Cenazede insanların tavırları

seburuz

Üye
Kayıtlı Üye
24 Haziran 2025
135
127
18
Merhabalar, annaneciğimi kaybettik, ne yazık ki, nur içinde yatsın, taziyedeki insanların tavırları yüreğime oturdu, çok üzgünüm, o an herkese kızmadığım için de çok üzgünüm, taziyeden beri kendimle kavga edip duruyorum neden söylemedim diye, oturup sohbet edenler, sigara yakanlar, gülenler, evet yaşı büyük olabilir, hasta olabilir ama benim bütün anılarım gitti, çocukluğum, gençliğim, bir daha asla bulamayacağım sıcaklığı, insanlar zalim, yemek derdine düştük, gelenlere hizmet derdine, limonatası, yemeği, çayı, kahvesi, oturduğumuz an göze battı, sohbete başladı herkes, birbirini göremeyenler hasret giderdi, kahkaha atanı duydum, ikinci gün dayanamadım artık ağlamaktan helak oldum, annaneme cenazede insanların haline ağladım oturup, bunu hak etmemişti ve benim gibi kimseye bir şey demeyip sadece üzülen torunu, herkesin yüzüne söylemediğim için öyle pişmanım ki, içimden atamıyorum bu duyguyu, hayatım boyunca yaşayacağım bir pişmanlığın daha içine düştüm, herkesle kavgam bitti, kendimle bitmedi, öyle güzel bir insandı ki her şeyiyle, yattığı yer incitmesin.

Başınız sağ olsun Allah rahmet eylesin

Allah rahmet eylesin başın sağ olsun... ah o cenazede gülenler... kahkaha atanlar... insan o an kitleniyor bir şey yapamıyor seni o kadar iyi anlıyorum ki. onlar için hayat devam ediyor, yaşarken ne kadar saygı duydular ki o an saygı duysunlar...

Çok teşekkür ederim, sağolun, evet saçma şekilde kitleniyorsun, şimdi düşünüyorum neden bu kadar tepkisizdim diye, uyuşmuş gibi

Ben taziyelerin direkt kaldırılması gerektiğini düşünüyorum. Zaten çok yakınlar paylaşacak acını.kardeştir, evlattir, eştir.... gerisi çok gereksiz.boşa masraftan ve sinir bozukluğundan başka hiçbir işe yaramıyor.çok isteyen 2 dakika telefon etsin.şimdi ben insanlara da kızmıyorum aslında.insanoğlu olarak ancak çok yakınımız olan birkaç kişi için üzülebiliyoruz.ee suçlu muyuz? Hayır.böyle yaratılmayı biz istemedik.diyeceksiniz ki rol yapılsın saygı duymak için.eee o zaman da bir anlamı kalmıyor zaten.kimse alınmasın gücenmesin.en mantıklısı tümden kaldırmak bence.

Öncelikle başınız sağolsun, sabırlar diliyorum.
Taziyeye yemeye içmeye gelen eksik kalsa da gelmese keşke.Hayır ne faydaları oluyor ki sinir bozmaktan başka.
Önceden cenaze evine tencere tencere yemek götürürlermiş.Acılı insanlar bir de yemek derdine düşmesin diye.
Kim icat ettiyse taziye yemeğini,çayını, çorbasını.

Yakın zamanda arkadaşımın benim de çok sevdiğim babası vefat etti.Tabağını alıp balkonda sohbet edenler,ikinci üçüncü tabak yemek isteyenler,kendi aralarinda alakasız konularda sohbet eden terbiyesizler...
Arkadaşımın yerine hem söylendim hem kınadım,ayıpladım.Pişman da değilim.Eksik kalsın onların taziye ziyaretleri.

Allah rahmet eylesin ama inanın cenazede olsa hayat devam ediyor.Mesela bir kaç ay önce biz de dayımı kaybettik.Cenazeden sonra baktık,onun hoş anılarını anlatıp gülüyoruz.Cenaze arabasını görünce bayılan kızı da ertesi gün babam şunu yapardı,şöyle yapardı deyip gülüyordu.Kimse , Allah gençlerden uzak kılsın da, cenazeden sonra yirmi dört saat ağlamıyor,emin olun.İnsanız çünkü, her duygu bizim için.

