Cocuga bosanmayi anlatmak

O yaş grubuna göre değişkenlik gösteriyor. Mesela bize kademeli olarak evden gitmesi gerektıgını önerdi. O dogrultuda hareket ettik. Alıştıra alıştıra yani bir arkadasımın oglu 7yasındayken bosandılar onlara daha farklı bır yöntem söylemiş. Cocugun yası ve anne baba duskunlugunu baz alarak ortaya uygun bır söyleme seklı cıkarıyorlar. Bızımkı hala kekın ıcınde kakao varsa kalan kısmını yıyıp kakaolu kısmını bu babının babının dıye ayırıyor. Daha bebekte olsa bılıyor hıssedıyor işte. Dun kapının onunde oynarken ayakkabılarımızı gordu babının yeeede (babanınkı nerde) dıyo mesela. Benımkı kucuk oldugu ıcın daha kolay oldu sanırım ama sızın destek almanız sart. Bır aıle olarak gıdın zaten babası da ıdrak etsın ne yapacagını nasıl davranacagını
Dikkate alacağım

Biraz masum bi cocuk. Aslında zamanla anlar diye düşünmüştüm ama.. şu an bu durumu kabullenmiş görünüyor. Mesela gece uyurken konuşuyoruz ömrümün sonuna kadar bu evde kalmak isterdim dedi. Babasını özlüyor ama gelecek planlarının içinde babası yok. Çok garip.

Garip değil

Çocuk boşandığınızı artık babası ile birlikte yaşamadığınızı biliyor

Bunlar okulda çocuklar arasında konuşulan bilinen konular

Oğlum sınıfta kimin annesi ve babası ayrı yaşıyor 9 yaşında iken biliyordu

Sizinki de gayet biliyordur annesi ve babasının ayrı ayrı hayatları olduğunu babasını sınırlı zamanda gördüğünü

Biraz masum bi cocuk. Aslında zamanla anlar diye düşünmüştüm ama.. şu an bu durumu kabullenmiş görünüyor. Mesela gece uyurken konuşuyoruz ömrümün sonuna kadar bu evde kalmak isterdim dedi. Babasını özlüyor ama gelecek planlarının içinde babası yok. Çok garip.
Bu ev dediği nere.anneannesigil mi

Garip değil

Çocuk boşandığınızı artık babası ile birlikte yaşamadığınızı biliyor

Bunlar okulda çocuklar arasında konuşulan bilinen konular

Oğlum sınıfta kimin annesi ve babası ayrı yaşıyor 9 yaşında iken biliyordu

Sizinki de gayet biliyordur annesi ve babasının ayrı ayrı hayatları olduğunu babasını sınırlı zamanda gördüğünü
Bilse gizler miydi ki?

Ben çocukların bu gibi önemli ve ailevi meselelerde bilgilendirilme taraftarıyım. Çünkü geç öğrenmesi çocuğu kandırılmış hissettirebilir. Eğer imkanınız varsa eşinizle birlikte çocuğunuzla bu durumu paylaşabilirsiniz. Çocuğunuza onu hala aynı seveceğinizi/ilgileneceğinizi ifade edin. ''biz babanla birbirimizi hala çok seviyoruz. İkimizde seninle ilgilenmeye devam edeceğiz her zaman yanında olacağız gibi''. Çocuğunuz için kırılgan demişsiniz ama bu süreci geciktirirseniz vereceği tepki daha büyük olabilir. . Zaten çoktan yeni düzenine alışmış olduğunu tahmin ediyorum. Anne ve baba artık birlikte yaşamıyor. Zannettiğinziden fazlasını anlamıştır zaten. Bir daha sormasına fırsat vermeden durumu babasıyla paylaşarak bir an önce açıklayın. Dediğim gibi gecikmesi durumunda haksızlığa uğramış/kandırılmış hissedebilir. Ve haklı olur da.

Herkese merhabalar.
9 yaşında bir evlada sahibim. Yaklaşık 1.5 yıldır ailemle yaşıyoruz. Buraya gelirken de türlü bahanelerle çocuğu atlattım. 2 ay önce de resmi olarak boşanmış bulunmaktayız ama ben hala söyleyemedim. O sormuyor bende söylemiyorum. Babasıyla görüşüyor düzenli olarak ama babası da söyleme taraftarı değil. Ne yapmam gerektiğini bilemiyorum. Anlayana kadar böyle gitsin mi, yoksa karşıma alıp tane tane anlatmalı miyim? Çok kırılgan bir çocuk ne yapsam bilemiyorum. Aklınıza ihtiyacım var.
Uzman desteği şart diye giriş yaptıktan sonra kişisel tavsiyem çocuğa yeni bi bilgi vermeden önce hali hazırda ne bildiğini ve ne hissettiğini ona sormanız. Zira çocuk olabilirler ama aptal değiller. Hatta aksine algıları son derece açık, farkındalıkları son derece yüksek.

