cenaze evinde yemek verme geleneği.

anneannem öldüğünde cenaze günü teyzemlerin halini getirdin aklıma.hem abla kardeş sarılıp ağlıyolar hemde uzaktan gelen misafirler için ne yemek yapacaklarını düşünüyolar.aslında bizim buralarda komşular yemek getirir ama artık o eski komşuluklar kalmadı.yemek getiren olmayınca mecbur cenaze evindekiler yapıo yemeği.ogün de anneannemin komşuları hep yakınları olduğu halde eltileri eltilerinin gelinleri falan yani ama hiç gelen bi ihtiyaç varmı diyen olmadı mecbur teyzemlere düştü iş.hem ağladılar hemde ne yemek yapalım die düşündüler.bi kısmımız soğan soydu bi kısmımız pirinç ayıkladı yemekler pişerken anneannemin selasını dinledik bahçede.çok acı bir gündü.sonra anneannemin evleri yan yana olan akrabaları ne yemek yaptık die bakmaya geldi.

Ben izmirde yaşıyorum ve burda da öyle bir gelenek var...

Komşular yemek getirir cenaze evine ,ahalinin acısı olduğundan yemekle uğraşamaz uzaktan gelen akraba,eş dost olur diye..bu bence doğru olandır.

Birde şöyle bişey var cenaze gömülür eve geri dönülür,pide-ayran yaptırılır ve cenazeye gelenlere dağıtılır,aile perişan halde iken millet karın doyurur,ayrıca 7 gün mevlüt okutulurken acılı aile mevlüye gelecek insanlar için ikram hazırlar gelen getirir,mevlüt biter millet servis bekler,yer içer bide tabağında kalırsa yada yediklerinden biraz daha ister evede götüreyim çocuklar da yesin der...

Ben bunlara bizzat çok kez şahit oldum ve hiç hoşuma gitmeyen şeyler malesef... sanki insanlar dua etmeye,ölen kişinin ailesine destek olmaya değilde,gün yapmaya geliyorlar ha birde ikramlıklar yenirken dedikodu da yapılır

Babamın bana vasiyetidir,ben ölünce sakın böyle şeyler yapma diye

Fikir güzel ama uygulama yanlış. Olması gereken, konu komşu yemeği yapar getirir, tabağını çatalını ayarlar, ikramı yapıp bulaşığı halleder. Bizim buralarda böyle. Ama yok cenazesi olan insana servise yardım istniyorsa çok ayıp bence.

Cenazede bizde de yemek verilir ama yemekler eş, dost,komşular yapar sonuçta şehir dışından gelen insanlar oluyor ama şunu bende sevmiyorum bir ara cenaze evine gitmiştik babamın bir arkadaşı idi yemek çıkartmışlar yiyenler yiyordu yemeyenler yemiyordu kadının birisi ölen adamın karısının yanına gitmiş sen bana şu yemekleri paket yapta ben eve götüreyim diyor kadın ağlıyor orda acısı var söylencek sözmü degi oradan bir kadın müdahale etti kadını tuttu içeriye mutfaga götürdü madem yemek isteyeceksiniz neden o kadının yanına gidiyorsun dedi gel bize söyle kadının cevabı şu ölenle ölünmüyor oldu biz şok olduk tabi

bu gelenek bizde de var
uzak yoldan gelenler için düşünülen bir davranış bence
ama bizde konu komşu yapar bu işi
cenaze evinde yemek yapılmaz
herkes yaptığını getirir ya da diğer komşular evlerini açar
cenaze sahiplerinin gelenlerini ağırlar
cenaze sahibi zaten o durumda bunları düşünüp halledecek halde değildir.

Bu yemek konusu zaten dinle ilgili değil kültürel bir öğedir.
Gayet de güzel birşey bence.
Cenaze de olsa düğün de olsa misafire ikram etmek her zaman güzeldir.Ve kültürümüzün de en bilindik özelliğinden biridir.

