- Konu Sahibi mahpeyker34
-
Ananem vefat ettiğinde cenaze evinde kalmıştık 15 gün felan.. Her gün mevlut okundu evde, bu yüzden her gün kadınlar geldi.
Biz kahvaltıdan sonra misafirlere ne ikram edilecek onun derdine düşüyorduk. İşin mantıgı şu, ölenin ruhuna gitsin.. Ama bence yanlış. Sunulacak o ikramların parası, bir aşevine bağış edilse inanın asıl o zaman sevap olur. Kuran okumaya gelen kadınlar günlerde çeşit çeşit yiyor zaten. Gelsinler kuran okuyup gitsinler. Bir de her gün başka bir ikram ayarlanırdı.. Tabi israf edilen yiyecekleri söylemiyorum bile..
Ben çocugum olursa ben ölünce yemek dağıtma diyeceğim, bu gelenegi değiştirmeye bir yerden başlamak gerekiyor.
Bu gelenek sadece bizim toplumumuzda değil, yabancı toplumlarda da var, filmlerde cenaze evinde büyük yemek sofrası kurulup cenazeye gelenlerin yiyip içtiğini çok gördüm. Ama herhalde onlarda gelenin ayağına kadar yemek götürüp aa ayranı bitmiş, tatlısı bitmiş diye kendini ikrama adayanlar yok...
Bende ilk defa yaşadığım memlekette gördüm bu adeti
belediyeden onlarca masa ve sandalye kiralanıyor,çardaklar kuruluyor
cenaze yakınları ev içinde ağıt yakıyor,diğerleri dışarda yemek yemekle meşgul
çok tuhafıma gidiyor gereksizlik ve cenaze yakınlarına saygısızlık olarak görüyorum
tabi her yörenin kendine göre adeti var onlarda adetlerini uyguluyorlar
Konuyu okuyunca benimde bir kaç şey yazmam gerek dedimmm
1.bizden ceneze kalktığı zaman hemen pide ayran ikram edilir:44:
2.ve lokum en güzelinde alınır dağıtılır
3.cay ve sürekli verilir
4.hocamız yedi gün bekler gelenden para gidende para alır dua için:44:
5.ve yedisi için yemek yapılır eş dost davet edilirrr:26:
6. Kırkında kırk yemeği
7.ellisinde yine Mevlüt ve yemek helva
8. İşde bizdeki durum buuu gelin ev halkına ölenemi yansın masrafımı:26:
Herkes bi yol tutmuş gidiyor benim fikrimi sorarsan cenaze evinde yemek yenmez ben öyle yapıyorum
Bu arada ölenlerimize Allah rahmet etsin aminnn
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?