- 20 Aralık 2012
- 2.267
- 737
- 398
- 30
- Konu Sahibi mahpeyker34
-
olur mu canım ya çok guzel bır adettir.
bır olumde herkes o aıleyı yalnız bırakmamak ıcın gelırler cenaze kaldırılır ee yemek bır ıhtıyac kalkıp yemek yapılacak degıldır heralde. konu komsu getırır.
hele ALLH vermesın genc ölumlu bır evde ınsanlar dagıldıktan sonra bıle aile yemek yapamz hale gelıyor konu komsu 1 ay yemek getırıyorlar aksamları ev halkı bı toparlasın dıye.
Aynı durumu biz de yasadık. Yazın eniştem vefat etti. Sürekli servis yapmaktan ne nefes alabildik ne de acimizi anlayabildik. Üstelik yemeğe gelenler 2 adım ötede oturan komşular ve ayrıca eve paket de götürüyorlar. İhtiyac sahibi olmadıklarının altını çizerim. Sevabı rahmetinin ruhuna deyip sesimizi çıkarmadık.
Bu yüzden bizim Türkler geleneklerimizi iyi ve ince düşünmüşler dedim. Eşim buraya takildigimi fark etmezsin diye, acele ve yamuk yazdım:d kısacası bu geleneğimiz harika:)Yemeği ev sahibi yapsa haklısınız ama yemeği zaten komşular, akrabalar yapıyor. Amaç cenazesi olanın yemekle uğraşmaması, uzaktan gelen akrabaların karnının doyurulması bence. Ama eve paket götürülüyorsa işte o çok ayıp.
Bu yüzden bizim Türkler geleneklerimizi iyi ve ince düşünmüşler dedim. Eşim buraya takildigimi fark etmezsin diye, acele ve yamuk yazdım:d kısacası bu geleneğimiz harika:)
Uzaktan gelenler için gerekiyor komşulara verilmemesi lazım eskiden her komşu tencere tencere yemek taşırdı herkesin yemeği de yenmiyor hepsi başka çeşit olduğu için cenaze sahibi yemek yaptırıyor
dünyanın öbür ucuna cenazeye gidiyor olsam bile yanıma bir simit alırım acıktığımda onu yerim. cenaze evinde yemek beklemem. zaten o ortamda asla boğazımdan geçmez. çok uzak bir yakınım olsa bile birileri ağlarken ben yemek yiyemem ya ben mi çok duygusalım bilemedim
Gelenler o günlük gelmiyor genelde.Yatılı olanları da oluyor.
Mecburen yemek yapılacak bizim adetlerde cenaze evine herkes yemek götürür.
Ziyafet olsun diye değil,evde yemek olsun ,ev sahibi bunu yapacak gücü duygusu olmaz diye.
Hizmeti de komşular yapar genelde çünkü arkabalarda üzgündür.
Düğünlerde de yemek verilir aynı mantıklı kimse de demez ki herkes yemeğini alsın gelsin düğün sahibi meşgul :)
Ben bir yanlış görmüyorum.
Cenaze evinde 4 çeşit yemek yenmez zaten herhalde mideni bastırırsın biter.
Kaldı ki erkekler yer her şekilde çocuklar yer,yenilen ikram edilen yemek cenazenin ruhuna hayır olarak gider derler.
Ne bileyim bana çok garip gelmiyor.
bizim oralarda konu komsu getirir mahalleli yemek yapar gelir ama evdede illa yemek yapilir cünkü aci bir yanda yemek bir yanda allahim acinada koymuyor millet zati biz karismadik konu komsu getirdi götürdü akrabalarimizdan biri küsmüs ona niye yemek ikram etmedik diye ay dedim mutfak orda babam öleli 9 saat oldu acimiz yeni adamin azinin suyu kurumadi siz yemek derdindesinizzz valla bende sevmedim bu adetleriiiii
Hayir tabikide guzel dedigimiz taraf kolu komşunun düşünüp yemekler yapması. Duşunun ev sayiplerin ufak çoluk cogu olsa, acmi kalsınlar? Yada akrabaların? Zaten kolu komşunun gelip yemezsi banada hoş gelmiyor. Ayrica, kolu komşu için düşünülmüş bir gelenek değildi zaten :s. Ölü evden geriye kalanlar ve uzaktan gelen akrabalar içindi bence. Şahsen biz götürüp 1 saat gibi oturup donüyoruz..toplu yemek verilmesi mi güzel ? ya ev sahibinin acısı var yemekle uğraşmasın diye yemek götürülmesi çok güzel tabi ki fakat eve gelen herkese yemek verilmesi bana saçma geliyor yani ben bu açıdan sordum.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?