Başınız sağalsın. Mekanı cennet olsun.
Cenaze evinde yemek vermememiz lazım. Bu adet nereden geldi bilmiyorum ama çok sıkıntılı.
O ortama çay, kahve, pide, pilav girdiği anda ortamın havası değişiyor. Normalde de yemek hüzünlü bir olay değildir. İnsanlar yaşamadıkları acının üstüne yemek yiyorlar bir anda güne dönüyor ortam.
Hiç yakışık olmuyor gülmeler, çaya şeker, pilava biber istemeler.

Kendinizi suçlamayın. İnsanlar düğün vs. gibi bir organizasyon yapacakları zaman aylar öncesinden hazırlığa başlıyorlar. Yinede ne keşkeler okuyoruz burada.

Cenaze beklenmedik bir şey. Neyi yapmak isteyip neyi istemediğinize dair hazırlıksızdınız. Ayrıca yas ve acı görüşü bulanıklaştıran bir durum.

Çok teşekkür ederim, sağolun, evet saçma şekilde kitleniyorsun, şimdi düşünüyorum neden bu kadar tepkisizdim diye, uyuşmuş gibi
saçma değil son derece normal.

ayrıca belli ki sizin belli bir görgünüz var ve de siz cenaze sahibisiniz, yapamazdınız yani -mesela dışarıdan birisi, yüksek sesle sohbetlere kahkahalara başlanınca deseydi "biraz cenaze evine münasip davranın" diye ya da bir din görevlisi filan uyarsaydı...o başka siz cenaze sahibi olarak iyice uç şeyler olmadıkça (miras kavgası gibi mesela) ses edemezsiniz. edemeyiz.

maalesef toplumumuz iyice zıvanadan çıktı. saygı filan kalmadı, çok haklısınız da durum bu.

geçen ozzy osbourne öldü, bilen bilir adamın kullandığı madde ile cenazenize gelen herkesin kafası güzel olur öyle marjinal deli bir adamdı

neyse bakın cenaze törenine, herkesin giyimi ne kadar edepli, klas duruşu ne kadar vakur. güya bizimkiler anadolu insanı güya anadolu irfanı....ünlü cenazesinde de selfi derdine düşüyor inanımız.

Allah rahmet eylesin

Bu taziyeler ne ara bu hale geldi ben de anlamıyorum, önceden başkaları taziye evine yemek götürürlermiş, acıları var yemekle uğraşamazlar diye şimdi millet yemek yemeye geliyor.
Siz o insanlara istediğinizi söyleseniz bile anlamazlar emin olun, zaten azıcık insanlıkları olsa öyle davranmazlardı.

Benim de babaannem öldüğünde taziye bizim evde yapıldı, maalesef biz de yemek dağıttık amcamın kızı da gelmiş bu yetmedi bi tabak daha var mı diyor.
Şimdi buna ne denir ki? Aç köpek işte, benim babaannem onun da babaannesi ama uzaktan gelenler bile onun gibi yemek peşine düşmemişti.

Allah rahmet eylesin, geride kalan sizlere sabır versin.

Birkaç yıl önce trafik kazasında gencecik kuzenimi kaybettik. Maalesef cenazesinde benzer şeyler yaşandı. Dayım dayanamayıp saçma sapan alakasız herkesi kovmuştu evden. Kimse gelmesin diye bağırmıştı, biz bize kalmıştık. Bu eve gelen yemek yemeyecek, su bile içmeyecek demişti. Acımızı yaşadık, ağladık. Sarıldık.

Eşiyle başbaşa kalmak istedi, yalnız bıraktık. İsteklerine saygı duyduk, illa yanınıza gelelim demedik. Şimdi insanlarda maalesef bu düşüncesizlik var, zorla birilerinin yanında fiziksel olarak var olmaya çalışıyorlar. İstemiyorum demek ayıp karşılanıyor. Mahremiyete saygı yok, gerçekten toplumumuzla ilgili en nefret ettiğim şey bu.

Çocukluğumda biri vefat ettiğinde o evde günlerce televizyon açılmazdı. Eve gelenler yemek getirir, çok durmaz giderdi. Hatta cenaze işleriyle bile birileri ilgilenir, o teferruatlar cenaze sahibine bırakılmazdı. Çocuklar cenaze evine getirilmezdi mesela. Gelen çocuklar da uslu uslu otururdu. Şimdi bakıyorum cenaze evine gelen çocuklar odadan odaya koşuyor, dur diyen yok çünkü anaları babaları pide yemekle meşgul.

Sırf arkamdan pide yemesinler, aralarında konuşup kahkaha atmasınlar, sevdiklerimin canını yakmasınlar diye vasiyet vereceğim vallahi.

