Cinsiyetçi yaklaşım!

Ya burda sirf kadin yöneticiyi savunacagiz diye niye gercekleri gormezden geliyoruz ki?
Kimse erkeklere mukemmel yoneticiler de demiyor ki. Kadinlarla calismak daha zor diyoruz.
Bunu daha zor bulmam demek, kadinlari yonetici konumunda istemedigim anlamina mi geliyor? Ne alaka? Elestirmenin neresi kotu? Elestirelim ki hatali yonlerimizi gorelim ve boyle yapmayalim. Bir gun ben de ust konumunda calisacagim ve kadin ustlerimden gördüğüm bu negatif ozellikleri ben yapmayacağım diye kendime telkin ede ede çalışıyorum. Sirf hayatin her alanında cinsiyetci yaklasima maruz kaliyorum diye hemcinsimi elestirmemem sacma degil mi? Bu da pozitif ayrimcilik oluyor. Ben bana kan kusturan erkek ya da kadin her ust insani elestiririm. Ama hayatimda genelde kadinlarla zor calisiyorum napalim yani? E erkekler de boyle diye gormezden mi geleyim?
Dunyayi yoneten erkeklerle bu durumu karsilastirmak da sacma. Henuz kadin bir lider goremedik, kadinlarin yonettigi bir dunyada cicek acacagini mi dusunuyorsunuz?
Dunyada kadin yönetici olmamasi ayri bir sorun, kadin yoneticilerin kisisel sorunlarini ise karıştırdığını savunmak ayri bir sorun. Ikisi ayri cinsiyetçi durumlar. Iki durumu karsilastirmak da sacma.
Toplumda kadin sevisirse o.pu oluyor ama erkege bir sey olmuyor olmasi da ayri bir cinsiyetci konu. Bunlarin hepsinin birbiriyle karsilastirmak bir sonuca vardirmaz.
Ha burda neden boyle oldugumuzu tartisirsak aslinda en dogrusu olur. Kucuklukten itibaren itelenip kakilarak, sen sus, sen konusma, sen kadinsin ne isin olur gibi laflarla buyumemiz etkili olabilir bilemiyorum.
Ayrica ben kadinlarla calismak zor diye niye yonetici olmak istemeyeyim? Ben kendime dersler cikararak ozel hayatimi is hayatima yansıtmamayi ogrenmeye çalışıyorum. Iyi ve duzgun olmayi amaçlıyorum. Dedigim gibi eleştiriyoruz diye burda 'kadinlar yonetici olmasin, kadinlar calismasin, zaten erkekler de soyle boyle' demek istemiyoruz.
Bir de mesela benim annem ev hanimi, hic calismamis. Simdi o gelip burda, kadin yonetici soyle boyle dese cinsiyetci yaklaşmış olur da is hayatinin ortasındaki kadinlarin, yasadiklari deneyimlerle bir tumevarim yapmasi cinsiyetci olmuyor.
Nasil ki ben tanimadigim bir erkekle ayni evde kalmayarak, aslinda tanimadigim tum erkekleri potansiyel sapik konumuna sokuyorsam ve bundan deneyimledigim olaylar mesulse, yasayan insanların kadin yoneticiyi daha zor bulması da cok olasi.

Daha guzel anlatilamazdi tesekkurler....

inşaat firmasında çalışıyorum. yaklaşık 10 erkek 2 kadın. erkeklerin alayı salak. dedikodu, laf taşıma, ayak kaydırma çalışma, bilerek karşı tarafın işini yavaşlatma... yani illa erkek olunca mükemmel çalışan olmuyor. insanın karakteri önemli. burada ama kadın yöneticiler cidden zor ( diyenleri benim yöneticimle (erkek) çalışmaya davet ediyorum. zorluğu görsünler.

Ben bana kan kusturan erkek ya da kadin her ust insani elestiririm. Ama hayatimda genelde kadinlarla zor calisiyorum napalim yani? E erkekler de boyle diye gormezden mi geleyim?
Kadınlar neden böyle olmaya mecbur bırakılmış diye düşünün mesela.

Henuz kadin bir lider goremedik, kadinlarin yonettigi bir dunyada cicek acacagini mi dusunuyorsunuz?
Düşünemiyorum, çünkü yüksek ihtimal var olan sistemi devam ettirecekler, ettirmeden zaten yer bulamayacaklar. Bu var olan sistem de erkeklerin yarattığı sistem. Ama sırf kadın oldukları için de kötü olacaklarını düşünmüyorum.

