cenaze evinde yemek verme geleneği.

bence kötü bi adet değil saptırılmadığı sürece.bizim burda da ölü evine hemen yemekler yapılıp götürülür,götürmemek ayıp kabul edilir. çünkü cenazesi olan insan kalkıpta misafirlere gelenlere yemek yapamaz. e uzun yoldan gelenler var sonuçta orda gece gündüz uyumayanlar var illaki bişeyler yenilip içilecek. ama sanıyorum abartılıyo bazı yerlerde. mesela geçen annem bi cenazeye gitmiş pide yiyolarmış "aa bu hamur yaa kenarı yokmu kenarından getirin bana" diye eşi ölen kadından pidenin "kenarını" istemişler. bu illaki ayıp ve resmen terbiyesizlik. ama ordaysanız kalıyosanız ayakta durabilmek için komşu/eş/dost ne getirdiyse 3-5 atıştırıp kalkıcaksınız oranın cenaze evi olduğunu unutmadan (!)

Ben de hiç anlam veremezdim ama canımın içi anneannemi kaybettiğimizde,
acımızı derine gömmeye çalışıp, gözümüzde yaşlarla yemek verdik herkese.
Bana kalsa yapmazdım, çünkü mecalim yoktu. Birinin hiç dolmayacak yokluğunu
kabullenebilmek zaten çok zor...

Cenazede dedem, canım bilge dedem, birşey söyleyince idrak edebildim yemek
vermenin anlamını. Birincisi çok çok uzaklardan bile acımızı paylaşmaya gelenler
vardı ve elbet gidip lokantada yemek yemesini beklemezdik. İkincisi, inancımız
gereği vefat eden kişinin amel defteri hakkında yapılan hayırlar devam ettikçe
kapanmazmış. Yani aslında biz o yemeği, daha çok giden kişi için yapıyorduk.
'O yüzden sen de bir parça ye ve sonra anneannen için dua et.' demişti dedecim...

Ama vefat edene saygı konusunda da herkese katılıyorum. Cenaze evine yemek
yemek için gelip, orada acısı olanlara saçma sapan istekler yöneltmek vicdansızlıktır.
Ben duymadım onları, yüzlerine bile bakmadım öyle davrananların.

Allah kimseye dayanamayacağı acı vermesin...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…