Çürük toplum.

Rabbim mekanını cennet etsin, bizim ölene de kalana da saygımız kalmamış artık.. 10yaslarinda falandim eniştem öldü, oraya gitmiştik, çocuklarla kosturuyorduk oynuyorduk, babam bizi kenara çekip paylamıştı insanların acısı var sakin davranin burası oyun evi değil diye, hiç unutmam, iyi ki de paylamiş hiç aklımdan çıkarmam...

Başınız sağolsun. Insanlar malesef çok kötü. Benim babam da büyük bir beyin kanaması geçirmişti. Yurtdışındaydı. Büyük bir ameliyata alınacaktı. 2 gün sonra da annem gidecekti. O arada bizim eve de doluşmayan kalmadı. Ben sadece ağlayıp dua ediyodum. Annem bana çay koy kızım dedi. Ne çayı anne Allah aşkına dedim bunu da duydular. Buna rağmen ben çayı yapıp dağıtırken birisi bu demli olmuş ya benimkini açar mısın demişti. O kadını hala boğmak istiyorum.

Rahmetli anneannemin cenazesinde aynıları yaşadık. Hele biri çayına limon isteyince şartellerim atmıştı.
10-11 yaşlarında falandım. Köyde biri vefat etmişti. Anneannem bütün gün televizyonu açmamıza izin vermemişti. Bu kadar hassas birinin cenazesinde bunların yapılması insana epey dokunuyor.

benim annem de cenazede bardagi begenmemisti, kucuk agizli bardak istemisti
malesef suc bu kişilerde ama ayni zamanda böylelerini bozmayanda , ayip olur diye susanda. cenaze sahibi ya da cay getiren kisi bir laf etmedigi icin annem o cumleyi kurdugunu hatirlamiyor bile, "sacmalama olmadi oyle birsey" diyor.
bu gulene da bes saat sonra bu sabah evde neden güldün de "sacmalama gülmedim" derler.
o yüzden ananenizin bir sonraki mevlüdünde tetikte olun, saygısızlik yapanı rencide edin herkesin icinde, en azindan iciniz rahatlar.

*benim dedem de cok sevilen biriydi. cenazesine sehir disindan arabalar geldi. insanlar 30 yildir görmediği eski is arkadaşlarını falan gorunce cook mutlu oldular. evin bahçesinde adeta şenlik vardi, sarilanlar hasret giderenler, esiyle dostuyla arkadasini tanıştiranlar, gülüşme sesleri, siyasi tartismalar. hava da güzeldi event oldu resmen millete
cenazeden sonra ablamin esinin ilk (ve muhtemelen son) gelisi oldugi icin babamla onu bizim oraya cok yakin bir doga harikasi var oraya götürdük baktik bütün teras bizim cenazeden gelen neseli insanlarla doluydu.
boyledir yani. ates düştüğü yeri yakiyor. diger insanlar icin orada bulunmasi - bir fatiha okumasi gorevini yapmak demek.

Herkese çok teşekkür ederim, rahmet dilekleriniz içinde, toplum olarak nasıl bu kadar değiştik, ne zaman taziye evine sohbete, yemeğe gitme derdine düştük bilemiyorum, insanın yüreği yanarken birine çay doldurması öyle tuhaf ki, kendini aptal gibi hissediyorsun, eşinle dostunla acını yaşayamıyorsun, kaybı olup da yazan herkesin başı sağolsun, anlaşılmak insanı rahatlatıyor, çok sağ olun.

Allah gani gani rahmet eylesin nineciğinize.
Her şey kötüye gidiyor. Önceden komşu evde cenaze varsa 3 gün televizyon açılmazmış kişilerin yaslarına olan saygıda. Şimdi insanlar cenazelere güne gelir gibi geliyorlar. Yeme içme, dedikodu, gırgır, şamata.

Allah rahmet eylesin, evet sohbet muhabbet tuhaf gelebilir ama bir yandan da çok derine dalmamış kendinizi sürekli bir şekilde ağlamaya vermemiş oluyorsunuz yalnız olsanız daha kötü oluyor bence ve bu da hayatın geride kalan için devam ettiğini gösteriyor. Çok ağladıktan sonra bile bir bakıyosun tebessüm ederken buluyosun kendini tabi bu ne yaşadığını anlamamaktan, her şey rüya gibi geliyor falan tuhaf bir gün oluyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…