O nedenle önce çocuğa bi sorun. Düzeninizdeki ve aile yaşantınızdaki değişimin, anne baba olarak ikiniz arasındaki ilişkideki farklılıkların ne derece farkında ögrenin. Büyük ihtimalle biliyor zaten, sadece sizinle paylaşmaya çekiniyor.

Siz çocuğa hayatınızdaki değişikliklerin ne kadar farkında olduğunu, bu değişiklikleri ne olarak yorumladığını ve ne hissettiğini sorun. Önce o konuşsun yani, neleri anlamış, neleri anlayamamış ve size sormak istiyo, hangi duyguları taşıyor bi harita çıkarsın size. Böylece siz gereksiz ve yaşının üstünde bilgiler vermekten kaçınarak sadece boşlukları doldurur, sorularını cevaplar, yanlış bilgileri doğrusuyla değiştirirsiniz. Olumsuz duygu ve deneyimleri olumlu şekilde anlamlandırması için teselli edersiniz.

Neden ömrünün sonuna dek anneaannesigilde yaşamayı istermiş
Takılmamam gereken bı noktaya takıldım belki ama merak ettim gerçekten
Ben sormuştum. Bazen gece uyumadan sorular soruyorum o cevaplıyor, oyun gibi.. mesela hep aynı rengi giyecek olsan hangi rengi secerdin gibi..

Herkese merhabalar.
9 yaşında bir evlada sahibim. Yaklaşık 1.5 yıldır ailemle yaşıyoruz. Buraya gelirken de türlü bahanelerle çocuğu atlattım. 2 ay önce de resmi olarak boşanmış bulunmaktayız ama ben hala söyleyemedim. O sormuyor bende söylemiyorum. Babasıyla görüşüyor düzenli olarak ama babası da söyleme taraftarı değil. Ne yapmam gerektiğini bilemiyorum. Anlayana kadar böyle gitsin mi, yoksa karşıma alıp tane tane anlatmalı miyim? Çok kırılgan bir çocuk ne yapsam bilemiyorum. Aklınıza ihtiyacım var.
Çocuğunuz zaten durumu anlamıştır. Fakat bence çok hatalı davranmışsınız. Ona birbirimizden o yada bu sebepten ötürü sırlarımız olabilir demissiniz.

Bir buçuk yıl nasıl atlattınız 😳😳
Valla garip bi sekilde çok kolay oldu. Okulu değişti yeni okuluna çok kolay adapte oldu. Eski evimizi özlediğinde eşyalar eskimiş, nasıl olsa burada yaşayacağız artık diye sattık dedim. Babasının eve gelmesini istedi bi süre, çalışıyor uzakta gelemez dedim. Onlar bulistugunda benim de gitmemi istedi sonra, çalışıyorum işte oluyorum biliyorsun dedim. Sonrasında da hiçbirsey sormadı. .

Herkese merhabalar.
Bu zamana kadar neden solemedınız.

Sanırım böyle yapacak çünkü içten içe çok öfkeli. O beni suçlayacak. Ben onun yediği haltları çocuğa anlattığımda da kötü anne olmakla suclanacagim..
Çocuğunuz 2-3 yaşında değil onunda hayatında büyük bi değişiklik oldu ve ne olduğunu bilmeye anlamaya ihtiyacı var. Önce eşinizle konuşun kesinlikle suçlayıcı konuşmaması için. Sonra tek başına da olsanız bundan sonra nerede yaşayacağınızı babasıyla artık aynı evde olmayacaginizi , her şeye rağmen onun babası olduğunu ve babasıyla istediği zaman gorusebilecegini , babasının onu çok sevdiğini falan söyleyin. Konuşmadan önce bi pedegogdan randevu alın sadece siz gidin ne yapmanız gerektiğini vs sorarsınız.

Çocuğunuz 2-3 yaşında değil onunda hayatında büyük bi değişiklik oldu ve ne olduğunu bilmeye anlamaya ihtiyacı var. Önce eşinizle konuşun kesinlikle suçlayıcı konuşmaması için. Sonra tek başına da olsanız bundan sonra nerede yaşayacağınızı babasıyla artık aynı evde olmayacaginizi , her şeye rağmen onun babası olduğunu ve babasıyla istediği zaman gorusebilecegini , babasının onu çok sevdiğini falan söyleyin. Konuşmadan önce bi pedegogdan randevu alın sadece siz gidin ne yapmanız gerektiğini vs sorarsınız.
Peki doğru bi zaman mi? Karantina, okul yok oyalanacağı birşey yok. Daha zor olmaz mı?

Bence annesinin orada yaşamak istediğini düşünüp kendince ona destek oluyor
Olabilir 🙁 o kadar naif ve bana düşkün bir çocuk ki.. mesela annemin çok çok güzel yaptığı bir yemeği ben yaptığımda annem şaka olsun diye sorar ben daha güzel yapıyorum di mi diye. Ama ben kirilmayayim diye ses etmez. Yani düşünün ki kimseyi kırmak istemeyen bir çocuk bu. Hani elma mi seviyorsun armut mu desek elma kırılmasın diye ikisini de seviyorum diyecek bir çocuk. .

Back
X