Bu gelenek sadece bizim toplumumuzda değil, yabancı toplumlarda da var, filmlerde cenaze evinde büyük yemek sofrası kurulup cenazeye gelenlerin yiyip içtiğini çok gördüm. Ama herhalde onlarda gelenin ayağına kadar yemek götürüp aa ayranı bitmiş, tatlısı bitmiş diye kendini ikrama adayanlar yok...

evet doğru söylüyorsun.. genellikle yeni taşınanlara ve cenazelere yemek götürülüyor.. ama cenazelerde masaya konulur, hatta herkes gidip tabağını, çatalını kendi alır. biri de bulaşık makinasına dizer. ben spagetti falan bile getirenleri görmüştüm, klasik bir menü olmuyor yani. bizde hizmet ediyor ev sahibi, sorun orada bence de..

esımın memleketınde yanı batman da bırısı vefat ettıgınde tazıye cadırı kurulur ve o cadır tam 40 gun yerde durur ascı tutulur caycı tutulur olen fakırse akrabalar ustlenır ama bunlar yıne tutulur cuvallarla yardım yapılır eger cenaze evı ıhtıyac sahıbıyse ve uzun lafın kısası o tazıyeye taaaaa dıdının dıdısı da gıtmeden o cadır yerden kalkmaz tabı bu esnada dını rıtuellerın tamamı yapılır dahası olenın senesı dolana kadar her aksam bır eve bır somun ekmek ve bır tabak yemek verılır gorumcemın kayınpederı oldugunde gorumcem 1 sene boyunca bu sekılde yemegını verdı her aksam ben ılk gordugumde cok sasırmıstım ama artık banada tuhaf gelmıyor alıstım bu arada koyde degıl merkezde yasıyorlar bunu da belırteyım

Konuyu okuyunca benimde bir kaç şey yazmam gerek dedimmm
1.bizden ceneze kalktığı zaman hemen pide ayran ikram edilir:44:
2.ve lokum en güzelinde alınır dağıtılır
3.cay ve sürekli verilir
4.hocamız yedi gün bekler gelenden para gidende para alır dua için:44:
5.ve yedisi için yemek yapılır eş dost davet edilirrr:26:
6. Kırkında kırk yemeği
7.ellisinde yine Mevlüt ve yemek helva
8. İşde bizdeki durum buuu gelin ev halkına ölenemi yansın masrafımı:26:
Herkes bi yol tutmuş gidiyor benim fikrimi sorarsan cenaze evinde yemek yenmez ben öyle yapıyorum
Bu arada ölenlerimize Allah rahmet etsin aminnn

Bende ilk defa yaşadığım memlekette gördüm bu adeti
belediyeden onlarca masa ve sandalye kiralanıyor,çardaklar kuruluyor
cenaze yakınları ev içinde ağıt yakıyor,diğerleri dışarda yemek yemekle meşgul
çok tuhafıma gidiyor gereksizlik ve cenaze yakınlarına saygısızlık olarak görüyorum
tabi her yörenin kendine göre adeti var onlarda adetlerini uyguluyorlar

Bizde yakınlara gül suyu lokum ikram edilir uzaktan gelene pide ayran akşam üstü de genelde uzakta olanlar geldiği için yemek verilir onu da komşular getirir börek çörek tencere tencere yemek ben anneannemi kaybettim sağolsunlar 1-2 hafta bizde yemek pişmedi

Büyük şehirlerde artık cenaze evine yemek getirenler filan pek kalmadı malesef.:26:
Cenaze sahibi ya da yakinlari pide ve ayran benzeri kolay tedarik edilebilen seyler aliyorlar
En iyi ihtimalle cenaze sahibi yapmasa dahi servisi daha once servise yardimci olmus birisi olarak rezalet olarak nitelendiriyorum ben o durumu
icerde okunan duanin yaninda aglayan bir grup ve o grubun disinda ''okuldan oglan gelicek purple bir tabakta ona sar' 'diyen komsular ya da ''falancinin ayrani yok cayi bitmis'' diye kosusturan diger insanlar...
Uzaktan gelen misafiri anlarimda ayni sehirden gelen insanlarin bu telasini ben kotu gununu paylasmaya gelmisler diye nitelendiremiyorum malesef hatta komsularin getirdigini farzettigimiz o yiyeceklerinde gelen yakin cevreye verilmesini dogru bulmuyorum.
Bana gore o yiyecekler insanlarin acisi var yemegi ya da yemek yapmayi dusunemezler, aciktiklarinda ya da uzaktan gelen misafirleri icin ugrasmasinlar diye iyi niyet cercevesinde getirilir... yani ne biliyim Ayse hanimin getirdigi boregi Fatma hanim ve okuldaki cocuklarina veriyor olmak bir tuhaf bence

bizdede cenazelerde yemek verilir hatta surekli cay servisi yapilir ama konu komsunun getirdigini yada yaptigini hatirlamiyorum hic bi bu sene babaanemin cenazesinde komsularin birseyler getirdigini biliyorum ama bizde oyle seyler yok hic ya evden birileri yapar yada yemek servisi filan tutulur aslinda yanlis bencede sonucta insanlarin acisi varken birde yemek bulasik cayla filan ugrasiyorlar...

