Konuyu bir arkadaşım için açıyorum.
Arkadaşım ve eşi evlenmeden ayrı ayrı ev aldılar. İkisi de borçlu, kredili evlendiler. İki ev kredisi ödeyip, zor şartlarda geçindiler evliliklerinin ilk senesinde. İkinci sene bir şekilde kayınpederi eşinin evinin borcunu kapattı. Arkadaşımın evinin borcunu da çok kıt kanaat geçinip eşiyle beraber kendileri kapattılar. Fakat bu süreçte, arkadaşım evliliğinin ilk senesinde iki ev borcu öderken, şöyle bir muhabbet oluyor. Yaşlanınca eşinin aldığı evde babası oturmak istiyor. Karşılıksız oturmam, kira veririm diyor arkadaşım tepki gösterince. Zaten neyim var neyim yoksa sizin diyor. Arkadaşım kimsenin malını istemiyor ama sıkıntı çekerek taksidini ödediği evin de kayınpedere verilmesini hazmedemiyor. Tepki koya koya, ve bu şartlar altında çocuk sahibi de olamam dediği için belki kayınpederi oğlunun evini ödüyor.
Kayınpeder tam bir var yemez. Herşeyini eşine yaptıran (kışlık hazırlık, köyde bahçe gibi) , evine bir eşya almayan, yıllardır eşi mesela mutfak yaptırmak istiyormuş yaptırmayan biri. Eşine çok cimri. Hesabında parası çok olan biri. Arkadaşımla, oğluna çok tatlı dilli. Bir eksiğiniz var mı diye soran iyi biri. Ama arkadaşım evde kayınvalidesinin gördüğü ekonomik şiddetin farkında. Malını da mülkünü de istemiyorum diyor. Kayınvalide sürekli, mutsuz huzursuz. Evine bir çivi çaktırmıyor adam. Ev eski. Sürekli çocukların ihtiyacı olur diye bahane ediyormuş. Kadın da mecbur susuyor. Arkadaşım da evinin borcunu kapatınca kayınpederin bahanesi kalmamış. Kayınvalidesi bir bahçe istemiş adam almıyormuş. Ama almayacağım da demiyor neyim varsa sizin diyor bunlara, siz bulun yapın diyor. Arsa bulunuyor ben o paraya alamam diyor. Hep en lüksü, en güzeli en ucuza almak istiyor. Kayınvalide yaşam koşullarından mutsuzmuş. Arkadaşım ve eşi güzel hayaller kuruyorlar. Arkadaşımın ailesinin durumu da çok iyi. Bu koşulda kayınvalideyle bu insanların yaşam standartları arası uçurum olacak zamanla. Özetle cimri kayınpeder kendi yaşamı için para harcamaya nasıl ikna edilir diye soruyor. Zira kayınpeder emekli olunca kayınvalide boşanırız diyormuş. Arkadaşım huzursuz oluyor bunlardan.