsu ılgılenıyor.
Evde sonucta yogun kalabalık oluyor.Ve insanlar saatlerce oturup bişey yemedende olmayacagı için etraftan gelen yemekler konu komsu mutfaga gırıp dagıtıyor.
Ama milletin yemek derdine düşmesi yanlış tabii.

zaten bu gelenek islamiyet öncesine dayanır. islamiyeti kabul etmeden önce türklerde görülen bir gelenek ve günümüzdede hala devam ediyor. ya ben ölü ardından sevap amaçlı olsun yada başka amaçlı olsun yemek verilmesine zaten karşı değilim. ben tam cenazenin olduğu gün yemek verilmesine karşıyım. cenazeden 10 gün 40 gün her neyse belli bir zaman geçtikten sonra verilsin problem olmaz hatta daha da güzel olur. ama cenaze olduğu gün yemek verilmesi olurmu yahu.

ya tamamen yemek verilmesine karşıyım ben. ne bileyim bana ölü sonrası ziyafet varmış gibi bir izlenim veriyor. mesela arkadşlarda demişler çay içiliyo çay isteniyor diye. cenaze sahibine acıktıklarında yemek götürülür ki götürmek gerek. ama cenaze evine gelen herkese yemek verilmesi ilginç değil mi. zaten gözlemlediğinizde bir çok kötü manzara ortaya çıkıyor. birileri karnını doyurmaya çalışıyor. birileri çoluğuna çocuğuna yemek götürüyor. birileri ağlıyor. zaten sanki çoğu insan yemek yemeye geliyor dikkat edin yemek yendikten sonra herkes dağılıyor. bide şu var artık şehirlerde pide ayran yaptırılıyor düşünün maliyetini en minimum rakamı söylüyorum 500 tl sonuçta ölüm ani gelen bişey aileye artı birde yemek parası biniyor yazık değil mi yaa

Bu gelenek bizdede var maalesef, bende karşıyım aslında, ve çoğu insan baş sağlığı bahanesiyle bence sırf yemek yemek için geliyorlar, beleş yemek var nasılsa diye, bi arkadaşın da dediği gibi evlerine bile götürüyorlar, benim 1 ay arayla anneannem ve dayım vefat etti, iki cenazede de yemek verildi, bazı kişiler paket yapar mısınız dediler, eve götürelim, evde yeriz dediler, artı bide yanlarında komşu, akraba vs. getirmişler, hiç tanımadığımız insanlar gelmişti yani, yemek getirenler de oluyor evet, hatta o yemek getirenlerin yemeklerinden isteyenler de olmuştu.

taziye için sabahtan akşama kadar oturan insanlardan nefret ediyorum. bi de bizim memlekette bir hafta boyunca hergün hergün aynı kişiler yine gelir.

yakınlar zaten o evde olur ama oturulacak yer olmayan insanların yerlerde oturduğu cenaze evleri var yahu insaf!!!

acılı insan biraz nefes almak ister, yakınları yalnız bırakmaz o ayrı ama iki apartman ötedeki kadının günlerce saatlerce oturması bana ters...

bence cenaze evlerinde helva ve yemek tarzı şeyleri gereksiz buluyorum
bayram eder gibi bir hava veriyor bana

Aynen katılıyorum, bide yemeğin ardından hadi bakalım hop çay, kahve, tatlı servisi başlıyor, istiyorlar, çayı koymadınız mı diye soruyorlar, yemek yetmiyormuş gibi.

Ben pek katildigimi diyemeyecegim. Bizim bir cok geleneklerimiz gercekden cok ince dusunulmus. Belki konu biraz farklı anlatsaydım katıla bilirdim oda, gelen giden ölü evinde ne yiyor s.yor adamlar zaten halı yok fallan diye.

Bu geleneğimiz Türklerin/ müslümanların oldu bütün ilkelerde devam ediyor. Yabancı ülkelerde biraz garip oluyor çünkü onlar tam terzimiz. Ölü evinde otur içki bile icerler.

bir başka adlerde : bilmiyordum ama, yeni taşındığımız yerde hep yabancı, bizde eyer yeni birileri geldiyse cok guzel karşılarız hollandalilarda tam terzi kendimiz kartyolayip 'hey merhaba fallan filan sizleri evimize tanışmaya davet ediyoruz' diye yapadık bu cok garipdi ve aslında korkunç :d

canım biz de şöyle olur, cenaze defnedilidikten sonra mezarlıktan eve gelenlere hemen yemek verilir toplu olarak, pide ayran gibi dışarıda dağıtılır yerler, onun haricinde evde gelenlere yemek verilmez, tam tersi akrabalar komşular o eve yemek getirir,

kesinlikle ve kesinlikle insan nefes almak ister ağlamaktan yorulur insan uzanıp kafa dinlemek ister ama görüyoruz ki sabahtan akşama kadar oturuyorlar. haaa birde çocuk seslerini unutmayalım ordan oraya koşturan çocuklar. cenaze evinde çocuğun ne işi war allah aşkına ufak tefek de değil eşşek kadar çocuğunu peşinden sürükleyenler var...

bir de ölen kişinin yaşına göre değişir, yaşlıysa tabi acı çekeni çok olmuyor, evde yeniliyor içiliyor, ama genç ve beklenmeyen bir ölümse o eve çocuk götürmek, yemek helva yemek saygısızlıktır, bizde olmaz böyle birşey, bir de çoğu konu komşu nasıl ağlıyorlar ne ağıt yakıyorlar diye meraktan gelirler, ben annemi geçen yıl kaybettim, 47 yaşında ani bir ölümdü, o zamana dair pek bişey hatırlamıyorum, kalabalığı hatırlıyorum, ama gelenler kızlarına ilaç içirmişler ağlayacak halleri kalmamış hiç ağıt yakmadılar diye dedikodu olmuş, hatta gidip yanlarına oturmamışım konuşmamışım halbuki ilaç falan içmedik, anneme saygılı olmalıydık..

Aynı durumu biz de yasadık. Yazın eniştem vefat etti. Sürekli servis yapmaktan ne nefes alabildik ne de acimizi anlayabildik. Üstelik yemeğe gelenler 2 adım ötede oturan komşular ve ayrıca eve paket de götürüyorlar. İhtiyac sahibi olmadıklarının altını çizerim. Sevabı rahmetinin ruhuna deyip sesimizi çıkarmadık.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…