- Konu Sahibi mahpeyker34
-
elbette ki geleneklerimiz ve göreneklerimiz çok güzel. fakat öyle bir geleneğimiz var ki çok yanlış bir gelenek olduğunu düşünüyorum. ülkemizin her köşesinde bu gelenek devam ettiriliyormu bilmiyorum ama bizim çevremizde maalesef devam ediyor. sorun şu ki cenaze evinde yemek verilmesi. zaten insanların acısı var evden bir cenaze çıkıyor sonuçta neden ardından yemek verilir. sizde karşımısınız yoksa aksini mi düşünüyorsunuz. olayı dini boyuta taşımamanızı rica eder bu konuda fikirlerinizi öğrenmek isterim.
elbette ki geleneklerimiz ve göreneklerimiz çok güzel. fakat öyle bir geleneğimiz var ki çok yanlış bir gelenek olduğunu düşünüyorum. ülkemizin her köşesinde bu gelenek devam ettiriliyormu bilmiyorum ama bizim çevremizde maalesef devam ediyor. sorun şu ki cenaze evinde yemek verilmesi. zaten insanların acısı var evden bir cenaze çıkıyor sonuçta neden ardından yemek verilir. sizde karşımısınız yoksa aksini mi düşünüyorsunuz. olayı dini boyuta taşımamanızı rica eder bu konuda fikirlerinizi öğrenmek isterim.
yemek meselesi tamam, mantıklı güzel yönleri varda ben anneannemi, dedemi ve dayımı kaybettim .. insanlar sabah gelip akşama kadar oturup yemeğin haricinde çayda istiyorlardı .. cenaze evinde çay içsen ne olur içmesen ne olur .. evine git iç, akşam iç ne bileyim .. yada yemekleri beğenmeyip, o yokmuydu bu yokmuydu, çay ne zaman gelecek, bir bardakla yetinmeyip 2.si 3.sü talep edilir
konu sahibi arkadaşa şu açından katılıyorum, yani akrabaların toplanıp, yemek yapıp yenmesinin dini bir yükümlülük oldugunu düşünmüyorum, yani yakınınız ölünce oturun yemek yiyin diyen bir dinimiz yok bizim, mesele sadece bizim dini yanlış anlamamızdan kaynaklanıyor normalde ölen kişinin arkasından hayır yapılması gerekir, bunu en kolayı da eğer maddi açıdan durumu iyiyse ailenin, insanlara yardım etmek açları doyurmaktır evde yemek pişirilir ve herkese dağıtılır böylece hem ölen kişi için hayır yapılmış ve bir ihtiyaç sahibinin duası alınır, işin özü buyken bizim akraba arasında yani kendi evimizde tanıdıklarımızla yemek yememiz bana da mantıksız geliyor, zaten yakını öle kişi bizsek kendi kendimize hayır yapmanın bir mantığı yokki, o sebeple katılıyorum dini boyutunun farklı yönde olduğunu düşünüyorum.
Canım bu geleneğe karşı olmanın nedenleri ne tam belirtmemişsin.
Ben bu geleneğin hep çok güzel olduğunu düşünmüşümdür.
Çünkü; acısı olan insan yemek yapmayı ve yemeği düşünemez halbuki ölenle ölünmez yemek yemek bir zorunluluktur. Genellikle bu tür telaşelerde cenaze evi dolar taşar ama yemek yapacak ne durum vardır ne hal ne de zaman. Bu da komşuların desteğiyle bir yardımlaşmadır.
Örneğin benim karşı komşumun cenazesi vardı ve gelen gideni çoktu, çorba yemek pilav yaptım verdim öyle ilaç gibi geldi ki onlara çok memnun olmuştu.
Bizim memlekette de ve benzeri küçük yerlerde aynı sanıyorum en az 7 gün eş dost komşu yemekle gelirler kalabalıkta yemek yenir böylece evsahibi hem yalnız kalmaz hem de zorla da olsa bir şeyler yemiş olur, gece de yalnız bırakılmaz yasin vs okunur evde. Böylece yalnızlık ve tek kalmışlık duygusu olmaz.
Açıkçası ben bu durumdan rahatsız olan pek görmedim.
ya tamamen yemek verilmesine karşıyım ben. ne bileyim bana ölü sonrası ziyafet varmış gibi bir izlenim veriyor. mesela arkadşlarda demişler çay içiliyo çay isteniyor diye. cenaze sahibine acıktıklarında yemek götürülür ki götürmek gerek. ama cenaze evine gelen herkese yemek verilmesi ilginç değil mi. zaten gözlemlediğinizde bir çok kötü manzara ortaya çıkıyor. birileri karnını doyurmaya çalışıyor. birileri çoluğuna çocuğuna yemek götürüyor. birileri ağlıyor. zaten sanki çoğu insan yemek yemeye geliyor dikkat edin yemek yendikten sonra herkes dağılıyor. bide şu var artık şehirlerde pide ayran yaptırılıyor düşünün maliyetini en minimum rakamı söylüyorum 500 tl sonuçta ölüm ani gelen bişey aileye artı birde yemek parası biniyor yazık değil mi yaa
taziye için sabahtan akşama kadar oturan insanlardan nefret ediyorum. bi de bizim memlekette bir hafta boyunca hergün hergün aynı kişiler yine gelir.
yakınlar zaten o evde olur ama oturulacak yer olmayan insanların yerlerde oturduğu cenaze evleri var yahu insaf!!!
acılı insan biraz nefes almak ister, yakınları yalnız bırakmaz o ayrı ama iki apartman ötedeki kadının günlerce saatlerce oturması bana ters...
cnm ya bende geçen gün annemle konuştum bu konuyu...
annemin bi akrabası vefat etti, cenaze evine gitti annem...
pide yaptırmışlari yanında da ayran..
kadın diyo ki, resmen milet ikiye bölünmüş..
bi tarafta ağlayanlar bi tarafta bi gayret yemek yiyenler...
hatta bi de evlerine götürüyolar...
istiyolarmış bi paket de evdekilere diye...
cenaze evi değil, lokanta mübarek...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?