aynen ya. insanlar zaten acılı, bir de o halleriyle mutfaktan çıkamıyorlar. her ne kadar bazı misafirler ellerinde tepsiyle gelse de bu, sonucu değiştirmiyor
insanları gereksiz yere zahmete sokan birçok gelenekten birisi

bu gelenek büyük şehirlerde yozlaşmaya uğradığı için kötü görünüyor.insanların geneli her olayda yiyip içip kalkalım hesabını yaptıkları için..

yoksa köylerde ve küçük şehirlerde bildiğim hala devam eden, uzaktaki insanlar için ev halkının yemek yapmaması adına
konu komşunun yapıp getirdiği güzel bir gelenek..ev halkının üzüntüden gözünü açamazken hızır gibi yetişen komşularının
yardımcı olmaları, belki de şuan ki komşuluk ilişkilerine de çok güzel bir örnek..koca koca apartmanlarda birbirini görse tanımayacakları
insanlara inat.

Son düzenleyen: Moderatör:
MERHABA..yazılan yorumları okumadan direk yazdığına cevap vermek istiyorum...bende en yakınımı kaybettiğimde acım çok büyüktü ne geleni gözüm görüyordu nede bişey yapmaya halim vardı..cenazeye uzaktan gelenlerde oldu tabiki sonucta ş.dışından da tanıdıklarımız vardı...yer bılmez ız bılmezler dışarda lokantamı arıyacaklardı yemek yemek ıcın...saolsun yakınımızda oturuan akrabalar ve komşular çeşit çeşit yemek yapmıştı ve sofralar kurulup yemek yenmişti...Acım büyükmüydü evett ama hayat herşeye rağmen devam ediyordu..sonuçta yaşıyorduk haklı olarakta susuyor ve acıkıyorduk...elbette düğün yemeği gibi değildi gülüp eğlenip yemiyorsun ama yemek yenmesine ve dağıtılmasına karşı değilim...
basımdan geçmese aa derdim acıları var sofralar kuruluyor yemekler yeniyor vs.ama başımdan geçtiği için biliyorum ve doğru buluyorum..

senın solediğin gibi cenaze yemeğine hiç rastlamadım ben..yani çardaklar kurulsun yemekler hazırlansın bu ne ya..düğün yemeğimi bu..zaten amaç doymak değil biraz atıştırmak..

benim babamın cenzaesine hiç tanımadığımız bir misafir gelmişti daha doğrusu taziyemizi bahçedeki evimizde tuttuğumuzdan yoldan geçerken uğramışlardır sözde ama kadın daha evden içeri girer girmez '' oğluma börek var mı verin de yesin '' demişti. oğlu da çocuk falan değil ha 30 yaşlarında bir zıppır. börek geldi hani çay nerede diye homurdandı o öküz bi de :S işte insan o acılı haliyle bir de misafir diye bişey diyemiyor ama o kadınla oğlu hala aklımdadır aradan seneler geçmesine rağmen parçalayasım gelmişti dış kapının dış mandalları bir de hadi akraba komşu olsa neyse. ayıp ya insan ya yemek saatini bekler ya da söylemez utanmadılar da. kadın komşuların getirdiği börek tepsisini görür görmez emirler yağdırdı.

cenaze evinde, mevlidlerde koca koca insanların değil de çocukların, uzaktan gelen misafirlerin yemek yemesi normaldir bana göre kalkıp da yemeğe gelmek açgözlülük terbiyesizlik

aynen ya insanın evinden cenaze bile çıksa dünya kadar masraf ettiriyorlar yemesinler efendim taziye vermeye mi geliyorlar yemek yemeye mi ? gittiğim hiçbir cenaze evinde oturup da yemek yemedim ayıp sayarım sanki ölecek miyiz açlıktan orda 1-2 saat durunca

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…