Toplumda kadin sevisirse o.pu oluyor ama erkege bir sey olmuyor olmasi da ayri bir cinsiyetci konu. Bunlarin hepsinin birbiriyle karsilastirmak bir sonuca vardirmaz.
Neden vardırmasın? Ayrı cinsiyetçi konu ne demek ayrıca? Bunların hepsi tek bir noktaya bağlanıyor. Kadını erkekten aşağıda, zayıf görmek. Bu kadar basit. Hepsi birbiriyle ilintili.

Ha belki de toplum baskisi yasamayan ulkelerde boyle bir durum yoktur, onu bilemiyorum. Tum dunyada kadinlar cok zor diye bir savimiz da yok. Toplumsal olarak boyle bir sorun yasiyor olabiliriz
Yılmaz Özdil'in yeni bir yazısı var, onu okumanızı tavsiye ederim. Dünya'daki hangi ülke ve firmalarda kadın yöneticiler çalıştığını yazmış. Mesela Youtube'un CEO'su bir kadınmış, haberiniz var mıydı?
Tabi ki bu bizim toplumumuzu ilgilendiren bir sorun. Ve diğer orta doğu ülkelerini. Benim hocam derste anlatmıştı, yurt dışına gitmiş de bir yabancıyla konuşurken ona "Biz kadına saygı göstermeyi sizden gördük. Şimdi böyle olmanız çok üzücü" demiş.
Bizdeki "o saatte orada ne işi varmış" düşüncesine başka yerde rastlayamazsınız.

Gerçekler nedir? Hangi gerçekler?
Kadın kadını eleştire eleştire bitiremedi zaten, pozitif ayrımcılık derken? Konuya girer girmez "Kadınlar daha hırslı, kadınlar daha duygusal yaklaşıyor, kadınlar olayı hemen şahsileştiriyor, kadınlarla zor kadın kadına anlaşamıyor" bunlar telaffuz edildi; bu mu eleştiri? (Genel söylüyorum) Bu kadına bilindik rolünü, iş hayatı içinde tekrar giydirmek. Siz iyi anlaşamıyor olabilirsiniz, ben anlaşıyorum mesela. Ama genellemiyorum işte. Kimse de genellememeli.

Dünyayı yöneten erkekleri ele almanın nesi saçma? Konu "Yöneticilik" üzerine bir konu ve en genelinden en spesifiğine kadar ele alınabilir, hepsi iş hayatı, hepsi bir bütün. Kadın yönetici olsaydı ki oldu dönemleri araştırabilirsiniz, kendi ülkelerinde çiçek açtırdı bir çoğu. İstisnaları her yerde var, kadın erkek fark etmiyor, dediğim gibi insanlık-ideal-kalp işi. Ancak bir kadın da çıkıp, karşı cinsini cadı diye yaktırmadı, eksik diye gömdürmedi.
Hepsi bir bütün; hepsi kadın-erkek kıyaslayabileceğimiz ancak en çok "İnsan" olarak ele alacağımız alanlar ve iç içeler. Ev hayatından alırsınız, iş hayatına kadar irdelersiniz, konu geniş. Ama "Kadın kadını eleştirsin yav" olmuyor, "İnsan insanı eleştirsin" önce. Organına göre iş hayatı eleştirisi de abes kaçıyor.

Zaten ben de bunu diyorum. Neden boyle oldugumuzu tartışırsak daha dogru sonuclara variriz diye. Bu toplumsal bir sorunumuz olabilir diye. Sonucu tartismak anlamsiz kaliyor.

Size Yılmaz Özdil'in en son yazılarından bir bölüm paylaşacağım.

"Dünya doların etrafında dönüyor, ABD Merkez Bankası'nı kadın yönetiyor, Janet.
IMF'yi kadın yönetiyor, Christine.
Dünya Bankası'nı kadın yönetiyor, Kristalina.
Nasdaq'ı kadın yönetiyor, Adena.
Rusya Merkez Bankası'nı kadın yönetiyor, Elvira

General Motors'u kadın yönetiyor, Mary, babası Pontiac fabrikasında kalıp ustasıydı.
Facebook'u kadın yönetiyor, Sherly.
Yahoo'yu kadın yönetiyor, Marissa.
YouTube'u kadın yönetiyor, Susan.
Hewlett Packard'ı kadın yönetiyor, Meg.
Intel'i kadın yönetiyor, Renee.
IBM'i kadın yönetiyor, Ginni.
Xerox'u kadın yönetiyor, Ursula.
Oracle'ı kadın yönetiyor, Safra.
Google'ın parasını kadın yönetiyor, Ruth.
Microsoft'un parasını kadın yönetiyor, Amy.
Apple'ın dünyadaki tüm mağazalarını kadın yönetiyor, Angela."

Bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim.
Dünyayı kadın yönetiyor.
"Kadın yönetici kıskanç ve egoludur" diye ezberden konuşmaya devam etseniz de, etmeseniz de...

Medya kimin elindeyse, dünyayı o yönetiyor.
Gerisi yalan yav :/

Zaten deneyimlerimiz sonucu bir tumevarim yapmak tuhaf degil diyorum. Siz de erkek yoneticiler daha kotu diyebilirsiniz, ben bunu olagan karsilarim. Sizi erkek fasistligi yapmakla suclamam. Ama kadin kadini eleştirdiği zaman 'kadin kadinin kurdudur, yaziklar olsun size ne bicim kadinsin' gibi elestirilere maruz kalmasi da sacma. Ben de ne yazik ki bu konuda tumevarim yapıyorum.
Kadinlarin lider yaptirilmiyor olma sebebi ayri bir cinsiyetci sorun. Bunu baska bir baslik altinda tartismak daha mantikli. Ama var olan kadin yöneticilerin kisisel sorun yaratiyor oldugunu savunmak ayri bir cinsiyetci sorun. Dunyada kadin cinsiyetciligi diye bir durum var zaten, bunu inkar etmiyoruz. Bu yuzden ikisini ayni paydada ayni sonuca ulastirmaya calismak mantikli degil.
Dunyada cicek actiran erkekler de var.
Zaten onca seyi yazmis olmamin sebebi, 'biz cinsiyetcilik yapmıyoruz, deneyimlerden genelleme yapıyoruz' du.
Bence de oncelikle insani konusmak lazim ama burda erkekleri ya da kadinlari bir konuda yermem cinsiyet fasistligi yaptığım anlamina gelmiyor.

Yazacağım her şeyi yazmışsın eline sağlık

Yok ya, kadın erkek belli görevler yüklenmiş, var ve otomatik giydirilmiş zihinlere.
Ben şunu bilirim ve söylerim "Erkeklerin güç takıntısı daha çok, kadınların da detaylara takılma olayı daha çok". Cinsiyet olarak fark eden kısım bu benim için. Ancak işte, hırs, duygusallık vb. bunlar direkt kadına giydirilince benim nevrim dönüyor, çok ezber, çok ezici şeyler bunlar ki esasen duygusallık da kötü bir şey değil, insanın duygularını yaşaması, bazı noktalarda duygusal karar vermesi de hayat kurtarabiliyor.

Daha önceki sayfada dedim mesela "Kadın kadının kurdu diyoruz çünkü kendi muhabbetlerimiz böyle, erkek de erkeğin kurdu erkek muhabbetleri içinde" gibisinden. Hemcins ya da karşı cins, kurt varsa kurtluk var işte. "Bu kadın böyle böyleydi" demek ayrı, "Bu kadın da böyle böyleydi, zaten bütün kadınlar böyle" demek ayrı. Konu böyle başladı, genelleme ile. Eh o zaman da erkek örnekleri geldi ister istemez eşitlemek için. :)

Ayni seyi söylüyoruz zaten. En nihayetinde her iki cinsiyetin de cikarlari, hirslari cakisiyor.
Burda benim acimdan sorun, sanki kadin yonetici elestirince, kadin düşmanıymış gibi olmamdan cikti.
Dunyada basarili kadin yonetici gormek istemiyormuşuz gibi bir algi oluştu.
Her neyse, birbirimizi anladigimizi dusunuyorum.

Tabi orası öyle de işte bunlara hep kadın eli değiyor

Kadının elinin değmediği yer yok zati, ki çoğu kadın evde - çoluk çocuk başında olduğundan en çok onlar neti arka bahçe tadında kullanıyor, daha paylaşımcıyız. Bakın KK var, EK yok (Yoksa var mı? Biz de sızalım aralarına)

Ama dediğim şey esasen daha kurtlar sofrası tadında bi şeydi. Medya ve medyanın eli ile yönetme şeysi gibi.

Yok öyle değil sorun yok :)
Konu bir genelleme tadında başlayınca işte hatlar karıştı.
Ben de gaza geldim sanki biraz

Size katılıyorum. Kapris kadınlarda daha çok oluyor. gözlemlediğim kadarıyla erkekler iş odaklı çözüm odaklı duygularını karıştırmadan olaya yaklaşabilirken ya da olası bir anlaşmazlıkta çözüm kolay sağlanırken, kadınlarla bu mümkün olmuyor.

Açıkcası bir iş için bir yere gittiysem erkek çalışan varsa onu tercih ediyorum.

kuzum ben o konulara girmedim yorumlarimda , sadece is anlaminda bahsediyorum , bana gore kadinlar en iyi yonetici olacak cinsiyet cunku daha organize , daha planli calisan bir kafa yapimiz var ama hirs olayi isin icine girince bambaska bir hal aliyor ve maalesef yine bu genellemelere sebep olanlar boyle kadinlar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…